Štampa: Koji su scenariji za vladu?

Dan posle izbora u Srbiji većina medija bavi se procenama kakav će biti sastav nove vlade. Svi navode ključnu ulogu SPS zbog velikog broja glasova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 07.05.2012.

11:37

Default images

Socijalisti koji su osvojili više od 16 odsto glasova (45 poslaničkih mandata) nalaze se prema procenama medija i analitičara u "udobnoj poziciji" i da mogu da sačekaju da vide odnos snaga posle drugog kruga predsedničkih izbora.

Na osnovu svih procena najverovatnija koalicija je Savez DS, SPS i LDP. Sa 133 mandata u Skupštini ta koalicija bi imala stabilnu većinu i verovatno mogla da izdrži ceo mandat.

"Glavna prepreka ovoj vlasti moglo bi da bude premijersko mesto. Ivica Dačić je nedvosmisleno poručio da ga ne zanima ništa manje od mesta prvog čoveka Vlade Srbije, dok iz DS-a stižu poruke da neće prihvatiti nikakva ucenjivanja", ocenjuje dnevnik Press

Druga mogućnost je da se napravi koalicija , skoro identična prethodnoj vladajućoj u kojoj bi bili DS, SPS i URS. I ta koalicija bi, što se broja poslanika (129) tiče, bila stabilan u parlamentu. Najveća prepreka ovoj koaliciji bile bi optužbe koje je lider URS Mlađan Dinkić iznosio na račun DS.

"Na čelnicima DS-a i SPS-a je da procene da li će im u formiranju vlasti zahvalniji biti URS ili LDP. Dinkić je u prethodnom sazivu činio vlast sa DS-om i SPS-om, ali su se poslednjih meseci dve strane razišle u stavovima, pa je tokom predizborne kampanje ramenjeno puno teških reči i optužbi", piše Blic.

Prema procenama medija uz obe koalicije mogli i da budu i poslanici manjinskih stranaka, što bi samo ojačalo vladajuću većinu.

Sa druge strane mediji, kao manje verovatne koalicije, navode koalicije koje bi SPS pravio sa SNSa i još nekim strankama.

"SNS je osvojio najviše glasova na izborima i pokušaće da formira novu vlast. U stranci Tomislava Nikolića nemaju ništa protiv da Ivica Dačić bude premijer, što bi mogla da bude najveća prepreka u pregovorima SPS-DS", piše Press dok Blic ocenjuje da je preduslov za takve koalicije "procena SPS i koalicije koju predvode da mogu da više dobiju od naprednjaka".

Novosti navode pet mogućih scenarija za formiranje vlade. Prema prvom demokrate bi sa SPS-om, Preokretom i manjinama mogli da imaju stablinu vladu. Slično je i u drugoj opciji za DS, samo što bi umesto preokreta u koaliciju uključili URS i imali nešto manje poslanika.

Treća, manje verovatna, opcija je da SNS formira vladu sa socijalistima i DSS-om. Naprednjaci bi u četvrtoj kalkulaciji mogli i bez DSS, u slučaju da se raziđu oko EU, ali samo uz podršku manjina i ta vlada bi bila na ivici održivosti. Postoji i peta opcija, prema ocenama mnogih skoro neverovatna - velika koalicija SNS - DS. Koalicija SNS, SPS i DSS bi mogla biti formirana ali, mediji navode da je tu veliki problem odnos DSS i SNS oko evrointegracija Srbije.

Malo verovatna je i koalicija koju bi sastavili SNS, SPS i URS , naročito zbog toga što bi , kako piše Press, "Nikoliću bilo teško da zadovolji apetite i Dinkića i Dačića".

Po svim medijima najmanje verovatna koalicija je savez dve najveće stranke DS i SNS , prvenstveno zbog toga što su u predizbornoj kampanji razmenile mnogo teških reči.

Blic ocenjuje da "ne treba očekivati da (DS i SNS) imaju nameru da formiraju nekakvu vladu nacionalnog jedinstva, pogotovo što će sledeća vlada otpočeti pregovore sa EU, što DS nema nameru da prepusti naprednjacima".

"Ipak, u politici se mnoge uvrede brzo zaboravljaju. Ovakva vlada bila bi najstabilnija, jer bi se pitale samo dve stranke. Ipak, teško je zamisliti da će DS pristati da uvede naprednjake u vlast", ocenjuje Press.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: