Počela predizborna tišina

Predizborna tišina počela je u Srbiji i trajaće do zatvaranja birališta, odnosno do nedelje, 6. maja, u 20 časova.

Info

Izvor: B92

Petak, 04.05.2012.

00:03

Default images

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, predizborna tišina počinje 48 sati pre održavanja izbora.

U tom periodu zabranjena je izborna propaganda preko sredstava javnog obaveštavanja, javni skupovi i objavljivanje procene rezultata izbora.

Uputstvu za sprovođenje izbora navedeno je da je u tom periodu na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta zabranjeno isticanje simbola podnosilaca izbornih lista, odnosno političkih stranka, koalicija, grupa građana i drugog propagandnog materijala. Ako ta odredba ne bude poštovana, birački odbor se, po zakonu, raspušta, a glasanje ponavlja.

"Zakon predviđa da u blizini od 50 metara od biračkog mesta ne sme da bude nikakakvih stranačkih aktivnosti nikakavog delenja letaka ili ostalog propagandnog materijala. Ukoliko postoji propagandni materijal ili bilokakava aktivnosti u blizini biraklog mesta, posledice mogu da budu da se glasanje na tom biraćkom mestu ponovi", kaže Bojan Klačar iz CeSida.

Na dan glasanja dozvoljeno je objavljivanje izveštaja o tome gde su kandidati glasali, ali ne i njihovih izjava.

Predizborna tišina u medijima u Srbiji je više definisana iskustvom nego zakonom. Samo jedan član zakona o izboru poslanika posvećen je zabrani predizborne propagande 48 sati pred izbore. Međutim, u RRA ne očekuju veća kršenja tišine.

"Srbija ne može da stane u tim danima, ali u isto vreme ne očekuju se da će državni funkcioneri svoje funkcije zloupotrebljavati nekim izmišljenim poslovima i time počnu da krše izmišljenu tišinu. Ja sam već rekao u nekoliko navrata, ukoliko se dogodi nešto izuzetno bitno za bezbednost ti državni funkcioneri moraju da rade svoj posao i mediji to treba da proprate, jer zakon ne govori o tome i to uopšte nije zakonom zabranjeno", objašnjava Goran Karadžić iz RRA.

U novije vreme kampanja tokom tišine cveta na društvenim mrežama, šalju se mejlovi i SMS-ovi sa porukama za koga da se glasa. Ne postoji telo koje bi to regulisalo.

"U susednoj Hrvatskoj bilo je pokušaja da se zaustavi kampanja putem mejla i bila je sankcionisana. Međutim, u Srbiji nemamo ni tu situaciju. Što se tiče novih medija, to je polje u kom možemo očekivati da stranke nekim prikirvenim metodima tokom predizborne tišine dodatno ubeđuju birače da za njih glasaju", dodaje on.

Primedbe na kršenje izborne tišine, koje se odnose na same učesnike u izbornom procesu, šalju se izbornim komisijama. Za sada Republičkoj izbornoj komisiji nije stigla nijedna primedba.

Marko Blagojević, programski direktor Cesida, naglašava da je vrlo bitno da građani izađu na izbore jer je to jedini momenat kada oni odlučuju o svemu.

"To je jedini trenutak u kome građane neko za nešto pita", rekao je Blagojević za "Press".

Diplomata Ognjen Pribićević ističe da je u jednom demokratskom društvu glasanje najvažniji način na koji građani mogu da utiču na svoje živote.

"Izlaskom na izbore oni se opredeljuju za jednu od ponuđenih opcija i u jednom demokratskom sistemu to je svakako najvažniji oblik uticaja građana na politiku, a samim tim i na sopstvene živote i živote porodica", ocenio je on.

Predsednički, parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji biće održani 6. maja. Za mandate u Skupštini Srbije nadmetaće se 18 lista, a za budućeg šefa države 12 kandidata. Na ukupno 8.587 biračkih mesta u Srbiji i inostranstvu da glasa može ukupno 7.026.579 birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: