Najstariji i najmlađi u novoj vladi

"Prosečna starost" nove Vlade Srbije, koju će činiti 14 muškaraca i 5 žena, biće 51,5 godina, a razlika između najstarijeg i najmlađeg člana iznosi 53 godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

13:08

Default images

Među novim ministrima najstariji je budući potpredsednik i ministar za rad i socijalnu politiku Jovan Krkobabić (1930) a najmlađi ministar pravde Nikola Selaković (1983).

Svi članovi vlade imaju bar visoko, fakultetsko obrazovanje, a među njima je šest doktora nauka i troje magistara. Najviše novih ministara završilo je Fakultet političkih nauka i ekonomiju - po četvoro, a troje su pravnici.

Od 19 članova nove vlade, desetoro će prvi put biti izabrano za ministre, dok devetoro ima ministarsko iskustvo.

Kao novi u ministarskom poslu, ali i na politickoj funkciji uopšte, u vladu ulaze Ivan Mrkić, Nikola Selaković, Bratislav Petković, Milan Bačević, Alisa Marić - svi sa liste Srpske napredne stranke.

Iako su aktivni na političkoj sceni, na položaju ministra do sada nisu bili ni Goran Knežević, Zorana Mihajlović, Suzana Grubješić, Slavica Đukić-Dejanović i Jovan Krkobabić.

Nova vlada biće jedna od najmalobrojnijih u poslednjih 12 godina, a u poredjenju sa prethodnim u njenom sastavu biće najviše žena.

Vlada Ivice Dačića imaće 19 članova, koliko je imala i manjinska vlada Vojislava Koštunice (2004-2007). Najbrojnija vlada bila je vlada Mirka Cvetkovića sa 27 članova, a posle rekonstrukcije pre nešto više od godinu dana, imala je 21 člana i 17 ministarstava.

Vlada na čijem je čelu takodje bio Koštunica (2007-2008) imala je 25 članova, a vlada Zorana Djindjića (2001-2003) 24, koliko je imao i kabinet Zorana Živkovića (2003-2004).

U novoj vladi biće pet žena, isto koliko je imala i Cvetkovićeva vlada pre rekonstrukcije. U sastavu vlada Zorana Djindjića i manjinskoj vladi Koštunice bile su po dve žene, a u drugoj Košutnicinoj vladi četiri.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: