"Kohabitacija može biti rešenje"

Direktor beogradskog Centra za ljudska prava Vojin Dimitrijević rekao je da bi kohabitacija vlasti u Srbiji mogla biti rešenje, ako bi se međusobno kontrolisali

Info

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 21.05.2012.

10:58

Default images

On dodaje da bi postojao balans, ukoliko bi se predsednik "držao" ustava, a vlada bila snažnija i tako se međusobno kontrolisali.

On je gostujući na TV B92, međutim, rekao da su u igri sve opcije i da je jedna od mogućih kalkulacija i velika koalicija, čije bi formiranje mogla podstaći ekonomska kriza i potreba da se podeli odgovornost za teške odluke.

"Sve je to stvar kalkulacija i ne mogu ništa da predvidim. Sve opcije su otvorene", naveo je Dimitrijević i dodao da su stranke u Srbiji tako ustrojene da su vođe partija izuzetno jake, pa i zaokreti poput velike koalicije nisu nemogući.

Kako je dodao, pitanje je i ko će sve "pretrčati" kod Nikolića.

On je istovremeno ukazao i da je Socijalistička stranka Srbije, "koja je vratila legitimitet i respektabilitet Miloševićevim vremenima", u nekoj vrsti uspona, izrazivši nadu da će, bez obzira na to ko će formirati vladu, Srbija nastaviti evropske integracije.

"Ne vidim neke velike strateške razlike, koncesija (Vojislavu) Koštunici za referndum i nije velika - mnoge zemlje su na taj način odlučivale da hoće da se priključe Evropskoj uniji", naveo je Dimitrijević.

On je rekao da izborni uspeh Nikolića za njega nije bilo iznenađenje, zaključivši da je pobedi doprinela mala izlaznost, ali imajući u vidu malu razliku u procentima, apstinente i bele listiće.

"U svetu se, takođe, dešava da je posle duže vlasti jedne stranke ili mandata jednog čoveka, potrebna promena. To što se nekima, pa i meni taj drugi izbor nije sviđao, jer alternativa nije bila istog ranga, to je druga stvar", naveo je Dimitrijević.

Građani su se, dodao je, ipak odlučili za promenu, ali je ona tako mala da je u jednom trenutku izgledalo kao da su demokrate veći nacionalisti od naprednjaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: