Tomina vreća

Počeo sam da se brinem za Tomu Nikolića. Nije da ga inače volim i cenim, nego je sasvim racionalno: on i njegova stranka političke su činjenice od povelikog značaja u ovoj zemlji.

Info

Izvor: Miloš Vasiæ

Ponedeljak, 14.05.2012.

10:41

Default images

Svaki nerazumni potez takvih političkih igrača razlog je za brigu; setite se samo onog njegovog štrajka „glađom i žeđom“ (kako se izrazio jedan radio-voditelj). Male stranke mogu sebi da dozvole svašta; velika stranka trebalo bi da vodi računa o tome šta radi; ona skuplje plaća svoje greške.

Toma i Aca Mali Vučić, dakle, prvo su zapretili da će dokazati neki „veliki kriminal“, pa ćete da vidite. Onda su doneli vreću pred Skupštinu i istresli je pred novinarima, umesto da su je odneli Gde Treba. Pa su rekli da će je predati Organima, ali su dva-tri dana kasnili, jer su je nosali okolo po ambasadama (ako sam dobro razumeo). Pa su rekli da je ukradeno pola miliona glasova. Onda je Toma rekao da on neće u drugi krug izbora; da će da pravi masovne proteste; da će „narod da poništi izbore“; bio je uopšte jako ljut, kao onaj čoban koji se naljutio na selo odsekao sebi veseljka. Čak je rekao da je tri puta čestitao Tadiću na pobedi u predsedničkim izborima, a zapravo je on, Toma, bio pobedio tada; zaključivanje donekle preterano, jer se oslanja za sada samo na tu vreću.

E, sad: iz vreće je ispala gomila glasačkih listića raznih boja, od kojih su neki bili povezani trobojnom vrpcom. Jedan perceptivni gledalac primetio je nešto: ti listići nisu bili iz glasačkih kutija, jer nisu bili presavijeni na četvoro (inače ne prolaze kroz prorez); bili su ravni, nepresavijani. Ko ne veruje, neka proba da list hartije A4 presavije na četvoro, pa da ga posle poravna tako da se tragovi ne vide. Toma tvrdi da su na njima bili zaokruženi njegovi i drugi opozicioni kandidati, što nas dovodi do izvesnih neprijatnih zaključaka koje prepuštam čitaocu.

Odakle ta vreća; jesu li to pravi listići; ko je vreću našao; čija je to vreća; sve se to dade utvrditi lako, čim Kriminalistička policija dođe do nje. Umesto da je vreću predao odmah, Toma se bacio u kuknjavu, pretnje, vređanja i uopšte od sebe napravio budalu. Naime, iz okolnosti da je nađena jedna vreća sa nekih 3.000 glasačkih listića teško se može izvesti zaključak da su svi izbori do sada bili pokraden, pa i ovi; još teže se u toj okolnosti može pronaći razlog za poništavanje ovih Đurđevdanskih izbora na svim nivoima. Razumni ljudi već su ukazali na osnovne činjenice: broj stranačkih posmatrača na svim biračkim mestima; procedure pri rukovanju izbornim materijalom; kontrolne procedure; znate već. Ukratko, zavera za krađu tih razmera morala je da obuhvati hiljade ljudi; svaki poznavalac ljudske prirode zna da bi neko sigurno propevao odmah.

Toma se onda u nedelju urazumio i rekao da ide u drugi krug, ali su mu rejtinzi već bili pali. U trenutku pisanja ovih redova još ne znamo hoće li Toma i Aca da prave svoj Peti oktobar dan pred drugi krug, kao što su pretili. Ajde i to da vidimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: