RIK prihvatio kandidate DSS i URS

Beograd -- Republička izborna komisija proglasila danas za kandidate za predsednika države lidera DSS Srbije Vojislava Koštunicu i Zorana Stankovića kandidata URS.

Koštunicu je potpisima podržalo 13.089 građana, od kojih je nakndadnom proverom spiska birača RIK utvrdila da je 12.771 pravno valjanih izjava. Stankovićevu kandidaturu je potpisima podržalo 13.257 birača, a RIK je utvrdila da je od tog broja 12.332 pravno valjanih potpisa.

RIK je do sada za kandidate za novog predsednika države proglasila lidera Demokratske stranke Borisa Tadića i lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića.

Rok za podnošenje prijava za učešće na predsedničkim izborima je 15. april, a redosled kandidata na glasačkom listiću biće utvrđen žrebanjem, koje će biti obavljeno 20. aprila u 19.15 sati.

Zbirna liste kandidata za predsedničke izbore treba da bude objavljena najkasnije do 20. aprila u ponoć.

Kandidature za učešće na predsedničkim izborima ranije su najavili i lider SNS Tomislav Nikolić, lider LDP i koalicije "Preokret" Čedomir Jovanović, predsednik SVM Ištvan Pastor, supruga lidera SRS Vojislava Šešelja, Jadranka, član rukovodstva pokreta "Dveri" Vladan Glišić, predsednik Pokreta radnika i seljaka Zoran Dragišić, kao i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić.

Predsednik RIK-a Predrag Grgić je konstatovao da je OEBS ispunio uslove za praćenje majskih izbora za predsednika države i narodne poslanike.