Predsednički izbori 6. maja

Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja. "Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

Izvor: B92

Sreda, 04.04.2012.

10:13

Default images

Mandat predsednika prestaje posle pisma o skraćenju mandata predsednici Skupštine Srbije Slavici Đukić-Dejanović koja postaje v.d. predsednika i raspisuje izbore.

Đukić-Dejanović je potvrdila da ju je Tadić obavestio usmeno o svojoj odluci da skrati mandat i sada očekuje njegov naredni potez - zvanično pismo u toku dana.

Nakon toga, dodala je, imaće formalno nekoliko dana da raspiše izbore kako bi bili održani 6. maja, zajedno sa lokalnim, parlamentarnim, i pokrajinskim.

Tadić je rekao da je doneo odluku o skraćenju svog mandata "zato što je odgovaran čovek". On je ocenio da će izbori biti teški, ali i prilika građanima da se opredele kojim putem žele da idu.

"Hvala bogu više niko ne može da me optužuje da se držim predsedničke fotelje. Evo konkretnog dokaza da je se ne držim. Sutra neće biti u mojim rukama", rekao je on novinarima.

Tadić je istakao da ne kasni sa odlukom, iako je kampanja u jeku.

"Nisam ništa odlagao. Bio sam samo odgovoran i uzeo sam u obzir sve okolnosti koje su važne. Ljudi, ako bismo sprovodili izbore i nakon ovih izbora, ne bi bilo prostora za sprovođenje reformi koje nas čekaju", rekao je on. Tadić je skratio jedan mandat da bi se za sledeći kandidovao i ne sumnja da će se brzo vratiti na Andrićev venac.

"Da li se plašim da neću biti predsednik posle sledećih izbora? Ma ne plašim se uopšte toga! Ja se samo plašim ljudske pohlepe, brutalnosti, agresije, zla koje takođe među ljudima postoji", naglasio je on.

Ovom odlukom predsednika Srbije potvrđena su ranije objavljena saznanja B92.

Na neka pitanja, ipak, u ovom trenutku nema odgovor. Upitan kao će izgledati njegova kampanja i hoće li biti slična onome što je radio prethodnih par nedelja, odgovorio je: "To ćete videti kad kampanja počne".

Na pitanje ko mu je najveći rival u izbornoj trci, Tadić je rekao: "Ko mi je najveći rival?... Ko mi je najveći rival?... Ovo je zanimljivo pitanje... Ne znam, videćemo tokom izborne kampanje ko će se kandidovati".

Politička platforma lidera demokrata ponovo ima dve reči - Evropu i Kosovo.

"Srbija neće priznati nezavisnost Kosova. Nastaviće pregovarački proces. Mi smo već pokazali u vrlo kompleksnim danima iskušenja da možemo da nastavimo politiku i Evropa i Kosovo. To neće biti jednostavno, ali mi ne odustajemo", objasnio je Tadić.

I ekonomska platforma je nastavak sadašnje politike.

"Mi smo u prethodne četiri godine otvorili novih 200 hiljada radnih mesta, ali je Srbija zbog krize izgubila 400 hiljada radnih mesta", istakao je Tadić.
Tadiæ posle saopštavanja odluke o izborima (Foto: Aleksandar Miladinoviæ B92)
U neformalnom razgovoru sa novinarima nagovestio je i ko bi mogao da nasledi radno mesto Mirka Cvetkovića.

"Ja inače znam ko će biti premijer, ali neću da vam kažem. Postoje dve žene koje su kandidati, a sad će te vi tamo malo da... Sve ovo što se piše u novinama je jako pogrešno", istakao je on.

"Makar ću sutra za trenutak da osetim olakšanje...", rekao je potom novinarima.

Ali, pre nego što oseti to olakšanje, ostaje mu još 24 sata državne funkcije. Odredište poslednjeg Tadićevog predsedničkog putovanja u ovom mandatu biće Smederevo i podržavljena Železara, a onda ulazi u treću kampanju...

"Jaaaooo, sad opet kampanja, jaaaooo...", požalio se novinarima Tadić.

Ko sve ulazi u trku

Gotovo sve stranke najavile su već, u toku kampanje za parlamentarne izbore, svoje kandidate za predsednika.

Prvi je kandidaturu najavio predsednik SNS Tomislav Nikolić, koji je to ponovio i danas, rekavši da je uveren u pobedu.

Od te najave nije se ustručavao ni lider socijalista Ivica Dačić, tvrdnjom da neće dozvoliti Tadiću i Nikoliću da naprave dvopartijski sistem u Srbiji.

Poznato je takođe i da će na crtu 6. maja Tadiću izaći i kandidat radikala Aleksandar Martinović. Poslednji je kandidaturu za ove izbore najavio i lider LDP Čedomir Jovanović.

Međutim, kandidati ostalih parlamentarnih stranaka za sada nisu poznati. Ujedinjeni regioni su pominjali da bi kandidat mogao da bude Milan Panić, ali to nije zvanično potvrđeno.

Odluka DSS-a biće poznata sutra, kada zaseda Predsedništvo stranke. Na odluku do večeras čeka i Savez vojvođanskih Mađara, kada će se odlučiti da li je Ištvan Pastor njihov kandidat.

Koja su ovlašćenja v. d. predsednika

Vršilac dužnosti predsednika do izbora novog šefa države biće Slavica Đukić-Dejanović, koja je izjavila da je spremna za tu ulogu i da će joj u njenom obavljanju pomoći Skupština Srbije.

Ona će kao v.d. predsednika moći da predstavlja Srbiju u zemlji i inostranstvu, da prima opozivna i akreditativna pisma ambasadora, da predlaže Skupštini kandidata za predsednika vlade, kao i da obavlja nadležnosti iz oblasti odbrane zemlje i da komanduje Vojskom Srbije.

Predsednik Skupštine koji zamenjuje predsednika republike dužan je da raspusti skupštinu u svim slučajevima u kojima je to ustavna dužnost predsednika kao i da svaki izglasani zakon proglasi ukazom.

Na drugoj strani, među predsedničkim ovlašćenjima predviđenim Ustavom, a koje vršilac dužnosti nema jesu: predlaganje Narodnoj skupštini nosioca funkcija u skladu sa Ustavom i zakonom, postavljenje i opozivanje ambasadora Republike Srbije na osnovu predloga vlade, neće moći ni da daje pomilovanja i odlikovanja kao ni da unapređuje i razrešava oficire Vojske Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

349 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: