Kosovo: Brojanje glasova u Raškoj

Glasački listići sa Kosova brojaće se na teritoriji Srbije u Raškoj uz pomoć OEBS-a, navodi se u danas objavljenoj odluci Republičke izborne komisije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.04.2012.

10:34

Default images

Uputstvo za sprovođenje glasanja na parlamentarnim i predsedničkim izborima na teritoriji Kosova i Metohije, u kome, je pored ostalog, predviđeno da će se glasovi iz te pokrajine prebrojavati u Raškoj, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

Tim uputstvom se bliže uređuje sprovođenje glasanja na Kosovu i Metohiji u situaciji gde bez saradnje sa misijom OEBS nije moguće garantovati bezbednost učesnika u izbornom postupku.

Tako će članovi biračkog odbora, pošto zatvore biračko mesto, biti dužni da zapečaćene glasačke kutije sa listićima, zajedno sa izvodima iz biračkog spiska i zapečaćenim kovertama u kojima su neupotrebljeni listići za parlamentarne i predsedničke izbore bez odlaganja odnesu u sedište opštine Raška.

Tamo će ih predati članovima Republičke izborne komisije, a o bezbednom trnasportu materijala od administrativnog prelaza do biračkih mesta, odnosno od biračkih mesta do administrativnog prelaza, staraće se OEBS.

Koordinatori RIK organizovaće da članovi biračkog odbora u sedištu opštine Raška otvore glasačke kutije, utvrde rezultate izbore, popune zapisnike, kao i da se izobrni materijal sa zapisnicima o radu biračkh odbora prenese u sedište RIK.

Izborni materijal za glasanje na teritoriji Kosova i Metohije koordinatori RIK predaće, kao i do sada, neposredno biračkim odborima u sedištu opštine Raška 1. maja, a samo tri člana biračkog odbora imaju pravo i dužnost da budu prisutni prilikom prijema izbornog materijala.

Biračka mesta na teritoriji Kosova i Metohije odrediće RIK na predlog Ministarstva za Kosovo i Metohiju, a prilikom određivanja biračkih mesta posebno će se voditi računa o bezbednosnoj situaciji na teritoriji Kosova i Metohije, piše u Uputstvu.

U tom dokumentu je precizirano da su organi za sprovođenje izbora RIK i birački odbori, koje će činiti predsednik i dva člana.

Precizirano je i da se na sva ostala pitanja koja nisu uređena tim uputstvom primenjuju odredbe Uputstva za sprovođenje izbora za poslanike i predsednika države, raspisanih za 6. maj, a koji je na početku izbornog procesa utvrdila RIK.

Ivanović: Moguća mala izlaznost zbog pravila OEBS-a

Državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da bi pravila OEBS-a o glasanju na Kosovu i Metohiji 6. maja mogla da utiču na malu izlaznost glasača.

"Najspornija je odluka o promeni rasporeda biračkih mesta... Bojim se da građani glasači neće biti u prilici da se upoznaju sa novim rasporedom i to je ozbiljan problem", kazao je Ivanović za agenciju Beta.

On je kao drugi ozbiljan problem istakao prebrojavanje biračkog materijala van mesta glasanja.

"To po pravilu može da destimuliše birače, oba ova razloga verovatno će uticati na izlaznost birača na Kosovu i Metohiji", kazao je državni sekretar.

Ivanović je izrazio uverenje da kosovske vlasti neće pokušavati da zaplene birački materijal sa izbora 6. maja.

"Mislim da se zaplena izbornog materijala neće dogoditi, jer OEBS je zbog toga uključen u igru kako bi eliminisao te opasnosti od jednostranih poteza Prištine", ocenio je on.

Kako je naveo, OEBS je u komunikaciji i sa Prištinom.

"Oni sve svoje poteze usaglašavaju sa Republičkom izbornom komisijom, ali i sa prištinskim organima vlasti", rekao je Ivanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: