G17 plus

  • osnovana: 15.12.2002.
  • predsednik: Mlađan Dinkić
  • boja: plavo-siva
  • broj poslanika: 23
  • status: vlast

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.03.2012.

00:41

Default images

osnovana: 15.12.2002.
predsednik: Mlađan Dinkić
boja: plavo-siva
broj poslanika:23 oukpljenih u poslanički klub "Ujedinjeni regioni Srbije"
status: vlast

zvanična stranica: www.g17plus.rs

G17 plus postala je stranka nakon što su njeni članovi, okupljeni u ekspertskoj mreži G17 odlučili da ne budu više samo nevladina organizacija nego da postanu i politička stranka.

Transformacija se desila u drugoj polovini 2002. godine kada je tadašnji lider ekspertske mreže Miroljub Labus, u to vreme i potpredsednik savezne vlade, bio kandidat na neuspelim predsedničkim izborima. Iako nije bila stranka, ekspertska mreža G17 plus se nakon promena 5. oktobra nametnula kao ključni deo nove vlasti u kojoj su joj pripala neka značajna mesta. Mlađan Dinkić je bio guverner Narodne banke Jugoslavije, Miroljub Labus, savezni vicepremijer, a Tomica Milosavljević ministar zdravlja Srbije.

G17 je kao stranka postala parlamentarna i pre nego što je izašla na izbore. Leta 2003. godine Sredoje Mihajlov, nekadašnji poslanik Koalicije „Vojvodina” sa liste DOS-a postao je član G17 plus a time je i stranka postala parlamentarna. U to vreme u skupštini je bilo dosta preletača, a turbulencije koje su nastale na političkoj sceni nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, G17 plus je iskoristila za dodatno slabljenje i obaranje vlade Zorana Živkovića.

Na izborima 28. decemra 2003. godine G17 osvaja 34 poslanička mandata, ulazi u skupštinu i vladu koju je oformio Vojislav Koštunica. Od tada do danas ta stranka je na vlasti i u sve tri koalicione vlade pripadali su joj ključni finansijski i ekonomski resori.

G17 je oborila prvu Koštuničinu inače manjinsku vladu, tako što su njeni ministri početkom oktobra 2006. podneli ostavke nezadovoljni zastojem u evrointegracijama Srbije. Istovremeno je došlo i do promena u samoj stranci - Miroljub Labus je dao ostavku na mesto predsednika G17 plus koje preuzima Mlađan Dinkić.

Na vanrednim izborima 21. januara 2007. godine G17 plus osvaja 19 poslaničkih mandata i ulazi u drugu Koštuničinu vladu koju ovaj put čine DS, DSS, Nova Srbija i G17.

Na izborima 11. maja 2008. godine G17 nastupa u koaliciji "Za evropsku Srbiju" i na osnovu koalicionog dogovora dobija 23 mesta u parlamentu. Ulazi u vladu Mirka Cvetkovića u kojoj i dalje vodi resore ekonomije i zdravlja, a ima i mesto guvernera Narodne banke Srbije.

U martu 2010. godine Radovan Jelašić iznenada podnosi ostavku na mesto guvernera NBS, na kojem je bio punih šest godina. Od tada to mesto preuzima DS.

16. maja 2010. godine Dinkić formira Ujedinjene regione Srbije (URS) - politički savez nacionalnih, regionalnih i lokalnih stranaka, udruženja građana i pojedinaca. Cilj URS-a je decentralizacija i stvaranje ravnomernog regionalnog razvoja u svim delovima Srbije. U URS ulaze stranke političkih lidera jakih na lokalu kao što su "Zajedno za Šumadiju" gradonačelnika Kragujevca Veroljuba Stevanovića i pokret "Živim za Krajinu" Boška Ničića.

U februaru 2011. godine Mlađan Dinkić je smenjen sa mesta ministra ekonomije, postaje narodni poslanik i u Skupštini Srbije formira poslaničku grupu "Ujedinjeni regioni Srbije". Njegova G17 plus ostala je i dalje u vladi, držeći resore koje je i do tada vodila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: