Najveći TV hitovi

Dok se stranke koje učestvuju na izborima za republički parlament i imaju kandidata za predsednika Srbije utrkuju koja će se bolje predstaviti kroz spotove emitovane na nacionalnim televizijama, njihovi kandidati za mesta u lokalnim skupštinama primenjuju različite taktike prikazivanja svojih poruka.

Info

Izvor: Slobodan Georgijev

Četvrtak, 03.05.2012.

12:51

Default images

Većina stranaka je sledila ono što je dolazilo iz "stranačkih centrala" koristeći matricu koja je stranka/ lista primenjivala u slanju poruka za najviše nivoe vlasti dok su neki imali potpuno dizajnirane lokalne kampanje.

U tekstu koji sledi predstavljamo nekoliko zanimljivih spotova koji na svoj način govore o tome kako su neki lokalni lideri videli način da se predstave svojim sugrađanima. Kao vodeća stranka u Srbiji, DS je imao najviše zanimljivih priloga iz različitih gradova i opština u Srbiji, ali je tu i nekoliko drugih opcija koje pokazuju vitalnost lokalnih podružnica velikih partija.

Moj prvi put

Lideri demokrata iz Subotice slali su u osnovi dve poruke: na jednom nivou su se pojavljivala braća Oliver i Modest Dulić, koji, predstavljeni kao ozbiljni menadžeri i lideri, pokazuju da su stalno u planovima u da imaju mnogo ideja kako da unaprede život ljudi na severu Bačke; drugi deo kampanje je posvećen mladima u pokušaju da se isprovocira veća izlaznost onih koji sada ili prvi put glasaju ili su već jednom to učinili. U maniru jedne starije kampanje koja je glasila "Skini mrak", rukovodstvo demokrata iz Subotice je napravilo spot u kome govore "mladi ljudi" o svom prvom iskustvu. Kreatori su se domišljato oslonili na prikriveni seksualni kontekst jer izgleda kao da omladina, i muško i žensko, govori o svom prvom seksualnom iskustvu. Mladi sede u parkiću, kadrovi se brzo smenjuju i oni govore: jednom je tata sve objasnio, drugi uđe izađe i gotovo, neka devojka kaže da se svog prvog puta ne seća. Plitki humor je ukršten sa muzičkom matricom koja prati sve spotove demokrata na ovim izborima samo je na "više bitova". Tvorci su želeli da iskoriste sintagmu o prvom seksualnom iskustvu kao nešto što će zainteresovati "mlade" da čuju krajnju poruku: a to je da je lako ići na izbore posebno kada imaš za koga da glasaš, a to su sve liste koje predvodi Boris Tadić. Izjednačavanje seksualnog čina sa glasanjem na izborima ne izgleda kao nešto što ima dublju vezu, ali to nije sprečilo braću Dulić da zaigraju na tu opciju. Koliko će biti efektno, videćemo za nekoliko dana kada se prebroje glasovi u Subotici.

Iz Kuršumlije u Evropu

Jedna od najupečatljivijih kampanja je ona koju je ogranizovala kandidatkinja DS-a za predsednicu opštine Kuršumlija Vesna Jakovljević, koja je i do sada bila prva žena opštine. Kuršumlija je bila poznata kao jedna od najsiromašnijih opština u Srbiji u kojoj gotovo ništa ne funkcioniše. U svojoj kampanji Jakovljevićka je želela da tu sliku promeni. Ona je pripremila seriju spotova u kojima govore građani Kuršumlije, svi odreda za DS i Evropu, a sve pod sloganom "Prava osoba u pravo vreme sa pravim razlogom". U serijalu u kome se pojavljuju stočari, vinogradari, studenti, domaćice najistaknutije mesto pripada klipu koji pokazuje put do boljeg života: jedan mladić stoji na praznim ulicama Kuršumlije zagledan u nebo na kome su ispisane poruke Demokratske stranke; shvatamo da nešto iščekuje; u drugom kadru se pojavljuje taksi vozilo marke "lada riva" (vidi tekst "Ljubav i sprdnja") na čijim su farovima i šoferšajbni takođe ključne reči iz kampanje demokrata. Mladić ulazi u automobil i onda nam u kadar uleće glava taksiste kao iz nekog horora koja ga pita gde želi da ide. Mladić odgovara u Evropu i oni polaze sa komentarom vozača da se samo opusti jer je u pravim rukama. Taksista vozi mladića na izborno mesto gde on zaokružuje DS listu. Pored ovog klipa posebno mesto pripada i stočaru koji poput predsedničkog kandidata Borisa Tadića radi nešto u štali. Za razliku od štala koje je Tadić posetio, ova je mala i puna balege. Tek što počisti balegu, on stane na vrata štale i kaže da će ove godine da napravi novu štalu i kupi još neku kravu. "Biće mleka za izvoz", kaže on i odlazi do svog traktora sa koga nam poručuje da glasamo za demokrate.

Novi radikali, SPS i SNS u Raškoj

U opštini Raška vodi se zanimljiva izborna kampanja sudeći po spotovima triju stranaka koje očekuju da će posle ovih izbora preuzeti vlast ili biti najjača opcija u lokalnom parlamentu. Kada pregledate klipove ove tri partije, videćete da je jedina drugačija stvar ponašanje predstavnika SRS-a: oni predstavljaju sebe kao menadžersku partiju koja rešava sve probleme opštine i svakim danom unapređuje život njenih građana i građanki i nema niti Šešelja niti ičega od tradicionalne radikalske retorike. Izgledaju kao potpuno umivena i doterana socijalistička partija sa smislom za biznis. Hoćemo, možemo i znamo da vodimo našu opštinu, poručuju radikali koji zvuče kao neki DEPOS sa početka devedesetih. Na nivou programa sve je tu isto: i SRS i SPS i SNS građanima nude istu stvar, bolji život i opšti razvoj svih delova opštine. Socijalisti kao da su to osetili pa poručuju da ipak nisu svi isti (ovo kao da je odgovor na slogan Dveri), pa oni u svom programu za Rašku nude sve za svakoga: u jednominutnom spotu nisu rekli samo da će lokalni fudbalski klub zaigrati u prvoj ligi, ostalo su sve nabrojali: i rešenje za svaki životni problem i predstavili su ciljne grupe a to su svi građani te opštine. Naprednjaci imaju moderno dizajnirani spot, koji je mešavina animacije i videa sa jasnom porukom: pokrenimo Rašku našim planom. Oni su se fokusirali na nekoliko ključnih tema, a muzika koja ide kao podloga je jedna od najboljih u ovoj kampanji: zvuči kao da su je komponovali The Killers, na primer.

Dveri: rešenje za Rome

Predstavnici liste Dveri se prvi put pojavljuju kao politička stranka na izborima i njihova kampanja se na neki način razlikuje od onoga što su radile druge veće stranke. Svesni da su novi i da zbog reputacije ekstremno desničarske političke opcije sa socijalnom svešću neće imati previše postova u velikim medijima, oni su se opredelili da mnogo toga naprave kroz internet kampanju, jer su veoma aktivni na društvenim mrežama i dosta materijala nude na svom Jutjub kanalu na sajtu partije. Ovde prikazujemo jedan mali info klip u kome se u formi izveštaja iz kampanje prikazuje akcija Dveri u cilju rešavanja "romskog pitanja" u Beogradu. Jednostavni video-zapis nam pokazuje aktiviste koji premeravaju neku zemlju, a njihov "šef" objašnjava da se na parceli ispred Kluba narodnih poslanika na Dedinju traži dobro mesto na kome bi se smestili Romi iz Belvila na Novom Beogradu. Dveri predlažu da Romi budu raseljeni na Dedinje jer je tu daleko bolji smeštaj od Resnika. Iako na "prvu loptu" duhovit, ovaj prilog je pravi primer populizma: kao, što Rome gurate kod sirotinje, hajde ih vi prvi primite kod vas na Dedinje, svojim primerom pokažite da zaista želite da rešite probleme tih građana. Dakle, oštrica je direktno usmerena ka kritici vlasti bez želje da se ponudi rešenje za objektivne probleme. Tako u totalu i izgleda celokupna kampanja ove nove opcije: na pukoj kritici vlasti osvojiti neki glas i ako bude sreće preskočiti cenzus: bez politike i bez rešenja.

Oda radosti iz Prokuplja

Jedan od vrhunaca lokalnih kampanja svakako predstavlja ingeniozno tumačenje Betovenove Ode radosti, himne ujedinjene Evrope, koju prezentuje omladina DS-a iz Prokuplja. Poneseni idejom priključivanja EU, omladinci iz prokupačkog DS-a napravili su svoju obradu himne za koju su napisali i originalne stihove. Vodeći se valjda jednim hitom beogradskog rep sastava Bad Copy s početka ovog veka, koji su pevali na italijanskom tako što su pobrojavali sva italijanska imena i brendove koji su im pali na pamet, omladinci DS-a su Odu radosti sastavili od reči koje su im pale na pamet, a koje bi trebalo da po sebi znače Evropu pa su se tu sreli jedno do drugog rakija i Šekspir, Tesla i Real, kajmak i Versaj. Sve to peva lep ženski vokal u soul maniru uz klavirsku pratnju, a na ekranu ispred vas se smenjuju kajroni na kojima se objašnjava da je ideja Srbije u Evropi, ideja DS-a i da samo DS to može da sprovede u delo. Za razliku od drugih klipova, ovde je muzička podloga zapravo glavna stvar i tu se ogleda kreativnost autora da na poznatu temu sastavi potpuno novi tekst i proba da na taj način pošalje poruku. Koncept nije potpuno ogoljen kao onaj koji je primenio Nenad Čanak svirajući u tamburicu namrgođenog lica bez ikakvih reči, ali daje novu specifičnu težinu poruci da je Srbija Evropa, a Evropa je Srbija, a sve zajedno je ovaploćeno kroz DS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: