Srpska radikalna stranka

  • osnovana: 23.2.1991.
  • predsednik: Vojislav Šešelj
  • boja: plava
  • broj poslanika: 57
  • status: opozicija

Info

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

12:10

Default images

osnovana: 23.2.1991.
predsednik: Vojislav Šešelj
boja: plava
broj poslanika: 57
status: opozicija

zvanična stranica: www.srpskaradikalnastranka.org.rs

Srpska radikalna stranka je nastala iz Srpskog slobodarskog pokreta, osnovanog 06. januara 1990. godine dok je osnivačka skupština održana 23. januara 1990. godine. 14. marta 1990. godine ovoj organizaciji se pridružila grupa disidenata iz stranke Srpska narodna obnova, čiji su članovi kasnije formirali Srpski pokret obnove, za čijeg je predsednika izabran Vuk Drašković.

Neslaganje Vuka Draškovića i Vojislava Šešelja je dovelo do formiranje Srpskog četničkog pokreta na čelu sa Vojislavom Šešeljom.

23. februara 1991. godine ovaj pokret se ujedinjuje sa Narodnom radikalnom strankom, koju je predvodio Tomislav Nikolić, a novoosnovana stranka dobija ime Srpska radikalna stranka. Ubrzo usvaja program stvaranja "Velike Srbije".

SRS prvi put na republičkim izborima učestvuje 1992. godine kada osvaja 73 poslanička mandata u Skupštini Srbije. Radikali su tada dali podršku manjinskoj vladi Nikole Šainovića.

Na vanrednim izborima decembra 1993. godine radikali osvajaju 39 mesta u parlamentu Srbije.

Nakon što je prva vlada Mirka Marjanovića izgurala pun mandat od 4 godine, na izborima 1997. godine SRS osvaja 82 poslanička mandata i ulazi u vlast. U drugoj vladi Mirka Marjanovića SRS dobija ministarska mesta u vladi, potpredsednici vlade postaju Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić, a ministar informisanja Aleksandar Vučić.

Nakon promena 5. oktobra radikali prelaze u opoziciju i tu ostaju sve do danas iako su od 2000. na ovamo u nekoliko navrata pojedinačno bili najbrojnija stranka u parlamentu.

Na izborima 23.12. 2000. godine SRS osvaja 23 poslanička mesta.

Krajem 2003. godine na vanrednim izborima radikali osvajaju najviše glasova i najveći broj mandata u skupštini - 82, ali ostaju opozicija. Tada manjinsku vladu formiraju DSS, NS, SPO i G17 plus a u skupštini je podržava SPS.

Na sedmim po redu izborima od uvođenja višestranačja u Srbiji, 21. januara 2007. godine radikali opet osvajaju najviše glasova i najviše poslaničkih mandata - 81.

Sličan rezultat ostvaruju na izborima sledeće godine. 11. maja 2008. SRS osvaja 29,46 procenata glasova i dobija 78 poslanika u parlamentu. Pobedu je odnela koalicija "Za evropsku Srbiju" u kojoj je vodeća stranka DS i koja nakon nekoliko meseci pregovora formira vladu zajedno sa koalicijom okupljenom oko SPS-a.

Do septembra 2008. godine radikali ostaju pojedinačno najbrojnija stranka u parlamentu, ali je usledio veliki lom i izlazak Tomislava Nikolića, Aleksandra Vučića iz SRS-a koji za sobom povlače jedan broj poslanika i veliki broj članstva.

SRS u parlamentu ima 57 poslanika okupljenih u poslaničku grupu "Srpska radikalna stranka".

Najjznačajniji organ SRS je otadžbinski kongres koji se održava na svake četiri godine. Predsednik Centralne otadžbinske uprave je dr Vojislav Šešelj, a njeni potpredsednici su Zoran Krasić, Dragan Todorović, Milorad Mirčić, Gordana Pop Lazić i Aleksandar Martinović. Predsednik izvršnog odbora Srpske radikalne stranke je Dragan Todorović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: