Ponedeljak, 21.05.2012.

16:24

Ovlašćenja predsednika Srbije

Pošto položi zakletvu pred Narodnom skupštinom, prvi zadatak Tomislava Nikolića iz njegovih ustavnih ovlašćenja biće da predloži mandatara za sastav nove vlade.

Izvor: B92

Ovlašæenja predsednika Srbije IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

84 Komentari

Sortiraj po:

moje ustavno pravo da pitam

pre 11 godina

Pravnici sada objasnjavaju Ustav.
Pravnici neka nam objasne da li i Toma ima pravo na tri mandata.
Nesto je tu ostalo nerazjasnjeno ili su pravnici zaboravili da tumace ono sto je najglavnije koliko mandata moze da se kandiduje pojedinac ILI ce se opet menjati Ustav, pa ce se produziti kao u Rusiji i biti po potrebi pojedinca, uz precutnu saglasnost pravnika, i vise mandata.
Po meni ipak je ostalo nerazjasnjeno da Tadic ulazi u predsednicku trku u trecem mandatu. Gde ste pravnici? Objasnite ovo? Ako pravnici ne objasne neka se posle ne cude kada se Toma bude kandidovao isto kao Tadic u tri mandata. Precutano ovo pitanje od strane pravnika moze da bude i praksa.

smorio sam se

pre 11 godina

Ne glasam dva izborna kruga ukljucujuci i ovaj (moja greska ili ne josh ne znam). Nevezano za to ko je ko i ko je sta i gde je bio i sta je radio, posmatram samo sadasnji trenutak. Ono vece u satbu sns-a iza predsednika Srbije drzave u kojoj zivim sto je onaj covek koji je muzicki producent (o cemu se radi,ako moze on da stoji mogu onda i ja), zatim taj vodeci pravnik koji sada trenutno zastupa na sudu kao advokat tog jocu amsterdama(sta reci na to), zatim brat haskog optuzenika(pa na koju foru ce bilo ko van srbije da gleda na to kao na ok stvar). Znaci ne pricam o tome ko je onaj ko je ovaj , pricam o tome eto sta se dogodilo u tom trenutku proglasenja rezultata. Ja licno mislim da to bash i nije ok ali dobro, ja se ne pitam tako da nije ni vazno.

Mica

pre 11 godina

Sto Tadica ne podsetiste u prethodna dva mandata da "Prema Ustavu, ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika", ili to niste tad smeli?

krcun

pre 11 godina

(Pozdrav iz Francuske, 21. maj 2012 21:11)


Na izborima je bila i stranka "J.B. Tito". U njegovo vreme su fakulteti bili pravi a ne kao kod Tadića gde je Toma-diploma završio.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@LALO NS: Vaš sarkazam više govori o Vama nego gospodinu Nikoliću. Verovatno ste očarani stanjem u Srbiji, kada ste protiv promena. Čovek ne treba da se stidi bilo kog poštenog posla osim, ako negde u podsvesti nema nekih drugih namera. Njegov prethodni posao drvoseče ili bilo čega nije mana ako je bio najbolji drvoseča, a pokazalo se da je Tomislav Nikolić elokventan, obrazovan i veoma spretan u sučeljavanju sa vašom ekstra školovanom elitom.

Milan

pre 11 godina

Imam utisak da sve ovo nece izaci na dobro. Jednostavno, predsednici i premijeri drzava kao sto je nasa moraju da pevaju kako im drugi sviraju. Inace, u suprotnom, ovi ce da zavrcu slavinu... A to moze da nas jos vise unazada...

Dragi

pre 11 godina

Kada ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika, kako onda objasniti šta je radio bivši predsednik Tadić? Da li je prekoračio svoja ovlašćenja kada se bavio svim i svačim? I da li će odgovarati zbog toga?

eee

pre 11 godina

Po mojoj slobodnoj proceni, vecina ovih koji kukaju su u stvari zaposleni po stranackoj liniji u nekoj drzavnoj firmi, gde pola radnog vremena nista ne rade, a drugu polovinu piju kafu i obrokuju, a palta zamisli redovna! I oni koji se jos uvek nadaju da ce sa parijskim knjizicama dobiti posao! Pa bi sad kao da pale odavde! Mozda ima i onih zaljubljenih!
Da se ja pitam, sproveo bih sistematizaciju u drzavnom sektoru... Pa da vidimo koje to kvalifikacije imaju neki ljudi... ...ko (ih je zaposlio), kada i zbog cega su zaposljeni...
ps: Slucajno naletim na grupu (FB): "Vreme je da palimo odavde, sto dalje...." Udjem u nju, a ono tamo velika vecina ljdi zaposlenih po drzavnim firmama (znam ljude licno, neke i sa ulice)... Mislim strasno, sta se desava sa nasom zemljom! Kada se oni bune, sta bi trebali da rade oni koji jedva i da primaju neku platu... ccc

ProEvropski orijentisan

pre 11 godina

Dotični novoizabrani predsednik Nikolić se nije makar ni potrudio da sazna koji je smer na fakultetu završio. Tadić je bolji, mnogo bolji, ali Srbija ne zaslužuje bolje čim dozvoljava da jedan neobrazovani grobar dođe na mesto predsednika. Želim vam svima sreću, i nadam se da se nećemo vratiti u period izolacije. Živeo Boris Tadić!

Ivan 81

pre 11 godina

Ovaj moze da pomiluje i Zvezdana Jovanovica.
Jer posle one izjave kada je u ambalazi SRSa bio i ono cuveno na mitingu, ipak nije iskljuceno.

Pa sad vidite dali cete u buduce glasati ili necete glasati.

Lalo NS

pre 11 godina

Možda je Toma-Srbin kupio diplomu i nije obrazovan ali je veoma kvalifikovan za funkciju na koju ga je narod postavio. Čovek je rukovodio grobljem, sada će rukovoditi Srbijom. Prema tome imamo predsednika eksperta, još kada bi nam i vlada bila ekspertska...Ovaj čovek će pomiriti Srbiju: četnički vojvoda koji ima podršku muftije Zukorlića, pristalica je EU a istovremeno i ruske gubernije, za sva važnija pitanja će raspisivati referendum (da se narod pita), a ako mu zatraže priznanje Kosova odmah daje ostavku. Poštovani građani Srbije, GROBARDAN.

Troml

pre 11 godina

Ovlašćenja predsednika Srbije!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Uz sve pobrojano u tekstu,
novi će predsjednik imati
još neke ovlasti, koje su
manje-više beznačajne, no
jedna je vrlo bitna.
Naime, imat će čast potpisati
priznanje Kosova, ma koliko vi
vi o tome šutjeli.
Šteta što pri činu potpisivanja,
neće biti prisutan
Duke of Scheveningen-a!

Apache

pre 11 godina

dobro je da sta izbacili ovlascenja predsednika da ne citam komentare tipa 'prodao zemlju" "prodao preduzeca" malo da se kultivisu ljudi

eee

pre 11 godina

ајд ови паметни да објасне како је то Тадић прекоачивао овлашћења...
(Душан, 21. maj 2012 17:05)
Sukob interesa! Ne mozete reklamirati svoju stranku, dok ste predsednik Srbije! Pa je kada su mu skrenuli paznju, podneo ostavku! iks De

Boza

pre 11 godina

Da li zna engleski ili ne videcemo, ali videcemo i kad krenu otkrivanja lopovluka ovih sto 8 godina kozu s ledja ogulise narodu, namestenim tenderima, mostovima od 300 miliona, sajtovima od 30 hiljada evra...

Miki

pre 11 godina

Interesantno kako se svi sad brže bolje setiše da ovlašćenja predsednika nisu velika. A zašto to ranije nisu govorili, analitičari, eksperti i drugi stručnjaci? Dok je bio čovek koji se u sve razumeo?

SIMA-KG

pre 11 godina

Poodssecanja radi TITO je bio masin-bravar, pa je vedrio i oblacio. Zato se ne slazem sa onima koji tvrde da je obrazovanje najbitnije. Dosta nam je bilo ovih skolovanih, sto nas u crno zavise. Da vidimo kako to radi seljak.

Srba

pre 11 godina

"Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?"
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Ma sta ce mu engleski.
Toma ce prvo da pokloni Merkelovoj, Olandu, Obami i drugim velikanima sveta, svoju sveze pecenu rakiju a kada ovi to gucnu , ima da progovore cisto srpski, bre !

Dragan

pre 11 godina

Dovoljan mi je jedan pogled na ovog coveka da mi se zivot potpuno smuci.
Kakvi ljudi zive u ovoj zemlji.
Ne krivim njega.On je takav kakav je i glasali su ga njemu slicni, ali Tadic, Tadic, to je taj lik koji je uneo nocne more u nase zivote.

sava

pre 11 godina

Vidim da je Mery vec izdala zadatak nasem Tomi da saradjuje sa Vladom...! Pa gde to ima, prejudicira ko ce biti vodja Vlade a uz to nas sve cini maloumnim. Prvo sto treba da uradi nikolic treba da ih odbije na prvom plotu. posebno britanskog i americkog ambasadora. neka malo pricekaju na prijem a da istovremeno u intervju-u lepo objasni svoje ciljeve i poziciju vis a vis svetskih naredjivaca...

hm

pre 11 godina

(Mario Bros, 21. maj 2012 22:03)
Ne vidim u cemu je problem??? Ako je neko na javnoj funkciji, podlozan je kritici bez obzira da li je na toj funkciji 1minut ili 100 godina. On je izabrao taj posao i to mu je krst...koliko se secam, a dobro se secam, pre cetiri godine, nije ni svanulo, a glavni komentra je bio...Tadic pobedio "samo" za 120.000 glasova, a oba kandidata su imali preko 2,1mil glasova na 67% izlaznosti.
Pa imam i ja pravo da kazem da je Toma pobedio sa istom razlikom, a nije presao 50% glasova, na izlaznost od 46%!!!! Moze da se busa koliko hoce ( pobedio je , postujem), ali ne mozeda bude predsednik svih gradjana Srbije pa da kovertira sve funkcije do predsednika kucnog saveta. Pobedio je samo zato sto su beogradjani bili lenji da odu do glasackog mesta po onako lepom danu ( ali to je vec njihov problem).
Na kraju, on nema sta da opravdava ni posle onih prvih 100 dana. On ce biti samo teme za slavske razgovore......

vlajzi

pre 11 godina

(Душан, 21. maj 2012 17:05)

bravo za pitanje!!!
i naravno, toliko 'strucnjaka ' a niko ne zna da odgovori na ovo prosto pitanje.
ali dobro... kakva drzava takav i predsednik. predsednik je slika i prilika jednog naroda. ako je narod nepismen, i predsednik mora da bude takav.
. jer narod glasa za onog ko im je najblozi. doduse, ovaj nas predsednik kupio diplomu na fakultetu, pa se zvanicno vodi u pismene. ali nije ni jedini. ima ih u narodu milion takvih.

Mario Bros

pre 11 godina

Čovek nije ni zakletvu položio a već "ne valja". To je ta demokratija u srbalja, samo dok je "naš" kandidat onda je dobar. A kada je onaj drugi onda pi kakano.

Vaše komšije su rekle da je za njih bolji ovaj kandidat. Nisu ga marsovci izglasali, nego građani. Ako želimo da stvaramo društvo gde svako treba da ima jednaku šansu bez diskriminacije, onda i ovom pojedinačnom čoveku treba dati šansu da se dokaže na radnom mestu, za koje je izabran na javnom konkursu, a ne u napred ga diskriminisati.

1%

pre 11 godina

(Cile, 21. maj 2012 16:58)

Cile, nemas pojma...kampanja je prosle...pa bi mogao/la da se malo informises. I ustav i zakon o sukobu interesa imas na netu, pa ces da vidis da "javna funkcija" koja moze da ometa predsednika nije mesto predsednika stranke. Javna funkcija je funkcija na koju je neko izabran od strane drzave, ili putem nekih drugih izbora organizovanih od strane drzave. Postoji jos jedna javna funkcija koju ima predsednik drzave, ali se ona dobija automatski sa postavljenjem, a to je , predsednik komisije za bezbednost ( ili tako nesto slicno...)
Tako te molm da nadjes malo vremena pa da se informises, i mozda saznas za jos neku insinuaciju kojom se neko sluzio da dodje do pobede..
Ovo sto je Toma uradio je po meni licemerno...uz pomoc stranke i njenih resursa dosao je do pobede ( nije presao ni 50%), i onda kao vise nije predsednik stranke, jadan on i stranka..pateticno i kao sto rekoh licemerno. Sto od pocetka nije isao kako slobodan kandidat????

bezimena

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.
(Ivan, 21. maj 2012 17:08)

Rusija za Nikolića nije inostranstvo, još je i član Putinove partije....

Srbija je Djindjiću došla glave upravo umnogome zahvaljujući T. Nikoliću, zbog koga je sada i Tadića odbacila. Lično me SRAMOTA, ali očigledno je da Srbija NE ZASLUŽUJE bolje, već upravo sve što je snalazi, i što će je snaći!

Pametniji i obrazovaniji će se svakako naći rešenje za sebe, kao i uvek, tamo daleko...ostali neka se valjaju u onome što su sami zakuvali!

ideja

pre 11 godina

Mogu da primetim po ovim ovlascenjima da imamo dupliranje funkcije. Ovako sterilnu funkciju vec imamo na Dedinju. A to je prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic! Mislim da je stvarno vreme da se razmislio o kraljevini??!! Pa prestolonaslednik je deset puta jeftinija varijanta. Nema izbora, nema trzavica, kralj je svih gradjana i ne mora da kovertira ostavku u partiji. Na kraju krajeva, zna bar jedan svetski jezik ( sticajem okolnosti bolje nego maternji, ali nije bitno), ima validnu diplomu, ima vise veza u svetu od bilo kog politicara u Srbiji, nije tajkunizovan...zar je potrebno nesto dodati? Da li je neko izracunao koliko izbori za predsednika kostaju???
Zato, glasam za PARLAMENTARNU MONARHIJU!!! Aj'mo referendum na ovom postu...plusici...minusici...( molim bez parijske obojenosti)

Aleksa

pre 11 godina

E da su ovako i do sada vodili svi racuna o ustavnim ovlascenjima presednika Srbije ne bi se ni nalazili u ovakvom haosu kao drzava. Sad su odjednom puna usta svima ustava i ustavnih ovlascenja a dok ih je Tadic krsio 8 godina svi su cutali i gledali kao je u isto vreme i presednik Srbije i presednik stranke a o ostalim stvarima ne zelim ni da trosim reci, znamo svi koliko je izasao iz okvira svojih ovlascenja ali tada su svi cutali, hvala bogu ovaj put narod nije vise hteo da cuti i sedi skrstenih ruku.

Novosadista, predratni

pre 11 godina

Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Munjo, pa ako je završio fakultet u roku,(u Novome Sadu na fakultetu gde predaje Jorgovanka), valda će i beri tečaj engleskog
do formiranja vlade.Ako ne pa tu je prestolonaslednik za prevodioca

figuar

pre 11 godina

8 godina je vise nego dovoljno da jedna politicka figura egzistira na mestu predsednika.Nisam glasao za tadasnju opoziciju 2000-te da bi jednu diktaturu zamenili drugom.ovaj put sam opet glasao za opoziciju,a iskreno bi voleo da novoizabranog predsednika zameni po isteku mandata neko nov na politickoj sceni.

Vladimir Pula

pre 11 godina

A tako znaci pa to je skoro u zarez identicno kao sto je i ovdje kod nas u RH.. Bzveze mislio sam da kod vas ima vece ovlasti a ono protokolarna figura.. Vise volim polupredsjednicke i predsjednicke sustave, mislim da su bolji za balkan.. Tu i tamo cemo potrefit bekog dobrog predsjednika pa je ok da ima ovlasti da nesto promijeni i napravi, a ovako glasa se ta neke stranke i nemas pojma na kraju ni ko su ti ljudi koji ugrabe funkcije.. Biras neki program neku ideju a bas i ne ljude koji je na kraju sprovode, to se sami dogovore. Ovako direkt biras glavnog barem znas da je taj tu tvojom voljom odnosno voljom vecine.

Pozdrav iz Francuske

pre 11 godina

"Predsednik odlučuje o pomilovanju osuđenika",au al ce biti pomilovanja,pocev od kucnog prijatelja Joce Amsterdama,pa Legije koji mu je ispunio prorocanstvo i ubio Djindjica,preko Radomira Markovica,Bracike Kertesa,RTS Milanovica pa do svih Zemunaca koji "dzabe" sede u buvari kako rece skoro Novi vam Predsednik.
Zivela sloboda gospodo glasaci bas ste pametno odsedeli kuci i pratili B92,a sada kuku i lele.Kakav narod takav predsednik,skuvali ste kusajte.Pozdrav iz Francuske!
PS:Ne brinite nista,5 godina prodje brzo,a sledeci put sedite ponovo kuci ili glasajte namerno SNS pa neka bar uzmu u parlamentu apsolutnu vecinu s obzirom da ih ocigledno narod voli i ceni.Bar ce vam fakultetske diplome biti jeftine:za mesec dana skole dobijes 4 polozene god fakulteta i sve to za oko 100 eura,kada moze Predsednik mogu onda i drugi ambiciozni Srbi.A ne kao ja budala krvavo studirao 5 godina i eto gde sam sada u nekoj budjavoj Francuskoj gde me kompanija zloupotrebljava za 6000 eura mesecno.LAKU NOC!

Alan Ford

pre 11 godina

Ove politicke igre su jako zanimljive znaci ovo ce biti predsednik koji ce biti primoran da konacno potpise nezavisnost kosova i time ce njegova karijera biti gotova. Ovi ostali njemu slicni paraziti is DS i DSS i SPS LDP i ostale politicke stranke koje se isto kao i on nebave narodom ce dobiti novi zivot ponovo....Jednog dana cemo videti nove politicare nova lica koji nece biti deo udbe i ostalih gluposti nego ce biti deo sveta i drustva za koji nepostoje granice i za koje nepostoji nacionalnost i crkva da ih sputava u razvitku..... Srbija ce tada biti deo jednog progresivnog sveta drzava bez granica. Srbi i ostali zaostali narodi ce tada mocu konacno da se krecu po zemljinoj kugli slobodno jer su gradjani zemljine kugle a ne drzave ..... Do tada pozdrav !

Prfesionalni sisac vesala

pre 11 godina

Predsednik ima samo jedno vazno ovlascenje, a to je da prenese narodu naredjenja stranih ambasada uvijena u oblande, da bi ih oni lakse progutali.

tjki

pre 11 godina

kako nije ovo navedeno kada je Tadic bio predsednik?
(Martin, 21. maj 2012 17:41)

ustavna ovlascenja predsednika su propisana ustavom
ustav je javni akt koji se moze naci na internetu
citajte, pretrazujte, informisite se

froyd

pre 11 godina

Zakon o odbrani clan 87. i Ustav Republike Srbije clan 200. kazu da vanredno stanje proglasava Narodna skupstina na zajednicki predlog Vlade i Predsednika Republike. Posto proglasi vanredno stanje kvorumskom vecinom( vecinom od ukupnog broja prisutnih, ukoliko je ispunjen minimalni broj prisutnih potreban za odlucivanje) Narodna skupstina odluku o proglasenju vanrednog stanja dostavlja Predsedniku Republike i Vladi. Na isti nacin se i ukida. A sto se tice raspustanja skupstine, predsednik nije duzan da je raspusti na obrazlozeni predlog vlade, on ima diskreciono pravo gde moze, a ne mora da raspusti NSRS.

s

pre 11 godina

nadam se da je sada bar malo jasnije svima zasto Srbija nije izabrala ponovo Tadica za predsednika * Mozda joj je dosta uzurpatora ? Mozda zato sto zelimo DEMOKRATSKO drustvo ? Iskreno se nadam da Nikolic nece napraviti istu grasku * Pocetak obecava , nije vise predsednik stranke vec predsednih svih gradjana *

Petar

pre 11 godina

Mene ipak vise interesuje da li ce MUP iskoristiti svoja ovlacenja i obaveze:

- da istrazi i krivicno goni sve odgovorne i one koji su imali koristi od falsifikovanja diploma visokoskolske ustanove. Mnogo elemenata- falsifikovanje, dovodjenje u zabludu, pribavljanje protivpravne koristi... na stranu moralni aspekti


- da nadje i krivicno goni one koji su ukrali dzakove sa glasackim listicima, da ispita zasto su oni koji su ih "nasli" ugrozili istragu iznosenjem listica pred skupstinu (otisci...)

Za pocetak dovoljno.

1%

pre 11 godina

Tomo, bre, pa nisi uspeo da prebacis ni 50% od ovo jada i bede sto je izaslo na izbore...ja se nesto ne secam da je neko tako pobedio...
Gledam jutros u prevozu, ista sumorna lica kao i pre 20.maja....
Pricalo se o nekom suncu da ce na ogrejati, kad ono i dinar ode na dole za 8 para...

Aleksandar

pre 11 godina

za Munja:

po diplomatskom protokolu u zvaničnim susretima i nastupima predsednik države priča isključivo na jeziku države koju predstavlja (nikad nećete čuti predsednika Italije, Nemačke ili Francuske da pričaju na engleskom, već samo na svom). I onda se koristi simultani prevodilac.

smile

pre 11 godina

Studenti, na vama je da odbranite smisao onoga u sta verujete. U ono sto ne verujete, proveravajte svaki dan: - Tomo, da vidimo sta znas?

Stavros84

pre 11 godina

Znaci predsednik je samo valdin kurir. Sta vlada kaze to on saopsti.
Ali cestita Nikolicu, ostvario je uspeh i nadam se da ce bar nesto promeniti mada nista ne moze da promeni sudeci po ovim ovlascenima.
Medjutim svaka promena je dobrodosla. 8 godina je neko na vlasti i sad ako zivite bolje nego pre 8 godina navijajte za ds. Mada koliko vidim vlada ce biti ista kao i proteklih 8 godina. A sto se tice diplome, pa mi smo najbolje ziveli dok na je predsednik bio limar tako da...

Dusko

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)
(dusa, 21. maj 2012 17:01)
Pa neko bi mi mozda rekao da volim da menjam "ljubitelje" i da nisam za "brak" buduci da sam 10 godina bio ljubitelj Tadica,a sad Nikolica! :DDD

НиколаНС

pre 11 godina

Situacija u kojoj tzv demokratski mediji kukaju nad Tadićevim porazom, sama Tadićeva tuga i žalost, te njihova želja da pluju povlastitoj zemlji zarad gubitka mesta predsednika i mogućnosti da Tadić nastavi sa ličnom promocijom, a sve na račun građana Srbije, opravdava izbor Nikolića na mesto predsednika. Nikoliću je, donekle, olakšan posao. Toliko loš predsednik kakav je bio Boris Tadić, ne može da bude. Sve i da hoće. To ne može niko. A sa takvom prednošću uspeće da sakrije činjenicu da nije dobro rešenje za Srbiju. Doduše. za Srbiju više nema rešenja.

najzad

pre 11 godina

Tomo diplomo,
danas su me ridzovani uhvatili u prevozu bez karte. Ja sam rekao da si ti obecao zastitu svih gradjana, na sta su mi oni napisali prijavu, i rekli da ge pozdravim..

Tomo, sta da radim...mada u ovim ovlascenjima ne vidim to za svercovanje u prevozu, mada pise da mozes da pomilujes....Ti si nama obecao i mi sad cekamo da to ispunis...

Pozdrav,

Lanna

pre 11 godina

Tadic je prekoracio ovlascenja jer nije postavio Vesnu Pesic za dozivotnog ambasadora u nekoj zemlji gde nista ne bi morala da radi kao na primer u Meksiku gde ju je svojevremeno poslao Kostunica. Mozda joj Nikolic ispuni zelju kada ga je tako svojski preporucivala zajedno sa ekipom Slobodne Evrope, Pescanika i e-novina.

Neptun011

pre 11 godina

Tomislav Nikolic se pet puta kandidovao za predsednika Srbije: Na izborima 2000 god. zauzeo je trece mesto, 2003 god. izbori nisu uspeli zbog tada vazeceg izbornog zakona koji je predvidjao da na izbore da bi bili uspesni mora da izadje najmanje 50%+1 birac, 2004 god., 2008 god., i iz petog pokusaja 2012. godine je konacno uspeo!

Ocajan i bez nekog izbora

pre 11 godina

Gde smo bili? Ne lupaj, Tadiceva stranka je oformila vladu pa samim tim njegov uticaj je bio veci ali covek nije prekoracio ovlascenja....vlada mozda jeste (ali to je druga tema). Toma nece imati vladu (sto mu odgovara jer ce imati uvek izgovor kao neki iz DS koji i dalje krive Slobu) .... cirkus. Vecina nas nije glasala da bi DS smanjili dozivljaj ...sledeci put cemo se odazvati da i Tomninim bitangama smanjimo dozivljaj....a sada ako nek DS obije packu. Kad Tomu skinemo sledeci put bicu uveren prvi put da smo malo zreliji i da demokratija ipak ima pozitivno delovanje ....

nikola

pre 11 godina

Kupovina diplome je kriminal. U svakoj normalnoj zemlji bo zavrsio politicku karijeru, a kod nas postaje predsednik. Kako ce neko ko je korupcijom dosao do diplome da se bori protiv korupcije?

Ivan

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.

goran

pre 11 godina

prvo Nikolic da zahvali pojedinim funkcionerima DS npr Dir.Direkcije za vode Srbije za veoma aktivno vodjenje ljudi da glasaju za njega zbog unutar stranackih obracuna, primer Sremska Mitrovica

dusa

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)

Radnik

pre 11 godina

Znači sve ove godine se trudio da sedne u fotelju u kojoj neće raditi ništa i primati platu? Pa, čestitam mu na upornosti ! Šteta što ja imam želudac , pa moram da se bavim poštenim radom svih 7 dana u nedelji.

ljulju

pre 11 godina

Ono sta je najvaznije predsednik Srbije moze da iznosi misljenja ,poziva a otklanjanje deformacija u drustvu,
ima autoritet funkcije prema medijima. Dovoljno je da to radi posteno i dosledno.
Zar je to malo da se isteraju podzemljasi, lopovi, renta intelektualci i svi oni " kojo ne vide obicnog coveka Srbije ".
Nafa, se ne samo ja da ovaj kojo ke izabram ce se drzati toga. Sto se tice ekonomje i boljeg zivota neka vlada
nekompromitovanih i sposobnih nam je potrebna, a to imaju, pored i balasta, par velikih stranaka Srbije.

Uros

pre 11 godina

Oh ne, sad ce Nikolic da pomiluje sve osudjenike, pre nego sto nas Nato opet bombarduje, a Ujednjene nacije uvedu sankcije na koriscenje vazduha.

Cile

pre 11 godina

Da, ovlašćenja su mala ali to samo u slučaju da predsednik poštuje Ustav! Setimo se kršenja prethodnika - u dva mandata ostao predsednik stranke bez obzira što se time krši član koji govori o zabranu vršenja druge javne funkcije kao i onaj o sukobu interesa. Zatim protivustavno vodjenje spoljne politike zemlje, ili mešanje u poslove premijera... malo li je?!

Dusko

pre 11 godina

Sad ste se setili ovlascenja predsednika,a gde ste bili do sad,dok je Tadija carovao??? Ali neka neka,ova vlada nece opstati,a pitanje je da li ce se i formirati!!! Doci ce do velikih promena,jer totalitarizam i ovaj put,kao i kod Slobe nije uspeo,a onda sve lepo detaljno procesljati u ovoj zemlji! Mediji su jedan od tih pitanja. Rusi se sve,kao kula od karata!

Број два

pre 11 godina

Како се нисте сетили да показујете овлашћенја председника прошлих година?

Број два

pre 11 godina

Како се нисте сетили да показујете овлашћенја председника прошлих година?

Dusko

pre 11 godina

Sad ste se setili ovlascenja predsednika,a gde ste bili do sad,dok je Tadija carovao??? Ali neka neka,ova vlada nece opstati,a pitanje je da li ce se i formirati!!! Doci ce do velikih promena,jer totalitarizam i ovaj put,kao i kod Slobe nije uspeo,a onda sve lepo detaljno procesljati u ovoj zemlji! Mediji su jedan od tih pitanja. Rusi se sve,kao kula od karata!

Ivan

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.

Cile

pre 11 godina

Da, ovlašćenja su mala ali to samo u slučaju da predsednik poštuje Ustav! Setimo se kršenja prethodnika - u dva mandata ostao predsednik stranke bez obzira što se time krši član koji govori o zabranu vršenja druge javne funkcije kao i onaj o sukobu interesa. Zatim protivustavno vodjenje spoljne politike zemlje, ili mešanje u poslove premijera... malo li je?!

nikola

pre 11 godina

Kupovina diplome je kriminal. U svakoj normalnoj zemlji bo zavrsio politicku karijeru, a kod nas postaje predsednik. Kako ce neko ko je korupcijom dosao do diplome da se bori protiv korupcije?

Ocajan i bez nekog izbora

pre 11 godina

Gde smo bili? Ne lupaj, Tadiceva stranka je oformila vladu pa samim tim njegov uticaj je bio veci ali covek nije prekoracio ovlascenja....vlada mozda jeste (ali to je druga tema). Toma nece imati vladu (sto mu odgovara jer ce imati uvek izgovor kao neki iz DS koji i dalje krive Slobu) .... cirkus. Vecina nas nije glasala da bi DS smanjili dozivljaj ...sledeci put cemo se odazvati da i Tomninim bitangama smanjimo dozivljaj....a sada ako nek DS obije packu. Kad Tomu skinemo sledeci put bicu uveren prvi put da smo malo zreliji i da demokratija ipak ima pozitivno delovanje ....

Radnik

pre 11 godina

Znači sve ove godine se trudio da sedne u fotelju u kojoj neće raditi ništa i primati platu? Pa, čestitam mu na upornosti ! Šteta što ja imam želudac , pa moram da se bavim poštenim radom svih 7 dana u nedelji.

Aleksandar

pre 11 godina

za Munja:

po diplomatskom protokolu u zvaničnim susretima i nastupima predsednik države priča isključivo na jeziku države koju predstavlja (nikad nećete čuti predsednika Italije, Nemačke ili Francuske da pričaju na engleskom, već samo na svom). I onda se koristi simultani prevodilac.

najzad

pre 11 godina

Tomo diplomo,
danas su me ridzovani uhvatili u prevozu bez karte. Ja sam rekao da si ti obecao zastitu svih gradjana, na sta su mi oni napisali prijavu, i rekli da ge pozdravim..

Tomo, sta da radim...mada u ovim ovlascenjima ne vidim to za svercovanje u prevozu, mada pise da mozes da pomilujes....Ti si nama obecao i mi sad cekamo da to ispunis...

Pozdrav,

ideja

pre 11 godina

Mogu da primetim po ovim ovlascenjima da imamo dupliranje funkcije. Ovako sterilnu funkciju vec imamo na Dedinju. A to je prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic! Mislim da je stvarno vreme da se razmislio o kraljevini??!! Pa prestolonaslednik je deset puta jeftinija varijanta. Nema izbora, nema trzavica, kralj je svih gradjana i ne mora da kovertira ostavku u partiji. Na kraju krajeva, zna bar jedan svetski jezik ( sticajem okolnosti bolje nego maternji, ali nije bitno), ima validnu diplomu, ima vise veza u svetu od bilo kog politicara u Srbiji, nije tajkunizovan...zar je potrebno nesto dodati? Da li je neko izracunao koliko izbori za predsednika kostaju???
Zato, glasam za PARLAMENTARNU MONARHIJU!!! Aj'mo referendum na ovom postu...plusici...minusici...( molim bez parijske obojenosti)

goran

pre 11 godina

prvo Nikolic da zahvali pojedinim funkcionerima DS npr Dir.Direkcije za vode Srbije za veoma aktivno vodjenje ljudi da glasaju za njega zbog unutar stranackih obracuna, primer Sremska Mitrovica

НиколаНС

pre 11 godina

Situacija u kojoj tzv demokratski mediji kukaju nad Tadićevim porazom, sama Tadićeva tuga i žalost, te njihova želja da pluju povlastitoj zemlji zarad gubitka mesta predsednika i mogućnosti da Tadić nastavi sa ličnom promocijom, a sve na račun građana Srbije, opravdava izbor Nikolića na mesto predsednika. Nikoliću je, donekle, olakšan posao. Toliko loš predsednik kakav je bio Boris Tadić, ne može da bude. Sve i da hoće. To ne može niko. A sa takvom prednošću uspeće da sakrije činjenicu da nije dobro rešenje za Srbiju. Doduše. za Srbiju više nema rešenja.

Uros

pre 11 godina

Oh ne, sad ce Nikolic da pomiluje sve osudjenike, pre nego sto nas Nato opet bombarduje, a Ujednjene nacije uvedu sankcije na koriscenje vazduha.

Miki

pre 11 godina

Interesantno kako se svi sad brže bolje setiše da ovlašćenja predsednika nisu velika. A zašto to ranije nisu govorili, analitičari, eksperti i drugi stručnjaci? Dok je bio čovek koji se u sve razumeo?

eee

pre 11 godina

Po mojoj slobodnoj proceni, vecina ovih koji kukaju su u stvari zaposleni po stranackoj liniji u nekoj drzavnoj firmi, gde pola radnog vremena nista ne rade, a drugu polovinu piju kafu i obrokuju, a palta zamisli redovna! I oni koji se jos uvek nadaju da ce sa parijskim knjizicama dobiti posao! Pa bi sad kao da pale odavde! Mozda ima i onih zaljubljenih!
Da se ja pitam, sproveo bih sistematizaciju u drzavnom sektoru... Pa da vidimo koje to kvalifikacije imaju neki ljudi... ...ko (ih je zaposlio), kada i zbog cega su zaposljeni...
ps: Slucajno naletim na grupu (FB): "Vreme je da palimo odavde, sto dalje...." Udjem u nju, a ono tamo velika vecina ljdi zaposlenih po drzavnim firmama (znam ljude licno, neke i sa ulice)... Mislim strasno, sta se desava sa nasom zemljom! Kada se oni bune, sta bi trebali da rade oni koji jedva i da primaju neku platu... ccc

SIMA-KG

pre 11 godina

Poodssecanja radi TITO je bio masin-bravar, pa je vedrio i oblacio. Zato se ne slazem sa onima koji tvrde da je obrazovanje najbitnije. Dosta nam je bilo ovih skolovanih, sto nas u crno zavise. Da vidimo kako to radi seljak.

Mario Bros

pre 11 godina

Čovek nije ni zakletvu položio a već "ne valja". To je ta demokratija u srbalja, samo dok je "naš" kandidat onda je dobar. A kada je onaj drugi onda pi kakano.

Vaše komšije su rekle da je za njih bolji ovaj kandidat. Nisu ga marsovci izglasali, nego građani. Ako želimo da stvaramo društvo gde svako treba da ima jednaku šansu bez diskriminacije, onda i ovom pojedinačnom čoveku treba dati šansu da se dokaže na radnom mestu, za koje je izabran na javnom konkursu, a ne u napred ga diskriminisati.

Neptun011

pre 11 godina

Tomislav Nikolic se pet puta kandidovao za predsednika Srbije: Na izborima 2000 god. zauzeo je trece mesto, 2003 god. izbori nisu uspeli zbog tada vazeceg izbornog zakona koji je predvidjao da na izbore da bi bili uspesni mora da izadje najmanje 50%+1 birac, 2004 god., 2008 god., i iz petog pokusaja 2012. godine je konacno uspeo!

Boza

pre 11 godina

Da li zna engleski ili ne videcemo, ali videcemo i kad krenu otkrivanja lopovluka ovih sto 8 godina kozu s ledja ogulise narodu, namestenim tenderima, mostovima od 300 miliona, sajtovima od 30 hiljada evra...

1%

pre 11 godina

Tomo, bre, pa nisi uspeo da prebacis ni 50% od ovo jada i bede sto je izaslo na izbore...ja se nesto ne secam da je neko tako pobedio...
Gledam jutros u prevozu, ista sumorna lica kao i pre 20.maja....
Pricalo se o nekom suncu da ce na ogrejati, kad ono i dinar ode na dole za 8 para...

figuar

pre 11 godina

8 godina je vise nego dovoljno da jedna politicka figura egzistira na mestu predsednika.Nisam glasao za tadasnju opoziciju 2000-te da bi jednu diktaturu zamenili drugom.ovaj put sam opet glasao za opoziciju,a iskreno bi voleo da novoizabranog predsednika zameni po isteku mandata neko nov na politickoj sceni.

Prfesionalni sisac vesala

pre 11 godina

Predsednik ima samo jedno vazno ovlascenje, a to je da prenese narodu naredjenja stranih ambasada uvijena u oblande, da bi ih oni lakse progutali.

Petar

pre 11 godina

Mene ipak vise interesuje da li ce MUP iskoristiti svoja ovlacenja i obaveze:

- da istrazi i krivicno goni sve odgovorne i one koji su imali koristi od falsifikovanja diploma visokoskolske ustanove. Mnogo elemenata- falsifikovanje, dovodjenje u zabludu, pribavljanje protivpravne koristi... na stranu moralni aspekti


- da nadje i krivicno goni one koji su ukrali dzakove sa glasackim listicima, da ispita zasto su oni koji su ih "nasli" ugrozili istragu iznosenjem listica pred skupstinu (otisci...)

Za pocetak dovoljno.

dusa

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)

Lanna

pre 11 godina

Tadic je prekoracio ovlascenja jer nije postavio Vesnu Pesic za dozivotnog ambasadora u nekoj zemlji gde nista ne bi morala da radi kao na primer u Meksiku gde ju je svojevremeno poslao Kostunica. Mozda joj Nikolic ispuni zelju kada ga je tako svojski preporucivala zajedno sa ekipom Slobodne Evrope, Pescanika i e-novina.

bezimena

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.
(Ivan, 21. maj 2012 17:08)

Rusija za Nikolića nije inostranstvo, još je i član Putinove partije....

Srbija je Djindjiću došla glave upravo umnogome zahvaljujući T. Nikoliću, zbog koga je sada i Tadića odbacila. Lično me SRAMOTA, ali očigledno je da Srbija NE ZASLUŽUJE bolje, već upravo sve što je snalazi, i što će je snaći!

Pametniji i obrazovaniji će se svakako naći rešenje za sebe, kao i uvek, tamo daleko...ostali neka se valjaju u onome što su sami zakuvali!

Pozdrav iz Francuske

pre 11 godina

"Predsednik odlučuje o pomilovanju osuđenika",au al ce biti pomilovanja,pocev od kucnog prijatelja Joce Amsterdama,pa Legije koji mu je ispunio prorocanstvo i ubio Djindjica,preko Radomira Markovica,Bracike Kertesa,RTS Milanovica pa do svih Zemunaca koji "dzabe" sede u buvari kako rece skoro Novi vam Predsednik.
Zivela sloboda gospodo glasaci bas ste pametno odsedeli kuci i pratili B92,a sada kuku i lele.Kakav narod takav predsednik,skuvali ste kusajte.Pozdrav iz Francuske!
PS:Ne brinite nista,5 godina prodje brzo,a sledeci put sedite ponovo kuci ili glasajte namerno SNS pa neka bar uzmu u parlamentu apsolutnu vecinu s obzirom da ih ocigledno narod voli i ceni.Bar ce vam fakultetske diplome biti jeftine:za mesec dana skole dobijes 4 polozene god fakulteta i sve to za oko 100 eura,kada moze Predsednik mogu onda i drugi ambiciozni Srbi.A ne kao ja budala krvavo studirao 5 godina i eto gde sam sada u nekoj budjavoj Francuskoj gde me kompanija zloupotrebljava za 6000 eura mesecno.LAKU NOC!

Lalo NS

pre 11 godina

Možda je Toma-Srbin kupio diplomu i nije obrazovan ali je veoma kvalifikovan za funkciju na koju ga je narod postavio. Čovek je rukovodio grobljem, sada će rukovoditi Srbijom. Prema tome imamo predsednika eksperta, još kada bi nam i vlada bila ekspertska...Ovaj čovek će pomiriti Srbiju: četnički vojvoda koji ima podršku muftije Zukorlića, pristalica je EU a istovremeno i ruske gubernije, za sva važnija pitanja će raspisivati referendum (da se narod pita), a ako mu zatraže priznanje Kosova odmah daje ostavku. Poštovani građani Srbije, GROBARDAN.

Aleksa

pre 11 godina

E da su ovako i do sada vodili svi racuna o ustavnim ovlascenjima presednika Srbije ne bi se ni nalazili u ovakvom haosu kao drzava. Sad su odjednom puna usta svima ustava i ustavnih ovlascenja a dok ih je Tadic krsio 8 godina svi su cutali i gledali kao je u isto vreme i presednik Srbije i presednik stranke a o ostalim stvarima ne zelim ni da trosim reci, znamo svi koliko je izasao iz okvira svojih ovlascenja ali tada su svi cutali, hvala bogu ovaj put narod nije vise hteo da cuti i sedi skrstenih ruku.

Srba

pre 11 godina

"Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?"
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Ma sta ce mu engleski.
Toma ce prvo da pokloni Merkelovoj, Olandu, Obami i drugim velikanima sveta, svoju sveze pecenu rakiju a kada ovi to gucnu , ima da progovore cisto srpski, bre !

ljulju

pre 11 godina

Ono sta je najvaznije predsednik Srbije moze da iznosi misljenja ,poziva a otklanjanje deformacija u drustvu,
ima autoritet funkcije prema medijima. Dovoljno je da to radi posteno i dosledno.
Zar je to malo da se isteraju podzemljasi, lopovi, renta intelektualci i svi oni " kojo ne vide obicnog coveka Srbije ".
Nafa, se ne samo ja da ovaj kojo ke izabram ce se drzati toga. Sto se tice ekonomje i boljeg zivota neka vlada
nekompromitovanih i sposobnih nam je potrebna, a to imaju, pored i balasta, par velikih stranaka Srbije.

eee

pre 11 godina

ајд ови паметни да објасне како је то Тадић прекоачивао овлашћења...
(Душан, 21. maj 2012 17:05)
Sukob interesa! Ne mozete reklamirati svoju stranku, dok ste predsednik Srbije! Pa je kada su mu skrenuli paznju, podneo ostavku! iks De

tjki

pre 11 godina

kako nije ovo navedeno kada je Tadic bio predsednik?
(Martin, 21. maj 2012 17:41)

ustavna ovlascenja predsednika su propisana ustavom
ustav je javni akt koji se moze naci na internetu
citajte, pretrazujte, informisite se

Novosadista, predratni

pre 11 godina

Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Munjo, pa ako je završio fakultet u roku,(u Novome Sadu na fakultetu gde predaje Jorgovanka), valda će i beri tečaj engleskog
do formiranja vlade.Ako ne pa tu je prestolonaslednik za prevodioca

ProEvropski orijentisan

pre 11 godina

Dotični novoizabrani predsednik Nikolić se nije makar ni potrudio da sazna koji je smer na fakultetu završio. Tadić je bolji, mnogo bolji, ali Srbija ne zaslužuje bolje čim dozvoljava da jedan neobrazovani grobar dođe na mesto predsednika. Želim vam svima sreću, i nadam se da se nećemo vratiti u period izolacije. Živeo Boris Tadić!

Dragan

pre 11 godina

Dovoljan mi je jedan pogled na ovog coveka da mi se zivot potpuno smuci.
Kakvi ljudi zive u ovoj zemlji.
Ne krivim njega.On je takav kakav je i glasali su ga njemu slicni, ali Tadic, Tadic, to je taj lik koji je uneo nocne more u nase zivote.

Apache

pre 11 godina

dobro je da sta izbacili ovlascenja predsednika da ne citam komentare tipa 'prodao zemlju" "prodao preduzeca" malo da se kultivisu ljudi

vlajzi

pre 11 godina

(Душан, 21. maj 2012 17:05)

bravo za pitanje!!!
i naravno, toliko 'strucnjaka ' a niko ne zna da odgovori na ovo prosto pitanje.
ali dobro... kakva drzava takav i predsednik. predsednik je slika i prilika jednog naroda. ako je narod nepismen, i predsednik mora da bude takav.
. jer narod glasa za onog ko im je najblozi. doduse, ovaj nas predsednik kupio diplomu na fakultetu, pa se zvanicno vodi u pismene. ali nije ni jedini. ima ih u narodu milion takvih.

s

pre 11 godina

nadam se da je sada bar malo jasnije svima zasto Srbija nije izabrala ponovo Tadica za predsednika * Mozda joj je dosta uzurpatora ? Mozda zato sto zelimo DEMOKRATSKO drustvo ? Iskreno se nadam da Nikolic nece napraviti istu grasku * Pocetak obecava , nije vise predsednik stranke vec predsednih svih gradjana *

smile

pre 11 godina

Studenti, na vama je da odbranite smisao onoga u sta verujete. U ono sto ne verujete, proveravajte svaki dan: - Tomo, da vidimo sta znas?

Stavros84

pre 11 godina

Znaci predsednik je samo valdin kurir. Sta vlada kaze to on saopsti.
Ali cestita Nikolicu, ostvario je uspeh i nadam se da ce bar nesto promeniti mada nista ne moze da promeni sudeci po ovim ovlascenima.
Medjutim svaka promena je dobrodosla. 8 godina je neko na vlasti i sad ako zivite bolje nego pre 8 godina navijajte za ds. Mada koliko vidim vlada ce biti ista kao i proteklih 8 godina. A sto se tice diplome, pa mi smo najbolje ziveli dok na je predsednik bio limar tako da...

Vladimir Pula

pre 11 godina

A tako znaci pa to je skoro u zarez identicno kao sto je i ovdje kod nas u RH.. Bzveze mislio sam da kod vas ima vece ovlasti a ono protokolarna figura.. Vise volim polupredsjednicke i predsjednicke sustave, mislim da su bolji za balkan.. Tu i tamo cemo potrefit bekog dobrog predsjednika pa je ok da ima ovlasti da nesto promijeni i napravi, a ovako glasa se ta neke stranke i nemas pojma na kraju ni ko su ti ljudi koji ugrabe funkcije.. Biras neki program neku ideju a bas i ne ljude koji je na kraju sprovode, to se sami dogovore. Ovako direkt biras glavnog barem znas da je taj tu tvojom voljom odnosno voljom vecine.

1%

pre 11 godina

(Cile, 21. maj 2012 16:58)

Cile, nemas pojma...kampanja je prosle...pa bi mogao/la da se malo informises. I ustav i zakon o sukobu interesa imas na netu, pa ces da vidis da "javna funkcija" koja moze da ometa predsednika nije mesto predsednika stranke. Javna funkcija je funkcija na koju je neko izabran od strane drzave, ili putem nekih drugih izbora organizovanih od strane drzave. Postoji jos jedna javna funkcija koju ima predsednik drzave, ali se ona dobija automatski sa postavljenjem, a to je , predsednik komisije za bezbednost ( ili tako nesto slicno...)
Tako te molm da nadjes malo vremena pa da se informises, i mozda saznas za jos neku insinuaciju kojom se neko sluzio da dodje do pobede..
Ovo sto je Toma uradio je po meni licemerno...uz pomoc stranke i njenih resursa dosao je do pobede ( nije presao ni 50%), i onda kao vise nije predsednik stranke, jadan on i stranka..pateticno i kao sto rekoh licemerno. Sto od pocetka nije isao kako slobodan kandidat????

Ivan 81

pre 11 godina

Ovaj moze da pomiluje i Zvezdana Jovanovica.
Jer posle one izjave kada je u ambalazi SRSa bio i ono cuveno na mitingu, ipak nije iskljuceno.

Pa sad vidite dali cete u buduce glasati ili necete glasati.

hm

pre 11 godina

(Mario Bros, 21. maj 2012 22:03)
Ne vidim u cemu je problem??? Ako je neko na javnoj funkciji, podlozan je kritici bez obzira da li je na toj funkciji 1minut ili 100 godina. On je izabrao taj posao i to mu je krst...koliko se secam, a dobro se secam, pre cetiri godine, nije ni svanulo, a glavni komentra je bio...Tadic pobedio "samo" za 120.000 glasova, a oba kandidata su imali preko 2,1mil glasova na 67% izlaznosti.
Pa imam i ja pravo da kazem da je Toma pobedio sa istom razlikom, a nije presao 50% glasova, na izlaznost od 46%!!!! Moze da se busa koliko hoce ( pobedio je , postujem), ali ne mozeda bude predsednik svih gradjana Srbije pa da kovertira sve funkcije do predsednika kucnog saveta. Pobedio je samo zato sto su beogradjani bili lenji da odu do glasackog mesta po onako lepom danu ( ali to je vec njihov problem).
Na kraju, on nema sta da opravdava ni posle onih prvih 100 dana. On ce biti samo teme za slavske razgovore......

Dusko

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)
(dusa, 21. maj 2012 17:01)
Pa neko bi mi mozda rekao da volim da menjam "ljubitelje" i da nisam za "brak" buduci da sam 10 godina bio ljubitelj Tadica,a sad Nikolica! :DDD

Alan Ford

pre 11 godina

Ove politicke igre su jako zanimljive znaci ovo ce biti predsednik koji ce biti primoran da konacno potpise nezavisnost kosova i time ce njegova karijera biti gotova. Ovi ostali njemu slicni paraziti is DS i DSS i SPS LDP i ostale politicke stranke koje se isto kao i on nebave narodom ce dobiti novi zivot ponovo....Jednog dana cemo videti nove politicare nova lica koji nece biti deo udbe i ostalih gluposti nego ce biti deo sveta i drustva za koji nepostoje granice i za koje nepostoji nacionalnost i crkva da ih sputava u razvitku..... Srbija ce tada biti deo jednog progresivnog sveta drzava bez granica. Srbi i ostali zaostali narodi ce tada mocu konacno da se krecu po zemljinoj kugli slobodno jer su gradjani zemljine kugle a ne drzave ..... Do tada pozdrav !

Troml

pre 11 godina

Ovlašćenja predsednika Srbije!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Uz sve pobrojano u tekstu,
novi će predsjednik imati
još neke ovlasti, koje su
manje-više beznačajne, no
jedna je vrlo bitna.
Naime, imat će čast potpisati
priznanje Kosova, ma koliko vi
vi o tome šutjeli.
Šteta što pri činu potpisivanja,
neće biti prisutan
Duke of Scheveningen-a!

froyd

pre 11 godina

Zakon o odbrani clan 87. i Ustav Republike Srbije clan 200. kazu da vanredno stanje proglasava Narodna skupstina na zajednicki predlog Vlade i Predsednika Republike. Posto proglasi vanredno stanje kvorumskom vecinom( vecinom od ukupnog broja prisutnih, ukoliko je ispunjen minimalni broj prisutnih potreban za odlucivanje) Narodna skupstina odluku o proglasenju vanrednog stanja dostavlja Predsedniku Republike i Vladi. Na isti nacin se i ukida. A sto se tice raspustanja skupstine, predsednik nije duzan da je raspusti na obrazlozeni predlog vlade, on ima diskreciono pravo gde moze, a ne mora da raspusti NSRS.

sava

pre 11 godina

Vidim da je Mery vec izdala zadatak nasem Tomi da saradjuje sa Vladom...! Pa gde to ima, prejudicira ko ce biti vodja Vlade a uz to nas sve cini maloumnim. Prvo sto treba da uradi nikolic treba da ih odbije na prvom plotu. posebno britanskog i americkog ambasadora. neka malo pricekaju na prijem a da istovremeno u intervju-u lepo objasni svoje ciljeve i poziciju vis a vis svetskih naredjivaca...

Dragi

pre 11 godina

Kada ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika, kako onda objasniti šta je radio bivši predsednik Tadić? Da li je prekoračio svoja ovlašćenja kada se bavio svim i svačim? I da li će odgovarati zbog toga?

Mica

pre 11 godina

Sto Tadica ne podsetiste u prethodna dva mandata da "Prema Ustavu, ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika", ili to niste tad smeli?

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@LALO NS: Vaš sarkazam više govori o Vama nego gospodinu Nikoliću. Verovatno ste očarani stanjem u Srbiji, kada ste protiv promena. Čovek ne treba da se stidi bilo kog poštenog posla osim, ako negde u podsvesti nema nekih drugih namera. Njegov prethodni posao drvoseče ili bilo čega nije mana ako je bio najbolji drvoseča, a pokazalo se da je Tomislav Nikolić elokventan, obrazovan i veoma spretan u sučeljavanju sa vašom ekstra školovanom elitom.

krcun

pre 11 godina

(Pozdrav iz Francuske, 21. maj 2012 21:11)


Na izborima je bila i stranka "J.B. Tito". U njegovo vreme su fakulteti bili pravi a ne kao kod Tadića gde je Toma-diploma završio.

Milan

pre 11 godina

Imam utisak da sve ovo nece izaci na dobro. Jednostavno, predsednici i premijeri drzava kao sto je nasa moraju da pevaju kako im drugi sviraju. Inace, u suprotnom, ovi ce da zavrcu slavinu... A to moze da nas jos vise unazada...

moje ustavno pravo da pitam

pre 11 godina

Pravnici sada objasnjavaju Ustav.
Pravnici neka nam objasne da li i Toma ima pravo na tri mandata.
Nesto je tu ostalo nerazjasnjeno ili su pravnici zaboravili da tumace ono sto je najglavnije koliko mandata moze da se kandiduje pojedinac ILI ce se opet menjati Ustav, pa ce se produziti kao u Rusiji i biti po potrebi pojedinca, uz precutnu saglasnost pravnika, i vise mandata.
Po meni ipak je ostalo nerazjasnjeno da Tadic ulazi u predsednicku trku u trecem mandatu. Gde ste pravnici? Objasnite ovo? Ako pravnici ne objasne neka se posle ne cude kada se Toma bude kandidovao isto kao Tadic u tri mandata. Precutano ovo pitanje od strane pravnika moze da bude i praksa.

smorio sam se

pre 11 godina

Ne glasam dva izborna kruga ukljucujuci i ovaj (moja greska ili ne josh ne znam). Nevezano za to ko je ko i ko je sta i gde je bio i sta je radio, posmatram samo sadasnji trenutak. Ono vece u satbu sns-a iza predsednika Srbije drzave u kojoj zivim sto je onaj covek koji je muzicki producent (o cemu se radi,ako moze on da stoji mogu onda i ja), zatim taj vodeci pravnik koji sada trenutno zastupa na sudu kao advokat tog jocu amsterdama(sta reci na to), zatim brat haskog optuzenika(pa na koju foru ce bilo ko van srbije da gleda na to kao na ok stvar). Znaci ne pricam o tome ko je onaj ko je ovaj , pricam o tome eto sta se dogodilo u tom trenutku proglasenja rezultata. Ja licno mislim da to bash i nije ok ali dobro, ja se ne pitam tako da nije ni vazno.

Ivan

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.

Uros

pre 11 godina

Oh ne, sad ce Nikolic da pomiluje sve osudjenike, pre nego sto nas Nato opet bombarduje, a Ujednjene nacije uvedu sankcije na koriscenje vazduha.

Dusko

pre 11 godina

Sad ste se setili ovlascenja predsednika,a gde ste bili do sad,dok je Tadija carovao??? Ali neka neka,ova vlada nece opstati,a pitanje je da li ce se i formirati!!! Doci ce do velikih promena,jer totalitarizam i ovaj put,kao i kod Slobe nije uspeo,a onda sve lepo detaljno procesljati u ovoj zemlji! Mediji su jedan od tih pitanja. Rusi se sve,kao kula od karata!

nikola

pre 11 godina

Kupovina diplome je kriminal. U svakoj normalnoj zemlji bo zavrsio politicku karijeru, a kod nas postaje predsednik. Kako ce neko ko je korupcijom dosao do diplome da se bori protiv korupcije?

dusa

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)

Ocajan i bez nekog izbora

pre 11 godina

Gde smo bili? Ne lupaj, Tadiceva stranka je oformila vladu pa samim tim njegov uticaj je bio veci ali covek nije prekoracio ovlascenja....vlada mozda jeste (ali to je druga tema). Toma nece imati vladu (sto mu odgovara jer ce imati uvek izgovor kao neki iz DS koji i dalje krive Slobu) .... cirkus. Vecina nas nije glasala da bi DS smanjili dozivljaj ...sledeci put cemo se odazvati da i Tomninim bitangama smanjimo dozivljaj....a sada ako nek DS obije packu. Kad Tomu skinemo sledeci put bicu uveren prvi put da smo malo zreliji i da demokratija ipak ima pozitivno delovanje ....

Lanna

pre 11 godina

Tadic je prekoracio ovlascenja jer nije postavio Vesnu Pesic za dozivotnog ambasadora u nekoj zemlji gde nista ne bi morala da radi kao na primer u Meksiku gde ju je svojevremeno poslao Kostunica. Mozda joj Nikolic ispuni zelju kada ga je tako svojski preporucivala zajedno sa ekipom Slobodne Evrope, Pescanika i e-novina.

Број два

pre 11 godina

Како се нисте сетили да показујете овлашћенја председника прошлих година?

ProEvropski orijentisan

pre 11 godina

Dotični novoizabrani predsednik Nikolić se nije makar ni potrudio da sazna koji je smer na fakultetu završio. Tadić je bolji, mnogo bolji, ali Srbija ne zaslužuje bolje čim dozvoljava da jedan neobrazovani grobar dođe na mesto predsednika. Želim vam svima sreću, i nadam se da se nećemo vratiti u period izolacije. Živeo Boris Tadić!

1%

pre 11 godina

Tomo, bre, pa nisi uspeo da prebacis ni 50% od ovo jada i bede sto je izaslo na izbore...ja se nesto ne secam da je neko tako pobedio...
Gledam jutros u prevozu, ista sumorna lica kao i pre 20.maja....
Pricalo se o nekom suncu da ce na ogrejati, kad ono i dinar ode na dole za 8 para...

najzad

pre 11 godina

Tomo diplomo,
danas su me ridzovani uhvatili u prevozu bez karte. Ja sam rekao da si ti obecao zastitu svih gradjana, na sta su mi oni napisali prijavu, i rekli da ge pozdravim..

Tomo, sta da radim...mada u ovim ovlascenjima ne vidim to za svercovanje u prevozu, mada pise da mozes da pomilujes....Ti si nama obecao i mi sad cekamo da to ispunis...

Pozdrav,

bezimena

pre 11 godina

Kako da nas predstavlja neko u inostranstvu ako ne zna opsteprihvacen engleski jezik?! Da je sad izgubio, psovao bi DS i vikao da je kradja, bacajuci blato na gospodina Tadica, koji mu je cestitao i pozeleo srecu. Ljudi moji, izabrali ste neobrazovanog, nekulturnog, nesposobnog vodju, koji nece umeti da nas iole dostojno predstavlja u inostranstvu, sto mu i jeste posao... Tadicu, zao nam je.
(Ivan, 21. maj 2012 17:08)

Rusija za Nikolića nije inostranstvo, još je i član Putinove partije....

Srbija je Djindjiću došla glave upravo umnogome zahvaljujući T. Nikoliću, zbog koga je sada i Tadića odbacila. Lično me SRAMOTA, ali očigledno je da Srbija NE ZASLUŽUJE bolje, već upravo sve što je snalazi, i što će je snaći!

Pametniji i obrazovaniji će se svakako naći rešenje za sebe, kao i uvek, tamo daleko...ostali neka se valjaju u onome što su sami zakuvali!

Troml

pre 11 godina

Ovlašćenja predsednika Srbije!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Uz sve pobrojano u tekstu,
novi će predsjednik imati
još neke ovlasti, koje su
manje-više beznačajne, no
jedna je vrlo bitna.
Naime, imat će čast potpisati
priznanje Kosova, ma koliko vi
vi o tome šutjeli.
Šteta što pri činu potpisivanja,
neće biti prisutan
Duke of Scheveningen-a!

НиколаНС

pre 11 godina

Situacija u kojoj tzv demokratski mediji kukaju nad Tadićevim porazom, sama Tadićeva tuga i žalost, te njihova želja da pluju povlastitoj zemlji zarad gubitka mesta predsednika i mogućnosti da Tadić nastavi sa ličnom promocijom, a sve na račun građana Srbije, opravdava izbor Nikolića na mesto predsednika. Nikoliću je, donekle, olakšan posao. Toliko loš predsednik kakav je bio Boris Tadić, ne može da bude. Sve i da hoće. To ne može niko. A sa takvom prednošću uspeće da sakrije činjenicu da nije dobro rešenje za Srbiju. Doduše. za Srbiju više nema rešenja.

Pozdrav iz Francuske

pre 11 godina

"Predsednik odlučuje o pomilovanju osuđenika",au al ce biti pomilovanja,pocev od kucnog prijatelja Joce Amsterdama,pa Legije koji mu je ispunio prorocanstvo i ubio Djindjica,preko Radomira Markovica,Bracike Kertesa,RTS Milanovica pa do svih Zemunaca koji "dzabe" sede u buvari kako rece skoro Novi vam Predsednik.
Zivela sloboda gospodo glasaci bas ste pametno odsedeli kuci i pratili B92,a sada kuku i lele.Kakav narod takav predsednik,skuvali ste kusajte.Pozdrav iz Francuske!
PS:Ne brinite nista,5 godina prodje brzo,a sledeci put sedite ponovo kuci ili glasajte namerno SNS pa neka bar uzmu u parlamentu apsolutnu vecinu s obzirom da ih ocigledno narod voli i ceni.Bar ce vam fakultetske diplome biti jeftine:za mesec dana skole dobijes 4 polozene god fakulteta i sve to za oko 100 eura,kada moze Predsednik mogu onda i drugi ambiciozni Srbi.A ne kao ja budala krvavo studirao 5 godina i eto gde sam sada u nekoj budjavoj Francuskoj gde me kompanija zloupotrebljava za 6000 eura mesecno.LAKU NOC!

Lalo NS

pre 11 godina

Možda je Toma-Srbin kupio diplomu i nije obrazovan ali je veoma kvalifikovan za funkciju na koju ga je narod postavio. Čovek je rukovodio grobljem, sada će rukovoditi Srbijom. Prema tome imamo predsednika eksperta, još kada bi nam i vlada bila ekspertska...Ovaj čovek će pomiriti Srbiju: četnički vojvoda koji ima podršku muftije Zukorlića, pristalica je EU a istovremeno i ruske gubernije, za sva važnija pitanja će raspisivati referendum (da se narod pita), a ako mu zatraže priznanje Kosova odmah daje ostavku. Poštovani građani Srbije, GROBARDAN.

1%

pre 11 godina

(Cile, 21. maj 2012 16:58)

Cile, nemas pojma...kampanja je prosle...pa bi mogao/la da se malo informises. I ustav i zakon o sukobu interesa imas na netu, pa ces da vidis da "javna funkcija" koja moze da ometa predsednika nije mesto predsednika stranke. Javna funkcija je funkcija na koju je neko izabran od strane drzave, ili putem nekih drugih izbora organizovanih od strane drzave. Postoji jos jedna javna funkcija koju ima predsednik drzave, ali se ona dobija automatski sa postavljenjem, a to je , predsednik komisije za bezbednost ( ili tako nesto slicno...)
Tako te molm da nadjes malo vremena pa da se informises, i mozda saznas za jos neku insinuaciju kojom se neko sluzio da dodje do pobede..
Ovo sto je Toma uradio je po meni licemerno...uz pomoc stranke i njenih resursa dosao je do pobede ( nije presao ni 50%), i onda kao vise nije predsednik stranke, jadan on i stranka..pateticno i kao sto rekoh licemerno. Sto od pocetka nije isao kako slobodan kandidat????

Cile

pre 11 godina

Da, ovlašćenja su mala ali to samo u slučaju da predsednik poštuje Ustav! Setimo se kršenja prethodnika - u dva mandata ostao predsednik stranke bez obzira što se time krši član koji govori o zabranu vršenja druge javne funkcije kao i onaj o sukobu interesa. Zatim protivustavno vodjenje spoljne politike zemlje, ili mešanje u poslove premijera... malo li je?!

Ivan 81

pre 11 godina

Ovaj moze da pomiluje i Zvezdana Jovanovica.
Jer posle one izjave kada je u ambalazi SRSa bio i ono cuveno na mitingu, ipak nije iskljuceno.

Pa sad vidite dali cete u buduce glasati ili necete glasati.

ideja

pre 11 godina

Mogu da primetim po ovim ovlascenjima da imamo dupliranje funkcije. Ovako sterilnu funkciju vec imamo na Dedinju. A to je prestolonaslednik Aleksandar Karadjordjevic! Mislim da je stvarno vreme da se razmislio o kraljevini??!! Pa prestolonaslednik je deset puta jeftinija varijanta. Nema izbora, nema trzavica, kralj je svih gradjana i ne mora da kovertira ostavku u partiji. Na kraju krajeva, zna bar jedan svetski jezik ( sticajem okolnosti bolje nego maternji, ali nije bitno), ima validnu diplomu, ima vise veza u svetu od bilo kog politicara u Srbiji, nije tajkunizovan...zar je potrebno nesto dodati? Da li je neko izracunao koliko izbori za predsednika kostaju???
Zato, glasam za PARLAMENTARNU MONARHIJU!!! Aj'mo referendum na ovom postu...plusici...minusici...( molim bez parijske obojenosti)

Radnik

pre 11 godina

Znači sve ove godine se trudio da sedne u fotelju u kojoj neće raditi ništa i primati platu? Pa, čestitam mu na upornosti ! Šteta što ja imam želudac , pa moram da se bavim poštenim radom svih 7 dana u nedelji.

Neptun011

pre 11 godina

Tomislav Nikolic se pet puta kandidovao za predsednika Srbije: Na izborima 2000 god. zauzeo je trece mesto, 2003 god. izbori nisu uspeli zbog tada vazeceg izbornog zakona koji je predvidjao da na izbore da bi bili uspesni mora da izadje najmanje 50%+1 birac, 2004 god., 2008 god., i iz petog pokusaja 2012. godine je konacno uspeo!

s

pre 11 godina

nadam se da je sada bar malo jasnije svima zasto Srbija nije izabrala ponovo Tadica za predsednika * Mozda joj je dosta uzurpatora ? Mozda zato sto zelimo DEMOKRATSKO drustvo ? Iskreno se nadam da Nikolic nece napraviti istu grasku * Pocetak obecava , nije vise predsednik stranke vec predsednih svih gradjana *

SIMA-KG

pre 11 godina

Poodssecanja radi TITO je bio masin-bravar, pa je vedrio i oblacio. Zato se ne slazem sa onima koji tvrde da je obrazovanje najbitnije. Dosta nam je bilo ovih skolovanih, sto nas u crno zavise. Da vidimo kako to radi seljak.

Dusko

pre 11 godina

@Dusko i svi ostali ljubitelji Nikolica

Pitanje ovlascenja predsednika do sada je predstavljao novoizabrani predsednik. Nabijao je svima na nos da to Tadic krsi. E sad,posto je on predsednik,nema ko da upozorava Tomu da ih krsi....Demokratija na delu ;)
(dusa, 21. maj 2012 17:01)
Pa neko bi mi mozda rekao da volim da menjam "ljubitelje" i da nisam za "brak" buduci da sam 10 godina bio ljubitelj Tadica,a sad Nikolica! :DDD

goran

pre 11 godina

prvo Nikolic da zahvali pojedinim funkcionerima DS npr Dir.Direkcije za vode Srbije za veoma aktivno vodjenje ljudi da glasaju za njega zbog unutar stranackih obracuna, primer Sremska Mitrovica

Aleksandar

pre 11 godina

za Munja:

po diplomatskom protokolu u zvaničnim susretima i nastupima predsednik države priča isključivo na jeziku države koju predstavlja (nikad nećete čuti predsednika Italije, Nemačke ili Francuske da pričaju na engleskom, već samo na svom). I onda se koristi simultani prevodilac.

vlajzi

pre 11 godina

(Душан, 21. maj 2012 17:05)

bravo za pitanje!!!
i naravno, toliko 'strucnjaka ' a niko ne zna da odgovori na ovo prosto pitanje.
ali dobro... kakva drzava takav i predsednik. predsednik je slika i prilika jednog naroda. ako je narod nepismen, i predsednik mora da bude takav.
. jer narod glasa za onog ko im je najblozi. doduse, ovaj nas predsednik kupio diplomu na fakultetu, pa se zvanicno vodi u pismene. ali nije ni jedini. ima ih u narodu milion takvih.

Alan Ford

pre 11 godina

Ove politicke igre su jako zanimljive znaci ovo ce biti predsednik koji ce biti primoran da konacno potpise nezavisnost kosova i time ce njegova karijera biti gotova. Ovi ostali njemu slicni paraziti is DS i DSS i SPS LDP i ostale politicke stranke koje se isto kao i on nebave narodom ce dobiti novi zivot ponovo....Jednog dana cemo videti nove politicare nova lica koji nece biti deo udbe i ostalih gluposti nego ce biti deo sveta i drustva za koji nepostoje granice i za koje nepostoji nacionalnost i crkva da ih sputava u razvitku..... Srbija ce tada biti deo jednog progresivnog sveta drzava bez granica. Srbi i ostali zaostali narodi ce tada mocu konacno da se krecu po zemljinoj kugli slobodno jer su gradjani zemljine kugle a ne drzave ..... Do tada pozdrav !

Boza

pre 11 godina

Da li zna engleski ili ne videcemo, ali videcemo i kad krenu otkrivanja lopovluka ovih sto 8 godina kozu s ledja ogulise narodu, namestenim tenderima, mostovima od 300 miliona, sajtovima od 30 hiljada evra...

hm

pre 11 godina

(Mario Bros, 21. maj 2012 22:03)
Ne vidim u cemu je problem??? Ako je neko na javnoj funkciji, podlozan je kritici bez obzira da li je na toj funkciji 1minut ili 100 godina. On je izabrao taj posao i to mu je krst...koliko se secam, a dobro se secam, pre cetiri godine, nije ni svanulo, a glavni komentra je bio...Tadic pobedio "samo" za 120.000 glasova, a oba kandidata su imali preko 2,1mil glasova na 67% izlaznosti.
Pa imam i ja pravo da kazem da je Toma pobedio sa istom razlikom, a nije presao 50% glasova, na izlaznost od 46%!!!! Moze da se busa koliko hoce ( pobedio je , postujem), ali ne mozeda bude predsednik svih gradjana Srbije pa da kovertira sve funkcije do predsednika kucnog saveta. Pobedio je samo zato sto su beogradjani bili lenji da odu do glasackog mesta po onako lepom danu ( ali to je vec njihov problem).
Na kraju, on nema sta da opravdava ni posle onih prvih 100 dana. On ce biti samo teme za slavske razgovore......

Dragan

pre 11 godina

Dovoljan mi je jedan pogled na ovog coveka da mi se zivot potpuno smuci.
Kakvi ljudi zive u ovoj zemlji.
Ne krivim njega.On je takav kakav je i glasali su ga njemu slicni, ali Tadic, Tadic, to je taj lik koji je uneo nocne more u nase zivote.

sava

pre 11 godina

Vidim da je Mery vec izdala zadatak nasem Tomi da saradjuje sa Vladom...! Pa gde to ima, prejudicira ko ce biti vodja Vlade a uz to nas sve cini maloumnim. Prvo sto treba da uradi nikolic treba da ih odbije na prvom plotu. posebno britanskog i americkog ambasadora. neka malo pricekaju na prijem a da istovremeno u intervju-u lepo objasni svoje ciljeve i poziciju vis a vis svetskih naredjivaca...

Stavros84

pre 11 godina

Znaci predsednik je samo valdin kurir. Sta vlada kaze to on saopsti.
Ali cestita Nikolicu, ostvario je uspeh i nadam se da ce bar nesto promeniti mada nista ne moze da promeni sudeci po ovim ovlascenima.
Medjutim svaka promena je dobrodosla. 8 godina je neko na vlasti i sad ako zivite bolje nego pre 8 godina navijajte za ds. Mada koliko vidim vlada ce biti ista kao i proteklih 8 godina. A sto se tice diplome, pa mi smo najbolje ziveli dok na je predsednik bio limar tako da...

tjki

pre 11 godina

kako nije ovo navedeno kada je Tadic bio predsednik?
(Martin, 21. maj 2012 17:41)

ustavna ovlascenja predsednika su propisana ustavom
ustav je javni akt koji se moze naci na internetu
citajte, pretrazujte, informisite se

Aleksa

pre 11 godina

E da su ovako i do sada vodili svi racuna o ustavnim ovlascenjima presednika Srbije ne bi se ni nalazili u ovakvom haosu kao drzava. Sad su odjednom puna usta svima ustava i ustavnih ovlascenja a dok ih je Tadic krsio 8 godina svi su cutali i gledali kao je u isto vreme i presednik Srbije i presednik stranke a o ostalim stvarima ne zelim ni da trosim reci, znamo svi koliko je izasao iz okvira svojih ovlascenja ali tada su svi cutali, hvala bogu ovaj put narod nije vise hteo da cuti i sedi skrstenih ruku.

Petar

pre 11 godina

Mene ipak vise interesuje da li ce MUP iskoristiti svoja ovlacenja i obaveze:

- da istrazi i krivicno goni sve odgovorne i one koji su imali koristi od falsifikovanja diploma visokoskolske ustanove. Mnogo elemenata- falsifikovanje, dovodjenje u zabludu, pribavljanje protivpravne koristi... na stranu moralni aspekti


- da nadje i krivicno goni one koji su ukrali dzakove sa glasackim listicima, da ispita zasto su oni koji su ih "nasli" ugrozili istragu iznosenjem listica pred skupstinu (otisci...)

Za pocetak dovoljno.

Mario Bros

pre 11 godina

Čovek nije ni zakletvu položio a već "ne valja". To je ta demokratija u srbalja, samo dok je "naš" kandidat onda je dobar. A kada je onaj drugi onda pi kakano.

Vaše komšije su rekle da je za njih bolji ovaj kandidat. Nisu ga marsovci izglasali, nego građani. Ako želimo da stvaramo društvo gde svako treba da ima jednaku šansu bez diskriminacije, onda i ovom pojedinačnom čoveku treba dati šansu da se dokaže na radnom mestu, za koje je izabran na javnom konkursu, a ne u napred ga diskriminisati.

Srba

pre 11 godina

"Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?"
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Ma sta ce mu engleski.
Toma ce prvo da pokloni Merkelovoj, Olandu, Obami i drugim velikanima sveta, svoju sveze pecenu rakiju a kada ovi to gucnu , ima da progovore cisto srpski, bre !

Miki

pre 11 godina

Interesantno kako se svi sad brže bolje setiše da ovlašćenja predsednika nisu velika. A zašto to ranije nisu govorili, analitičari, eksperti i drugi stručnjaci? Dok je bio čovek koji se u sve razumeo?

smile

pre 11 godina

Studenti, na vama je da odbranite smisao onoga u sta verujete. U ono sto ne verujete, proveravajte svaki dan: - Tomo, da vidimo sta znas?

Novosadista, predratni

pre 11 godina

Kako će da nas predstavlja kad ne zna engleski?
(Munja, 21. maj 2012 18:48)

Munjo, pa ako je završio fakultet u roku,(u Novome Sadu na fakultetu gde predaje Jorgovanka), valda će i beri tečaj engleskog
do formiranja vlade.Ako ne pa tu je prestolonaslednik za prevodioca

ljulju

pre 11 godina

Ono sta je najvaznije predsednik Srbije moze da iznosi misljenja ,poziva a otklanjanje deformacija u drustvu,
ima autoritet funkcije prema medijima. Dovoljno je da to radi posteno i dosledno.
Zar je to malo da se isteraju podzemljasi, lopovi, renta intelektualci i svi oni " kojo ne vide obicnog coveka Srbije ".
Nafa, se ne samo ja da ovaj kojo ke izabram ce se drzati toga. Sto se tice ekonomje i boljeg zivota neka vlada
nekompromitovanih i sposobnih nam je potrebna, a to imaju, pored i balasta, par velikih stranaka Srbije.

eee

pre 11 godina

ајд ови паметни да објасне како је то Тадић прекоачивао овлашћења...
(Душан, 21. maj 2012 17:05)
Sukob interesa! Ne mozete reklamirati svoju stranku, dok ste predsednik Srbije! Pa je kada su mu skrenuli paznju, podneo ostavku! iks De

figuar

pre 11 godina

8 godina je vise nego dovoljno da jedna politicka figura egzistira na mestu predsednika.Nisam glasao za tadasnju opoziciju 2000-te da bi jednu diktaturu zamenili drugom.ovaj put sam opet glasao za opoziciju,a iskreno bi voleo da novoizabranog predsednika zameni po isteku mandata neko nov na politickoj sceni.

Prfesionalni sisac vesala

pre 11 godina

Predsednik ima samo jedno vazno ovlascenje, a to je da prenese narodu naredjenja stranih ambasada uvijena u oblande, da bi ih oni lakse progutali.

eee

pre 11 godina

Po mojoj slobodnoj proceni, vecina ovih koji kukaju su u stvari zaposleni po stranackoj liniji u nekoj drzavnoj firmi, gde pola radnog vremena nista ne rade, a drugu polovinu piju kafu i obrokuju, a palta zamisli redovna! I oni koji se jos uvek nadaju da ce sa parijskim knjizicama dobiti posao! Pa bi sad kao da pale odavde! Mozda ima i onih zaljubljenih!
Da se ja pitam, sproveo bih sistematizaciju u drzavnom sektoru... Pa da vidimo koje to kvalifikacije imaju neki ljudi... ...ko (ih je zaposlio), kada i zbog cega su zaposljeni...
ps: Slucajno naletim na grupu (FB): "Vreme je da palimo odavde, sto dalje...." Udjem u nju, a ono tamo velika vecina ljdi zaposlenih po drzavnim firmama (znam ljude licno, neke i sa ulice)... Mislim strasno, sta se desava sa nasom zemljom! Kada se oni bune, sta bi trebali da rade oni koji jedva i da primaju neku platu... ccc

Dragi

pre 11 godina

Kada ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika, kako onda objasniti šta je radio bivši predsednik Tadić? Da li je prekoračio svoja ovlašćenja kada se bavio svim i svačim? I da li će odgovarati zbog toga?

froyd

pre 11 godina

Zakon o odbrani clan 87. i Ustav Republike Srbije clan 200. kazu da vanredno stanje proglasava Narodna skupstina na zajednicki predlog Vlade i Predsednika Republike. Posto proglasi vanredno stanje kvorumskom vecinom( vecinom od ukupnog broja prisutnih, ukoliko je ispunjen minimalni broj prisutnih potreban za odlucivanje) Narodna skupstina odluku o proglasenju vanrednog stanja dostavlja Predsedniku Republike i Vladi. Na isti nacin se i ukida. A sto se tice raspustanja skupstine, predsednik nije duzan da je raspusti na obrazlozeni predlog vlade, on ima diskreciono pravo gde moze, a ne mora da raspusti NSRS.

Apache

pre 11 godina

dobro je da sta izbacili ovlascenja predsednika da ne citam komentare tipa 'prodao zemlju" "prodao preduzeca" malo da se kultivisu ljudi

Vladimir Pula

pre 11 godina

A tako znaci pa to je skoro u zarez identicno kao sto je i ovdje kod nas u RH.. Bzveze mislio sam da kod vas ima vece ovlasti a ono protokolarna figura.. Vise volim polupredsjednicke i predsjednicke sustave, mislim da su bolji za balkan.. Tu i tamo cemo potrefit bekog dobrog predsjednika pa je ok da ima ovlasti da nesto promijeni i napravi, a ovako glasa se ta neke stranke i nemas pojma na kraju ni ko su ti ljudi koji ugrabe funkcije.. Biras neki program neku ideju a bas i ne ljude koji je na kraju sprovode, to se sami dogovore. Ovako direkt biras glavnog barem znas da je taj tu tvojom voljom odnosno voljom vecine.

Mladen Mladenovic

pre 11 godina

@LALO NS: Vaš sarkazam više govori o Vama nego gospodinu Nikoliću. Verovatno ste očarani stanjem u Srbiji, kada ste protiv promena. Čovek ne treba da se stidi bilo kog poštenog posla osim, ako negde u podsvesti nema nekih drugih namera. Njegov prethodni posao drvoseče ili bilo čega nije mana ako je bio najbolji drvoseča, a pokazalo se da je Tomislav Nikolić elokventan, obrazovan i veoma spretan u sučeljavanju sa vašom ekstra školovanom elitom.

krcun

pre 11 godina

(Pozdrav iz Francuske, 21. maj 2012 21:11)


Na izborima je bila i stranka "J.B. Tito". U njegovo vreme su fakulteti bili pravi a ne kao kod Tadića gde je Toma-diploma završio.

Mica

pre 11 godina

Sto Tadica ne podsetiste u prethodna dva mandata da "Prema Ustavu, ovlašćenja predsednika Srbije nisu velika", ili to niste tad smeli?

Milan

pre 11 godina

Imam utisak da sve ovo nece izaci na dobro. Jednostavno, predsednici i premijeri drzava kao sto je nasa moraju da pevaju kako im drugi sviraju. Inace, u suprotnom, ovi ce da zavrcu slavinu... A to moze da nas jos vise unazada...

smorio sam se

pre 11 godina

Ne glasam dva izborna kruga ukljucujuci i ovaj (moja greska ili ne josh ne znam). Nevezano za to ko je ko i ko je sta i gde je bio i sta je radio, posmatram samo sadasnji trenutak. Ono vece u satbu sns-a iza predsednika Srbije drzave u kojoj zivim sto je onaj covek koji je muzicki producent (o cemu se radi,ako moze on da stoji mogu onda i ja), zatim taj vodeci pravnik koji sada trenutno zastupa na sudu kao advokat tog jocu amsterdama(sta reci na to), zatim brat haskog optuzenika(pa na koju foru ce bilo ko van srbije da gleda na to kao na ok stvar). Znaci ne pricam o tome ko je onaj ko je ovaj , pricam o tome eto sta se dogodilo u tom trenutku proglasenja rezultata. Ja licno mislim da to bash i nije ok ali dobro, ja se ne pitam tako da nije ni vazno.

moje ustavno pravo da pitam

pre 11 godina

Pravnici sada objasnjavaju Ustav.
Pravnici neka nam objasne da li i Toma ima pravo na tri mandata.
Nesto je tu ostalo nerazjasnjeno ili su pravnici zaboravili da tumace ono sto je najglavnije koliko mandata moze da se kandiduje pojedinac ILI ce se opet menjati Ustav, pa ce se produziti kao u Rusiji i biti po potrebi pojedinca, uz precutnu saglasnost pravnika, i vise mandata.
Po meni ipak je ostalo nerazjasnjeno da Tadic ulazi u predsednicku trku u trecem mandatu. Gde ste pravnici? Objasnite ovo? Ako pravnici ne objasne neka se posle ne cude kada se Toma bude kandidovao isto kao Tadic u tri mandata. Precutano ovo pitanje od strane pravnika moze da bude i praksa.