"Od SPS zavisi vlast u Novom Sadu"

Predsednik novosadskog odbora SNS Miloš Vučević izjavio je da od SPS zavisi da li će biti promenjena vlast u Novom sadu.

Izvor: B92

Petak, 27.07.2012.

13:43

Default images

"Garantujem da će, ako SPS izađe iz koalicije sa Demokratskom strankom (DS), vlast u Novom Sadu biti promenjena", rekao je Vučević na konferenciji za novinare, ali nije precizirao kada bi to moglo da se dogodi.

Vučević je dodao da naprednjaci računaju na odbornike Demokratske stranke Srbije i Dveri kao potencijalne partnere za novu vladajuću koaliciju.
SNS u Skupštini Novog Sada ima 15 odbornika, DS S i Dveri po pet, a SPS sedam, što su 32 odbornika koji nisu apsolutna većina u parlamentu sa ukupno 78 odbornika.

Na pitanje na koji način onda SNS misli da formira većinu, Vučević je rekao da postoji i mogućnost saradnje sa odbornickim klubom "Svi za Novi Sad", koji čine tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO) i šest odbornika Romske demokratske stranke.

"SPO može biti potencijalni saradnik SNS-u u Novom Sadu. Razgovaraćemo s njima o tome i ne isključujem mogućnost da postignemo dogovor", kazao je on.

Vučević je odbacio spekulacije da naprednjaci pokušavaju da preuzmu vlast u glavnom gradu Vojvodine tako što kupuju odbornike vladajuće većine.

U Novom Sadu je na vlasti koalicija DS, Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i SPS-a. DS je na izborima osvojila 18 odborničkih mandata, LSV, na čijoj listi su bili i kandidati SPO, 15, a koalicija oko SPS-a sedam mandata, tako da imaju 40 od ukupno 78 odbornika.

Srpska radikalna stranka u Skupštini grada ima pet odbornika i odbacila je svaku mogućnost saradnje sa SNS koju nazivaju izdajničkom. Savez vojvođanskih Mađara i stranka Nijedan od ponuđenih odgovora imaju po jednog odbornika. Odbornička grupa "Svi za Novi Sad", koju čine tri odbornika Srpskog pokreta obnove (SPO) i šest odbornika Romske demokratske stranke (RDS), saopštila je danas da će o ostvarenju svojih programskih ciljeva "ubrzo" razgovarati sa gradonačelnikom, ali i sa svim ostalim relevantnim strankama u gradu.

"Na osnovu rezultata tih razgovora dalje ćemo se opredeliti da li ćemo podržavati gradsku vlast ili biti u opoziciji", navodi se u saopštenju za javnost koje je izdato nakon saopštenja Srpske napredne stranke da treba promeniti vlast u Novom Sadu, odnosno smeniti Demokratsku stranku iz vladajuće većine.

Odbornička grupa SPO-RDS formirana je nakon konstitutivne sednice Skupštine grada, na kojoj je formirana većina od 18 odbornika Demokratske stranke, 15 odbornika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i sedam odbornika Socijalističke partije Srbije (SPS).

Na listi LSV na lokalnim izborima u Novom Sadu nastupio je i SPO, a tri odbornika te stranke posle konstitutivne sednice oformili su sa
RDS odborničku grupu "Svi za Novi Sad".

Nova odbornička grupa saopštila je da će podržavati svaku gradsku vlast koja prihvata njene programske ciljeve: decentralizaciju vlasti u Novom Sadu i formiranje novih opština u okviru Grada za Veternik, Futog, Kać, Petrovaradin, Sremsku Kamenicu, Rumenku i Klisu.

Novosadski gradonačelnik Igor Pavličić iz DS rekao je ranije da veruje koalicionim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: