Konačan broj birača 6.770.013

RIK utvrdio sinoć konačan broj birača za izbore 6. maja, koji iznosi 6.770.013, koji će glasati na ukupno 8.587 biračkih mesta u Srbiji i inostranstvu.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 04.05.2012.

08:23

Default images

Ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je u naknadnom upisu tom ministarstvu upućeno oko 3.180 rešenja za naknadni upis promena u birački spisak.

Podsetimo, u ponoć je u Srbiji počela predizborna tišina, koja će trajati sve do zatvaranja birališta, u nedelju 6. maja u 20 časova.

Republička izborna komisija objaviće konačne rezultate predsedničkih i parlamentarnih izbora koji se održavaju 6. maja u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta, a do objavljivanja konačnih rezultata, RIK će objavljivati privremene rezultate.

Pokrajinska izborna komisija trebalo bi da objavi rezultate pokrajinskih izbora u roku od 72 sata od zatvaranja biračkih mesta.

18 lista, 12 kandidata

Na izborima za predsednika Srbije, koji su raspisani 5. aprila, učestvuje 12 kandidata. Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, od kojih je šest manjinskih, dok je ukupno predloženo 3.065 kandidata za 250 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije.

Za manjinske izborne liste ne važi cenzus od pet odsto glasova od ukupnog broja birača izašlih na izbore, već prirodan prag koji je na prethodnim parlamentarnim izborima 2008. iznosio oko 15.000 glasova za jedno poslaničko mesto.

Na pokrajinskim izborima u Vojvodini učestvuje 14 izbornih lista, a ukupan broj birača na tim izborima je 1.735.616.

Izbori za Skupštinu Vojvodine održavaju se po kombinovanom sistemu, tako što se 60 od 120 poslanika bira po proporcionalnom izbornom
sistemu, a druga polovina po dvokružnom većinskom izbornom sistemu.

Za predsednika Republike izabran je kandidat koji dobije većinu glasova birača koji su glasali. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova, u roku od 15 dana održaće se drugi krug glasanja u kojem će učestvovati dva kandidata koja su dobila najveći broj glasova.

RIK poslaničke mandate raspodeljuje primenom sistema najvećeg količnika, tako što se ukupan broj glasova koji je dobila svaka pojedina izborna lista podeli brojevima od jedan do zaključno sa brojem 250.

Dobijeni količnici razvrstavaju se po veličini, a u obzir se uzima 250 najvećih količnika. Svaka izborna lista dobija onoliko mandata koliko tih količnika na nju otpada.

Najkasnije u roku od 10 dana od dana objavljivanja ukupnih rezultata izbora, RIK će sve dobijene mandate sa izborne liste dodeliti kandidatima po redosledu na izbornoj listi, počev od prvog kandidata sa liste.

Nova Vlada Srbije trebalo bi da bude izabrana u naredna tri meseca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: