"Nikolić nam je malo udaljen"

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je povodom pobede Tomislava Nikolića da se tek treba videti rasplet, ali veruje u dobre odnose Hrvatske sa susedima.

Izvor: Beta, Jutarnji.hr

Ponedeljak, 21.05.2012.

12:23

Default images

"To je volja birača Republike Srbije. Mi je poštujemo i verujemo da ćemo imati kvalitetne odnose. To je jedna politička opcija koja je formalno, stratifikacijski gledano u Evropi nama malo udaljenija, ali to su susedi”, rekao je Milanović.

On je dodao da je i u Mađarskoj na vlasti desnica, s kojom Hrvatska ima dobre odnose.

Prema njegovom mišljenju, poverenje su dobili ljudi koji znaju šta su najbolji interesi njihove države “s tim što treba sad videti rasplet u Srbiji”.

“Po ustavno-pravnim pravilima u Srbiji ustvari najveća odgovornost u vođenju unutrašnje i spoljašnje politike leži na vladi Republike Srbije. Četiri godine situacija je bila posebna, a sada je moguće da imamo predsednika iz jedne političke opcije, a vladu koja je i u Srbiji najodgovornija i s najvećim ovlašćenjima, u drugoj opciji. To u ovom trenutku ne znamo", rekao je on

Mesić: Nadam se da će Nikolić nastaviti da pozicionira Srbiju ka evropskom putu

Bivši predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izrazio je nadu da će novoizabrani predsednik Srbije Tomislav Nikolić svojim potezima nastaviti da pozicionira Srbiju na evropskom putu.

Mesić je u pisanoj izjavi za javnost komentarisao rezultate nedeljnihpredsedničkih izbora u Srbiji i izbor Tomislava Karamarka zapredsednika Hrvatske demokratske zajednice.

"Izražavam nadu da će novoizabrani predsednik Srbije svojim potezima nastaviti da pozicionira nama susednu zemlju na evropskom putu, kao i da novi predsednik HDZ-a ničim neće dovesti u pitanje demokratski karakter i antifašističke temelje Hrvatske, kao ni njenouključivanje u EU ", napisao je Mesić.

On je naglasio da su novi predsednik Srbije i novi predsednik HDZ političke realnosti sa kojima valja računati i u širem regionalnom kontekstu, kao i da smatra da bi bilo "naivno predati se iluziji kako se predizborna retorika uvek bitno razlikuje od onoga što će izabrani funkcioneri raditi posle izbora".

"Izjave Tomislava Nikolića i Tomislava Karamarka, kako one date pre izbora, tako i nakon proglašavanja izbornih rezultata, čine celinu koja odražava političku platformu tih političara", naveo je bivši hrvatski predsednik.

On smatra da aktuelna vlast u Hrvatskoj, posebno snage predane demokratiji, ravnopravnosti svih gradjana, toleranciji i prihvatanju različitosti moraju to da imaju u vidu i "u skladu s tim redefinišu i svoje pozicije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: