Do sada 11 kandidata za predsednika

U ponoć je istekao rok za podnošenje kandidatura za predsednika Srbije na izborima zakazanim za 6. maj. RIK je proglasila je kandidata za predsednika.

Izvor: B92

Nedelja, 15.04.2012.

09:56

Default images

RIK-u je danas potvrdio kandidature muftije Muamera Zukorlića, lidera SVM Ištvana Pastora i predsednika Pokreta radnika i seljaka Zorana Dragišića.

Samo dva sata pre isteka roka podneta je još jedna kandidatura koju će RIK razmotriti u narednih 24 sata, pa bi na predsedničkim izborima moglo da bude najviše 12 kandidata. Naime, Socijaldemokratski savez podneo je kandidaturu potpredsednice stranke, Danice Grujičić.

Ranije su potvrđene kandidature Borisa Tadića (DS), Tomislava Nikolića (SNS), Ivice Dačića (SPS-PUPS-JS), Čedomira Jovanovića (Preokret), Jadranke Šešelj (SRS), Vojislava Koštunice (DSS), Zorana Stankovića (URS) i Vladana Glišića (Dveri).

Koliko će imena biti na glasačkom listiću za izbor predsednika biće utvrđeno najkasnije do petka, 20. aprila, a dan kasnije ta odluka biće objavljena u Službenom glasniku.

Na izbornom listiću neki od kandidata će se naći prvi put, a ima i onih kojima izbori 6. maja nisu prvi predsednički izbori.

Danas tačno u podne u RIK je stigla još jedna kandidatura. U kutijama 12.963 potpisa koji podržavaju kandidaturu lidera Saveza vojvođanskih Mađara Ištvana Pastora za predsednika Srbije. Ovaj kandidat odlučio je da ne iskoristi 50 miliona dinara koliko je iz budžeta namenjeno za predsedničkog kandidata.

"Ja sam jedini kandidat iz Vojvodine, jedini kandidat koji u izbornom prioritetu smatra važnim regionalni interes. Iz tog razloga računam na ogroman broj glasova i nemađara iz Vojvodine, sa druge strane mi u izbornom programu izgovaramo normalne rečenice, rečenice koje su utemeljene u realnostima", kaže Pastor.

Osim Vojvodine svog kandidata ima i Sandžak. On nije predsednik stranke već prvi čovek Islamske zajednice u Srbiji - muftija Muamer Zukorlić.

Pokret radnika i seljaka je kao kandidata za predsednika Srbije predložio Zorana Dragišića u petak ali je, nakon provere podnete dokumentacije, RIK naložio toj grupi građana da najkasnije u roku od 48 sati otkloni nedostatke i dostavi najmanje još 1.044 pravno valjanih sudskih izjava građana, kojim podržavaju njegovu kandidaturu.

RIK je tada utvrdio da je ukupan broj pravno valjanih izjava birača koji podržavaju Dragišićevu kandidaturu za predsednika Srbije 8.956, dok je za kandidaturu potrebno najmanje 10.000 potpisa građana.

U trci za radno mesto na Andrićevom vencu za sada je samo jedna žena - Jadranka Šešelj, supruga Vojislava Šešelja, koja će predstavljati listu Srpske radikalne stranke na predsedničkim izborima.

Dosadašnji predsednik i njegov protivnik na predsedničkim izborima Boris Tadić i Tomislav Nikolić, aktuelni ministri policije i zdravlja Ivica Dačić i Zoran Stanković trče predsedničku trku.

Od predstavnika opozicionih stranaka na glasačkom listiću nači će se imena lidera DSS-a i koalicije "Preokret" Vojislava Koštunice i Čedomira Jovanovića. Svog kandidata za predsednika 6. maja imaće i pokret "Dveri" i to je Vladan Glišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: