Dačić: Želim sa DS, ali ne i sa LDP

Predsednik SPS-a Ivica Dačić izjavio je da je podrška kandidatu DS-a Borisu Tadiću u drugom krugu predsedničkih izbora "logični nastavak" dosadašnje saradnje.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 07.05.2012.

14:02

Default images

Međutim, on je rekao i da se predsednički izbori ne mogu razdvojiti od formiranja nove Vlade Srbije.

"Želim da znam ko će biti u idućoj Vladi. Ne mogu da podržim predsedničkog kandidata (Borisa Tadića) a da posle na ključnim mestima u Vladi budu stranke koje govore da je Republika Srpska genocidna tvorevina ili, na drugoj strani, Tomislava Nikolića i one koji hoće da prekinu saradnju sa Evropskom unijom", rekao je Dačić novinarima u bazi Protivterorističke jedinice u Lipovici kod Beograd.

Lider socijalista je takodje naveo da će pitanje buduće vlade razmotriti sa svojim koalicionim partnerima PUPS i JS.

On je istakao da je spreman da podrži bilo koju vrstu razgovora na temu formiranja Vlade i podrške predsedničkom kandidatu, ali da ukoliko neko misli da te stranke mogu da imaju i predsednika i premijera sa nešto više od 20 odsto podrške, onda je on "izgubio kontakt sa realnošću".

Dačić je rekao da je dobro sarađivao sa Tadićem i da mu nije jasno na koga je Tadić mislio kada je rekao da neće trpeti ucene.

"Kakve ucene? Jesu li ucene da razgovaramo o formiranju Vlade? Valjda je osnovno da mi neko objasni kakav želi koncept ove države. Ako je to ucena, neka traže drugog partnera", rekao je on.

On je dodao da SPS nikada do sada nije podržao nijednog kandidata u drugom krugu predsedničkih izbora, te to ne mora da uradi ni sada.

"To nije ucena, već logično razmišljanje. Ako se želi dogovor o podršci, onda se želi dogovor i o formiranju Vlade. Ne možemo sada da podržimo nekog predsedničkog kandidata a tek posle da razgovaramo o formiranju Vlade. Uostalom, ako mogu neka formiraju Vladu sami", rekao je on.

"Lično mi je najvažnije Ministarstvo unutrašnjih poslova. Tu sam mnogo uložio i dugujem ljudima sa kojima sam radio", rekao je on i naveo da kada je sinoć rekao da zna ko će biti premijer, jer je sebi dao oduška zbog toga što je SPS, kako smatra, bio potcenjivan svih ovih meseci.

Dačić je rekao da se već čuo sa Nikolićem i Tadićem, da su jedni drugima čestitali izborne rezultate ali dodao da će se o eventualnom formiranju Vlade razgovarati kada budu poznati konačni rezultati. On je dodao i da je "politički korektno" da o budućoj vladi prvo razgovara sa DS s kojom je saradjivao protekle četiri godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: