Ovlašćenja predsednika Srbije

Pošto položi zakletvu pred Narodnom skupštinom, prvi zadatak Tomislava Nikolića iz njegovih ustavnih ovlašćenja biće da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.05.2012.

16:24

Default images

To ne mora biti predstavnik stranke koja je osvojila najviše glasova, već osoba tj. stranka koja može da fomira Vladu i obezbedi većinu u parlamentu.

Prema Ustavu, ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika:

Predsednik predstavlja zemlju u inostranstvu. On takođe postavlja i opoziva ambasadore Srbije u inostranstvu, na predlog Vlade. Prima i akreditivna i opozivna pisma stranih diplomata u Srbiji.

Predsednik nema zakonodavnu ili izvršnu vlast. Međutim, sve zakone koje donese skupština on mora da proglasi. Predsednik ima pravo da vrati zakon skupštini na ponovno razmatranje, ali tu ipak poslednju reč ima skupština - ako se opet izglasa zakon, predsednik više ne može da ga vrati.

Ukoliko to Vlada predloži, predsednik raspušta Skupštinu i raspisuje prevremene izbore. Po predlogu Vlade, predsednik proglašava i vanredno stanje.

Tomislav Nikolić će, kad položi zakletvu, postati i vrhovni komandant oružanih snaga Srbije - u skladu sa zakonom postavljaće, unapređivađe ili će razrešavati oficire Vojske Srbije.

Osim toga, predsednik dodeljuje državna odlikovanja i odlučuje o pomilovanju osuđenika.

Ustav ne predviđa da se proširuju ovlašćenja predsednika, kaže Stevan Lilić, profesor Pravnog fakulteta i nekadašnji potpredsednik skupštinskog Ustavnog odbora.

Tomislav Nikolić je do sada četiri puta bio kandidat za predsednika Srbije - na neuspelim izborima 2003, i zatim na izborima 2004, 2008. i 2012. godine. Ispostavilo se da je treće suočavanje sa Borisom Tadićem u drugom krugu za Nikolića bilo srećno.

Nikolića sada čekaju novi zadaci u zgradi Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu broj jedan.

Za sada sajt predsedništva Srbije www.predsednik.rs ne radi i na njemu piše samo obaveštenje da sajt neće biti u funkciji do izbora novog predsednika Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

84 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: