Demokratska stranka

  • osnovana: 3.2.1990.
  • predsednik: Boris Tadić
  • boja: plavo-žuta
  • broj poslanika: 64
  • status: vlast

Info

Izvor: B92

Nedelja, 11.03.2012.

09:31

Default images

osnovana: 3.2.1990.
predsednik: Boris Tadić
boja: plavo-žuta
broj poslanika: 64 okupljenih u poslanički klub "Za evropsku Srbiju"
status: vlast

zvanična stranica: www.ds.org.rs

Demokrate su osnovane kao nastavljači tradicije stranke Ljubomira Davidovića i Milana Grola. Grupa od 13 intelektualaca objavila je 11. decembra 1989. da će ponovno formirati Demokratsku stranku iako za to još nije postojao zakonski osnov. 3. februara 1990. godine stekli su se svi uslovi za ponovno osnivanje stranke, a za njenog predsednika je izabran Dragoljub Mićunović. Na prvim višestranačkim izborima decembra 1990. DS osvaja sedam mandata.

1992. godine unutar stranke se javlja ozbiljna tenzija, a zbog ideje o stvaranju koalicije sa SPO-om i nezavisnim intelektualcima pod imenom DEPOS. Tim povodom se od DS-a otcepljuje jedno krilo koje je za DEPOS i formira Demokratsku stranku Srbije, na čije je čelo došao Vojislav Koštunica. Na prevremenim izborima decembra 1992, DS osvaja šest mandata, DEPOS 50.

Nakon vanrednih izbora 1993. godine DS ulazi u skupštinu sa 29 poslanika.

1994. godine za novog lidera stranke izabran je Zoran Đinđić.

U leto 1996. godine, DS formira koaliciju zajedno sa SPO,GSS i DSS na kojima učestvuju na saveznim izborima. Koalicija “Zajedno” osvaja pobedu na lokalnim izborima u više gradova, nakon čega su nastupile demonstracije na ulicama Beograda i drugih većih gradova zbog nepriznavanja poraza aktuelne vlade. Režim je početkom 1997. pod pritiskom zapada priznao pobedu opoziciji.

U januaru 2000. godine stvorena je koalicija Demokratske opozicije Srbije(DOS) sastavljena od ukupno 18 stranaka. Okosnicu koalicije činila je Demokratska stranka. Na vanrednim izborima za predsednika SRJ 24. septembra 2000. pobedio je kandidat DOS-a Vojislav Koštunica. Vlast Slobodana Miloševića to nije htela da prizna, organizovani su masovni mitinzi i 5. oktobar kada su na silu zauzete najvažnije državne institucije i DOS je došao na vlast.

23. decembra 2000. godine na vanrednim parlamentarnim izborima DOS ubedljivo pobeđuje osvojivši dvotrećinsku većinu u parlamentu. Sama DS imala je 45 poslanika. Novi premijer Srbije postaje Zoran Đinđić.

12. marta 2003. godine predsednik Demokratske stranke i premijer Srbije, Zoran Đinđić je ubijen. Glavni odbor imenuje Zorana Živkovića za novog predsednika stranke, do izbora, a on postaje i predsednik srpske Vlade.

U jesen 2003. se raspada DOS i Vlada gubi većinu u skupštini. Demokratska stranka na vandrednim parlamentarnim izborima 28. decembra nastupa samostalno i osvaja 37 poslaničkih mesta. Postaje opozicija.

Na izborima za predsednika DS, februara 2004. godine. Boris Tadić je ubedljivom većinom izglasan za novog predsednika stranke. Ubrzo Tadić postaje i predsednik Srbije, na izborima u junu 2004.

Na izborima održanima 21. januara 2007. godine, Demokratska stranka je učestvovala u koaliciji sa strankom Rasima Ljajića i osvojila 64 poslanička mesta.

Na izborima 2008. godine DS je zajedno sa G17+,SPO-om,SDP-om, i LSV-om u koaliciji “Za evropsku Srbiju” osvojila 102 mandata u Skupštini Republike Srbije, od čega je Demokratska stranka dobila 64 poslanika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: