Trgovac oružjem finansira SNS

Srpska napredna stranka predstavlja politički kišobran za najmanje tri grupacije srpskog organizovanog kriminala - trgovce naoružanjem, biznismene izrasle iz Službe državne bezbednosti i 'patriote' sa severa Kosova i Metohije, otkriva Novi magazin.

Info

Izvor: B92

Sreda, 25.04.2012.

13:18

Default images

Prema saznanjima Novog magazina jedan od najvećih finansijera SNS-a je Slobodan Tešić, jedan od najvećih balkanskih trgovaca oružjem i municijom. Kako tvrdi naš izvor, koji je insistirao na anonimnosti, Tešić vodi intenzivnu kampanju i lobira među biznismenima u tom visokoprofitabilnom sektoru, nadajući se da će posle promene vlasti i ustoličenja “njegove” garniture imati mnogo slobodnije uslove poslovanja.

“Poverenje koje je Tešić dao Nikoliću i Vučiću na klimavim je nogama, jer on je veoma oprezan čovek. Na izbornoj listi SNS na 96. mesto progurao je svoju ćerku Danijelu, koja će u slučaju dobrog izbornog rezultata te koalicije imati zagarantovano mesto u parlamentu. Njeno mesto na izbornoj listi i očekivano mesto u parlamentu predstavljaju zalog za budućnost, jer je prema novim pravilima, odnosno zakonu, poslanik vlasnik svog mandata i samostalan u odlučivanju”, objašnjava naš izvor.

Slobodan Tešić je poznat po sumnjivim poslovima s trgovinom oružjem, municijom i vojnom opremom, koju je izveo ili pokušao da izvede preko svoje firme Temex ili preko povezanih preduzeća Melvale corporation, Calidus trade, Abeks Ohrid, Zahnen limited, Delimnia i brojnih drugih.

U žižu interesovanja domaće i svetske javnosti došao je pre desetak godina kada je uspeo da ilegalno izveze automatsko oružje u Liberiju, čime je direktno prekršio sankcije Ujedinjenih nacija. Posle toga nekoliko puta je pokušao da izveze oružje u krizna žarišta u svetu, ali nije dobio potrebne dozvole saveznih ili republičkih organa.

Na samom početku prošlogodišnje pobune u Libiji Tešić i njegov najbliži saradnik Dragan Kapetina, direktor firme Partizan arms, pregovarali su sa zvaničnim libijskim vojnim dobavljačima, tada još vernim Moameru Gadafiju. Početkom marta prošle godine Tešić se u Tripoliju sastao s pripadnicima libijskih oružanih snaga zbog dogovora o isporuci 12.000 tenkovskih granata, prenosivih raketnih sistema, 30.000 snajperskih pušaka, oko 90 miliona metaka različitih kalibara i druge vojne opreme.

Prema navodima domaćih obaveštajnih službi on je bio motorna snaga protesta u fabrici Zastava tokom maja i juna 2011. godine, čime je pokušao da obezbedi podršku svom poslu izvoza naoružanja u Jemen.

Poslovanja Slobodana Tešića predmet su istraživanja stranih obaveštajnih službi koje ocenjuju i imaju saznanja da Tešić pripada ekstremno aktivnim organizacijama koje se bave sivom trgovinom oružjem. Zbog toga svestrano istražuju koja preduzeća Tešić poseduje, čime se bavi, kakve veze i kontakte ima u regionu i svetu, posebno na tzv. zabranjenim tržištima.

Bankarske veze

Hapšenje Dušana Stupara zbog zloupotrebe prilikom privatizacije Azotare u Pančevu iznelo je javnosti na videlo informaciju da je ovaj bivši DB-ovac istovremeno i finansijer Srpske napredne stranke. Prema zvaničnim informacijama naprednjaci su zakupci prostorija u Novom Beogradu koje se nalaze u vlasništvu firme Vetfarm, čiji je većinski vlasnik i generalni direktor Stupar.

“Upravo je Stupar jedan od većih igrača koji se motaju u pozadini Srpske napredne stranke. Među tim finansijerima je i nekolicina biznismena iz unutrašnjosti koji imaju zajedničke poslovne i političke interese”, tvrdi naš izvor.

Prateći bankarske transakcije moguće je isplesti pravu paukovu mrežu, tvrdi on, u čijem se središtu nalazi SNS sa svojim povećim političkim ambicijama.

Inače, Dušanu Stuparu ne bi bilo prvi put da je pomogao nečijem dolasku na vlast. On je sada već daleke 1987. pomogao u kreiranju poznate humoreske “Vojko i Savle” i stvaranju atmosfere koja je pogodovala dolasku Slobodana Miloševića na čelo komunističke partije u Srbiji. Mada je bio blizak poraženoj struji Ivana Stambolića, Stupar je uspeo da se pomiri s Miloševićem i izbori se za funkciju u Univerzalu, a uskoro i u predstavništvu “Univerzala” u Moskvi.

Prema obaveštajnim podacima Stupar je tokom boravka u Moskvi razvio odlične poslovne odnose sa Borislavom Miloševićem. Brat Slobodana Miloševića je, inače, da povežemo s početkom priče, učestvovao i u trgovini oružjem, pa je preko njega nabavljano i najsavremenije naoružanje za odrede smrti Službe državne bezbednosti Crvene beretke, uključujući i ruske borbene helikoptere.

Spekuliše se da je Stupar u privatizaciji srpskih preduzeća koristio i novac porodice Milošević.

Uticaj severa Kosova

Važna grupa finansijera SNS su i patriotski krugovi sa severa Kosova. Novi magazin je već pisao o kontaktima naprednjaka i Zvonka Veselinovića, nekrunisanog kralja podzemlja sa severa Kosova. Glavni čovek za komunikaciju sa Veselinovićem bio je Borislav Pelević. Ovaj bivši član Stranke srpskog jedinstva, partije Željka Ražnatovića Arkana, odigrao je ključnu ulogu u ubeđivanju vrha stranke u to da Veselinović nije kriminalac.

Prema pouzdanim saznanjima Novog magazina bliskim SNS-u deo rukovodstva ove partije, a pre svega predsednik Izvršnog odbora Milan Bačević, smatrao je da je Veselinović kriminalac. Svoja saznanja prenosio je i Tomislavu Nikoliću, ali je Pelević insistirao na zbližavanju sa Veselinovićem koga navodno “poznaje iz rata”.

Pelević je liderima stranke predočio da Veselinović u velikoj meri može finansijski da pomogne i da je već pomagao. Osim toga, izvori Novog magazina tvrde da je Pelević imao odlučujući uticaj na Veselinovića tokom zbivanja na barikadama na severu Kosova i da su te veze, navodno, poznate i istražnim organima. Poverenje je bilo veliko, pa se Veselinović kod Pelevića raspitivao da li je bezbedno da dođe u Beograd, jer je hteo da prisustvuje venčanju sestre. Izvor SNS u vrhu MUP-a tada je Veselinoviću poručio da “ima nešto” i da ne dolazi u Beograd…

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: