Nova Srbija

  • osnovana: početak 1998.
  • predsednik: Velimir Ilić
  • boja: plava
  • broj poslanika: 9
  • status: opozicija

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

12:53

Default images

osnovana: početkom 1998.
predsednik: Velimir Ilić
boja: plava
broj poslanika: 9
status: opozicija

zvanična stranica: www.nova-srbija.org

Nova Srbija je osnovana 1998. godine u Čačku, nakon što je krajem 1997. godine Velimir Ilić odlučio da napusti SPO, stranku Vuka Draškovića u kojoj je bio potpredsednik .

Velimir Ilić je na prvoj osnivačkoj skupštini jednoglasno je izabran za predsednika stranke.

Stožer stranke bio je Čačak, jedan od prvih gradova u kojima sredinom '90-tih SPS nije bio na vlasti. Velimir Ilić je u to vreme bio predsednik SO Čačka - jedne od prvih opozicionih opština u Šumadiji.

Nova Srbija je jedan od osnivača Saveza za promene, kao i koalicije DOS. Velimir Ilić bio je jedan od ključnih lidera DOS-a tokom demonstracija 5. oktobra 2000. kada je u trenerci sa svojim pristalicama ušao u Saveznu Skupštinu.

Na izborima 23.12.2000. godine Nova Srbija je bila na listi DOS-a i pripalo joj je ukupno 8 poslaničkih mandata u Skupštini Srbije. Velimir Ilić nije ušao u vladu Zorana Đinđića već je ostao ne mestu prvog čoveka grada Čačka.

Na parlamentarnim izborima 28. decembra 2003. Nova Srbija je zajedno u koaliciji sa SPO osvojila 7,7% glasova - ukupno 22 poslanička mesta od kojih je Novoj Srbiji pripalo 9. Mada su obe stranke ušle u Vladu Vojislava Koštunice Srbije, zajednički poslanički klub SPO-NS se veoma brzo raspao, kada je SPO pokušao da formira svoj samostalni poslanički klub, a većina njegovih poslanika odlučila da ostane uz Ilićevu Novu Srbiju.

Velimir Ilić je u martu 2004. postao ministar za kapitalne investicije.

Na lokalnim izborima, održanim 19. septembra 2004. godine, Nova Srbija je prvi put samostalno nastupila i osvojila značajne rezultate, osvojivši gradonačelnička mesta u preko 10 opština, dok je u većini opština uzela značajno učešće u vlasti.

Na parlamentarnim izborima održanim 21.01.2007. godine Nova Srbija izlazi u koaliciji sa DSS-om. Osvajaju 47 poslaničkih mandata od čega 14 pripada Novoj Srbiji.

Stranka opet ulazi u vladu, a Velimir Ilić ostaje ministar vodeći sličan resor - ministarstvo za infrastrukturu. U tom svojstvu potpisao je 25. januara 2008. godine u Moskvi sporazum o saradnji između Srbije i Rusije u oblasti naftne i gasne privrede, izgradnje gasovoda kroz Srbiju i prodaje većinskog dela NIS-a ruskom Gaspromu.

Posle parlamentarnih izbora 11. maja 2008. koalicija DSS-NS se našla opoziciji. Na tim izborima osvojila je ukupno 30 mandata, od kojih je 9 pripalo Novoj Srbiji. U leto 2010. NS napušta narodnjačku koaliciju sa DSS-om i otpočinje saradnju sa Srpskom naprednom strankom Tomislava Nikolića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: