Sreda, 04.04.2012.

10:13

Predsednički izbori 6. maja

Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja. "Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

Izvor: B92

Predsednièki izbori 6. maja IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

349 Komentari

Sortiraj po:

novicas

pre 12 godina

Kandidovaću se za predsednika,keve mi.Moje predizborne poruke, za koje ću se boriti, su:-da Kosovo prizna Srbiju,-da EU konačno uđe u Srbiju kao treća autonomna pokrajina,-da se preko koridora 10 napravi koridor 11,-da se kupi 8 miliona krava muzara i svakom građaninu Srbije da po jedna. Time bismo iskorenili nezaposlenost,a postali bismo i najveći proizvođač mleka i balege u regionu i šire.Ako sve gore navedeno odradim pre roka,skratiću mandat,škole mi!

MRV

pre 12 godina

Боки воли, Боки пати, Боки ће да скрати.

Р.З.
Чуо сам да државници подносе оставке, али сада први пут чујем да подносе и скраћивања. К'о шнајдерај, боже ме опрости.

nemanja

pre 12 godina

Opaaa kako nam je predsednik pametan, nije on dao ostavku nego je skratio mandat!!!! Sta bre znaci skratio mandat? gde to postoji? Podneo si ostavku druze i tacka. Samo ne zvuci lepo kao "skratio sam mandat".

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Mislim da ti moraš mnogo toga da naučiš o političkim sistemima. Bacati u istu kesu SAD, Francusku, Nemačku ili bivše jugoslovenske republike je zaista biser nad biserima. Kao prvo, bivše jugoslovenske republike su menjale politički sistem i zbog prelaza iz jednog u drugi sistem (kojeg je pratila promena Ustava) došlo je do situacija (legalnih!) da su političari postajali predsednici u tri navrata iako Ustav propisuje samo dva mandata. Kao drugo, u Nemačkoj predsednici nisu birani na izborima već u saveznom parlamentu. Kao treće, način izbora američkog predsednika je nešto najgluplje što postoji u politici jer omogućava pobedu i kandidatu, koji dobije manji broj glasova od svog protivkandidata ili osvoji većinu u manjem broju saveznih država od svog protivkandidata! Da li si spreman da dobiješ predsednika koji je zbog nekakvih "elektora" odneo većinu samo u Beogradu, izgubio u svim ostalim delovima države i dobio npr. 45% glasova a njegov protivkandidat 55%? ... Ostavi se ti tvojih političkih uzora.

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Opusti se malo. Te države (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora), koje ti nazivaš banana države su ušle (ili će ući) u EU pre nas. Mi smo se do 2006. kunuli u socialistički Ustav. Po tom Ustavu su održavani i izbori u ovoj zemlji. Kada je 2004. godine Tadić postao predsednik, on je to postao po tada važećem Ustavu. 2008. godine to se desilo po novom Ustavu.
Pitaš da li onda neko može doživotno da bude predsednik ako se njemu u prilog menja Ustav? Da, teoretski to je moguće. Ali je pitanje, kako u višestranačkom sistemu, gde postoje slobodni izbori (što je kod nas slučaj dok recimo u Kazahstanu nije), obezbediti 2/3 parlamentarnu većinu za promenu Ustava? Kod nas se partije ne mogu dogovoriti ni o mnogo manje bitnim stvarima i zato je pravo čudo što smo 2006. godine dobili novi Ustav. Pored toga, buduće promene Ustava treba potvrditi i na referendumu. Znači, put do promene Ustava u normalnoj situaciji je zaista težak. Ali to što ti tvrdiš za broj predsedničkih manadata Tadića nema nikakvu vezu sa realnošću. Predsednik služi državi na način kako to propisuje Ustav. Ne sadašnji i bivši Ustav, nego samo sadašnji. Jedini važeći. A zakoni, dragi moj, se usklađuju sa važećim ustavom. Tvrditi da recimo Milan Kučan nije bio demokrtatskim metodama izabran za predsednika Slovenije u tri navrata je idiotizam prve vrste. Ne radi se ovde o tome da li neko voli ili ne voli aktuelnog predsednika već o tome šta kaže Ustav. A Ustav je jasan. Ako misliš da nije, obrati se ljudima u Ustavnom sudu Srbije i objasni im.

Saša

pre 12 godina

Ovim potezom je Tadić vratio SPS na vlast. Đukić-Dejanović će biti v.d. predsednik, a Dačić ostaje ministar unutrašnjih poslova.

MRdno

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, SNeSovci? Pa vi ste, dok ste još uvek bili radikali, jurcali da usvojite ovaj Ustav. Čemu sada čuđenje? To su te činjenice u kojima se ogleda vaša nedoslednost. Šatro, dok ste bili radikali niste znali da čitate, sada ste se UNAPREDILI pa nas častite i tumačenjima.

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

1.Lumeni iz DS-a na celu sa jedinim Mudrim Vodjom Predsednikom Tadicem resili da on da ostavku!
2.Ta ostavka je najcasnija i najpostenija stvar koju je uradio za vreme svog mandata!
3.Postavlja se pitanje zbog cega je Mudri Vodja prekinuo svoj radni odnos pre isteka roka trajanja?

Odgovor: posto nece moci da ispune nista od onog sto gromoglasno obecavaju i lazu ovaj narod, a nadaju se da ce proci na predstojecim izborima boje se da njihov kandidat (sada vec bivsi predsednik) nece moci da uz pomoc istih obecanja i lagarija dobije predsednicke izbora 10 meseci kasnije...

Prle

pre 12 godina

Skratio si svoj mandat kolko je to pametno pokazaces sam samo nemoj da dozvolis da ti pobedu uzmu ovi nedokazani. Pobedio si ih 2 puta pobedi ih opet, izaberi bolji zivot, izaberi Srbiju.

Невиност без заштите ;))

pre 12 godina

То је као кад би ми девојка рекла никад нисам спавала..са тобом,претходне не рачунам то су стари устави,мислим момци :)))

Branka, Svajcarska

pre 12 godina

Dragi predsednice,
Glasala bih za vas, jer druge opcije nemam ali, pored svih budalastina vaseg mladjanog ministra inostranih poslova, podizanje spomenika kompozitoru azarbejdzanske himne na novouredjenom novosadskom keju smatram kao arogantnu i nipodostavajucu uvredu svakom mislenom bicu. Ta uvreda nece proci, i ne samo od mene.

koviljka

pre 12 godina

Karadjordjevica za predsednika, zivi u dvoru, ne radi nista a ima kraljevsku platu. Usput moze da nauci i srpski ako svakodnevno bude u kontaktu sa gradjanima.

Indijanac

pre 12 godina

Odgovorno ponašanje, za svaku pohvalu! I opet ovo smeta nekome, što staje na crtu ostalim političkim protivnicima i hoće da se preispita poverenje... Tuga!

beogradska posla

pre 12 godina

sta bre vise trabunjate i prepucavate se aktivisti nijedni!
svi oni sade tikve zajedno, sutra ima da kukate kad se ds i sns izljube ko boza i jorgovanka
pogledajte sajtove stranaka, niko nije objavio listu kandidata za izbore.
daj malo da vidimo biografije profesionalnih prodavaca magle
mozda se stide?

Тадић химен :)))

pre 12 godina

Како су смешни Тадићеви са причама те нов устав,те се не рачуна,први пут..па јел Србија постојала и пре или тек кад они то одреде..по тој глупој логици да се донесе нов устав,пре тога ништа није постојало,тако бесконачно..

Србијо, пробуди се!

pre 12 godina

Знају жути да им Тадић може намакнути који глас више, зато је ово и урађено... а тек колико ће експлоатисати ову јадну кандидатуру, па то ће тек бити смејурија. Све у свему, ако опет ДС буде окосница власти, нека пропаднемо начисто као земља, тако нам и треба.

srednja skola

pre 12 godina

Da li postoje pismeniji gradjani ,oni koji poznaju i Ustav i ustavno pravo ,da nam malo objasne jeli ovo uredu?Rade nam sta hoce,kad hoce i koliko ih hoce a niko od nas se ne buni-misli tako treba ili oni bolje znaju,ili ima ko zna .Ja ne znam, a vi?

vrsac

pre 12 godina

Gospodine Tadić nije problem u vama , problem je u vašim saradnicima na lokalnom nivou ( konkretno Vršac ) takvi ljudi kvare ugled i reputaciju stranke ( čast izuzecima ) sitne duše koje misle da mogu raditi sve i svašta a mi ostali da ćutimo. Tako neide pročistite stranku od takvih i imaćete ponovo moj glas ili ne izlazim više na glasanje .

Zika

pre 12 godina

Predsednik ne moze da "skrati mandat" po zakonu, vec samo da podnese ostavku. Jos veca je farsa naslov da su predsednicki izbori 6 maja, a izbori nisu ni raspisani, a cak ni predsednik jos uvek nije podneo ostavku. IZRUGIVANJE DEMOKRATIJI.

Zaharije

pre 12 godina

Moze li molim vas neko da mi kaze kako Tadic moze ponovo da se kandiduje? Zar po zakonu nije ogranicen na dva izbora ili su to promenili pa cemo da imamo dozivotnog predsednika?

olivera

pre 12 godina

Kakva farsa, gluma i blamaza Tadica! Zbog taktiziranja, obmane i ponizenja drugih kandidata, svi treba da odustanu od trke za
politicke izbore. Mislim da je to pravo. Neka trci sam. I ovako je uzurpirao svu vlast u zemlji! Tadic neka trci, Ivica Dacic neka kontrolise izbore, a Slavica neka broji glasove! To bi bila prava demokratija u zemlji Stradiji!

crni domino

pre 12 godina

Sporazum( Kumanovski) - Kapitulacija!
Skracenje (mandata) - Ostavka!
Imam osecaj kao da Slobodan Milosevic vodi ovu drzavu.
Oni misle da je srpski narod - narod idiota. Ne, narod je u redu, vlast nam je idiotska.

Gazi Isa

pre 12 godina

Poštovani, na predstojećim predsedničkim izborima najverovatnije će i Muftija Muamer ef. Zukorlić biti predsednički kandidat..

Miloš

pre 12 godina

Odgovornost je opet na delu. Gospodin Tadić pokazuje da mu nije stalo samo do fotelje, već u jednom kompatibilnom društvu želi nastaviti reforme. O uštedi da ne pričamo.

aca

pre 12 godina

Ko je ovde lud ?

Pročitajte Ustav ove naše banana države:
http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf

Posebno obratite pažnju na član 116.

Nenad

pre 12 godina

E neka je vala resio da se malo trka sa ostalim.
Sad kad dobijemo novog, ili zadrzimo "starog", predsednika ima da nam procveta 1samo tako!!!

Baš tako

pre 12 godina

Ne postoji termin "skraćenje mandata", zašto Slavica ponavlja "njegove" reči, Ustav pominje samo ostavku. Ostavka mora biti obrazložena. Samo Crni Gruja piše da kad neko podnosi ostavku nema ni političko ni moralno pravo da se ponovo kandiduje. Podnošenje ostavke kad se to predsedniku čini "učinkovito" obesmišljava predsednički mandat od pet godina i spada u domen političkih manipulacija. Crni Gruja jedino zaboravlja da je ovo Srbija.

wertz

pre 12 godina

Dao ostavku posto ga Obama ispalio (pozvao Tacija u Vasington). Da je nekim slucajem Bokica otisao kod Obame to bi im bila glavna stvar u kampanji...

Miloš

pre 12 godina

Odlična odluka Predsednika. Pored ogromne uštede novca, koja je itekako značajna za našu državu, u ovom trenutku, lakše će se sprovoditi nezaustavive promene.

Biber

pre 12 godina

Drago mi je da će biti raspisani i predsednički izbori kako bi smo mogli da sve u jednom danu da obavimo. Različite agencije imaju različite rezultate istraživanja, ali nešto imam osećaj da Tadić ipak blago gubi. No, na izborima će se najbolje videti.

Troml

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika
koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio
u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam
pobediti na ovim izborima.
(Dragana, 4. april 2012 16:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne vidiš pravo stanje, jer gledaš iz blizine, Dragana,
no mi koji smo udaljeni od Srbije, bolje možemo procijeniti
svakog kandidata ponaosob, situaciju i stanje u državi kao
i stanje gospodarstva (vaši friziraju podatke i po navici
konstantno varaju,lažu, izmišljaju).
Dakle, jedini, najbolji i nezamjenjivi budući predsjednik
Srbije je Mirko Cvetković, duša od čovjeka.
Ako u Hrvatskoj predjsednik može biti jedan Josipović,
zašto predsjednik Srbije nebi mogao biti isto tako
energičan političar - Cvetković.

Galaktikos

pre 12 godina

Tako je i Sloba skratio mandat.... A bio ubedjen u pobedu.... Muka mi je i od Borisa,i od Tome, i od Dacica,i od Cede, i od Velje,i od Kostunice, ma od svih njih. Daj boze da se pojavi neko sasvim razlicit od njih, pa da ih sve posalje u istoriju.... Mozda bas ja...... Mislite o tome...

Lun kralj noci

pre 12 godina

NEBULOZA 1
Nedemokratski surogat Ustav Srbije, bez javne rasprave i sumnjivog referendumskog izjasnjavanja tokom dva dana kaze:
"Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije."
Pretstojeci izbori na Kosovu se ne sprovode, a samim tim "legalisti" i "demokrate" krse svoj postojeci Ustav Srbije.
Sad vas ja sve pitam:
a) Da li prestojeci izbori u Srbiji imaju svoj legalitet, kako u zemlji tako i u inostranstvu?
b) Da li ce biti oslikana istinska volja naroda u parlamentu i sama legalnost buduceg predsednika Srbije?
c) Da li smo mi drzava ili samo "neuspela drzava" u odnosu na ostale drzave u svetu?

NEBULOZA 2
Tekst zakletve predsednika Srbije glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
a)Predsednik Srbije, zaklinje se u sta?...U nista.
b) Brani suverenitet na Kosovu, a ne sprovode izbore na tom delu Srbije?
c) O kakvoj savesti i odgovornosti je uopste ovde rec?

crni guja

pre 12 godina

Da bi bilinraspisani izbori Tadić mora podneti ostavku, da bi podneo ostavku mora postojati razlog. Ako postoji razlog za ostavku ne postoji razlog za ponovnu kandidaturu.

Atenica032

pre 12 godina

Odlican potez Predsednice, time se smanjuju troskovi drzave kada su istovremeno i predsednici, parlamentarni i lokalni izbori. Samo napred, do pobede, gradjani su uz tebe

dosada

pre 12 godina

jedva cekam da prodju ovi izbori, da partijski trolovi sjasu sa ovih vesti i komentara... ne isplati vise se citati komentare zbog ogromnog broja generickih no-brain partijskih "komentara"

Rada

pre 12 godina

Tadic je ovim postupkom pokazao narodu da mu nije stalo do fotelje nego do toga sta je najbolje za nas.To ne bi uradio nijedan drugi kandadat da je na Tadicevom mestu.Glasacu za njega zato sto smatram da je jedan dobar drzavnik i da se na mestu predsednika pokazao odgovorno!

5AR

pre 12 godina

Borise, pobedjujes u drugome krugu!Ovi presvučeni radikali mogu samo da lupaju i pricaju u prazno!Niko ih ne poznaje, plaćaju Vilijema Montgomerija da ih nauči kako se priča sa EU i USA,(iako su iskreni rusofili,u duši)ali ne vredi mnogo, sada malo trčkaraju po nekim okruzima u Nemačkoj i šatro jure investicije,a idu kod ne bitnih političara(koji se ne pitaju mnogo),da mažu oči narodu i niko ih ne shvata za ozbiljne političare.Radikal je radikal,tako će i ostati,vidite da Veljo najavljuje koaliciju sa DSS, onda nema nista od EU,KdrV će ih uceniti,a to Tomo jedva i čeka, jer je on rusofil, o EU priča zato što to narod voli da čuje.. I ne mogu da verujem da ljudi misle da se Tomislav iskreno zalaže za EU!Borise,samo još aktiviraj Zorana Živkovića u stranci!

dragan

pre 12 godina

Za sadasnju losu situaciju u Srbiji kriva je pre svega visedecenijska negativna kadrovska selekcija, a ne BT ili DS, osim u meri u kojoj su i sami prozvod gore pomenutog (BT nadam se relativno malo, DS mnogo). U tom smislu je svejedno ko dodje na vlast, dobro je sto Vladu formiraju ambasadori i tajkuni (tu je negativna kadrovska selekcija bila manje izrazena) i potpuno je svejedno sta pise u Ustavu.

Petar

pre 12 godina

Ako je Tadicu jedina konkurencija Nikolic onda ne brinem!Svako ko je pametan Nikolica ne bi birao ni za predsednika kucnog saveta,a ne za predsednika drzave!

Sofija

pre 12 godina

Tadic je nas odrzao u ekonomskoj krizi da ne bankrotiramo.Cak je doveo i investicije kada je bilo najrizicnije da se investira.Ne vidim ko je uradio vise!

Pera Zdera

pre 12 godina

Mi ga izaberemo na 5 godina, a on kaze ne hvala ja cu da radim 4 godine.

Ja za njega necu glasati - predsednik bi prvi trebao da postuje i duh i slovo Ustava.

Zoran

pre 12 godina

Za vreme Tadicevog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo i poverenje drzava Evrope,a nista od toga se ne bi dogodilo da Tadic nije dobro vodio nasu zemlju!Zasluzio je jos jedan mandat na mestu predsednika i ja cu glasati za njega!

srdjan

pre 12 godina

Ma nije mi sto su izbori nego sto sad Boris mora ponovo da gazi zelenu salatu, da tepa rotkvicama i da miluje ljubicastu telad po srpskim zabitima. A taman se lepo oprao od svega, namirisao ... Uhhh, ne zavidim mu uopste!
Inace, ovo ce verovatno biti 19. uzastopni izbori na kojima, bez izuzetka, ucestvuju jedni te isti kandidati. Fale, doduse, Sloba i Bracika Kertes ali i ostatak ekipe je vec dobro uigran, skoro do savrsenstva.
Cisto za promenu, zar ne bi mogli da uvedemo pravilo da ko jednom izgubi vise nema prava da bude kandidat? I tacka!

КИЋО

pre 12 godina

Убеђен сам да нико осим ДС не може да води боље државу. Ниједна странка тренутно у Србији нема капацитета да се ухвати у коштац са проблемима који захватају не само Србију него и остале уређеније државе света.

Vanja

pre 12 godina

Tadic ima razloga za optimizam kada je mesto predsednika u pitanju.on je u vreme najvece krize doveo investitore u Srbiju i za vreme njegovog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo u EU.Ja cu sigurno za njega glasati!

nemas moj glas

pre 12 godina

Ja sam mislila da je kampanja Borisa Tadica prosli put bila za evropsku Srbiju!!! Stvarno neozbiljno pa ako nas za 2 mandata nije doveo do EU i kandiduje se sa istom pricom opet ili nije bas bistar ili misli da mi imamo ozbiljnih problema sa mozgovima svojim!!!

Dragana

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam pobediti na ovim izborima.

bojan

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!
(losmilos, 4. april 2012 14:51)

A sta je sa nama, bivsim clanovima DS-a?
Eto ja ti prvi lupio minus, a SNS ne podnosim..ne mogu nadjem clansku karticu iz '98, da je kopiram i okacim.
Po tvojoj logici, sledece je tacno :
za SNS glasaju neobrazovani
za DS glasaju samo oni koji imaju vajde od vlasti
za DS NE glasaju obrazovani!

Boki

pre 12 godina

Ne znam zasto se samo spominju Tadic i Toma kao da ne postoje i drugi kandidati.
Gospodin Kostunica i njegova stranka su jedini normalan izbor ako je narod slusao sta govore i sta zastupaju.
Nekome u ocima moze da se procita da je posten i ispravan dok neciji osmeh moze da bude lazan i da se to jasno vidi.Samo treba imati oci i razmisljati svojom glavom.

MRVICA

pre 12 godina

Preporucujem da se gospodin Tadic narocito okiti "maestralnom" reformom pravosudja,na kojoj nam narocito zavide uredjena drustva.Ma sta znaju oni u EU sta je pravosudje,mi cemo njih nauciti demokratiji.Verovatno nam je EP zato preporucio ukidanje clana 359,tzv.zloupotreba sluzbenog polozaja.Bas me zanima kako ce ove "nadridemokrate" da objasne masovna hapsenja i otimanja tudje imovine po ovom clanu zakona.Verovatno ce to biti mnogo "pismeno "kao sto je i ovo dosad bilo.Sva sreca idu izbori pa ce se konacno nesto promeniti.Pukose nam ledja od Borisove demokratije.

vOJVODINA-zRENJANIN

pre 12 godina

Glasam na svim nivoima za SVM (jedini,koji su se borili za Vojvodinu)

Tako da i na predsednickim izborima glasam za Istvana Pastora.
Mislim da bi cela Vojvodina stala uz njega!!!!!

Dejan

pre 12 godina

(FPN, 4. april 2012 14:05)

1) Postoji nesto sto se zove ustavno pravni kontinuitet. I u to vreme dok je Srbija bila deo drzavne zajednice, Tadic je bio predsednik Srbije, nije bio predsednik Gruzije, Azerbejdzana ili neke trece drzave vec predsednik SRBIJE. Tom logikom svi zakoni takodje koji su doneti pre novog ustava prestali su da vaze.

2) Cak i da ne postoji neki pravni kontinuitet sta je radio od 2006-2008 godine bio je u to vreme predsednik SRBIJE, ili to zelis da kazes da nije tada bio legalno na to toj funkciji u to vreme ?

3) 2008 godine on je izabran drugi put

4) tom logikom svake 4 godine mozes da menjas ustav i da tako budes vecito predsednik, taj clan ustava je upravo zato i napravljen da bi se sprecilo da neko dozivotno bude biran za predsednika

5) pusti tamo neke druge banana zemlje sta su radile, daj mi takav primer za ameriku, francusku, nemacku ili neku drugu koja se naziva demokratskom. Da je moralan covek ne bi mu padalo napamet da tako nesto uradi, jer kao predsednik srbije on treba da cuva i brani ustav pa cak i od sebe samog, ali vlast je slatka. Zato ce da prodje kao i Milosevic 2000 godine.

milan

pre 12 godina

xaxaxaxa lepo se ismejem kad vidim zute kako komentarisu za svog BIVSEG predsednika,kad bi bar imali jedan realan argumenat da kazete,zasto opet Tadic za predsednika,NEMATE,a i dosta mu je 2 mandata(steta sto je bio i ijedan mandat),nije on Putin!!! Hvala mu sto mi je ulepsao dan i podneo OSTAVKU,doneo mi srecu pa sam i ispit sa 10 polozio. :)

milan

pre 12 godina

Bravo Tadicu sada jos samo da obecas da ako budes opet predsednik da ces da podneses ostavku na mesto predsednika DS i bice sve u redu.

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....tako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

"danas, sutra"...i NIKAD VISE! GOTOV SI! (Ivana, 4. april 2012 12:44)
---

Kako god, ali ni vi ni vama slični nećete biti u stanju da zaradjujete više od 200 evra mesečno - a Tadić će pobediti u drugom krugu, da se kladimo!

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....rako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

pravna.plavusa

pre 12 godina

neko napisa da se ovako ponasa pravi predsednik. kako se ponasa? predsednik da je odgovoran i posten ne bi davao ostavku pa da se za mesec dana opet kandiduje. ma ovo ispade smejurija. ma samo kad je dao ostavku. zapamtite, po ustavu ne postoji skracivanje mandata!

Conga

pre 12 godina

izgleda da se cela vladajuca stranka svela na nekoliko PR stabova... smesno je citati ove komentare podrske. kao da smo u 1975. godini, stariji se secaju i kao da svi idemo na slet i saljemo komentare podrske. Pogledajte samo druge vesti, jos 2000 izgubljenih radnih mesta, pa razmislite, treba li nam ovakav predsednik koji samo prica ili neko ko radi i ima rezultate. Samo treba da 6. maja razmisljamo hladne glave, a to je jedini dan kada nas obicne smrtnike neko nesto i pita.

Atropin

pre 12 godina

Ne mogu da se otmem utisku koliko je narod razocaran i to sa pravom u DS i predsednika, da cini mi se ovoga trenutka date ljudima papir i olovku u ruke, DS bi doziveo najvecu katastrofu u istoriji izbora. Mislim, da je to jasno i njima i zato ako zele da sacuvaju poluge vlasti trebace im najstrasnija Gebels propaganda u nastavku predizborne kampanje...

posten gradjanin Srbije

pre 12 godina

Hvala Bogu da ovaj covek nije vise predsednik. Mnogo smo se napatili s njim. Nadam se da ce se ovim zavrsiti vreme politicara manekena koji sam pricaju a u praksi nista ne rade da promene lose stvari u Srbiji. Nadamo se takodje da ce se Milan Panic zaista kandidovati, jer cu tako imati da glasam za nekoga ko je nesto radom stvorio u zivotu za razliku od Dacica, Tadic i Nikolica koji su ceo zivot prodavali maglu, nikada nisu osnovali neko preduzece, a kao politicari pricaju istu pricu decenijama.

nemanja

pre 12 godina

kakav kalkulant!!!! umesto da donosi odluke koja se zasnivaju na ozbiljnoj politickoj analizi njegove odluke zasnivaju se na marketingu!!! jedino sto izgleda predsednik nikako da nauci jeste da se istorija prvi put desava kao tragedija (slobodan milosevic), a drugi put kao farsa (boris tadic).

pravna.plavusa

pre 12 godina

posle nepunih 12 godina,od 5.10.2000.g, imamo clana SPS-a koji ce sad biti v.d.predsednika drzave! 5.oktobar je potpuno izgubio smisao!

Slavko

pre 12 godina

Posto svi komentari moraju da budu kao podrska Tadicu, evo i ja se pridruzujem- Druze Borise, mi ti se kunemo! Smrt fasizmu, Boris narodu!

Богдан

pre 12 godina

ХВАЛА БОГУ, ДА СЕ МАЛО ЗАРАДУЈЕМ! Надам се да ова радост неће бити кратког рока, и да је ово његово дефинитивни одлазак на сметлиште српске историје!! Поручио бих му само "..И НЕ ВРАЋАЈ СЕ ВИШЕ"!

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice, uskoro se radujemo novoj pobedi kojom cemo obezbediti sigurnost i bolje sutra za sve, kao i nastavak zapocetog!

Aleksandar

pre 12 godina

Veoma je zanimljiva ova psiha ljudi, gde pisu ili govore "ovaj/onaj ce nas izvesti na pravi put", "on je jedini koji moze" i tako to.
Zanimljiva je, samo zato sto pokazuje nesposobnost istih ljudi u bilo cemu. Analogno, kao kada bi ubili vodju klana, a ostatak bi odjednom izgubio razum i svi se ponasaju kao muva bez glave.
Ljudi, razumite da politika vama i nama nista ne donosi. Onaj ko ima pravi posao, od mlekara do rudara, preko inzinjera, taj posao cini sve. Cini svima nama.
Strasno je, da u 21 veku, pored silne tehnologije, pored silnih shvatanja o zivotu, novih otvorenih vidika, ljudi i dalje jurcaju bez ikakve logike i razuma. Cak i ponasanje "napaljenika" stranaka je vemoa strasno za slusanje i gledanje. To sto se neko bavi politikom, da je zavrsio fakultet i ne znam sta jos, ne znaci da je ta osoba psihicki stabilna. A zadnjih 20 godina se vidi po unistenju ove drzave, raznim muljacinama, prevarama i ostalim losim stvarima. Pljujete po raznim politicarima, sto nasim sto stranim, branite svojeg koji vam je isprao mozak, a vi i dalje ne kapirate sta vam oni rade. Sada posebno kada jurcaju plakati "posao, porodica...itd". Sutra kada budete ostali bez posla, kukacete. Jer je sigurno da cete, s' obzirom da ovaj sablon i ista spika je vec vidjena.
Pocinjem da se brinem za ljudski rod, koji je totalno prolupao.

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice...uskoro se radujemo novoj pobedi sa kojom cemo obezbediti sigurnost i bolju buducnost za sve, a i nastaviti zapoceto!

Opušteno

pre 12 godina

Nemoj da brineš predsedniče,pobedićeš opet SIGURNO.Pa zar tebe može da pobedi ovaj Toma.večiti br.2.Nema on nikakve šanse,pa gde može on sa onim njegovim pesimističnim pogledom i držanjem da vodi Srbiju.Toliko puta je izgubio od tebe-IZGUBIĆE OPET.Samo opušteno i bez brige!

Milan

pre 12 godina

Od kada je to podnosenje ostavke "skracenje mandata?" Znaci i Boza Djelic i Tomica Milosavljevic su "skratili mandate", ali su oni bar objasnili zasto su to uradili i dali razlog. Kada se "skrati mandat" obicno se da neko obrazlozenje zasto se "mandat skratio."
Ja jos nisam poceo da blejim, a vi??

martina11

pre 12 godina

Dela govore vise od reci - Boris Tadic je svojim zalaganjem uspeo da " izvede " Srbiju na pravi put! Podrzavam i ovu njegovu odluku, jer covek brine o svom narodu i zna sta je najbolje ciniti!Glasacu za Borisa Tadica, jer zelim da zivim bolje!Hocu da imam posao,porodicu,sigurnost...zelim normalan zivot!DO POBEDE!

Сале

pre 12 godina

Сви од реда!Вређају ми интелигенцију! Изазивају мучнину! До 06. маја 2012. ћу повратити!

FPN

pre 12 godina

Mnogi pitaju kako je moguće da se Tadić treći put kandiduje za predsednika Republike Srbije. Evo zašto je to moguće i dozvoljeno:
1) Tadić je svoj prvi predsednički mandat osvojio 2004. godine u vreme Državne zajednice SCG po tada važećem Ustavu Srbije iz 1990. godine. Taj Ustav je kandidatu dozvoljavao maksimalno 2 predsednička mandata. Svoj prvi mandat po tom (starom, danas nevažećem) Ustavu Tadić je služio u periodu 2004-2008.
2) 2006. godine donešen je novi Ustav Srbije, kojim je stari Ustav prestao da važi. To ukljućuje i onaj član, koji se odnosi i na reizbor predsednika Republike. Po novom Ustavu svako ima pravo da služi dva predsednička manadata.
3) Tadić 2008. godine pobeđuje na svojim drugim predsedničkim izborima ali PRVIM po novom Ustavu iz 2006. godine
4) To znaći da Tadić po novom Ustavu ima pravo da se kandiduje i na predsedničkim izborima 2012. gosine
5) Isti, gore opisani slučaj primenio se i u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, gde su Milan Kučan, Franjo Tuđman, Kiro Gligorov i Filip Vujanović 3 puta birani za predsednike svojih zemalja iako i njihovi ustavi predviđaju samo 2 manadata. Razlog je donošenje novog ustava, koji je zamenio starog, po kom su bili birani u prvom (u slučaju Vujanovića u prvom i drugom) manadatu.

Demonkrata

pre 12 godina

Opet imamo izbore. Narod odlučuje, narod bira... ali, šta? Svoje vladare? Političare?

Zna li narod uopšte šta je to državna politika? Kako odlučuje 6 , 10 ili 200 milona ljudi od kojih je većina prosečno inteligentna, prosečno ili ispod proseka obrazovana, ogroman broj je potpuno nepismen, a ima i umno poremećenih i još više glupih? Dobro obrazovanih i inteligentnih je uvek mali procenat i to je odlika svake društvene zajednice. Ali svi imaju pravo glasa.

Ako znamo da se ljudi po prirodi dele na one sposobne da vode (kojih je uvek daleko manje) i one, u ogromnoj većini, koji nisu u stanju da funkcionišu bez vođe (lidera), onda dobijamo nelogičnu konstrukciju: nesposobna i manje inteligentna većina bira tj. procenjuje ko je sposoban i inteligentan.

Psiholozi će, naravno, naći veliki broj faktora koji kod običnog čoveka u tome presuđuju, ali to neće biti ni znanje ni logičko razmišljanje. Ta nelogičnost se zove - DEMOKRATIJA.

Goodman

pre 12 godina

Više sam i prestao da brojim Tomine
poraze od Tadića.Kad će više jednom Vučić
da nauči nešto i kandiduje nekog ko može da
pobedi Tadića.Imam utisak da je Vučić poturio
Tadiću Tomu kao neku vrstu političkog glinenog
goluba.Daj bre da se mi u opoziciji KONAČNO
malo i uozbiljimo...

Branko

pre 12 godina

Predlažem da se uvede kolektivno predsedništvo do ulaska u EU ali da imaju pravo i predsednici NVO da rotiraju kao i ovi što se preokreću. Mora da bude veselo, veselo !

Makarije

pre 12 godina

armija nezaposlenih i nezadovoljnih radnika koji seku prste,uproastena i opljackana preduzeca,sada ce predsednik izneti rezultate svog rada u javnost

5AR

pre 12 godina

Nikolić ni u jednoj normalnoj zemlji sa svim ovim kadrom i kapacitetima ne bi mogao da bude predsednik ni mesne zajednice...i jos nešto, vi koji obožavate Tabakovićku, slobodno je pitajte sta je bilo sa "Kosovskom bankom" i čaraparom "Polet" iz Vučitrna...E narode, mnogo toga ne znate, a pričate.

Rivendel

pre 12 godina

Cvrst, hrabar i konkretan potez velikog drzavnika! Predsednice radujemo se ponovo 6. maja! Veliko hvala za sve sto ste do sada uradili i sto cete u buducnosti raditi!

Veritas

pre 12 godina

Tadić po ustavnom zakonu ima pravo da se kandiduje za treći mandat, i to je nemoguće osporiti. Pitanje njegove kandidature u ovom slučaju nije predmet legaliteta, već političkog legitimiteta. Tadić je dva puta, na neposrednim izborima, biran na funkciju predsednika republike Srbije. Kandidatura za treći mandad je legalna, ali poptpuno nelegitimna i urušava ovu demokratiju na staklenim nogama u republici. Odgovoran, demokratičan i principijelan čovek bi ustupio kandidaturu drugoj političkoj figuri iz redova DS. I na kraju, jedan podsetnik. Miloševića smo svi, devedesetih godina, nazivali diktatorom, bez obzira na to što je bio, po zakonu, izabran na funkciju predsednika republike. On u našim očima nije imao politički legitimitet, i borili smo se protiv njega i njegove vlasti, na način na koji se bori protiv diktatura. Bez obzira na sve političke podele, poslednje što je Srbiji potrebno je jedan, novi, mali Milošević. Kandidatura Borisa Tadića, po mom mišljenju, bez obzira na legalitet, nema politički legitimitet, i predstavlja uvođenje diktature na mala vrata, upotrebom para-demokratskih i legalističkih polu-principa. Bojim se, da će se ta priča, ponovo završiti tužno, i opet nekakvim novim, besmislenim 5. oktobrom. Deca koja su rođena tog 5. oktobra su u višim razredima osnovne škole, a mi koji smo se borili devedesetih da dočekamo 5. oktobar, danas imamo 20 godina više, i, zahvaljujući Borisu Tadiću, ponovo se nalazimo na početku.

rebro

pre 12 godina

@Sale.rakovica, vidis tvoj problem je sto ne umes da citas. Ustav ne kaze "pe i posle starog ustava" vec jasno i nedvosisleno kaze da jedna osoba ne moze biti dva puta birana za predsednika. Time je sve receno.

Beli listic

pre 12 godina

Lep covek,dobar govornik ali mu zelim da nastavi karijeru da gradi u holivudu.Dosta nam je vise njihove demagogijei nesposobnosti,unistilu su ovu lepu zemlju.

Gregy

pre 12 godina

@(Cile, 4. april 2012 13:35) Cile kad se vec toliko razumes u pravo i legalitet trebalo bi da znas da je izmedju prvog i drugog tadicevog mandata donet ustav i ustavni zakoni u kojima se jasno kaze da se taj prvi mandat zbg promene ustava ne racuna pa on ima pravo na jos dva tj. sada jedan.Inace pozdravljam hrabru i racionalnu odluku bivseg-buduceg precednika.

Dragan,Banat

pre 12 godina

Ime,kao sto je Verica Barac,
potukla bi sve kandidate zajedno,jos u prvom krugu.

Srbija ponovo izgubila normalnu osobu u nenormalnom zivotu i politici.

Libero Boskan

pre 12 godina

Znaci ja-kao-predsednik prelazi u on-kao-predsednik. Moze.
Uz to, iskreno se zahvaljujem Borisu Tadicu na tajmingu iz dva razloga:
1. Izbori su zakazani kasno cime je kampanja i samim tim maltretiranje gradjana dramaticno redukovano.
2. U ovom periodu godine ima toliko interesantnih sportskih dogadjaja da savrseno nema razloga predacivati na kanale koji se bave izborima. Zamislite na primer da su izbori zakazani za leto kada se nista ne desava, ili na primer na zimu kada su praznici. Taman da ti ogade sve.

losmilos

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!

misko

pre 12 godina

Setite se samo koliko je puta zloupotrebio funkciju predsednika u korist svoje stranke. Nama treba ne stranački kandidat za predsednika, ko ima autoritet i osećaj da je predsednik svih građana. Nikad ga nisam doživljavao kao predsednika države a smatram da za to nije sposoban.
Mislim da za kandidata ne dolaze u obzir književnici, lekari, psiholozi, ............. mora da bude pravnik (pravo svima) koji ima iskustva sa međunarodnim pravom i odnosima a poželjno bi bilo da je Šumadinac ili Vojvođanin da ne mora da putuje tako daleko u svoje rodno selo.

Branko

pre 12 godina

Одакле политичке вође у Србији црпе храброст и право на голу политичку лаж? Зар је она најјачи инструмент политике српских странака, нарочито владајућих? Како то да у проевропској Србији скоро нико политичаре не пита о лажним обећањима, судбинских димензија, која су давали у прошлости? Како то да партократори захтевају „укидање“ партитократије?

Sale-NS

pre 12 godina

Pa ako Toma i ovog puta pukne od Tadića logično
je da se potpuno povuče iz javnog i političkog života...
Više ne sme biti izgovara tipa : "Nefer kampanja,
nagovorio me Vučić,nema povlačenja dok traje bitka"
i slične gluposti.
Glasaću za Tomu samo u slučaju da obeća povlačenje
iz politike ako doživi novi izborni debakl...

rikoset

pre 12 godina

Najbolje je da ukinemo izbore i da dozivotno vladaju takozvana demokratska stranka jer nista Evropski i demokratsko nesprovodi u zivotu.Zato 6.maja da se dogodo 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

a.k.

pre 12 godina

predsednika,premijera i stranku koja ce oformiti vladu bira iskljicivo Brisel,a mi glasaci igramo manju,sporednu ulogu u svemu tome. Brisel ce izabrati onu stranku koja je najposlusnija Evropi ,znaci prema licnoj objektivnoj proceni DS a nije iskljucena koalicija sa SNSom.Zar stvarno mislite da se mi najvise potamo haha.

Cile

pre 12 godina

DS-Sale, ne lepi etikete ljudima koji šalju komentare. Nemam nikakve veze sa SNS-om i nemam nameru da ih imam. Činjenica je da je Tadić bio predsednik REPUBLIKE SRBIJE i da nema pravo na treći mandat po važećem Ustavu. A ako se kandiduje, pobedi i očekivano promeni sadašnji ustavni zakon, nije nemoguće da se kroz pet godina opet kandiduje za svoj novi prvi mandat po svom novom trećem Ustavu... i tako dok Sunce ne postane Supernova!

suza015

pre 12 godina

Misljenja su podeljena kao i uvek kada se o celnicima vladajuce kooalicije pise. A niko nije napisao da ce ovo biti ekonomicniji nacin da se obave jos jedni izbori i da ce se na taj nacin ustedeti silni novci jer cemo imati dve kampanje istovremeno, a ne zasebno kako je trebalo da se desi. Sve ostalo sto citam u ovim komentarima koje ste ostavili smatram neumesnim gubljenjem vremena s vase strane jer svi cete imati pravo da 6. maja zaokruzite broj koji zelite i glasate za one za koje smatrate da su najbolji izbor. Mada kada imate vagu koja vaga s jedne strane prazne price i puka obecanja a s druge strane mnostvo rezultata koji su evidentni jasno je na koju ce stranu terazije prevagnuti. Dovoljno je samo malo mucnuti glavom i svako ce od vas dobiti jasnu sliku i uvideti sta je realno i moguce ostvariti a sta su bajke za malu decu.

kiza

pre 12 godina

Previše komentara tipa "poništiću listić" ili "neću ni izaći na izbore".
Nikada nećete imati kandidata koji vam apsolutno odgovara.
Poništavanjem listića ne postižete apsolutno ništa.
Kod izbora se uvek glasa za najmanje zlo.
Ako jedna opcija ne daje rezultate dajte šansu drugoj.

Sedi Mara na kamen studencu...

pre 12 godina

Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika :) .

Kauffmann

pre 12 godina

Ustavnim zakonom za sprovođenje ustava je propisao sledeće:
Mandat predsednika Republike

Član 18

Izbor predsednika Republike iz člana 3. stav 2. ovog zakona smatraće se prvim izborom u smislu člana 116. stav 3. Ustava.

Te se Tadić Legalno bira i ovaj put....ali ne i legitimno.....sorry, predsedniče.....

Srbin

pre 12 godina

"Skracenje mandata" NE POSTOJI U ZAKONU! Postoji rec ostavka i novinari bi trebalo da upotrebljavaju rec OSTAVKA, a ne da prihvataju lazne formulacije koje ne odgovaraju ni zakonu o izboru predsednika.

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

Toplicanin987

pre 12 godina

Bravo za Tadica, koji od naprednjaka bi podneo ostavku da je na njegovom mestu. Naravno siguran sam da niko od naprednjaka nece biti na mestu predsednika.

realno

pre 12 godina

nama ko god da bude predsednik, nista se ne menja. on je tu da se nasmeje kamerama, progovori po koju..jednom recju marioneta. tadic je makar kao pojava ok. lep covek, zna jezike sto se nikako ne moze reci za glavnog protivkandidata. onaj bre kao da ga je poplava izbacila..sedi covek na stiroporu ispred skupstine i strajkuje gladju. cinjenica je da smo za njegovih 8 godina pukli kao tikva ali tesko da ce sa bilo kim biti bolje jer kao sto rekoh, on je tu samo figura ...

Vlada

pre 12 godina

Tadijo, da se nisi malo zabrojao.Ovo tije treci mandat sto je potpuno nedopustivo u zemlji koja navodno pretendira da bude demokratska.Tominim fanovima mogu samo da kazem da je ovaj njihov jos mnogo gori.

Jimmy1980

pre 12 godina

Poštovani Gospodine Predsedniče,
prvo da Vam se zahvalim na vremenu i energiji koje ste posvetili ovom narodu i državi.Želim Vam da odete u zasluženu i dugu penziju jer ste odradili dva mandata i zaslužili ste da se posvetite porodici i prijateljima,a mi ćemo se nekako snaći i bez vas.

Sale.rakovica

pre 12 godina

(rebro, 4. april 2012 12:35)

Puna drzava neukih ljudi, ali na komentarima svi nabedjeni.
Pa kada je donet novi Ustav? Od tada Boris Tadic izabran za predsednika samo jednom i ima pravo na jos jedan mandat. I hvala Bogu sto je tako.

Cinjenice

pre 12 godina

@Dejan
Da, Tadić je u dva navrata bio predsednik Srbije ali je za vreme njegovog prvog mandata (2006. godine) donesen novi Ustav Srbije, što znaći da je 2004. godine bio izabran po starom Ustavu i zato se taj se mandat "ne računa" u dva dozvoljena manadata po novom Ustavu ... To inače nije ništa novo. U neposrednom susedstvu poznata su još dva takva primera - Milan Kučan i Franjo Tuđman. I oni su birani za predsednika 1 po starom (socialističkom), 2 po novom ustavu.

Skywalker

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
1.Po Ustavu predsednik ne skracuje mandat, nego podnosi ostavku. Dakle, Tadic je podneo ostavku, morao bi i da obrazlozi razloge za to.
2.Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje.
3.Po Zakonu o izboru predsednika republike od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana. Dakle, je l' to Tadic uz sve svoje "sposobnosti" postao i vidovit, pa zna da ce izbori biti bas 6.maja.

Dragan

pre 12 godina

"Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje" ovo je jedan od gore navedenih komentara , a ja pitam da li je ovo tacno?

Костја

pre 12 godina

После неко каже Путин неће да сиђе са власти. Он је макар сишао један мандат а овај наш нас је узјахао и неће сић док год је жив.

Sale.rakovica

pre 12 godina

E al sto ovi sns-ovi komentatori dobiju smernice za komentarisanje pa se svi uhvate za jedno isto. Clan 116, clan 116, a da li je ikad neko od njih video ustav a ne procitao. I sad odjednom misle da znaju da se Boris Tadic ne moze kandidovati treci put. Moze, moze, jer mu to nece biti treci mandat. Jos jednom da napomenem, hvala Bogu sto je tako!

Aleksandar

pre 12 godina

Boris Tadić je svoj prvi mandat imao 2004 godine (po starom ustavu)-2006 godine donet je novi ustav po kome je dobio svoj PRVI MANDAT POBEDIVŠI NIKOLIĆA 2008.GODINE(PO NOVOM USTAVU)....TAKO DA JE OVO PO NOVOM USTAVU KANDIDATURA ZA DRUGI MANDAT.

Zoro

pre 12 godina

U pismu koje Tadić treba da pošalje Skupštini neće pisati "skraćujem mandat", već "podnosim ostavku". Ukoliko to ne bude pisalo, on će i dalje biti predsednik. U ustavu i zakonima ne postoji kategorija "skraćenja mandata". Da postoji, Tadić bi mogao da sebi skrati mandat do 6. maja, pa bi onda u izbornoj trci nastupao kao predsednik. Ali tako ne može.

Jasno mi je zašto je PR Tadićev tim zamenio reč "ostavka" frazom "skraćenje mandata". Ostavka je vrlo neprijatna reč, zvuči gubitnički, a ako je podnosiš samo da bi se opet kandidovao, onda to izgleda i neozbiljno. Na ovaj terminološki spin odmah su pristali i koalicioni partneri, pa tako ni Slavica Đukić-Dejanović je pominje tu "reč koja počinje sa O".

Ono što mi nije jasno i što me duboko razočarava jeste zašto su ta taj PR spin pristali i svi mediji, među prvima B92, za koji sam verovao da bar ponekad ima svoj stav i zrnce nezavisnosti.

Samoskript

pre 12 godina

Dobro je da su i predsednički izbori šestog... jer već početkom juna možemo da imamo novu Demokratsku vladu i starog predsednika, koji će nas još brže i bezbednije uvesti u Evropsku Uniju, a tamo je Srbiji i mesto...

Cile

pre 12 godina

U članu 116 još uvek važećeg Ustava Srbije, u stavu tri, jasno piše; "NIKO ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike". Dva mandata su prošla, skraćeni ili ne oni se računaju u punom obimu, tako da Tadić svojom eventualnom kandidaturom sigurno krši Ustav!!!

Prokupcanin

pre 12 godina

Molimo da neobavestene "nazadnjake" prouce blizu istoriju nase drzave pre nego sto se pozovu na USTAV. Kako vas vise nije sramota. Tadic se pokazao kao odgovoran drzavnik.

Pera

pre 12 godina

Do 5-tog oktobra, bivsa komunjarska vlast se bar malo pribojavala da ce posle promena doci do preispitivanja porekla imovine i nekakvog oblika borbe protiv korupcije, pa su bili bar malo suzdrzani. Cim je postalo jasno da su po pitanju korupcije i pljacke svi isti, korupcija i pljacka se povecala, jer nema straha od moguce kazne ni za one ranije funkcionere kao ni za ove sada.

Пантагруел

pre 12 godina

Каква невешта формулација "скраћење мандата"! Познаје ли Устав Републике Србије такав појам? Не познаје. Ако га не познаје, онда га нико осим тела овлашћеног да садржај Устава измени (а то је Народна скупштина, било уставотворна или обична уз двотрећинску већину) не може уводити у политичку праксу, па ни сам председник. Нека се влада у складу са Уставом и Законом о председнику Републике. У супротном, изгледа смешно и подсећа на Слободана Милошевића из дана кад му је измицало тло под ногама и више није знао где ни зашто удара. А то је поређење које мора болети све нас чија младост је остављена по улицама и трговима да би Милошевић био срушен и доведен неко за кога смо наивно веровали да му никада више и ни у чему не може бити сличан.

Dusan

pre 12 godina

Da mi je neko pre 4 godine rekao da cu 2012-e glasati za Kostunicu ni u
ludilu mu ne bih poverovao. Ali eto, to ce se dogoditi. Za izborni debakl
koji ce doziveti demokrate neka se zahvale Trivanki, Tadicu, Sutanovcu, bus
plus gradonacelniku i ostalim ,,strucnjacima'' koji su urnisali stranku u
kojoj su delovali velikani poput Pekica, profesora Nikole Milosevica i da
ne nabrajam dalje.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Sjeban Skroz

pre 12 godina

Lepo, mada mučne su ove igre "hoće biti - neće biti". Kakav je to predsednik koji pre tri dana kaže da još nije doneo odluku o tome i da će to uraditi u naredna dva do tri dana. Svi izbori odjednom, odlično. Predlažem da se na isti dan i o istom trošku održi referendum sa pitanjem: "Da li ste za ulazak u Evropsku Uniju?" Tako bi njihovo opravdanje za organizaciju izbora na svim nivoima dobilo na težini. Hajde ako smeju, nek raspišu i to.

Stevan

pre 12 godina

Stari predsednik Senegala je pre dve nedelje izasao po treci put na izbore, pozivajuci se na novi ustav i naravno nije prosao. Videcemo uskoro da li smo mi barem Afrika ili ostajemo beznadezno Stradija.

roki s

pre 12 godina

Zbogom Tadicu! Vreme je da neko drugi bude predsednik!
Ne razumem vas sto pljujete po Tadicu, jedva cekate da mu vidite ledja, a lupate minuse onima koji bi da na tom mestu vide Tomislava Nikolica? Je l stvarno mislite da ce neciji kandidat sem SNSovog uspeti da ima vise glasova od Tadica? Buduci da se zna ko je SNSov kandidat, zar ste iskreni sami prema sebi u svojim nadanjima da ce Tadica zameniti neko treci? Meni je drago sto postojite vi koji zivite u svetu bajki gde princeza ceka svog idealnog princa! Drago mi je jer vas neizlazak na izbore mozda ne znaci glas za Nikolica, ali ne znaci ni glas za Tadica. Ali cemo zato mi koji cvrsto stojimo na nogama svoj glas dati Tomi i zahvaljujuci nasim glasovima i glasovima vas koji zivite u idealnom svetu dobicemo novog predsednika gospodina Tomislava Nikolica!

vodenicar

pre 12 godina

Dosta vise manipulacija i demagoski lazi u Srbiji.Nemoze niko da skracuje mandate kako ko hoce jer u ustavu pise da mandat predsednika Srbije traje 5 godina.Znaci ili da ispostuje ustav i obevezu iz 20o7 ili da iz nekog svog stava ponudi ostavku i svoje mesto ustupi predsednici skupstine Slavici Dejanovic.I zasto bi ponovo glasali za predsednika koji ce opet posle nekog vremena dati ostavku.PEOKRET ce vas oduvati 6.maja sa ISTINOM i samo ISTINOM.

Bojan

pre 12 godina

I ne secam se vise kako je to u Srbiji bez Tadica na celu..i ne mogu reci da mi je danas bolje. Mozda Tadic nije imao ovlascenja, ali je imao politicku i moralnu odgovornost da Srbiji podari BOLJEG premijera, BOLJE ministre..da lustrira iz DS-a sve koje su se ogresili i da prizna gde su bile greske.

Ako misli da kroji NOVU politiku sa STARIM kadrom, tu se zeznuo u startu.
Svaka tebi cast Tadicu, lep si, skolovan, lepo pricas-ali suplje!

Vesna

pre 12 godina

Moje zapažanje vezano za izbore je:
- izbore treba organizovati na kraju godine ili na početku godine (decembar ili januar), tada je najmanji gubitak za društvo
- na pola godine organizovati izbore je loše zbog toga što zemlja stagnira pola godine pre izbora i pola godine posle izbora, ko ne veruje videće na kraju godine naš bilans za ovu godinu
- što se tiče kanditata ja predlažem sledeće:
1. predsednik da bude priznati pravnik
2. prmijer priznati inženjer
3. ministar finansija priznati ekonomsita
- sve druge kombinacije se svode na platu prosečnu platu od 300 evra...

Гордон

pre 12 godina

Наш председник није ни свестан колико је у праву : председник је још само данас и сутра!!! И никад више!

Hogar

pre 12 godina

Pažljivo sam pročitao komentare raznih izdanja online štampe i mogu vam reći da sam samo na B92 izdanju video dva (2) delimično pozitivna komentara...nepopularnost B.T. neopisivo velika pa se pitam čemu njegova kandidatura!?

Branko

pre 12 godina

Hoćemo za predsednika Srbije čoveka iz naroda koji nije član ni jedne političke stranke ili partije. Postojeće stranke su svesno ili nesvesno za poslednjih 20 godina upropastile državu Srbiju u svakom smislu. Šta imamo sada: uništene institucije, uništena industrija, uništena poljoprivreda, uništeni ljudski i tehnološki resursi, uništena prosveta i obrazovni sistem, uspostavljen veoma loš vrednosni sistem, upropaštene srpske porodice, amateri u diplomatiji, negativna selekcija kadrova, privatne političke stranke, uvođenje GMO (genetski modifikovanog semena i hrane na mala vrata), puzajući ulazak Srbije u NATO,...

martina11

pre 12 godina

Sve pohvale za Borisa Tadica!Covek je ponovo pokazao da misli na svoju zemlju i narod, za razliku od tzv." patriota", koji se ne bi odrekli " fotelje" ni za sta na svetu!Borise, samo napred!

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić i ponovio da na predsedničkim izborima očekuje pobedu.

U prevodu "bivsi Predsednik" Gosp. Tadic i dalje nudi i predlaze isti "CORSOKAK" i pritom očekuje jos i pobedu ?
Samo neko ko namerava i dalje "obmanjivati" gradjane moze obecavati takvu politiku koja njemu licno za svaki NEUSPEH pruza alibi i pokrice" !
Kada Srbija ne mrda s'mesta u evropskim integracijama Tadic ima "opravdanje" zato sto "ocuvava Kosovo", kada Kosovo koje je u medjuvremenu priznato od nekih 89 drzava medju njima najuticajnije i najrazvijenije drzave Sveta: SAD, Nemacka, Francuska, Velika Britanija ukupno sa Hrvatskom 23 clanice EU, nije u stanju "ocuvavati" i zaustaviti proces priznavanja Kosova Tadic opet ima "opravdanje" jerbo navodno "popusta zbog evropskih integracija Srbije" ?
I tako taj "iznad svega voljeni bivsi Predsednik" godinama "zamajava narod" a neda se "u'vatiti ni za Glavu ni za Rep" !

Deni against fraud

pre 12 godina

Tacno 22 g. izgubljenoga zivota i isti ucestvuju bez ijednog coveka za koga bi se moglo reci da je progresivan.
Neka vam je svima sa srecom pocetak i sa zeljom da ujedno bude i zavrsetak i da niko ne bude izabran kao i da se ne satavi postulat koji bi Nas skroz dokrajcio i samo kroz tu krizu da se rodi novi pocetak.

rebro

pre 12 godina

Ustav Republike Srbije, clan 115. kaze:
Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

A clan 116. dodaje i ovo:
Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

Sta ovde nije jasno?

Tadic po Ustavu NE MOZE da se kandiduje treci put.

bojan

pre 12 godina

Bilo bi bolje za sve medie da objavljuju gde se sve po Srbiji štrajkuje, i koliko je gladnih nego što prate političare na vlasti. Nekako i mogu da razumem što se izveštava o DS-u jaka su stranka (bili) ali neprestana izveštavanja o nekom URS,PUPS,JS,SPS,SDPR a da ne pominjem i partiju Nenada gospodina Čanka za koju nisam siguran ni kako se zove ali je sa liste LDP-a prešla na listu DS-a.

Subjektivni laik

pre 12 godina

Dragi svi, kratka subjektivna analiza politicke realnosti,

Verujem da svi ljudi koji su van direktnog uticaja stranaka na vlasti smatraju da je drzava u losijem stanju nego sto je bila i tu su sasvim upravu. Licno ne mislim da bi neke druge stranke uticale drugacije na opste stanje nase drzave i drustva, bilo bi sve to vrlo slicno i sa istim rezultatima. Razlozi su svima valjda jasni, imamo katastrofalan bolid i vlasnicka struktura istog nije definisana, a moramo da se trkamo, uvek smo na zacelju i bicemo jos neko vreme...takva je realnost.

Tri stvari koje su mi licno zasmetale:
- Tablice za vozila!!! Katastrofalno resenje da se kombinuju slova X,Y,W sa Š,Đ... Razumem odluku da su slova latinicna, ali ukoliko je zvanicno pismo cirilicno i to ostaje kao sporni detalj
- Agencije, posto nisam pravnik ne bih ulazio u strukturu istih, ali da je potrebno vise od 200 agencija za ovako veliku zemlju, cisto sumnjam. Vrhunac je vec toliko spominjana agencija za pomorski saobracaj i nesrece (nisam siguran za tacan naziv, ali ce valjda svima biti jasno)
- I za kraj, nikako razumljiva odluka da predsednik odluci da neki stanovnici usled nepogode nece placati struju!!! Ovakva odluka predstavlja populisticki potez iz doba Rimskog carstva!!!

Ne mislim da ce SNS biti mnogo bolji, pogotovo sa partnerima koji su vec dokazani na politickoj sceni. DSS, hmmm... nisam poklonik kritika bez osnova i pesimistickog stava prema svemu, ukoliko je savez sa Rusijom resenje, onda mi imamo mali geografski problem od 2000km. Vracanje u izolaciju ne predstavlja po meni opciju o kojoj treba i trenutak razmisljati. SPS ce dobiti glasove penzionera, preci cenzus i uzivati u blagodetima koje vlast pruza na jednoj ili drugoj strani, moj savet uclanite se u SPS ;) URS...samo bih se nasmejao, zaposljavanje prema strucnosti preko strucne komisije, na ciju strucnost ce direktno uticati vlast pravi je put ka departizaciji.

Za kraj, samo da kazem da ce moj glas ici Rasimu Ljajicu ukoliko samostalno izadje na izbore, deluje mi da tom coveku uvek daju najteze zadatke i da on nikad ne bezi od odgovornosti (moje subjektivno misljenje). U slucaju koalicije, precrtan listic kao moj glas.

Pozdrav svima

nora

pre 12 godina

Dragi predsedniče,
moram da kažem da mi je uprkos svemu iskreno drago što ste Vi (bili)naš predsednik.Jednostavno delujete reprezentativno,zgodni ste,elokventni,obrazovani,sve u svemu ako ćemo pravo gde god da ste pojavite ostavljate snažan utisak.I mislim da je dobro da Srbiju u inostranstvu predstavlja takva ličnost.
Ali avaj,neću glasati više za Vas (za Vašu stranku nikad i nisam)Tokom Vaše vladavine dva puta sam ostala bez posla i ne mogu da se zaposlim vec 18 meseci.Osim toga mislim da nam je država poharana i dobro upropaštena.Iskreno mislim da ste mogli da učinite više da Vašim autoritetom i funkcijom zaštite nas obične,male ljude,koji od velike politike i velikog "biznisa" nemaju baš ništa.Da li ste stvarno mogli,to Vi najbolje znate.

tetka mara

pre 12 godina

LJudi, Tadic "se NE PLASI izlaska na predsedničke izbore, već ljudske pohlepe i zla"...a toga ima i previse od strane "protivnika"! Do pobede!

bojkot

pre 12 godina

Podneo je ostavku da bi se ukljucio u izbornu kampanju i pokusao da popravi los rejting DS-a.
Iako smatram da je bolje da se sa izborima zavrsi u jednom mahu, to sigurno nije razlog za njegovu odluku.
Trebamo da se zapitamo zasto Srbija nije imala premijera 4 godine? Gde je sada deda mraz, zasto ne vodi stranku na parlamentarne izbore i stoji iza onoga sto je radio? Ta marioneta je radila iskljucivo po nalogu Tadica, a rezultati su ocigledni.
Odjednom se pojavljuje Tadic kao neko ko nudi nesto novo, a sve 4 godine je iskljucivo on vukao konce, i radio ekstremno lose.
Nije dozvolio da DS dobije drugog predesednika nakon njegovog preuzimanja funkcije predsednika drzave, nije dozvolio da Srbija ima premijera 4 godine, nije dozvolio direktne izbore u DS-u, iako je po statutu morao, postavio je svoje poslusnike.
Nama treba demokrata, a ne sultan.
Sada se oslanja na ankete koje mu pokazuju da dobro stoji, ali gradjani ce ga prozreti, i nije ni svestan koliko ce lose proce.

bm

pre 12 godina

Nadam se da necemo biti kratke pameti kao i mnogo puta u proslosti.
To nas je veoma skupo kostalo i svi to osecamo na svojoj kozi.
Setimo se samo koliko su truda (ali u sta) ulozili i sta su sve uradili u prethodnom periodu i bice nam jasno da treba da glasamo, da oni nikad vise ni blzu vlasti ne privire.

milos

pre 12 godina

njegov mandat kao predsednika i nije bio toliko los, osnovni problem je sto je direktno uticao na rad vlade postavljajuci za premijera i neke ministre ljude koji mu odgovaraju (na koje moze da utice), tj. radio i ono sto mu nije posao.

Govori ispravno

pre 12 godina

Ustav Srbije ne prepoznaje "skracivanje" mandata pa time predsednik nije skratio mandat vec je podneo ostavku, sto pokrece prevremene predsednicke izbore. Igra reci koja govori mnogo o psihologiji prenosenja poruke potencijalnim glasacima

gaga-13

pre 12 godina

Sada se vidi da naša ELITA i POLITIČARI SA TAJKUNIMA (i to po ko zna koji put) da samo lepo pričaju i pljačkaju svoj narod, ponovo apelujem da se pokrenu i konačno po hitnom postupku reše svi predmeti VERICE BARAĆ, naravno uz promenu ljudi u sudstvu i drugim delovima vlasti. Dokle misle da mogu tako. Nadam se da ko hoće ovo jako dobro razume.Valjda će neko uskoro početi da brine o mladima. Pa niko ne radi svoj posao, samo govore kako nije u njegovoj nadležnosti.

Divos

pre 12 godina

Više nego očekivana odluka. Jasno da gospodin Tadić ima dobre savetnike (i skupe), te je vidljivo da je, što se njega tiče, kampanja počela pre mesec-dva dana. U tom periodu obilazio je sve znane i neznane zemlje i naravno dobijao podršku od svih znanih i neznanih zvaničnika. Da li će mu to pomoći za novi izbor predsednika. Veoma teško. Sigurno u prvom krugu Srbija neće dobiti predsednika, a onda slede mučne kalkulacije i neprincipijelni sporazumi. U svakom slučaju biće jako neizvesno. Sa druge strane sama DS je totalno skrahirala i jasno da je ovo pokušaj usled ove "silne podrške" Srbiji iz belog sveta na putu prema EU da se rejting iste koliko-toliko popravi. Ovo će ipak mnogo teže ići jer građani Srbije su sad pred dilemom; verovati ovim iz vlasti ili svojim očima. A naš narod, iako je to "nenormalno", ipak više veruje svojim očima.

Stone Cold

pre 12 godina

Vreme je za promene na svim nivoima i ova procena Tadica da ce bolje proci ako raspise paralelno i predsednicke izbore ,nece im nista doneti niti pomoci.

istina

pre 12 godina

"Predsednik Srbije je najavio da će predstojeći izbori biti teški i odlučijući."

ovde se potpuno slazem sa njim...
izbor je uvek jako tezak kad je ponuda ovako losa

Draganče

pre 12 godina

Ovaj čovek je moje najveće razočarenje! Upropastio nas je tako da će nam trebati jako mnogo vremena ne bi li se povratili. Mrka kapa. Šlag na tortu je ono "skratio mandat"!!! Podneo si ostavku čoveče! Šteta je samo što to nisi uradio ranije.

boban

pre 12 godina

Konacno docekasmo i taj dan.Treba se samo setiti sta je sve obecano 2008,a sta je uradjeno.Da podsetim,koalicija sa SPS om,Kosovo je sada priznato sa pahuljicom,nezaposlenost 700.000,otkazi 400.000,svakodnevna poskupljenja,korupcija nikad veca,... Kome se svidja neka glasa ponovo za DS.Ja vise NIKAD.Nije vise DS onaj u kojeg sam verovao.

Siguran glas

pre 12 godina

Čitam ovu vest, gledam sliku ispod koje piše
" Tadić posle saopštavanja odluke o izborima "
i ne mogu a da voljenom nam lideru ne poručim, predsedniče samo hrabro napred !

jeremija

pre 12 godina

Очекивано. ДС стоји толико лоше да је на помолу катастрофа. Зато Тадић иде на изборе да подигне рејтинг ДС. Да ли ће довести брод у мирну луку, или ће потонути заједно са њим, видећемо. Не се знае, Заре игра. А улог је велики. Да ли ће победити менаџер или психолог?
Будући да ће све релевантне странке имати председничке кандидате, мислим да се неће драматично променити однос снага на парламентарним изборима.
А други круг председничких избора може да реши и изборе у Војводини. Ту ће гласови за већински избор посланика (други круг) бити пресликани са председничких избора.

Nikolica

pre 12 godina

Najbolje je da se objedine izbori, em se štedi, em glasamo na svim nivoima. Nadam se da će 20. maja Tadić opet da postane predsednik!

Dragan Nikolic

pre 12 godina

Bravo predsednice,
samo covek cistog obraza, posten koji voli svoju zemljju moze uciniti takav potez. E sad kad izgube i ove izbore nadam se da ce ostati proslosti novi SRS tj SNS zauvek odskakutati iz nasih zivota . E onda da krenemo za sledece izbore za neke nove ljude kojih ce interesovati bolji zivot gradjana a ne kosovo i kojestarije. Nikad jug zemlje nije ovoliko bio uz tebe kao sada !!!

Boranin

pre 12 godina

Da nije bilo gospodina Tadica, RTB Bor bi propao odavno. Grad je bukvalno izumirao i jedva davao zadnje znake zivota. Stanovnistvo masovno "bezalo" iz grada. Vlada republike Srbije je to sprecila. RTB Bor konacno radi onako kako treba i mogu vam reci da se lepo zivi. Da bi se to tako nastavilo i da bih lepo ziveli, najbolje je glasati za gospodina Tadica

Naucnik

pre 12 godina

U prvom krugu gubis, makar i od Pastora kao ste ce na parlamentarnim izborima izgubiti DS, URS, SPO... a onda dalje sledi VLADAVINA NARODA. Na parlamentarnom nivou koalicije i vecina vas koji se sada pljujete, a na predsednickom naravno kao i prosli put. Vecina onih koji su glasali za koalicione partnere gospodina Tadica, glasace za njega jer se partije tako dogovaraju.

DemoNkratija

Toma Grobarević

pre 12 godina

Ako Toma ne bude novi predsednik povlačim se po 10 put iz politike.
Mada, i nije mi loše ovako. Mlatim praznu slamu čitav život i živim u stanu od 200 kvadrata, imam primanje od oko 2000 eur i još mi svi slepo veruju kako sam primer poštenog i obrazovanog čoveka.

Saska

pre 12 godina

Dobra matematika.Ako pobedi Toma Tadic Premijer,a ako on pobedi Dacic Premijer za podrsku Tadicu u drugom krugu.Jedini covek koji je na vlasti 12 godina sto kao ministar sto kao predsednik je Boris Tadic.Covek hoce i treci mandat.Pa ljudi moji toga u svetu nigde nema.Pa ni Milosevic nije bio toliko na vlasti.Tadic hoce da premasi i Tita i hoce nesto kao Putin,samo sto on Putinu nije ni do nokta.Putin od Rusije napravi silu,a Tadic od Srbije koloniju i banana-republiku.

Dejan

pre 12 godina

Neka mi neko sad objasni kako to Tadic moze da se kandiduje ? Covek je imao dva mandata prvi od 2004-2008 i drugi od 2008 pa do sada. Kako treci mandat kad ustav i zakon kazu da moze da bude samo dva puta izabran za predednika !!!

Knight XV

pre 12 godina

Sve je tako prosto, podlo, podmuklo, banalno, vulgarno, primitivno i bezobrazno da se pristojnom, normalnom i vaspitanom čoveku smuči život.

Shaolin Monk

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.
Nadam se da će tako i ostati: da od prekosutra nikad više neće biti izabran za predsednika!

Che

pre 12 godina

Bravo predsedice.Glasacu za tebe cim mi obezbedite sestosoban stan,platu od 10000 evra i neku ministarsku funkciju,sa koje,obecavam,da cu krasti najmanje od svih vas.

nikols

pre 12 godina

Jos pre mesec dana smo znali razvoj situacije. Samo Tadic i DS ne zele da priznaju da ih ljudi ne ne vole nego se u narodu vidi mrznja prema njima kakva je bila protiv Milosevica.Tuzno je sta su sebi dopustili da postanu mracnjaci.

Slavko

pre 12 godina

On nije skratio mandat, jer to ne postoji ni u jednom pravnom aktu ove drzave, on je PODNEO OSTAVKU! A, nije se cak ni udostojio da nam je obrazlozi, sto je skandal. Ovo je igranje sa drzavom i zato ce izgubiti izbore. Od danas je obican gradjanin i nemam nista protiv da to i ostane!

Ustav

pre 12 godina

Clan 116:
"Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. "

Alo?! Je'l ovde neko primecuje ovaj mali problem?!

Vladimir Beba

pre 12 godina

Bilo bi dobro da nam redakcija objasni malo termin "skratio mandat" posto sam pazljivo procitao ustavne odredbe i nisam nasao na tako nesto.

nandzarasta bundevica

pre 12 godina

Ovo je ipak mehanizam odbrane zvani 'kiselo grozdje i slatki llimun', jer nam predsednik ne govori o svojevoljnoj ostavci, vec o skracenju mandata. A vreme je i da se gospodin psiholog odmori, osam godina je previse.

Gordana

pre 12 godina

Predsednik Tadic ima isti problem kao i Milosevic pred raspisivanje izbora 2000.godine - dozvolio je da bude potpuno odvojen od stvarnosti, od naroda i drustvenih i socijalnih tokova. Neko ga je dobro slagao da on moze da dobije predsednicke izbore. Ovo raspisivanje izbora ima "smisla" samo ako je vladajuca koalicija spremna na neku vrstu izborne kradje ili manipulacija. Regularno, On ce ove izbore izgubiti, sto me licno ne usrecava, jer uzimajuci u obzir ko je alternativa. Ovim prevremenim raspisivanjem izbora Tadic je potvrdio svoju neodgovornost, jer drzavu ostavlja bez ijedne institucije koja normalno funkcionise, a vremena su vise nego teska. Ova neodgovornost se uklapa u sve prethodne neodgovorne poteze.

SDA

pre 12 godina

Sandzak ce i ovaj put biti jezicak na vagi. I ovaj put cemo te glasati, a ti ces nas opet prevariti gospodine Kluni. Sreca tvoja da ti je protivnik onaj Nikolic.

iskrena

pre 12 godina

Zelim da i dalje imamo ovakvog predsednika. Odgovornost i rezultati koji su ostvareni napravili su veliki pomak u razvoju drzave, koju su lideri drugih politickih partija godinama vukli na dno. A kada upadnete u duboku rupu, potrebno je vreme da prvo dodjete do povrsine. Smatram da je Demokratska stranka izvela ovu drzavu na povrsinu i krenula da napreduje. Onaj ko je bude zaustavio, stopirace sopstvenu buducnost.

Zadovoljan

pre 12 godina

Samo se setite kako je bilo pre... Sta ste vozili, najbolji auto je bio star 20 godina... Da nije bilo Vlade RS i predsednika Tadica, FIAT nikada ne bi ulozio u Kragujevac i ne bi vise od pola Srbije vozilo novi auto.

martina11

pre 12 godina

Mislim da je Boris Tadic doneo pravu odluku! Sve pohvale!Covek je ponovo pokazao koliko je odgovoran i koliko brine o svojoj zemlji - za razliku od tzv." patriota "- kojima je licni interes jedini cilj bavljenja politikom!Borise, samo napred!DO POBEDE!

high-low

pre 12 godina

Kakvo more "skracivanje mandata"... taj termin ne postoji u Ustavu... ili je dao ostavku ili je razreshen! Manipulanti jedni i hohshtapleri, Sloba je bio malo dete za vas!!!

Rozalija

pre 12 godina

Glasam protiv DS i Tadića iz sledećih razloga:
1.Kriminalana privatizacija koja je uvećala mnogostruko ionako tešku ekonomsku situaciju
2.Odustajanje izgradnje auto puta Beograd-Požega zbog ucene vojvođana i preusmeravanje tog novca u Vojvodinu.
3.Ima ih još dosta ali ovo su ključni razlozi.

IgorM

pre 12 godina

Koliko je meni poznato predsednik Tadic se zeznuo ! On zauvek ostaje predsednik , ne samo danas ili sutra ! Samo sto vise nece biti na funkciji ! Isto tako su predsednici Dobrica Cosic,Slobodan Milosevic,Zoren Lilic,Milan Milutinovic,Vojislav Kostunica.

Beogradjanin

pre 12 godina

Nije mi jasno kako to podneses ostavku, pa se opet kandidujes???

U svakom slucaju, glasam za Preokret, a sumnjam da cemo hteti da mu u drugom krugu damo dovoljno glasova da pobedi Nikolica kao prosli put. Nije zasluzio!

MIlos

pre 12 godina

hocete da kazete da je podneo ostavku? da bi se opet kandidovao? nema zemlje u Evropi u kojoj bi pobedio posle toga. kad das ostavku odustajes od posla, tj dizes ruke, priznajes da ne mozes dalje, pa ko ce onda glasati za njega ko nije mazohista??? ovo treba kazniti, jer nije jedini koji je dao ostavku, i Đelić je to uradio, priznao da nije uspeo, moj glas nece dobiti.

DEKI BGD

pre 12 godina

Steta sto nema dobrog nezavisnog kandidata, da se svi udruzimo i glasamo za dobrobit Srbije. Svi ponudjeni kandidati su vec izlizani i provereno nesposobni.

Бранислав Нови Сад

pre 12 godina

Борис Тадић нема право да се поново кандидује за председника Србије, јер је биран два пута на ту функцију. Устав је недвосмислен и никакви договори који су постојали пре његовог доношења нису изнад Устава. Нови Устав не може бити изговор јер је Србија постојала и пре његовог доношења. У супротном можемо мењати Устав сваке четири године, да би председник могао доживотно бити биран.
Ево ја ћу да нам свама понудим уштеду времена и предложићу да уместо тога позовемо Лукашенка да дође да нам буде председник.

Vanja Gatić

pre 12 godina

Ne može da skrati sebi mandat, samo može da podnese ostavku, a neka kaže i zašto ju je podneo?

Ovaj put u drugom krugu glasam protiv bivšeg predsednika Tadića. Dosta je manipulacija.

Smaragd

pre 12 godina

A sta ako vreme pokaze da je Boris upravo najbolji predsednik koga je Srbija IKAD imala, najprofesionalniji, najskromniji, najodgovorniji politicar spartanac koji je sebe do kraja zrtvovao, zalozio, u Srbiji bez Djindjica i DS-u posle Djindjica, zemlji gde progresivce odmah ubiju, i ISPLIVAO, i stekao nevidjeni imidz u svetu, i zastitio zemlju od totalnog kolapsa koji stize ne zbog njega, vec zbog svetske ekonomske krize?

Siniša

pre 12 godina

Ovo je dobra odluka, treba obaviti sve izbore u isto vreme i o istom trošku i krenuti sa radom, da se ne bi cele godine bavili izborima. Ništa se neće poremetiti, jer sve kandidate veoma dobro poznajemo, tako da posebna kampanja nije ni potrebna. Oni koji su protiv su partije kojima se remeti postizborna trgovina, jer će morati da se opredele za drugi krug...to je jedini razlog zbog kojeg Dačiću ne odgovara spajanje izbora, jer bi on nadima i mesecima da trguje i sa DS i sa SNS, pa ko da više-aukcija, strašno šta se radi. Zbog toga Vučić i neće da kaže ko(Dačić) se sastajao sa Bojovićem, čeka da ga ucenjuje...

seka

pre 12 godina

Predsednik je dužan da poštuje Ustav Srbije. On u svom saopštenju pravi dve greške. Prva je,što Ustav ne poznaje skraćenje mandata. Dakle, Tadić je podneo ostavku.Drugo, on više ne može biti biran, jer je Ustavom predvidjeno da najviše u dva mandata može biti Predsednik.
Osim što je radio poslove drugih, menadžerisao po svetu, bio specijalni izaslanik Premijera,sve suprotno ustavnim ovlašćenjima, on i u ovako važnoj stvari povredjuje Ustav. Demokrate, imate vi boljih, zar ne?

Quo vadis, Srbijo?

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
Jedna jedina recenica nam je rekla u kakvom haosu od drzave zivimo.Ne moze da skrati mandat nego da podnese ostavku, to prvo, a drugo-kako zna da ce izbori biti 6.maja. Koliko znam to ne zavisi vise od njega. I trece i najvaznije, kako ce biti kandidat za predsednika kad u Ustavu pise da ista osoba ne moze biti tri puta izabrana za predsednika Srbije.

djavolak

pre 12 godina

A neka si je vise podneo i da te nikada vise ne vidimo ni na tom a bogami ni na jednom drugom mestu koje odlucuje o Srbiji i njenim gradjanima.

aca

pre 12 godina

Za g.Tadica necu glasati iz jednog prostog razloga, a to je: Ne mogu da glasam za njega zbog toga sto on samo ceka instrukcije i uputstva (svi znamo od koga) i onda ih sprovodi u delo, pa tako bih i ja mogao da vodim drzavu.

Cvijo

pre 12 godina

Šta znači "skratio mandat"? Taj izraz ne postoji ni u ustavu ni u zakonu. Ali postoji izraz "ostavka" i to kao moralan čin. Ako se podnese ostavka kao moralan čin, nemoralno je ponovo se kandidovati, a uz to postoje ustavna i zakonska ograničenja.. Meni ovo liči na obnavljanje diktature u Srbiji

Tribun

pre 12 godina

Kakvi su to izbori kad još nisam ni na jednoj televiziji video zajedno Tadića, Nikolića,Dačića,Koštunicu,Jovanovića,Martinovića i Dinkića, ili duel Đilasa i Vučića, gde je Vuk Jeremić u kampanji . Niko ne priča o aferama, o korupciji, samo svi idu po farmama i nekakvim radionicama. Zašto nema tajkuna ,pre svih Miškovića, da se slika sa Tadićem ili Nikolićem, ili bar da čujemo i vidimo bar jednom najvećeg "privrednika" u Srbiji, da čujemo šta misli i krupan kapital.

provincijalac1

pre 12 godina

Znači dogovor je pao. Borisu Vlada RS a Tomi mesto Predsednika države. Lepo su to smislili. Idemo u koaliciju svi. Srbijo, počivaj u miru...

Miljan

pre 12 godina

Mislim da u trenutnoj ponudi kandidata za predsednika nema najboljih rešenja , ali Tadić je svakako najgore rešenje.Obećanjima koja daje se ne može verovati, jer je 2008 obećao 200000 novih radnih mesta a ostali smo bez 44000, što znači da je slagao za 640000radnih mesta. Ja sam član DS-a od kako sam punoletan- od 1997 godine i jedan sam od članova sa najviše staža u svojoj opštini.Neću nglasati za Tadića i DS jer su slika i prilika onoga protiv čega sam se borio devedesetih.Niko nije idealan ali DS zbog katastrofalne politike mora biti kažnjena na izborima jer je to i svrha izbora i cilj parlamentarizma.Danas je u DS-u najviše interešdžija koji umesto da stvore jednake uslove za sve samo gledaju kako da se navale na budžet.Ja nikada u stranci nisam tražio nešto za sebe samo sam se nadao da će u državi stvoriti klimu u kojoj će pošten svet moći da radi i zaradi, a zbog njihove katastrofalne politike sam izgubio posao pre dve godine i ne postoje uslovi da počnem nešto samostalno u ovoj krizi koju iz dana u dan pogoršavaju populističkim odlukama.Najviše liče na nekadašnji SPS koji su vratili u život.Tu je kult ličnosti predsednika, premijer koji se ne pita ništa i masa likova slepih partijskih vojnika poput gospođe Trivan koji sramote nasleđe DS-a i od kojih pametni ljudi ne stižu da progovore.

Za Tadica

pre 12 godina

Bravo predsednice, napokon da ste shvatili. Svaki izuzuzetan predsednik bi bez problema sa lakocom ispunio ceo svoj mandat i mogao bi raspisati izbore kad bi htjeo. Ali Vi niste izuzetni...na zalost!

BELI LISTIĆ

pre 12 godina

Ovo je bio po prvi put u Tadićevoj političkoj karijeri baš iznuđen potez, i preuzeo je veliki rizik, i jedini smisao je animirati apstinente da izađu na predsedničke izbore, pa kad su već tu da daju glas uzdrmanom DS-u na parlamentarnim izborima. Svako ko je za pravedno građansko društvo i kome je muka od ovakvog nakaznog lopovskog sistema, na parlamentarnim izborima bi trebao da zaokruži sve partije, jer je to najaktivniji bunt i jedini način da se svim politikantima pokaže kako su vodili Srbiju zadnjih dvadeset godina.

Sumadinac

pre 12 godina

Gospodine Predsednice, moj savet da organizujete kampanju:
1. Uzeti gospodju Trivan da vam bude sef izbornog staba i da smislja parole
2. Kampanju bazirati na parolama: Srbija je lider u svemu /vadjenje uljanih skriljaca, zlato u istocnoj Srbiji, iridijum i platina u zapadnoj Srbiji, na Pesteru uglja za 1000 godina za celu Evropu, sto vise krava i ovaca da bude u spotovima i ne izbijati iz nekih razvojnih centara u okviru DS. Obavezno pomenuti da se bolje zivi nego 90tih i da ustvari posle tebe je potop, u stvari TI, TI I SAMO TI i nema vise niko.
Naravno clanovi DS da te hvale kako boljeg nema, kako nema lepseg /mada si mi se nesto ofucao u zadnje vreme, vidim ten ti je sive boje, valjalo bi da se malo kvarcujes/, kako ove 4 godine nije bila kriza, nego da smo mi iskoristili sansu krize i razvili nasu privredu na ucesce od citavih 13% BDP-a /zamisli kod Slobe je bilo 19, al nemoj to nigde da kazes, to ce Ivica umesto tebe da uradi/.
Obavezno biracima ponavljati svake sekunde da 90te nisu bile doba Slobodana Milosevica nego Tomislava Nikolica i da je u stvari Toma bio vladar iz senke.
Jorgovanki Tabakovic prebacivati kako nije trafiku vodila, a Vucicu kako nije postigao nista u BG iako nije bio gradonacelnik.
Po Srbiji na svakom koraku otvarati po neki most, ne mora tu veliki most, dovoljno je preko nekog potoka i onda pricati kako je to razvojna sansa citavog kraja i kako most ima pristupne saobracajnice.
Obavezno pomenuti rat i mir i naravno da si kvalifikovan da budes Predsednik, posto si ucio tu skolu i da nema smisla da bude neko ko nije kvalifikovan kao ti.
I onda kad sve to uradis, potpisi Ukaz o penzionisanju Predsednika Republike ako slucajno Toma osvoji vlast.

deNiro

pre 12 godina

Podneo je ostavku!Kaput moze da se skrati,radno vreme,nastava...Ovo je potez ocajnika,pokusaj da se namakne jos koji glas u objedinjenoj kampanji i biraci opredele izmedju SNS(Nikolic)i DS(Tadic)i time DS-u da "dodatni znacaj".Verovatno je i strah od nove skupstinske vecine(SNS+DSS) koja nece biti naklonjena predsedniku i od konflikta sa istom.U svakom slucaju,Tadic ce posle Djurdjevdana svakako biti bivsi predsednik.

Pavle

pre 12 godina

Valjda bi naslov trebao da bude "Predsednik Republike Srbije najavio da podnosi ostavku", a tek kad predsednica Skupstine primi njegovu ostavku, i nakon toga raspise izbore za 6. maj ili neki drugi datum, moze da ide naslov "Predsednicki izbori (tog i tog datuma)".

Dzox

pre 12 godina

Odgovorno, kao sto se i moglo ocekivati od Predsednika...necemo izgubiti celu godinu na besmislene kampanje, predizborne programe, plakate do decembra po celoj zemlji, niti placati izbore dva puta...svaka cast!

Andrej

pre 12 godina

Kada sam poslednji put čitao zakone ove države, datum predsedničkih izbora određuje predsednica Skupštine, a ne predsednik u (najavljenoj) ostavci... Odakle vam ideja da će biti 6. maja? Biće, ali samo ako Đukić-Dejanović tako odluči, a ne novinari.

SrpskaSparta

pre 12 godina

Koji prevaranti.....!!
Nigde u Ustavu RS i Zakonu o izboru predsednika RS ne stoji da on skraćuje mandat nego podnosi ostavku na funkciju predsednika.
Izmišljena floskula "skraćivanje mandata" samo da se "ON" prikaže kao dušebrižnik napaćenog naroda Srbije. Fuj, užas!!!

pošteno!!!

pre 12 godina

Svi koji pominju Miloševića i porede ga sa Borisom treba samo da bude jasno da dok je "Kluni" bio br 1. nismo imali opciju uniformi i zveckanja oružijem, a to što se krade, krašće se i u sledećem mandatu ko god da dobije izbore.
Kocka je bačena, nema nazad, prilično hazarderski potez, čekamo da vidimo koja karta će izaći na riveru!!!

Бојан Савић

pre 12 godina

Није он себи скратио мандат већ је поднео оставку. Када би се водили резултатима које су он његова партија до сада постигли, партија не би требало да пређе цензус, а он би требало да на изборима изгуби у првом кругу!

Ко је изненађен....

pre 12 godina

...три пута жмурио...

Човек је већ месец дана у активној кампањи, док остали још нису ни истакли своје кандидате јасно и гласно. Тактичка предност, само је још питање да ли им је математика исправна.

По мени ово је и био план од самог печетка, да се држи медијска пажња и тензија и замајава народ.

Душан

pre 12 godina

Ови нас праве лудима... Скратио је мандат?! Је л' то постоји као опција, уопште? Као није поднео оставку, па је сасвим прикладно да се кандидује поново... О томе да као Председник Србије, тј. председник свих грађана, учествује у кампањи странке, боље да не причам... С тим у вези, никад нисам разумео чему је била она халабука око помирења са СПС-ом. Две потпуно исте странке, исте идеологије, истих резона, истих механизама за остваривање својих циљева...

Dinosaur Jr

pre 12 godina

DS do konačne pobede, da se jednom zauvek rešimo ljudi poput Tome, Voje, Ace, Velje-selje....i njihovih radikalnih ideja kojima ispiraju mozgove današnjoj deci.

Jovan

pre 12 godina

Ovo je u najmanju ruku bezobrazno! Znaci predsednik ds-a je znao da ce biti predsednicki izbori i vec skoro mesec dana vodi kampanju a njegovim protivkandidatima je ostavio tacno jos mesec dana. Zasto to nije uradio kada je raspisao parlamentarne izbore? Jeli to ono demokratsko "posteno"? Da sam na Dacicevom mestu ne bih raspisao izbore. Prosli put je imao moj glas ali ovog puta sigurno nece. Sramota!

Milos Stojanovic

pre 12 godina

Mislim da je apsolutno jasno da Toma pobedjuje.

DS je unistio sve cega se dohvatio, a i brate mnogo su se osilili. Vreme je da malo odu na klupu da se ohlade.

Pa ljudi, pogledajte sa kojim vrhunskim bezobrazlukom govore Trivan, Djilas, Petrovic i ekipica. Meni bude zlo kada ih slusam, pa moram da menjam kanal.

Dakle, Tadicu i ostali. Dovidzena (sto kaze Koja iz Kitschme)

Zucker Shmeker

pre 12 godina

Dobro je da je konacno i odlucio, pa da nas sve skrati muka, i sebe i nas gradjana, a i da ustedi budzet. Samo sta od ove tri navedene opcije je prevagnulo u donosenju odluke, a i kako li to psiholog u svojoj glavi kuje.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Branko Von Beca

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

A kao što reče jedan od njegovih predhodnika - I tako treba i da ostane !

srele cacak

pre 12 godina

Pa zar je morao jos jedan dan.To je konacno kraj.Slavica sada otvara preduzeca i miluje zivotinje.Boris konacno od sutra nece vise krsiti Ustav svaki dan.

Zivim od plate

pre 12 godina

Kad izmerim na kantar izmedju Milosevica i Tadica shvatam da se u vladavini Tadica kralo u bukvalnom smislu 150x vise!Totalna pljacka( privatizacije koje Milosevic nije ni zapoceo) naroda i zato GOTOV JE!

Obren

pre 12 godina

Ovo ce verovatno biti najduze podnosenje ostavke u nasoj istoriji, a mozda je i za Ginisa. Jos od nedelje je Tadic najavljivao da ce u utorak ili sredu saopstiti svoju odluku, da bi u sredu saopstio da je odlucio da u cetvrtak podnese ostavku. Znam da se vlast tesko ostavlja, ali moglo je to na bar malo dostojanstveniji nacin, a ne uz ovoliko mrcvarenje.
U svakom slucaju dobra odluka, jer cemo uz novi republicki i pokrajinski parlament i nove lokalne skupstine, dobiti i novog predsednika Republike. U suprotnom, cekali bi na novog predsednika do februara 2013. Lista "Pokrenimo Srbiju" i Tomislav Nikolic, ponosno ce trimufovati na svin nivoima.

Zivim od plate

pre 12 godina

Kad izmerim na kantar izmedju Milosevica i Tadica shvatam da se u vladavini Tadica kralo u bukvalnom smislu 150x vise!Totalna pljacka( privatizacije koje Milosevic nije ni zapoceo) naroda i zato GOTOV JE!

Vanja Gatić

pre 12 godina

Ne može da skrati sebi mandat, samo može da podnese ostavku, a neka kaže i zašto ju je podneo?

Ovaj put u drugom krugu glasam protiv bivšeg predsednika Tadića. Dosta je manipulacija.

aca

pre 12 godina

Za g.Tadica necu glasati iz jednog prostog razloga, a to je: Ne mogu da glasam za njega zbog toga sto on samo ceka instrukcije i uputstva (svi znamo od koga) i onda ih sprovodi u delo, pa tako bih i ja mogao da vodim drzavu.

Ко је изненађен....

pre 12 godina

...три пута жмурио...

Човек је већ месец дана у активној кампањи, док остали још нису ни истакли своје кандидате јасно и гласно. Тактичка предност, само је још питање да ли им је математика исправна.

По мени ово је и био план од самог печетка, да се држи медијска пажња и тензија и замајава народ.

Гордон

pre 12 godina

Наш председник није ни свестан колико је у праву : председник је још само данас и сутра!!! И никад више!

Dzox

pre 12 godina

Odgovorno, kao sto se i moglo ocekivati od Predsednika...necemo izgubiti celu godinu na besmislene kampanje, predizborne programe, plakate do decembra po celoj zemlji, niti placati izbore dva puta...svaka cast!

Bojan

pre 12 godina

I ne secam se vise kako je to u Srbiji bez Tadica na celu..i ne mogu reci da mi je danas bolje. Mozda Tadic nije imao ovlascenja, ali je imao politicku i moralnu odgovornost da Srbiji podari BOLJEG premijera, BOLJE ministre..da lustrira iz DS-a sve koje su se ogresili i da prizna gde su bile greske.

Ako misli da kroji NOVU politiku sa STARIM kadrom, tu se zeznuo u startu.
Svaka tebi cast Tadicu, lep si, skolovan, lepo pricas-ali suplje!

Zoro

pre 12 godina

U pismu koje Tadić treba da pošalje Skupštini neće pisati "skraćujem mandat", već "podnosim ostavku". Ukoliko to ne bude pisalo, on će i dalje biti predsednik. U ustavu i zakonima ne postoji kategorija "skraćenja mandata". Da postoji, Tadić bi mogao da sebi skrati mandat do 6. maja, pa bi onda u izbornoj trci nastupao kao predsednik. Ali tako ne može.

Jasno mi je zašto je PR Tadićev tim zamenio reč "ostavka" frazom "skraćenje mandata". Ostavka je vrlo neprijatna reč, zvuči gubitnički, a ako je podnosiš samo da bi se opet kandidovao, onda to izgleda i neozbiljno. Na ovaj terminološki spin odmah su pristali i koalicioni partneri, pa tako ni Slavica Đukić-Dejanović je pominje tu "reč koja počinje sa O".

Ono što mi nije jasno i što me duboko razočarava jeste zašto su ta taj PR spin pristali i svi mediji, među prvima B92, za koji sam verovao da bar ponekad ima svoj stav i zrnce nezavisnosti.

Sedi Mara na kamen studencu...

pre 12 godina

Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika :) .

nora

pre 12 godina

Dragi predsedniče,
moram da kažem da mi je uprkos svemu iskreno drago što ste Vi (bili)naš predsednik.Jednostavno delujete reprezentativno,zgodni ste,elokventni,obrazovani,sve u svemu ako ćemo pravo gde god da ste pojavite ostavljate snažan utisak.I mislim da je dobro da Srbiju u inostranstvu predstavlja takva ličnost.
Ali avaj,neću glasati više za Vas (za Vašu stranku nikad i nisam)Tokom Vaše vladavine dva puta sam ostala bez posla i ne mogu da se zaposlim vec 18 meseci.Osim toga mislim da nam je država poharana i dobro upropaštena.Iskreno mislim da ste mogli da učinite više da Vašim autoritetom i funkcijom zaštite nas obične,male ljude,koji od velike politike i velikog "biznisa" nemaju baš ništa.Da li ste stvarno mogli,to Vi najbolje znate.

Hogar

pre 12 godina

Pažljivo sam pročitao komentare raznih izdanja online štampe i mogu vam reći da sam samo na B92 izdanju video dva (2) delimično pozitivna komentara...nepopularnost B.T. neopisivo velika pa se pitam čemu njegova kandidatura!?

rebro

pre 12 godina

Ustav Republike Srbije, clan 115. kaze:
Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

A clan 116. dodaje i ovo:
Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

Sta ovde nije jasno?

Tadic po Ustavu NE MOZE da se kandiduje treci put.

Skywalker

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
1.Po Ustavu predsednik ne skracuje mandat, nego podnosi ostavku. Dakle, Tadic je podneo ostavku, morao bi i da obrazlozi razloge za to.
2.Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje.
3.Po Zakonu o izboru predsednika republike od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana. Dakle, je l' to Tadic uz sve svoje "sposobnosti" postao i vidovit, pa zna da ce izbori biti bas 6.maja.

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić i ponovio da na predsedničkim izborima očekuje pobedu.

U prevodu "bivsi Predsednik" Gosp. Tadic i dalje nudi i predlaze isti "CORSOKAK" i pritom očekuje jos i pobedu ?
Samo neko ko namerava i dalje "obmanjivati" gradjane moze obecavati takvu politiku koja njemu licno za svaki NEUSPEH pruza alibi i pokrice" !
Kada Srbija ne mrda s'mesta u evropskim integracijama Tadic ima "opravdanje" zato sto "ocuvava Kosovo", kada Kosovo koje je u medjuvremenu priznato od nekih 89 drzava medju njima najuticajnije i najrazvijenije drzave Sveta: SAD, Nemacka, Francuska, Velika Britanija ukupno sa Hrvatskom 23 clanice EU, nije u stanju "ocuvavati" i zaustaviti proces priznavanja Kosova Tadic opet ima "opravdanje" jerbo navodno "popusta zbog evropskih integracija Srbije" ?
I tako taj "iznad svega voljeni bivsi Predsednik" godinama "zamajava narod" a neda se "u'vatiti ni za Glavu ni za Rep" !

Knight XV

pre 12 godina

Sve je tako prosto, podlo, podmuklo, banalno, vulgarno, primitivno i bezobrazno da se pristojnom, normalnom i vaspitanom čoveku smuči život.

Костја

pre 12 godina

После неко каже Путин неће да сиђе са власти. Он је макар сишао један мандат а овај наш нас је узјахао и неће сић док год је жив.

SrpskaSparta

pre 12 godina

Koji prevaranti.....!!
Nigde u Ustavu RS i Zakonu o izboru predsednika RS ne stoji da on skraćuje mandat nego podnosi ostavku na funkciju predsednika.
Izmišljena floskula "skraćivanje mandata" samo da se "ON" prikaže kao dušebrižnik napaćenog naroda Srbije. Fuj, užas!!!

Пантагруел

pre 12 godina

Каква невешта формулација "скраћење мандата"! Познаје ли Устав Републике Србије такав појам? Не познаје. Ако га не познаје, онда га нико осим тела овлашћеног да садржај Устава измени (а то је Народна скупштина, било уставотворна или обична уз двотрећинску већину) не може уводити у политичку праксу, па ни сам председник. Нека се влада у складу са Уставом и Законом о председнику Републике. У супротном, изгледа смешно и подсећа на Слободана Милошевића из дана кад му је измицало тло под ногама и више није знао где ни зашто удара. А то је поређење које мора болети све нас чија младост је остављена по улицама и трговима да би Милошевић био срушен и доведен неко за кога смо наивно веровали да му никада више и ни у чему не може бити сличан.

high-low

pre 12 godina

Kakvo more "skracivanje mandata"... taj termin ne postoji u Ustavu... ili je dao ostavku ili je razreshen! Manipulanti jedni i hohshtapleri, Sloba je bio malo dete za vas!!!

Jovan

pre 12 godina

Ovo je u najmanju ruku bezobrazno! Znaci predsednik ds-a je znao da ce biti predsednicki izbori i vec skoro mesec dana vodi kampanju a njegovim protivkandidatima je ostavio tacno jos mesec dana. Zasto to nije uradio kada je raspisao parlamentarne izbore? Jeli to ono demokratsko "posteno"? Da sam na Dacicevom mestu ne bih raspisao izbore. Prosli put je imao moj glas ali ovog puta sigurno nece. Sramota!

Jimmy1980

pre 12 godina

Poštovani Gospodine Predsedniče,
prvo da Vam se zahvalim na vremenu i energiji koje ste posvetili ovom narodu i državi.Želim Vam da odete u zasluženu i dugu penziju jer ste odradili dva mandata i zaslužili ste da se posvetite porodici i prijateljima,a mi ćemo se nekako snaći i bez vas.

Govori ispravno

pre 12 godina

Ustav Srbije ne prepoznaje "skracivanje" mandata pa time predsednik nije skratio mandat vec je podneo ostavku, sto pokrece prevremene predsednicke izbore. Igra reci koja govori mnogo o psihologiji prenosenja poruke potencijalnim glasacima

Dusan

pre 12 godina

Da mi je neko pre 4 godine rekao da cu 2012-e glasati za Kostunicu ni u
ludilu mu ne bih poverovao. Ali eto, to ce se dogoditi. Za izborni debakl
koji ce doziveti demokrate neka se zahvale Trivanki, Tadicu, Sutanovcu, bus
plus gradonacelniku i ostalim ,,strucnjacima'' koji su urnisali stranku u
kojoj su delovali velikani poput Pekica, profesora Nikole Milosevica i da
ne nabrajam dalje.

bojkot

pre 12 godina

Podneo je ostavku da bi se ukljucio u izbornu kampanju i pokusao da popravi los rejting DS-a.
Iako smatram da je bolje da se sa izborima zavrsi u jednom mahu, to sigurno nije razlog za njegovu odluku.
Trebamo da se zapitamo zasto Srbija nije imala premijera 4 godine? Gde je sada deda mraz, zasto ne vodi stranku na parlamentarne izbore i stoji iza onoga sto je radio? Ta marioneta je radila iskljucivo po nalogu Tadica, a rezultati su ocigledni.
Odjednom se pojavljuje Tadic kao neko ko nudi nesto novo, a sve 4 godine je iskljucivo on vukao konce, i radio ekstremno lose.
Nije dozvolio da DS dobije drugog predesednika nakon njegovog preuzimanja funkcije predsednika drzave, nije dozvolio da Srbija ima premijera 4 godine, nije dozvolio direktne izbore u DS-u, iako je po statutu morao, postavio je svoje poslusnike.
Nama treba demokrata, a ne sultan.
Sada se oslanja na ankete koje mu pokazuju da dobro stoji, ali gradjani ce ga prozreti, i nije ni svestan koliko ce lose proce.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Srbin

pre 12 godina

"Skracenje mandata" NE POSTOJI U ZAKONU! Postoji rec ostavka i novinari bi trebalo da upotrebljavaju rec OSTAVKA, a ne da prihvataju lazne formulacije koje ne odgovaraju ni zakonu o izboru predsednika.

Miljan

pre 12 godina

Mislim da u trenutnoj ponudi kandidata za predsednika nema najboljih rešenja , ali Tadić je svakako najgore rešenje.Obećanjima koja daje se ne može verovati, jer je 2008 obećao 200000 novih radnih mesta a ostali smo bez 44000, što znači da je slagao za 640000radnih mesta. Ja sam član DS-a od kako sam punoletan- od 1997 godine i jedan sam od članova sa najviše staža u svojoj opštini.Neću nglasati za Tadića i DS jer su slika i prilika onoga protiv čega sam se borio devedesetih.Niko nije idealan ali DS zbog katastrofalne politike mora biti kažnjena na izborima jer je to i svrha izbora i cilj parlamentarizma.Danas je u DS-u najviše interešdžija koji umesto da stvore jednake uslove za sve samo gledaju kako da se navale na budžet.Ja nikada u stranci nisam tražio nešto za sebe samo sam se nadao da će u državi stvoriti klimu u kojoj će pošten svet moći da radi i zaradi, a zbog njihove katastrofalne politike sam izgubio posao pre dve godine i ne postoje uslovi da počnem nešto samostalno u ovoj krizi koju iz dana u dan pogoršavaju populističkim odlukama.Najviše liče na nekadašnji SPS koji su vratili u život.Tu je kult ličnosti predsednika, premijer koji se ne pita ništa i masa likova slepih partijskih vojnika poput gospođe Trivan koji sramote nasleđe DS-a i od kojih pametni ljudi ne stižu da progovore.

Beli listic

pre 12 godina

Lep covek,dobar govornik ali mu zelim da nastavi karijeru da gradi u holivudu.Dosta nam je vise njihove demagogijei nesposobnosti,unistilu su ovu lepu zemlju.

Makarije

pre 12 godina

armija nezaposlenih i nezadovoljnih radnika koji seku prste,uproastena i opljackana preduzeca,sada ce predsednik izneti rezultate svog rada u javnost

kiza

pre 12 godina

Previše komentara tipa "poništiću listić" ili "neću ni izaći na izbore".
Nikada nećete imati kandidata koji vam apsolutno odgovara.
Poništavanjem listića ne postižete apsolutno ništa.
Kod izbora se uvek glasa za najmanje zlo.
Ako jedna opcija ne daje rezultate dajte šansu drugoj.

roki s

pre 12 godina

Zbogom Tadicu! Vreme je da neko drugi bude predsednik!
Ne razumem vas sto pljujete po Tadicu, jedva cekate da mu vidite ledja, a lupate minuse onima koji bi da na tom mestu vide Tomislava Nikolica? Je l stvarno mislite da ce neciji kandidat sem SNSovog uspeti da ima vise glasova od Tadica? Buduci da se zna ko je SNSov kandidat, zar ste iskreni sami prema sebi u svojim nadanjima da ce Tadica zameniti neko treci? Meni je drago sto postojite vi koji zivite u svetu bajki gde princeza ceka svog idealnog princa! Drago mi je jer vas neizlazak na izbore mozda ne znaci glas za Nikolica, ali ne znaci ni glas za Tadica. Ali cemo zato mi koji cvrsto stojimo na nogama svoj glas dati Tomi i zahvaljujuci nasim glasovima i glasovima vas koji zivite u idealnom svetu dobicemo novog predsednika gospodina Tomislava Nikolica!

Cile

pre 12 godina

U članu 116 još uvek važećeg Ustava Srbije, u stavu tri, jasno piše; "NIKO ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike". Dva mandata su prošla, skraćeni ili ne oni se računaju u punom obimu, tako da Tadić svojom eventualnom kandidaturom sigurno krši Ustav!!!

Dragan,Banat

pre 12 godina

Ime,kao sto je Verica Barac,
potukla bi sve kandidate zajedno,jos u prvom krugu.

Srbija ponovo izgubila normalnu osobu u nenormalnom zivotu i politici.

istina

pre 12 godina

"Predsednik Srbije je najavio da će predstojeći izbori biti teški i odlučijući."

ovde se potpuno slazem sa njim...
izbor je uvek jako tezak kad je ponuda ovako losa

Veritas

pre 12 godina

Tadić po ustavnom zakonu ima pravo da se kandiduje za treći mandat, i to je nemoguće osporiti. Pitanje njegove kandidature u ovom slučaju nije predmet legaliteta, već političkog legitimiteta. Tadić je dva puta, na neposrednim izborima, biran na funkciju predsednika republike Srbije. Kandidatura za treći mandad je legalna, ali poptpuno nelegitimna i urušava ovu demokratiju na staklenim nogama u republici. Odgovoran, demokratičan i principijelan čovek bi ustupio kandidaturu drugoj političkoj figuri iz redova DS. I na kraju, jedan podsetnik. Miloševića smo svi, devedesetih godina, nazivali diktatorom, bez obzira na to što je bio, po zakonu, izabran na funkciju predsednika republike. On u našim očima nije imao politički legitimitet, i borili smo se protiv njega i njegove vlasti, na način na koji se bori protiv diktatura. Bez obzira na sve političke podele, poslednje što je Srbiji potrebno je jedan, novi, mali Milošević. Kandidatura Borisa Tadića, po mom mišljenju, bez obzira na legalitet, nema politički legitimitet, i predstavlja uvođenje diktature na mala vrata, upotrebom para-demokratskih i legalističkih polu-principa. Bojim se, da će se ta priča, ponovo završiti tužno, i opet nekakvim novim, besmislenim 5. oktobrom. Deca koja su rođena tog 5. oktobra su u višim razredima osnovne škole, a mi koji smo se borili devedesetih da dočekamo 5. oktobar, danas imamo 20 godina više, i, zahvaljujući Borisu Tadiću, ponovo se nalazimo na početku.

Saska

pre 12 godina

Dobra matematika.Ako pobedi Toma Tadic Premijer,a ako on pobedi Dacic Premijer za podrsku Tadicu u drugom krugu.Jedini covek koji je na vlasti 12 godina sto kao ministar sto kao predsednik je Boris Tadic.Covek hoce i treci mandat.Pa ljudi moji toga u svetu nigde nema.Pa ni Milosevic nije bio toliko na vlasti.Tadic hoce da premasi i Tita i hoce nesto kao Putin,samo sto on Putinu nije ni do nokta.Putin od Rusije napravi silu,a Tadic od Srbije koloniju i banana-republiku.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

nemanja

pre 12 godina

kakav kalkulant!!!! umesto da donosi odluke koja se zasnivaju na ozbiljnoj politickoj analizi njegove odluke zasnivaju se na marketingu!!! jedino sto izgleda predsednik nikako da nauci jeste da se istorija prvi put desava kao tragedija (slobodan milosevic), a drugi put kao farsa (boris tadic).

Ustav

pre 12 godina

Clan 116:
"Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. "

Alo?! Je'l ovde neko primecuje ovaj mali problem?!

nikols

pre 12 godina

Jos pre mesec dana smo znali razvoj situacije. Samo Tadic i DS ne zele da priznaju da ih ljudi ne ne vole nego se u narodu vidi mrznja prema njima kakva je bila protiv Milosevica.Tuzno je sta su sebi dopustili da postanu mracnjaci.

Vladimir Beba

pre 12 godina

Bilo bi dobro da nam redakcija objasni malo termin "skratio mandat" posto sam pazljivo procitao ustavne odredbe i nisam nasao na tako nesto.

Cile

pre 12 godina

DS-Sale, ne lepi etikete ljudima koji šalju komentare. Nemam nikakve veze sa SNS-om i nemam nameru da ih imam. Činjenica je da je Tadić bio predsednik REPUBLIKE SRBIJE i da nema pravo na treći mandat po važećem Ustavu. A ako se kandiduje, pobedi i očekivano promeni sadašnji ustavni zakon, nije nemoguće da se kroz pet godina opet kandiduje za svoj novi prvi mandat po svom novom trećem Ustavu... i tako dok Sunce ne postane Supernova!

pravna.plavusa

pre 12 godina

posle nepunih 12 godina,od 5.10.2000.g, imamo clana SPS-a koji ce sad biti v.d.predsednika drzave! 5.oktobar je potpuno izgubio smisao!

Draganče

pre 12 godina

Ovaj čovek je moje najveće razočarenje! Upropastio nas je tako da će nam trebati jako mnogo vremena ne bi li se povratili. Mrka kapa. Šlag na tortu je ono "skratio mandat"!!! Podneo si ostavku čoveče! Šteta je samo što to nisi uradio ranije.

Deni against fraud

pre 12 godina

Tacno 22 g. izgubljenoga zivota i isti ucestvuju bez ijednog coveka za koga bi se moglo reci da je progresivan.
Neka vam je svima sa srecom pocetak i sa zeljom da ujedno bude i zavrsetak i da niko ne bude izabran kao i da se ne satavi postulat koji bi Nas skroz dokrajcio i samo kroz tu krizu da se rodi novi pocetak.

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

nemas moj glas

pre 12 godina

Ja sam mislila da je kampanja Borisa Tadica prosli put bila za evropsku Srbiju!!! Stvarno neozbiljno pa ako nas za 2 mandata nije doveo do EU i kandiduje se sa istom pricom opet ili nije bas bistar ili misli da mi imamo ozbiljnih problema sa mozgovima svojim!!!

Sumadinac

pre 12 godina

Gospodine Predsednice, moj savet da organizujete kampanju:
1. Uzeti gospodju Trivan da vam bude sef izbornog staba i da smislja parole
2. Kampanju bazirati na parolama: Srbija je lider u svemu /vadjenje uljanih skriljaca, zlato u istocnoj Srbiji, iridijum i platina u zapadnoj Srbiji, na Pesteru uglja za 1000 godina za celu Evropu, sto vise krava i ovaca da bude u spotovima i ne izbijati iz nekih razvojnih centara u okviru DS. Obavezno pomenuti da se bolje zivi nego 90tih i da ustvari posle tebe je potop, u stvari TI, TI I SAMO TI i nema vise niko.
Naravno clanovi DS da te hvale kako boljeg nema, kako nema lepseg /mada si mi se nesto ofucao u zadnje vreme, vidim ten ti je sive boje, valjalo bi da se malo kvarcujes/, kako ove 4 godine nije bila kriza, nego da smo mi iskoristili sansu krize i razvili nasu privredu na ucesce od citavih 13% BDP-a /zamisli kod Slobe je bilo 19, al nemoj to nigde da kazes, to ce Ivica umesto tebe da uradi/.
Obavezno biracima ponavljati svake sekunde da 90te nisu bile doba Slobodana Milosevica nego Tomislava Nikolica i da je u stvari Toma bio vladar iz senke.
Jorgovanki Tabakovic prebacivati kako nije trafiku vodila, a Vucicu kako nije postigao nista u BG iako nije bio gradonacelnik.
Po Srbiji na svakom koraku otvarati po neki most, ne mora tu veliki most, dovoljno je preko nekog potoka i onda pricati kako je to razvojna sansa citavog kraja i kako most ima pristupne saobracajnice.
Obavezno pomenuti rat i mir i naravno da si kvalifikovan da budes Predsednik, posto si ucio tu skolu i da nema smisla da bude neko ko nije kvalifikovan kao ti.
I onda kad sve to uradis, potpisi Ukaz o penzionisanju Predsednika Republike ako slucajno Toma osvoji vlast.

Che

pre 12 godina

Bravo predsedice.Glasacu za tebe cim mi obezbedite sestosoban stan,platu od 10000 evra i neku ministarsku funkciju,sa koje,obecavam,da cu krasti najmanje od svih vas.

Aleksandar

pre 12 godina

Veoma je zanimljiva ova psiha ljudi, gde pisu ili govore "ovaj/onaj ce nas izvesti na pravi put", "on je jedini koji moze" i tako to.
Zanimljiva je, samo zato sto pokazuje nesposobnost istih ljudi u bilo cemu. Analogno, kao kada bi ubili vodju klana, a ostatak bi odjednom izgubio razum i svi se ponasaju kao muva bez glave.
Ljudi, razumite da politika vama i nama nista ne donosi. Onaj ko ima pravi posao, od mlekara do rudara, preko inzinjera, taj posao cini sve. Cini svima nama.
Strasno je, da u 21 veku, pored silne tehnologije, pored silnih shvatanja o zivotu, novih otvorenih vidika, ljudi i dalje jurcaju bez ikakve logike i razuma. Cak i ponasanje "napaljenika" stranaka je vemoa strasno za slusanje i gledanje. To sto se neko bavi politikom, da je zavrsio fakultet i ne znam sta jos, ne znaci da je ta osoba psihicki stabilna. A zadnjih 20 godina se vidi po unistenju ove drzave, raznim muljacinama, prevarama i ostalim losim stvarima. Pljujete po raznim politicarima, sto nasim sto stranim, branite svojeg koji vam je isprao mozak, a vi i dalje ne kapirate sta vam oni rade. Sada posebno kada jurcaju plakati "posao, porodica...itd". Sutra kada budete ostali bez posla, kukacete. Jer je sigurno da cete, s' obzirom da ovaj sablon i ista spika je vec vidjena.
Pocinjem da se brinem za ljudski rod, koji je totalno prolupao.

Divos

pre 12 godina

Više nego očekivana odluka. Jasno da gospodin Tadić ima dobre savetnike (i skupe), te je vidljivo da je, što se njega tiče, kampanja počela pre mesec-dva dana. U tom periodu obilazio je sve znane i neznane zemlje i naravno dobijao podršku od svih znanih i neznanih zvaničnika. Da li će mu to pomoći za novi izbor predsednika. Veoma teško. Sigurno u prvom krugu Srbija neće dobiti predsednika, a onda slede mučne kalkulacije i neprincipijelni sporazumi. U svakom slučaju biće jako neizvesno. Sa druge strane sama DS je totalno skrahirala i jasno da je ovo pokušaj usled ove "silne podrške" Srbiji iz belog sveta na putu prema EU da se rejting iste koliko-toliko popravi. Ovo će ipak mnogo teže ići jer građani Srbije su sad pred dilemom; verovati ovim iz vlasti ili svojim očima. A naš narod, iako je to "nenormalno", ipak više veruje svojim očima.

Kauffmann

pre 12 godina

Ustavnim zakonom za sprovođenje ustava je propisao sledeće:
Mandat predsednika Republike

Član 18

Izbor predsednika Republike iz člana 3. stav 2. ovog zakona smatraće se prvim izborom u smislu člana 116. stav 3. Ustava.

Te se Tadić Legalno bira i ovaj put....ali ne i legitimno.....sorry, predsedniče.....

Stevan

pre 12 godina

Stari predsednik Senegala je pre dve nedelje izasao po treci put na izbore, pozivajuci se na novi ustav i naravno nije prosao. Videcemo uskoro da li smo mi barem Afrika ili ostajemo beznadezno Stradija.

pravna.plavusa

pre 12 godina

neko napisa da se ovako ponasa pravi predsednik. kako se ponasa? predsednik da je odgovoran i posten ne bi davao ostavku pa da se za mesec dana opet kandiduje. ma ovo ispade smejurija. ma samo kad je dao ostavku. zapamtite, po ustavu ne postoji skracivanje mandata!

Dejan

pre 12 godina

(FPN, 4. april 2012 14:05)

1) Postoji nesto sto se zove ustavno pravni kontinuitet. I u to vreme dok je Srbija bila deo drzavne zajednice, Tadic je bio predsednik Srbije, nije bio predsednik Gruzije, Azerbejdzana ili neke trece drzave vec predsednik SRBIJE. Tom logikom svi zakoni takodje koji su doneti pre novog ustava prestali su da vaze.

2) Cak i da ne postoji neki pravni kontinuitet sta je radio od 2006-2008 godine bio je u to vreme predsednik SRBIJE, ili to zelis da kazes da nije tada bio legalno na to toj funkciji u to vreme ?

3) 2008 godine on je izabran drugi put

4) tom logikom svake 4 godine mozes da menjas ustav i da tako budes vecito predsednik, taj clan ustava je upravo zato i napravljen da bi se sprecilo da neko dozivotno bude biran za predsednika

5) pusti tamo neke druge banana zemlje sta su radile, daj mi takav primer za ameriku, francusku, nemacku ili neku drugu koja se naziva demokratskom. Da je moralan covek ne bi mu padalo napamet da tako nesto uradi, jer kao predsednik srbije on treba da cuva i brani ustav pa cak i od sebe samog, ali vlast je slatka. Zato ce da prodje kao i Milosevic 2000 godine.

boban

pre 12 godina

Konacno docekasmo i taj dan.Treba se samo setiti sta je sve obecano 2008,a sta je uradjeno.Da podsetim,koalicija sa SPS om,Kosovo je sada priznato sa pahuljicom,nezaposlenost 700.000,otkazi 400.000,svakodnevna poskupljenja,korupcija nikad veca,... Kome se svidja neka glasa ponovo za DS.Ja vise NIKAD.Nije vise DS onaj u kojeg sam verovao.

Milos Stojanovic

pre 12 godina

Mislim da je apsolutno jasno da Toma pobedjuje.

DS je unistio sve cega se dohvatio, a i brate mnogo su se osilili. Vreme je da malo odu na klupu da se ohlade.

Pa ljudi, pogledajte sa kojim vrhunskim bezobrazlukom govore Trivan, Djilas, Petrovic i ekipica. Meni bude zlo kada ih slusam, pa moram da menjam kanal.

Dakle, Tadicu i ostali. Dovidzena (sto kaze Koja iz Kitschme)

Pera Zdera

pre 12 godina

Mi ga izaberemo na 5 godina, a on kaze ne hvala ja cu da radim 4 godine.

Ja za njega necu glasati - predsednik bi prvi trebao da postuje i duh i slovo Ustava.

Sjeban Skroz

pre 12 godina

Lepo, mada mučne su ove igre "hoće biti - neće biti". Kakav je to predsednik koji pre tri dana kaže da još nije doneo odluku o tome i da će to uraditi u naredna dva do tri dana. Svi izbori odjednom, odlično. Predlažem da se na isti dan i o istom trošku održi referendum sa pitanjem: "Da li ste za ulazak u Evropsku Uniju?" Tako bi njihovo opravdanje za organizaciju izbora na svim nivoima dobilo na težini. Hajde ako smeju, nek raspišu i to.

bm

pre 12 godina

Nadam se da necemo biti kratke pameti kao i mnogo puta u proslosti.
To nas je veoma skupo kostalo i svi to osecamo na svojoj kozi.
Setimo se samo koliko su truda (ali u sta) ulozili i sta su sve uradili u prethodnom periodu i bice nam jasno da treba da glasamo, da oni nikad vise ni blzu vlasti ne privire.

olivera

pre 12 godina

Kakva farsa, gluma i blamaza Tadica! Zbog taktiziranja, obmane i ponizenja drugih kandidata, svi treba da odustanu od trke za
politicke izbore. Mislim da je to pravo. Neka trci sam. I ovako je uzurpirao svu vlast u zemlji! Tadic neka trci, Ivica Dacic neka kontrolise izbore, a Slavica neka broji glasove! To bi bila prava demokratija u zemlji Stradiji!

Gordana

pre 12 godina

Predsednik Tadic ima isti problem kao i Milosevic pred raspisivanje izbora 2000.godine - dozvolio je da bude potpuno odvojen od stvarnosti, od naroda i drustvenih i socijalnih tokova. Neko ga je dobro slagao da on moze da dobije predsednicke izbore. Ovo raspisivanje izbora ima "smisla" samo ako je vladajuca koalicija spremna na neku vrstu izborne kradje ili manipulacija. Regularno, On ce ove izbore izgubiti, sto me licno ne usrecava, jer uzimajuci u obzir ko je alternativa. Ovim prevremenim raspisivanjem izbora Tadic je potvrdio svoju neodgovornost, jer drzavu ostavlja bez ijedne institucije koja normalno funkcionise, a vremena su vise nego teska. Ova neodgovornost se uklapa u sve prethodne neodgovorne poteze.

Богдан

pre 12 godina

ХВАЛА БОГУ, ДА СЕ МАЛО ЗАРАДУЈЕМ! Надам се да ова радост неће бити кратког рока, и да је ово његово дефинитивни одлазак на сметлиште српске историје!! Поручио бих му само "..И НЕ ВРАЋАЈ СЕ ВИШЕ"!

Atropin

pre 12 godina

Ne mogu da se otmem utisku koliko je narod razocaran i to sa pravom u DS i predsednika, da cini mi se ovoga trenutka date ljudima papir i olovku u ruke, DS bi doziveo najvecu katastrofu u istoriji izbora. Mislim, da je to jasno i njima i zato ako zele da sacuvaju poluge vlasti trebace im najstrasnija Gebels propaganda u nastavku predizborne kampanje...

Pera

pre 12 godina

Do 5-tog oktobra, bivsa komunjarska vlast se bar malo pribojavala da ce posle promena doci do preispitivanja porekla imovine i nekakvog oblika borbe protiv korupcije, pa su bili bar malo suzdrzani. Cim je postalo jasno da su po pitanju korupcije i pljacke svi isti, korupcija i pljacka se povecala, jer nema straha od moguce kazne ni za one ranije funkcionere kao ni za ove sada.

Branko Von Beca

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

A kao što reče jedan od njegovih predhodnika - I tako treba i da ostane !

milos

pre 12 godina

njegov mandat kao predsednika i nije bio toliko los, osnovni problem je sto je direktno uticao na rad vlade postavljajuci za premijera i neke ministre ljude koji mu odgovaraju (na koje moze da utice), tj. radio i ono sto mu nije posao.

srdjan

pre 12 godina

Ma nije mi sto su izbori nego sto sad Boris mora ponovo da gazi zelenu salatu, da tepa rotkvicama i da miluje ljubicastu telad po srpskim zabitima. A taman se lepo oprao od svega, namirisao ... Uhhh, ne zavidim mu uopste!
Inace, ovo ce verovatno biti 19. uzastopni izbori na kojima, bez izuzetka, ucestvuju jedni te isti kandidati. Fale, doduse, Sloba i Bracika Kertes ali i ostatak ekipe je vec dobro uigran, skoro do savrsenstva.
Cisto za promenu, zar ne bi mogli da uvedemo pravilo da ko jednom izgubi vise nema prava da bude kandidat? I tacka!

Branko

pre 12 godina

Hoćemo za predsednika Srbije čoveka iz naroda koji nije član ni jedne političke stranke ili partije. Postojeće stranke su svesno ili nesvesno za poslednjih 20 godina upropastile državu Srbiju u svakom smislu. Šta imamo sada: uništene institucije, uništena industrija, uništena poljoprivreda, uništeni ljudski i tehnološki resursi, uništena prosveta i obrazovni sistem, uspostavljen veoma loš vrednosni sistem, upropaštene srpske porodice, amateri u diplomatiji, negativna selekcija kadrova, privatne političke stranke, uvođenje GMO (genetski modifikovanog semena i hrane na mala vrata), puzajući ulazak Srbije u NATO,...

dosada

pre 12 godina

jedva cekam da prodju ovi izbori, da partijski trolovi sjasu sa ovih vesti i komentara... ne isplati vise se citati komentare zbog ogromnog broja generickih no-brain partijskih "komentara"

srele cacak

pre 12 godina

Pa zar je morao jos jedan dan.To je konacno kraj.Slavica sada otvara preduzeca i miluje zivotinje.Boris konacno od sutra nece vise krsiti Ustav svaki dan.

MIlos

pre 12 godina

hocete da kazete da je podneo ostavku? da bi se opet kandidovao? nema zemlje u Evropi u kojoj bi pobedio posle toga. kad das ostavku odustajes od posla, tj dizes ruke, priznajes da ne mozes dalje, pa ko ce onda glasati za njega ko nije mazohista??? ovo treba kazniti, jer nije jedini koji je dao ostavku, i Đelić je to uradio, priznao da nije uspeo, moj glas nece dobiti.

Shaolin Monk

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.
Nadam se da će tako i ostati: da od prekosutra nikad više neće biti izabran za predsednika!

Dragan

pre 12 godina

"Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje" ovo je jedan od gore navedenih komentara , a ja pitam da li je ovo tacno?

milan

pre 12 godina

xaxaxaxa lepo se ismejem kad vidim zute kako komentarisu za svog BIVSEG predsednika,kad bi bar imali jedan realan argumenat da kazete,zasto opet Tadic za predsednika,NEMATE,a i dosta mu je 2 mandata(steta sto je bio i ijedan mandat),nije on Putin!!! Hvala mu sto mi je ulepsao dan i podneo OSTAVKU,doneo mi srecu pa sam i ispit sa 10 polozio. :)

Бојан Савић

pre 12 godina

Није он себи скратио мандат већ је поднео оставку. Када би се водили резултатима које су он његова партија до сада постигли, партија не би требало да пређе цензус, а он би требало да на изборима изгуби у првом кругу!

Rozalija

pre 12 godina

Glasam protiv DS i Tadića iz sledećih razloga:
1.Kriminalana privatizacija koja je uvećala mnogostruko ionako tešku ekonomsku situaciju
2.Odustajanje izgradnje auto puta Beograd-Požega zbog ucene vojvođana i preusmeravanje tog novca u Vojvodinu.
3.Ima ih još dosta ali ovo su ključni razlozi.

Demonkrata

pre 12 godina

Opet imamo izbore. Narod odlučuje, narod bira... ali, šta? Svoje vladare? Političare?

Zna li narod uopšte šta je to državna politika? Kako odlučuje 6 , 10 ili 200 milona ljudi od kojih je većina prosečno inteligentna, prosečno ili ispod proseka obrazovana, ogroman broj je potpuno nepismen, a ima i umno poremećenih i još više glupih? Dobro obrazovanih i inteligentnih je uvek mali procenat i to je odlika svake društvene zajednice. Ali svi imaju pravo glasa.

Ako znamo da se ljudi po prirodi dele na one sposobne da vode (kojih je uvek daleko manje) i one, u ogromnoj većini, koji nisu u stanju da funkcionišu bez vođe (lidera), onda dobijamo nelogičnu konstrukciju: nesposobna i manje inteligentna većina bira tj. procenjuje ko je sposoban i inteligentan.

Psiholozi će, naravno, naći veliki broj faktora koji kod običnog čoveka u tome presuđuju, ali to neće biti ni znanje ni logičko razmišljanje. Ta nelogičnost se zove - DEMOKRATIJA.

Душан

pre 12 godina

Ови нас праве лудима... Скратио је мандат?! Је л' то постоји као опција, уопште? Као није поднео оставку, па је сасвим прикладно да се кандидује поново... О томе да као Председник Србије, тј. председник свих грађана, учествује у кампањи странке, боље да не причам... С тим у вези, никад нисам разумео чему је била она халабука око помирења са СПС-ом. Две потпуно исте странке, исте идеологије, истих резона, истих механизама за остваривање својих циљева...

Vlada

pre 12 godina

Tadijo, da se nisi malo zabrojao.Ovo tije treci mandat sto je potpuno nedopustivo u zemlji koja navodno pretendira da bude demokratska.Tominim fanovima mogu samo da kazem da je ovaj njihov jos mnogo gori.

Branko

pre 12 godina

Одакле политичке вође у Србији црпе храброст и право на голу политичку лаж? Зар је она најјачи инструмент политике српских странака, нарочито владајућих? Како то да у проевропској Србији скоро нико политичаре не пита о лажним обећањима, судбинских димензија, која су давали у прошлости? Како то да партократори захтевају „укидање“ партитократије?

Milan

pre 12 godina

Od kada je to podnosenje ostavke "skracenje mandata?" Znaci i Boza Djelic i Tomica Milosavljevic su "skratili mandate", ali su oni bar objasnili zasto su to uradili i dali razlog. Kada se "skrati mandat" obicno se da neko obrazlozenje zasto se "mandat skratio."
Ja jos nisam poceo da blejim, a vi??

bojan

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!
(losmilos, 4. april 2012 14:51)

A sta je sa nama, bivsim clanovima DS-a?
Eto ja ti prvi lupio minus, a SNS ne podnosim..ne mogu nadjem clansku karticu iz '98, da je kopiram i okacim.
Po tvojoj logici, sledece je tacno :
za SNS glasaju neobrazovani
za DS glasaju samo oni koji imaju vajde od vlasti
za DS NE glasaju obrazovani!

deNiro

pre 12 godina

Podneo je ostavku!Kaput moze da se skrati,radno vreme,nastava...Ovo je potez ocajnika,pokusaj da se namakne jos koji glas u objedinjenoj kampanji i biraci opredele izmedju SNS(Nikolic)i DS(Tadic)i time DS-u da "dodatni znacaj".Verovatno je i strah od nove skupstinske vecine(SNS+DSS) koja nece biti naklonjena predsedniku i od konflikta sa istom.U svakom slucaju,Tadic ce posle Djurdjevdana svakako biti bivsi predsednik.

Baš tako

pre 12 godina

Ne postoji termin "skraćenje mandata", zašto Slavica ponavlja "njegove" reči, Ustav pominje samo ostavku. Ostavka mora biti obrazložena. Samo Crni Gruja piše da kad neko podnosi ostavku nema ni političko ni moralno pravo da se ponovo kandiduje. Podnošenje ostavke kad se to predsedniku čini "učinkovito" obesmišljava predsednički mandat od pet godina i spada u domen političkih manipulacija. Crni Gruja jedino zaboravlja da je ovo Srbija.

crni domino

pre 12 godina

Sporazum( Kumanovski) - Kapitulacija!
Skracenje (mandata) - Ostavka!
Imam osecaj kao da Slobodan Milosevic vodi ovu drzavu.
Oni misle da je srpski narod - narod idiota. Ne, narod je u redu, vlast nam je idiotska.

Slavko

pre 12 godina

On nije skratio mandat, jer to ne postoji ni u jednom pravnom aktu ove drzave, on je PODNEO OSTAVKU! A, nije se cak ni udostojio da nam je obrazlozi, sto je skandal. Ovo je igranje sa drzavom i zato ce izgubiti izbore. Od danas je obican gradjanin i nemam nista protiv da to i ostane!

Beogradjanin

pre 12 godina

Nije mi jasno kako to podneses ostavku, pa se opet kandidujes???

U svakom slucaju, glasam za Preokret, a sumnjam da cemo hteti da mu u drugom krugu damo dovoljno glasova da pobedi Nikolica kao prosli put. Nije zasluzio!

Stone Cold

pre 12 godina

Vreme je za promene na svim nivoima i ova procena Tadica da ce bolje proci ako raspise paralelno i predsednicke izbore ,nece im nista doneti niti pomoci.

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

misko

pre 12 godina

Setite se samo koliko je puta zloupotrebio funkciju predsednika u korist svoje stranke. Nama treba ne stranački kandidat za predsednika, ko ima autoritet i osećaj da je predsednik svih građana. Nikad ga nisam doživljavao kao predsednika države a smatram da za to nije sposoban.
Mislim da za kandidata ne dolaze u obzir književnici, lekari, psiholozi, ............. mora da bude pravnik (pravo svima) koji ima iskustva sa međunarodnim pravom i odnosima a poželjno bi bilo da je Šumadinac ili Vojvođanin da ne mora da putuje tako daleko u svoje rodno selo.

Србијо, пробуди се!

pre 12 godina

Знају жути да им Тадић може намакнути који глас више, зато је ово и урађено... а тек колико ће експлоатисати ову јадну кандидатуру, па то ће тек бити смејурија. Све у свему, ако опет ДС буде окосница власти, нека пропаднемо начисто као земља, тако нам и треба.

Quo vadis, Srbijo?

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
Jedna jedina recenica nam je rekla u kakvom haosu od drzave zivimo.Ne moze da skrati mandat nego da podnese ostavku, to prvo, a drugo-kako zna da ce izbori biti 6.maja. Koliko znam to ne zavisi vise od njega. I trece i najvaznije, kako ce biti kandidat za predsednika kad u Ustavu pise da ista osoba ne moze biti tri puta izabrana za predsednika Srbije.

djavolak

pre 12 godina

A neka si je vise podneo i da te nikada vise ne vidimo ni na tom a bogami ni na jednom drugom mestu koje odlucuje o Srbiji i njenim gradjanima.

nandzarasta bundevica

pre 12 godina

Ovo je ipak mehanizam odbrane zvani 'kiselo grozdje i slatki llimun', jer nam predsednik ne govori o svojevoljnoj ostavci, vec o skracenju mandata. A vreme je i da se gospodin psiholog odmori, osam godina je previse.

Slavko

pre 12 godina

Posto svi komentari moraju da budu kao podrska Tadicu, evo i ja se pridruzujem- Druze Borise, mi ti se kunemo! Smrt fasizmu, Boris narodu!

MRVICA

pre 12 godina

Preporucujem da se gospodin Tadic narocito okiti "maestralnom" reformom pravosudja,na kojoj nam narocito zavide uredjena drustva.Ma sta znaju oni u EU sta je pravosudje,mi cemo njih nauciti demokratiji.Verovatno nam je EP zato preporucio ukidanje clana 359,tzv.zloupotreba sluzbenog polozaja.Bas me zanima kako ce ove "nadridemokrate" da objasne masovna hapsenja i otimanja tudje imovine po ovom clanu zakona.Verovatno ce to biti mnogo "pismeno "kao sto je i ovo dosad bilo.Sva sreca idu izbori pa ce se konacno nesto promeniti.Pukose nam ledja od Borisove demokratije.

Galaktikos

pre 12 godina

Tako je i Sloba skratio mandat.... A bio ubedjen u pobedu.... Muka mi je i od Borisa,i od Tome, i od Dacica,i od Cede, i od Velje,i od Kostunice, ma od svih njih. Daj boze da se pojavi neko sasvim razlicit od njih, pa da ih sve posalje u istoriju.... Mozda bas ja...... Mislite o tome...

DEKI BGD

pre 12 godina

Steta sto nema dobrog nezavisnog kandidata, da se svi udruzimo i glasamo za dobrobit Srbije. Svi ponudjeni kandidati su vec izlizani i provereno nesposobni.

BELI LISTIĆ

pre 12 godina

Ovo je bio po prvi put u Tadićevoj političkoj karijeri baš iznuđen potez, i preuzeo je veliki rizik, i jedini smisao je animirati apstinente da izađu na predsedničke izbore, pa kad su već tu da daju glas uzdrmanom DS-u na parlamentarnim izborima. Svako ko je za pravedno građansko društvo i kome je muka od ovakvog nakaznog lopovskog sistema, na parlamentarnim izborima bi trebao da zaokruži sve partije, jer je to najaktivniji bunt i jedini način da se svim politikantima pokaže kako su vodili Srbiju zadnjih dvadeset godina.

seka

pre 12 godina

Predsednik je dužan da poštuje Ustav Srbije. On u svom saopštenju pravi dve greške. Prva je,što Ustav ne poznaje skraćenje mandata. Dakle, Tadić je podneo ostavku.Drugo, on više ne može biti biran, jer je Ustavom predvidjeno da najviše u dva mandata može biti Predsednik.
Osim što je radio poslove drugih, menadžerisao po svetu, bio specijalni izaslanik Premijera,sve suprotno ustavnim ovlašćenjima, on i u ovako važnoj stvari povredjuje Ustav. Demokrate, imate vi boljih, zar ne?

Cvijo

pre 12 godina

Šta znači "skratio mandat"? Taj izraz ne postoji ni u ustavu ni u zakonu. Ali postoji izraz "ostavka" i to kao moralan čin. Ako se podnese ostavka kao moralan čin, nemoralno je ponovo se kandidovati, a uz to postoje ustavna i zakonska ograničenja.. Meni ovo liči na obnavljanje diktature u Srbiji

Dejan

pre 12 godina

Neka mi neko sad objasni kako to Tadic moze da se kandiduje ? Covek je imao dva mandata prvi od 2004-2008 i drugi od 2008 pa do sada. Kako treci mandat kad ustav i zakon kazu da moze da bude samo dva puta izabran za predednika !!!

bojan

pre 12 godina

Bilo bi bolje za sve medie da objavljuju gde se sve po Srbiji štrajkuje, i koliko je gladnih nego što prate političare na vlasti. Nekako i mogu da razumem što se izveštava o DS-u jaka su stranka (bili) ali neprestana izveštavanja o nekom URS,PUPS,JS,SPS,SDPR a da ne pominjem i partiju Nenada gospodina Čanka za koju nisam siguran ni kako se zove ali je sa liste LDP-a prešla na listu DS-a.

Lun kralj noci

pre 12 godina

NEBULOZA 1
Nedemokratski surogat Ustav Srbije, bez javne rasprave i sumnjivog referendumskog izjasnjavanja tokom dva dana kaze:
"Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije."
Pretstojeci izbori na Kosovu se ne sprovode, a samim tim "legalisti" i "demokrate" krse svoj postojeci Ustav Srbije.
Sad vas ja sve pitam:
a) Da li prestojeci izbori u Srbiji imaju svoj legalitet, kako u zemlji tako i u inostranstvu?
b) Da li ce biti oslikana istinska volja naroda u parlamentu i sama legalnost buduceg predsednika Srbije?
c) Da li smo mi drzava ili samo "neuspela drzava" u odnosu na ostale drzave u svetu?

NEBULOZA 2
Tekst zakletve predsednika Srbije glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
a)Predsednik Srbije, zaklinje se u sta?...U nista.
b) Brani suverenitet na Kosovu, a ne sprovode izbore na tom delu Srbije?
c) O kakvoj savesti i odgovornosti je uopste ovde rec?

Tribun

pre 12 godina

Kakvi su to izbori kad još nisam ni na jednoj televiziji video zajedno Tadića, Nikolića,Dačića,Koštunicu,Jovanovića,Martinovića i Dinkića, ili duel Đilasa i Vučića, gde je Vuk Jeremić u kampanji . Niko ne priča o aferama, o korupciji, samo svi idu po farmama i nekakvim radionicama. Zašto nema tajkuna ,pre svih Miškovića, da se slika sa Tadićem ili Nikolićem, ili bar da čujemo i vidimo bar jednom najvećeg "privrednika" u Srbiji, da čujemo šta misli i krupan kapital.

Subjektivni laik

pre 12 godina

Dragi svi, kratka subjektivna analiza politicke realnosti,

Verujem da svi ljudi koji su van direktnog uticaja stranaka na vlasti smatraju da je drzava u losijem stanju nego sto je bila i tu su sasvim upravu. Licno ne mislim da bi neke druge stranke uticale drugacije na opste stanje nase drzave i drustva, bilo bi sve to vrlo slicno i sa istim rezultatima. Razlozi su svima valjda jasni, imamo katastrofalan bolid i vlasnicka struktura istog nije definisana, a moramo da se trkamo, uvek smo na zacelju i bicemo jos neko vreme...takva je realnost.

Tri stvari koje su mi licno zasmetale:
- Tablice za vozila!!! Katastrofalno resenje da se kombinuju slova X,Y,W sa Š,Đ... Razumem odluku da su slova latinicna, ali ukoliko je zvanicno pismo cirilicno i to ostaje kao sporni detalj
- Agencije, posto nisam pravnik ne bih ulazio u strukturu istih, ali da je potrebno vise od 200 agencija za ovako veliku zemlju, cisto sumnjam. Vrhunac je vec toliko spominjana agencija za pomorski saobracaj i nesrece (nisam siguran za tacan naziv, ali ce valjda svima biti jasno)
- I za kraj, nikako razumljiva odluka da predsednik odluci da neki stanovnici usled nepogode nece placati struju!!! Ovakva odluka predstavlja populisticki potez iz doba Rimskog carstva!!!

Ne mislim da ce SNS biti mnogo bolji, pogotovo sa partnerima koji su vec dokazani na politickoj sceni. DSS, hmmm... nisam poklonik kritika bez osnova i pesimistickog stava prema svemu, ukoliko je savez sa Rusijom resenje, onda mi imamo mali geografski problem od 2000km. Vracanje u izolaciju ne predstavlja po meni opciju o kojoj treba i trenutak razmisljati. SPS ce dobiti glasove penzionera, preci cenzus i uzivati u blagodetima koje vlast pruza na jednoj ili drugoj strani, moj savet uclanite se u SPS ;) URS...samo bih se nasmejao, zaposljavanje prema strucnosti preko strucne komisije, na ciju strucnost ce direktno uticati vlast pravi je put ka departizaciji.

Za kraj, samo da kazem da ce moj glas ici Rasimu Ljajicu ukoliko samostalno izadje na izbore, deluje mi da tom coveku uvek daju najteze zadatke i da on nikad ne bezi od odgovornosti (moje subjektivno misljenje). U slucaju koalicije, precrtan listic kao moj glas.

Pozdrav svima

Toplicanin987

pre 12 godina

Bravo za Tadica, koji od naprednjaka bi podneo ostavku da je na njegovom mestu. Naravno siguran sam da niko od naprednjaka nece biti na mestu predsednika.

Бранислав Нови Сад

pre 12 godina

Борис Тадић нема право да се поново кандидује за председника Србије, јер је биран два пута на ту функцију. Устав је недвосмислен и никакви договори који су постојали пре његовог доношења нису изнад Устава. Нови Устав не може бити изговор јер је Србија постојала и пре његовог доношења. У супротном можемо мењати Устав сваке четири године, да би председник могао доживотно бити биран.
Ево ја ћу да нам свама понудим уштеду времена и предложићу да уместо тога позовемо Лукашенка да дође да нам буде председник.

Vesna

pre 12 godina

Moje zapažanje vezano za izbore je:
- izbore treba organizovati na kraju godine ili na početku godine (decembar ili januar), tada je najmanji gubitak za društvo
- na pola godine organizovati izbore je loše zbog toga što zemlja stagnira pola godine pre izbora i pola godine posle izbora, ko ne veruje videće na kraju godine naš bilans za ovu godinu
- što se tiče kanditata ja predlažem sledeće:
1. predsednik da bude priznati pravnik
2. prmijer priznati inženjer
3. ministar finansija priznati ekonomsita
- sve druge kombinacije se svode na platu prosečnu platu od 300 evra...

realno

pre 12 godina

nama ko god da bude predsednik, nista se ne menja. on je tu da se nasmeje kamerama, progovori po koju..jednom recju marioneta. tadic je makar kao pojava ok. lep covek, zna jezike sto se nikako ne moze reci za glavnog protivkandidata. onaj bre kao da ga je poplava izbacila..sedi covek na stiroporu ispred skupstine i strajkuje gladju. cinjenica je da smo za njegovih 8 godina pukli kao tikva ali tesko da ce sa bilo kim biti bolje jer kao sto rekoh, on je tu samo figura ...

Samoskript

pre 12 godina

Dobro je da su i predsednički izbori šestog... jer već početkom juna možemo da imamo novu Demokratsku vladu i starog predsednika, koji će nas još brže i bezbednije uvesti u Evropsku Uniju, a tamo je Srbiji i mesto...

Rivendel

pre 12 godina

Cvrst, hrabar i konkretan potez velikog drzavnika! Predsednice radujemo se ponovo 6. maja! Veliko hvala za sve sto ste do sada uradili i sto cete u buducnosti raditi!

Aleksandar

pre 12 godina

Boris Tadić je svoj prvi mandat imao 2004 godine (po starom ustavu)-2006 godine donet je novi ustav po kome je dobio svoj PRVI MANDAT POBEDIVŠI NIKOLIĆA 2008.GODINE(PO NOVOM USTAVU)....TAKO DA JE OVO PO NOVOM USTAVU KANDIDATURA ZA DRUGI MANDAT.

Andrej

pre 12 godina

Kada sam poslednji put čitao zakone ove države, datum predsedničkih izbora određuje predsednica Skupštine, a ne predsednik u (najavljenoj) ostavci... Odakle vam ideja da će biti 6. maja? Biće, ali samo ako Đukić-Dejanović tako odluči, a ne novinari.

gaga-13

pre 12 godina

Sada se vidi da naša ELITA i POLITIČARI SA TAJKUNIMA (i to po ko zna koji put) da samo lepo pričaju i pljačkaju svoj narod, ponovo apelujem da se pokrenu i konačno po hitnom postupku reše svi predmeti VERICE BARAĆ, naravno uz promenu ljudi u sudstvu i drugim delovima vlasti. Dokle misle da mogu tako. Nadam se da ko hoće ovo jako dobro razume.Valjda će neko uskoro početi da brine o mladima. Pa niko ne radi svoj posao, samo govore kako nije u njegovoj nadležnosti.

Prokupcanin

pre 12 godina

Molimo da neobavestene "nazadnjake" prouce blizu istoriju nase drzave pre nego sto se pozovu na USTAV. Kako vas vise nije sramota. Tadic se pokazao kao odgovoran drzavnik.

Pavle

pre 12 godina

Valjda bi naslov trebao da bude "Predsednik Republike Srbije najavio da podnosi ostavku", a tek kad predsednica Skupstine primi njegovu ostavku, i nakon toga raspise izbore za 6. maj ili neki drugi datum, moze da ide naslov "Predsednicki izbori (tog i tog datuma)".

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Obren

pre 12 godina

Ovo ce verovatno biti najduze podnosenje ostavke u nasoj istoriji, a mozda je i za Ginisa. Jos od nedelje je Tadic najavljivao da ce u utorak ili sredu saopstiti svoju odluku, da bi u sredu saopstio da je odlucio da u cetvrtak podnese ostavku. Znam da se vlast tesko ostavlja, ali moglo je to na bar malo dostojanstveniji nacin, a ne uz ovoliko mrcvarenje.
U svakom slucaju dobra odluka, jer cemo uz novi republicki i pokrajinski parlament i nove lokalne skupstine, dobiti i novog predsednika Republike. U suprotnom, cekali bi na novog predsednika do februara 2013. Lista "Pokrenimo Srbiju" i Tomislav Nikolic, ponosno ce trimufovati na svin nivoima.

jeremija

pre 12 godina

Очекивано. ДС стоји толико лоше да је на помолу катастрофа. Зато Тадић иде на изборе да подигне рејтинг ДС. Да ли ће довести брод у мирну луку, или ће потонути заједно са њим, видећемо. Не се знае, Заре игра. А улог је велики. Да ли ће победити менаџер или психолог?
Будући да ће све релевантне странке имати председничке кандидате, мислим да се неће драматично променити однос снага на парламентарним изборима.
А други круг председничких избора може да реши и изборе у Војводини. Ту ће гласови за већински избор посланика (други круг) бити пресликани са председничких избора.

SDA

pre 12 godina

Sandzak ce i ovaj put biti jezicak na vagi. I ovaj put cemo te glasati, a ti ces nas opet prevariti gospodine Kluni. Sreca tvoja da ti je protivnik onaj Nikolic.

martina11

pre 12 godina

Sve pohvale za Borisa Tadica!Covek je ponovo pokazao da misli na svoju zemlju i narod, za razliku od tzv." patriota", koji se ne bi odrekli " fotelje" ni za sta na svetu!Borise, samo napred!

tetka mara

pre 12 godina

LJudi, Tadic "se NE PLASI izlaska na predsedničke izbore, već ljudske pohlepe i zla"...a toga ima i previse od strane "protivnika"! Do pobede!

Sale.rakovica

pre 12 godina

E al sto ovi sns-ovi komentatori dobiju smernice za komentarisanje pa se svi uhvate za jedno isto. Clan 116, clan 116, a da li je ikad neko od njih video ustav a ne procitao. I sad odjednom misle da znaju da se Boris Tadic ne moze kandidovati treci put. Moze, moze, jer mu to nece biti treci mandat. Jos jednom da napomenem, hvala Bogu sto je tako!

Сале

pre 12 godina

Сви од реда!Вређају ми интелигенцију! Изазивају мучнину! До 06. маја 2012. ћу повратити!

Conga

pre 12 godina

izgleda da se cela vladajuca stranka svela na nekoliko PR stabova... smesno je citati ove komentare podrske. kao da smo u 1975. godini, stariji se secaju i kao da svi idemo na slet i saljemo komentare podrske. Pogledajte samo druge vesti, jos 2000 izgubljenih radnih mesta, pa razmislite, treba li nam ovakav predsednik koji samo prica ili neko ko radi i ima rezultate. Samo treba da 6. maja razmisljamo hladne glave, a to je jedini dan kada nas obicne smrtnike neko nesto i pita.

Naucnik

pre 12 godina

U prvom krugu gubis, makar i od Pastora kao ste ce na parlamentarnim izborima izgubiti DS, URS, SPO... a onda dalje sledi VLADAVINA NARODA. Na parlamentarnom nivou koalicije i vecina vas koji se sada pljujete, a na predsednickom naravno kao i prosli put. Vecina onih koji su glasali za koalicione partnere gospodina Tadica, glasace za njega jer se partije tako dogovaraju.

DemoNkratija

IgorM

pre 12 godina

Koliko je meni poznato predsednik Tadic se zeznuo ! On zauvek ostaje predsednik , ne samo danas ili sutra ! Samo sto vise nece biti na funkciji ! Isto tako su predsednici Dobrica Cosic,Slobodan Milosevic,Zoren Lilic,Milan Milutinovic,Vojislav Kostunica.

Sale.rakovica

pre 12 godina

(rebro, 4. april 2012 12:35)

Puna drzava neukih ljudi, ali na komentarima svi nabedjeni.
Pa kada je donet novi Ustav? Od tada Boris Tadic izabran za predsednika samo jednom i ima pravo na jos jedan mandat. I hvala Bogu sto je tako.

crni guja

pre 12 godina

Da bi bilinraspisani izbori Tadić mora podneti ostavku, da bi podneo ostavku mora postojati razlog. Ako postoji razlog za ostavku ne postoji razlog za ponovnu kandidaturu.

Dinosaur Jr

pre 12 godina

DS do konačne pobede, da se jednom zauvek rešimo ljudi poput Tome, Voje, Ace, Velje-selje....i njihovih radikalnih ideja kojima ispiraju mozgove današnjoj deci.

Za Tadica

pre 12 godina

Bravo predsednice, napokon da ste shvatili. Svaki izuzuzetan predsednik bi bez problema sa lakocom ispunio ceo svoj mandat i mogao bi raspisati izbore kad bi htjeo. Ali Vi niste izuzetni...na zalost!

Opušteno

pre 12 godina

Nemoj da brineš predsedniče,pobedićeš opet SIGURNO.Pa zar tebe može da pobedi ovaj Toma.večiti br.2.Nema on nikakve šanse,pa gde može on sa onim njegovim pesimističnim pogledom i držanjem da vodi Srbiju.Toliko puta je izgubio od tebe-IZGUBIĆE OPET.Samo opušteno i bez brige!

milan

pre 12 godina

Bravo Tadicu sada jos samo da obecas da ako budes opet predsednik da ces da podneses ostavku na mesto predsednika DS i bice sve u redu.

aca

pre 12 godina

Ko je ovde lud ?

Pročitajte Ustav ove naše banana države:
http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf

Posebno obratite pažnju na član 116.

provincijalac1

pre 12 godina

Znači dogovor je pao. Borisu Vlada RS a Tomi mesto Predsednika države. Lepo su to smislili. Idemo u koaliciju svi. Srbijo, počivaj u miru...

Cinjenice

pre 12 godina

@Dejan
Da, Tadić je u dva navrata bio predsednik Srbije ali je za vreme njegovog prvog mandata (2006. godine) donesen novi Ustav Srbije, što znaći da je 2004. godine bio izabran po starom Ustavu i zato se taj se mandat "ne računa" u dva dozvoljena manadata po novom Ustavu ... To inače nije ništa novo. U neposrednom susedstvu poznata su još dva takva primera - Milan Kučan i Franjo Tuđman. I oni su birani za predsednika 1 po starom (socialističkom), 2 po novom ustavu.

FPN

pre 12 godina

Mnogi pitaju kako je moguće da se Tadić treći put kandiduje za predsednika Republike Srbije. Evo zašto je to moguće i dozvoljeno:
1) Tadić je svoj prvi predsednički mandat osvojio 2004. godine u vreme Državne zajednice SCG po tada važećem Ustavu Srbije iz 1990. godine. Taj Ustav je kandidatu dozvoljavao maksimalno 2 predsednička mandata. Svoj prvi mandat po tom (starom, danas nevažećem) Ustavu Tadić je služio u periodu 2004-2008.
2) 2006. godine donešen je novi Ustav Srbije, kojim je stari Ustav prestao da važi. To ukljućuje i onaj član, koji se odnosi i na reizbor predsednika Republike. Po novom Ustavu svako ima pravo da služi dva predsednička manadata.
3) Tadić 2008. godine pobeđuje na svojim drugim predsedničkim izborima ali PRVIM po novom Ustavu iz 2006. godine
4) To znaći da Tadić po novom Ustavu ima pravo da se kandiduje i na predsedničkim izborima 2012. gosine
5) Isti, gore opisani slučaj primenio se i u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, gde su Milan Kučan, Franjo Tuđman, Kiro Gligorov i Filip Vujanović 3 puta birani za predsednike svojih zemalja iako i njihovi ustavi predviđaju samo 2 manadata. Razlog je donošenje novog ustava, koji je zamenio starog, po kom su bili birani u prvom (u slučaju Vujanovića u prvom i drugom) manadatu.

5AR

pre 12 godina

Nikolić ni u jednoj normalnoj zemlji sa svim ovim kadrom i kapacitetima ne bi mogao da bude predsednik ni mesne zajednice...i jos nešto, vi koji obožavate Tabakovićku, slobodno je pitajte sta je bilo sa "Kosovskom bankom" i čaraparom "Polet" iz Vučitrna...E narode, mnogo toga ne znate, a pričate.

Petar

pre 12 godina

Ako je Tadicu jedina konkurencija Nikolic onda ne brinem!Svako ko je pametan Nikolica ne bi birao ni za predsednika kucnog saveta,a ne za predsednika drzave!

rebro

pre 12 godina

@Sale.rakovica, vidis tvoj problem je sto ne umes da citas. Ustav ne kaze "pe i posle starog ustava" vec jasno i nedvosisleno kaze da jedna osoba ne moze biti dva puta birana za predsednika. Time je sve receno.

rikoset

pre 12 godina

Najbolje je da ukinemo izbore i da dozivotno vladaju takozvana demokratska stranka jer nista Evropski i demokratsko nesprovodi u zivotu.Zato 6.maja da se dogodo 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

Boki

pre 12 godina

Ne znam zasto se samo spominju Tadic i Toma kao da ne postoje i drugi kandidati.
Gospodin Kostunica i njegova stranka su jedini normalan izbor ako je narod slusao sta govore i sta zastupaju.
Nekome u ocima moze da se procita da je posten i ispravan dok neciji osmeh moze da bude lazan i da se to jasno vidi.Samo treba imati oci i razmisljati svojom glavom.

Biber

pre 12 godina

Drago mi je da će biti raspisani i predsednički izbori kako bi smo mogli da sve u jednom danu da obavimo. Različite agencije imaju različite rezultate istraživanja, ali nešto imam osećaj da Tadić ipak blago gubi. No, na izborima će se najbolje videti.

КИЋО

pre 12 godina

Убеђен сам да нико осим ДС не може да води боље државу. Ниједна странка тренутно у Србији нема капацитета да се ухвати у коштац са проблемима који захватају не само Србију него и остале уређеније државе света.

Sofija

pre 12 godina

Tadic je nas odrzao u ekonomskoj krizi da ne bankrotiramo.Cak je doveo i investicije kada je bilo najrizicnije da se investira.Ne vidim ko je uradio vise!

Zucker Shmeker

pre 12 godina

Dobro je da je konacno i odlucio, pa da nas sve skrati muka, i sebe i nas gradjana, a i da ustedi budzet. Samo sta od ove tri navedene opcije je prevagnulo u donosenju odluke, a i kako li to psiholog u svojoj glavi kuje.

posten gradjanin Srbije

pre 12 godina

Hvala Bogu da ovaj covek nije vise predsednik. Mnogo smo se napatili s njim. Nadam se da ce se ovim zavrsiti vreme politicara manekena koji sam pricaju a u praksi nista ne rade da promene lose stvari u Srbiji. Nadamo se takodje da ce se Milan Panic zaista kandidovati, jer cu tako imati da glasam za nekoga ko je nesto radom stvorio u zivotu za razliku od Dacica, Tadic i Nikolica koji su ceo zivot prodavali maglu, nikada nisu osnovali neko preduzece, a kao politicari pricaju istu pricu decenijama.

srednja skola

pre 12 godina

Da li postoje pismeniji gradjani ,oni koji poznaju i Ustav i ustavno pravo ,da nam malo objasne jeli ovo uredu?Rade nam sta hoce,kad hoce i koliko ih hoce a niko od nas se ne buni-misli tako treba ili oni bolje znaju,ili ima ko zna .Ja ne znam, a vi?

beogradska posla

pre 12 godina

sta bre vise trabunjate i prepucavate se aktivisti nijedni!
svi oni sade tikve zajedno, sutra ima da kukate kad se ds i sns izljube ko boza i jorgovanka
pogledajte sajtove stranaka, niko nije objavio listu kandidata za izbore.
daj malo da vidimo biografije profesionalnih prodavaca magle
mozda se stide?

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice...uskoro se radujemo novoj pobedi sa kojom cemo obezbediti sigurnost i bolju buducnost za sve, a i nastaviti zapoceto!

Zoran

pre 12 godina

Za vreme Tadicevog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo i poverenje drzava Evrope,a nista od toga se ne bi dogodilo da Tadic nije dobro vodio nasu zemlju!Zasluzio je jos jedan mandat na mestu predsednika i ja cu glasati za njega!

Dragana

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam pobediti na ovim izborima.

5AR

pre 12 godina

Borise, pobedjujes u drugome krugu!Ovi presvučeni radikali mogu samo da lupaju i pricaju u prazno!Niko ih ne poznaje, plaćaju Vilijema Montgomerija da ih nauči kako se priča sa EU i USA,(iako su iskreni rusofili,u duši)ali ne vredi mnogo, sada malo trčkaraju po nekim okruzima u Nemačkoj i šatro jure investicije,a idu kod ne bitnih političara(koji se ne pitaju mnogo),da mažu oči narodu i niko ih ne shvata za ozbiljne političare.Radikal je radikal,tako će i ostati,vidite da Veljo najavljuje koaliciju sa DSS, onda nema nista od EU,KdrV će ih uceniti,a to Tomo jedva i čeka, jer je on rusofil, o EU priča zato što to narod voli da čuje.. I ne mogu da verujem da ljudi misle da se Tomislav iskreno zalaže za EU!Borise,samo još aktiviraj Zorana Živkovića u stranci!

wertz

pre 12 godina

Dao ostavku posto ga Obama ispalio (pozvao Tacija u Vasington). Da je nekim slucajem Bokica otisao kod Obame to bi im bila glavna stvar u kampanji...

Gazi Isa

pre 12 godina

Poštovani, na predstojećim predsedničkim izborima najverovatnije će i Muftija Muamer ef. Zukorlić biti predsednički kandidat..

Libero Boskan

pre 12 godina

Znaci ja-kao-predsednik prelazi u on-kao-predsednik. Moze.
Uz to, iskreno se zahvaljujem Borisu Tadicu na tajmingu iz dva razloga:
1. Izbori su zakazani kasno cime je kampanja i samim tim maltretiranje gradjana dramaticno redukovano.
2. U ovom periodu godine ima toliko interesantnih sportskih dogadjaja da savrseno nema razloga predacivati na kanale koji se bave izborima. Zamislite na primer da su izbori zakazani za leto kada se nista ne desava, ili na primer na zimu kada su praznici. Taman da ti ogade sve.

Goodman

pre 12 godina

Više sam i prestao da brojim Tomine
poraze od Tadića.Kad će više jednom Vučić
da nauči nešto i kandiduje nekog ko može da
pobedi Tadića.Imam utisak da je Vučić poturio
Tadiću Tomu kao neku vrstu političkog glinenog
goluba.Daj bre da se mi u opoziciji KONAČNO
malo i uozbiljimo...

vOJVODINA-zRENJANIN

pre 12 godina

Glasam na svim nivoima za SVM (jedini,koji su se borili za Vojvodinu)

Tako da i na predsednickim izborima glasam za Istvana Pastora.
Mislim da bi cela Vojvodina stala uz njega!!!!!

Rada

pre 12 godina

Tadic je ovim postupkom pokazao narodu da mu nije stalo do fotelje nego do toga sta je najbolje za nas.To ne bi uradio nijedan drugi kandadat da je na Tadicevom mestu.Glasacu za njega zato sto smatram da je jedan dobar drzavnik i da se na mestu predsednika pokazao odgovorno!

Zaharije

pre 12 godina

Moze li molim vas neko da mi kaze kako Tadic moze ponovo da se kandiduje? Zar po zakonu nije ogranicen na dva izbora ili su to promenili pa cemo da imamo dozivotnog predsednika?

Невиност без заштите ;))

pre 12 godina

То је као кад би ми девојка рекла никад нисам спавала..са тобом,претходне не рачунам то су стари устави,мислим момци :)))

Branka, Svajcarska

pre 12 godina

Dragi predsednice,
Glasala bih za vas, jer druge opcije nemam ali, pored svih budalastina vaseg mladjanog ministra inostranih poslova, podizanje spomenika kompozitoru azarbejdzanske himne na novouredjenom novosadskom keju smatram kao arogantnu i nipodostavajucu uvredu svakom mislenom bicu. Ta uvreda nece proci, i ne samo od mene.

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

"danas, sutra"...i NIKAD VISE! GOTOV SI! (Ivana, 4. april 2012 12:44)
---

Kako god, ali ni vi ni vama slični nećete biti u stanju da zaradjujete više od 200 evra mesečno - a Tadić će pobediti u drugom krugu, da se kladimo!

Gregy

pre 12 godina

@(Cile, 4. april 2012 13:35) Cile kad se vec toliko razumes u pravo i legalitet trebalo bi da znas da je izmedju prvog i drugog tadicevog mandata donet ustav i ustavni zakoni u kojima se jasno kaze da se taj prvi mandat zbg promene ustava ne racuna pa on ima pravo na jos dva tj. sada jedan.Inace pozdravljam hrabru i racionalnu odluku bivseg-buduceg precednika.

Nenad

pre 12 godina

E neka je vala resio da se malo trka sa ostalim.
Sad kad dobijemo novog, ili zadrzimo "starog", predsednika ima da nam procveta 1samo tako!!!

Toma Grobarević

pre 12 godina

Ako Toma ne bude novi predsednik povlačim se po 10 put iz politike.
Mada, i nije mi loše ovako. Mlatim praznu slamu čitav život i živim u stanu od 200 kvadrata, imam primanje od oko 2000 eur i još mi svi slepo veruju kako sam primer poštenog i obrazovanog čoveka.

martina11

pre 12 godina

Dela govore vise od reci - Boris Tadic je svojim zalaganjem uspeo da " izvede " Srbiju na pravi put! Podrzavam i ovu njegovu odluku, jer covek brine o svom narodu i zna sta je najbolje ciniti!Glasacu za Borisa Tadica, jer zelim da zivim bolje!Hocu da imam posao,porodicu,sigurnost...zelim normalan zivot!DO POBEDE!

Atenica032

pre 12 godina

Odlican potez Predsednice, time se smanjuju troskovi drzave kada su istovremeno i predsednici, parlamentarni i lokalni izbori. Samo napred, do pobede, gradjani su uz tebe

Zadovoljan

pre 12 godina

Samo se setite kako je bilo pre... Sta ste vozili, najbolji auto je bio star 20 godina... Da nije bilo Vlade RS i predsednika Tadica, FIAT nikada ne bi ulozio u Kragujevac i ne bi vise od pola Srbije vozilo novi auto.

vodenicar

pre 12 godina

Dosta vise manipulacija i demagoski lazi u Srbiji.Nemoze niko da skracuje mandate kako ko hoce jer u ustavu pise da mandat predsednika Srbije traje 5 godina.Znaci ili da ispostuje ustav i obevezu iz 20o7 ili da iz nekog svog stava ponudi ostavku i svoje mesto ustupi predsednici skupstine Slavici Dejanovic.I zasto bi ponovo glasali za predsednika koji ce opet posle nekog vremena dati ostavku.PEOKRET ce vas oduvati 6.maja sa ISTINOM i samo ISTINOM.

Branko

pre 12 godina

Predlažem da se uvede kolektivno predsedništvo do ulaska u EU ali da imaju pravo i predsednici NVO da rotiraju kao i ovi što se preokreću. Mora da bude veselo, veselo !

losmilos

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice, uskoro se radujemo novoj pobedi kojom cemo obezbediti sigurnost i bolje sutra za sve, kao i nastavak zapocetog!

Vanja

pre 12 godina

Tadic ima razloga za optimizam kada je mesto predsednika u pitanju.on je u vreme najvece krize doveo investitore u Srbiju i za vreme njegovog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo u EU.Ja cu sigurno za njega glasati!

Miloš

pre 12 godina

Odlična odluka Predsednika. Pored ogromne uštede novca, koja je itekako značajna za našu državu, u ovom trenutku, lakše će se sprovoditi nezaustavive promene.

Zika

pre 12 godina

Predsednik ne moze da "skrati mandat" po zakonu, vec samo da podnese ostavku. Jos veca je farsa naslov da su predsednicki izbori 6 maja, a izbori nisu ni raspisani, a cak ni predsednik jos uvek nije podneo ostavku. IZRUGIVANJE DEMOKRATIJI.

Тадић химен :)))

pre 12 godina

Како су смешни Тадићеви са причама те нов устав,те се не рачуна,први пут..па јел Србија постојала и пре или тек кад они то одреде..по тој глупој логици да се донесе нов устав,пре тога ништа није постојало,тако бесконачно..

pošteno!!!

pre 12 godina

Svi koji pominju Miloševića i porede ga sa Borisom treba samo da bude jasno da dok je "Kluni" bio br 1. nismo imali opciju uniformi i zveckanja oružijem, a to što se krade, krašće se i u sledećem mandatu ko god da dobije izbore.
Kocka je bačena, nema nazad, prilično hazarderski potez, čekamo da vidimo koja karta će izaći na riveru!!!

martina11

pre 12 godina

Mislim da je Boris Tadic doneo pravu odluku! Sve pohvale!Covek je ponovo pokazao koliko je odgovoran i koliko brine o svojoj zemlji - za razliku od tzv." patriota "- kojima je licni interes jedini cilj bavljenja politikom!Borise, samo napred!DO POBEDE!

Sale-NS

pre 12 godina

Pa ako Toma i ovog puta pukne od Tadića logično
je da se potpuno povuče iz javnog i političkog života...
Više ne sme biti izgovara tipa : "Nefer kampanja,
nagovorio me Vučić,nema povlačenja dok traje bitka"
i slične gluposti.
Glasaću za Tomu samo u slučaju da obeća povlačenje
iz politike ako doživi novi izborni debakl...

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....tako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....rako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

Smaragd

pre 12 godina

A sta ako vreme pokaze da je Boris upravo najbolji predsednik koga je Srbija IKAD imala, najprofesionalniji, najskromniji, najodgovorniji politicar spartanac koji je sebe do kraja zrtvovao, zalozio, u Srbiji bez Djindjica i DS-u posle Djindjica, zemlji gde progresivce odmah ubiju, i ISPLIVAO, i stekao nevidjeni imidz u svetu, i zastitio zemlju od totalnog kolapsa koji stize ne zbog njega, vec zbog svetske ekonomske krize?

Dragan Nikolic

pre 12 godina

Bravo predsednice,
samo covek cistog obraza, posten koji voli svoju zemljju moze uciniti takav potez. E sad kad izgube i ove izbore nadam se da ce ostati proslosti novi SRS tj SNS zauvek odskakutati iz nasih zivota . E onda da krenemo za sledece izbore za neke nove ljude kojih ce interesovati bolji zivot gradjana a ne kosovo i kojestarije. Nikad jug zemlje nije ovoliko bio uz tebe kao sada !!!

Siguran glas

pre 12 godina

Čitam ovu vest, gledam sliku ispod koje piše
" Tadić posle saopštavanja odluke o izborima "
i ne mogu a da voljenom nam lideru ne poručim, predsedniče samo hrabro napred !

a.k.

pre 12 godina

predsednika,premijera i stranku koja ce oformiti vladu bira iskljicivo Brisel,a mi glasaci igramo manju,sporednu ulogu u svemu tome. Brisel ce izabrati onu stranku koja je najposlusnija Evropi ,znaci prema licnoj objektivnoj proceni DS a nije iskljucena koalicija sa SNSom.Zar stvarno mislite da se mi najvise potamo haha.

Troml

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika
koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio
u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam
pobediti na ovim izborima.
(Dragana, 4. april 2012 16:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne vidiš pravo stanje, jer gledaš iz blizine, Dragana,
no mi koji smo udaljeni od Srbije, bolje možemo procijeniti
svakog kandidata ponaosob, situaciju i stanje u državi kao
i stanje gospodarstva (vaši friziraju podatke i po navici
konstantno varaju,lažu, izmišljaju).
Dakle, jedini, najbolji i nezamjenjivi budući predsjednik
Srbije je Mirko Cvetković, duša od čovjeka.
Ako u Hrvatskoj predjsednik može biti jedan Josipović,
zašto predsjednik Srbije nebi mogao biti isto tako
energičan političar - Cvetković.

vrsac

pre 12 godina

Gospodine Tadić nije problem u vama , problem je u vašim saradnicima na lokalnom nivou ( konkretno Vršac ) takvi ljudi kvare ugled i reputaciju stranke ( čast izuzecima ) sitne duše koje misle da mogu raditi sve i svašta a mi ostali da ćutimo. Tako neide pročistite stranku od takvih i imaćete ponovo moj glas ili ne izlazim više na glasanje .

Boranin

pre 12 godina

Da nije bilo gospodina Tadica, RTB Bor bi propao odavno. Grad je bukvalno izumirao i jedva davao zadnje znake zivota. Stanovnistvo masovno "bezalo" iz grada. Vlada republike Srbije je to sprecila. RTB Bor konacno radi onako kako treba i mogu vam reci da se lepo zivi. Da bi se to tako nastavilo i da bih lepo ziveli, najbolje je glasati za gospodina Tadica

Miloš

pre 12 godina

Odgovornost je opet na delu. Gospodin Tadić pokazuje da mu nije stalo samo do fotelje, već u jednom kompatibilnom društvu želi nastaviti reforme. O uštedi da ne pričamo.

Prle

pre 12 godina

Skratio si svoj mandat kolko je to pametno pokazaces sam samo nemoj da dozvolis da ti pobedu uzmu ovi nedokazani. Pobedio si ih 2 puta pobedi ih opet, izaberi bolji zivot, izaberi Srbiju.

koviljka

pre 12 godina

Karadjordjevica za predsednika, zivi u dvoru, ne radi nista a ima kraljevsku platu. Usput moze da nauci i srpski ako svakodnevno bude u kontaktu sa gradjanima.

Siniša

pre 12 godina

Ovo je dobra odluka, treba obaviti sve izbore u isto vreme i o istom trošku i krenuti sa radom, da se ne bi cele godine bavili izborima. Ništa se neće poremetiti, jer sve kandidate veoma dobro poznajemo, tako da posebna kampanja nije ni potrebna. Oni koji su protiv su partije kojima se remeti postizborna trgovina, jer će morati da se opredele za drugi krug...to je jedini razlog zbog kojeg Dačiću ne odgovara spajanje izbora, jer bi on nadima i mesecima da trguje i sa DS i sa SNS, pa ko da više-aukcija, strašno šta se radi. Zbog toga Vučić i neće da kaže ko(Dačić) se sastajao sa Bojovićem, čeka da ga ucenjuje...

iskrena

pre 12 godina

Zelim da i dalje imamo ovakvog predsednika. Odgovornost i rezultati koji su ostvareni napravili su veliki pomak u razvoju drzave, koju su lideri drugih politickih partija godinama vukli na dno. A kada upadnete u duboku rupu, potrebno je vreme da prvo dodjete do povrsine. Smatram da je Demokratska stranka izvela ovu drzavu na povrsinu i krenula da napreduje. Onaj ko je bude zaustavio, stopirace sopstvenu buducnost.

suza015

pre 12 godina

Misljenja su podeljena kao i uvek kada se o celnicima vladajuce kooalicije pise. A niko nije napisao da ce ovo biti ekonomicniji nacin da se obave jos jedni izbori i da ce se na taj nacin ustedeti silni novci jer cemo imati dve kampanje istovremeno, a ne zasebno kako je trebalo da se desi. Sve ostalo sto citam u ovim komentarima koje ste ostavili smatram neumesnim gubljenjem vremena s vase strane jer svi cete imati pravo da 6. maja zaokruzite broj koji zelite i glasate za one za koje smatrate da su najbolji izbor. Mada kada imate vagu koja vaga s jedne strane prazne price i puka obecanja a s druge strane mnostvo rezultata koji su evidentni jasno je na koju ce stranu terazije prevagnuti. Dovoljno je samo malo mucnuti glavom i svako ce od vas dobiti jasnu sliku i uvideti sta je realno i moguce ostvariti a sta su bajke za malu decu.

Nikolica

pre 12 godina

Najbolje je da se objedine izbori, em se štedi, em glasamo na svim nivoima. Nadam se da će 20. maja Tadić opet da postane predsednik!

dragan

pre 12 godina

Za sadasnju losu situaciju u Srbiji kriva je pre svega visedecenijska negativna kadrovska selekcija, a ne BT ili DS, osim u meri u kojoj su i sami prozvod gore pomenutog (BT nadam se relativno malo, DS mnogo). U tom smislu je svejedno ko dodje na vlast, dobro je sto Vladu formiraju ambasadori i tajkuni (tu je negativna kadrovska selekcija bila manje izrazena) i potpuno je svejedno sta pise u Ustavu.

Indijanac

pre 12 godina

Odgovorno ponašanje, za svaku pohvalu! I opet ovo smeta nekome, što staje na crtu ostalim političkim protivnicima i hoće da se preispita poverenje... Tuga!

Saša

pre 12 godina

Ovim potezom je Tadić vratio SPS na vlast. Đukić-Dejanović će biti v.d. predsednik, a Dačić ostaje ministar unutrašnjih poslova.

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Opusti se malo. Te države (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora), koje ti nazivaš banana države su ušle (ili će ući) u EU pre nas. Mi smo se do 2006. kunuli u socialistički Ustav. Po tom Ustavu su održavani i izbori u ovoj zemlji. Kada je 2004. godine Tadić postao predsednik, on je to postao po tada važećem Ustavu. 2008. godine to se desilo po novom Ustavu.
Pitaš da li onda neko može doživotno da bude predsednik ako se njemu u prilog menja Ustav? Da, teoretski to je moguće. Ali je pitanje, kako u višestranačkom sistemu, gde postoje slobodni izbori (što je kod nas slučaj dok recimo u Kazahstanu nije), obezbediti 2/3 parlamentarnu većinu za promenu Ustava? Kod nas se partije ne mogu dogovoriti ni o mnogo manje bitnim stvarima i zato je pravo čudo što smo 2006. godine dobili novi Ustav. Pored toga, buduće promene Ustava treba potvrditi i na referendumu. Znači, put do promene Ustava u normalnoj situaciji je zaista težak. Ali to što ti tvrdiš za broj predsedničkih manadata Tadića nema nikakvu vezu sa realnošću. Predsednik služi državi na način kako to propisuje Ustav. Ne sadašnji i bivši Ustav, nego samo sadašnji. Jedini važeći. A zakoni, dragi moj, se usklađuju sa važećim ustavom. Tvrditi da recimo Milan Kučan nije bio demokrtatskim metodama izabran za predsednika Slovenije u tri navrata je idiotizam prve vrste. Ne radi se ovde o tome da li neko voli ili ne voli aktuelnog predsednika već o tome šta kaže Ustav. A Ustav je jasan. Ako misliš da nije, obrati se ljudima u Ustavnom sudu Srbije i objasni im.

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Mislim da ti moraš mnogo toga da naučiš o političkim sistemima. Bacati u istu kesu SAD, Francusku, Nemačku ili bivše jugoslovenske republike je zaista biser nad biserima. Kao prvo, bivše jugoslovenske republike su menjale politički sistem i zbog prelaza iz jednog u drugi sistem (kojeg je pratila promena Ustava) došlo je do situacija (legalnih!) da su političari postajali predsednici u tri navrata iako Ustav propisuje samo dva mandata. Kao drugo, u Nemačkoj predsednici nisu birani na izborima već u saveznom parlamentu. Kao treće, način izbora američkog predsednika je nešto najgluplje što postoji u politici jer omogućava pobedu i kandidatu, koji dobije manji broj glasova od svog protivkandidata ili osvoji većinu u manjem broju saveznih država od svog protivkandidata! Da li si spreman da dobiješ predsednika koji je zbog nekakvih "elektora" odneo većinu samo u Beogradu, izgubio u svim ostalim delovima države i dobio npr. 45% glasova a njegov protivkandidat 55%? ... Ostavi se ti tvojih političkih uzora.

nemanja

pre 12 godina

Opaaa kako nam je predsednik pametan, nije on dao ostavku nego je skratio mandat!!!! Sta bre znaci skratio mandat? gde to postoji? Podneo si ostavku druze i tacka. Samo ne zvuci lepo kao "skratio sam mandat".

MRV

pre 12 godina

Боки воли, Боки пати, Боки ће да скрати.

Р.З.
Чуо сам да државници подносе оставке, али сада први пут чујем да подносе и скраћивања. К'о шнајдерај, боже ме опрости.

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

1.Lumeni iz DS-a na celu sa jedinim Mudrim Vodjom Predsednikom Tadicem resili da on da ostavku!
2.Ta ostavka je najcasnija i najpostenija stvar koju je uradio za vreme svog mandata!
3.Postavlja se pitanje zbog cega je Mudri Vodja prekinuo svoj radni odnos pre isteka roka trajanja?

Odgovor: posto nece moci da ispune nista od onog sto gromoglasno obecavaju i lazu ovaj narod, a nadaju se da ce proci na predstojecim izborima boje se da njihov kandidat (sada vec bivsi predsednik) nece moci da uz pomoc istih obecanja i lagarija dobije predsednicke izbora 10 meseci kasnije...

novicas

pre 12 godina

Kandidovaću se za predsednika,keve mi.Moje predizborne poruke, za koje ću se boriti, su:-da Kosovo prizna Srbiju,-da EU konačno uđe u Srbiju kao treća autonomna pokrajina,-da se preko koridora 10 napravi koridor 11,-da se kupi 8 miliona krava muzara i svakom građaninu Srbije da po jedna. Time bismo iskorenili nezaposlenost,a postali bismo i najveći proizvođač mleka i balege u regionu i šire.Ako sve gore navedeno odradim pre roka,skratiću mandat,škole mi!

MRdno

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, SNeSovci? Pa vi ste, dok ste još uvek bili radikali, jurcali da usvojite ovaj Ustav. Čemu sada čuđenje? To su te činjenice u kojima se ogleda vaša nedoslednost. Šatro, dok ste bili radikali niste znali da čitate, sada ste se UNAPREDILI pa nas častite i tumačenjima.

Dzox

pre 12 godina

Odgovorno, kao sto se i moglo ocekivati od Predsednika...necemo izgubiti celu godinu na besmislene kampanje, predizborne programe, plakate do decembra po celoj zemlji, niti placati izbore dva puta...svaka cast!

Zivim od plate

pre 12 godina

Kad izmerim na kantar izmedju Milosevica i Tadica shvatam da se u vladavini Tadica kralo u bukvalnom smislu 150x vise!Totalna pljacka( privatizacije koje Milosevic nije ni zapoceo) naroda i zato GOTOV JE!

aca

pre 12 godina

Za g.Tadica necu glasati iz jednog prostog razloga, a to je: Ne mogu da glasam za njega zbog toga sto on samo ceka instrukcije i uputstva (svi znamo od koga) i onda ih sprovodi u delo, pa tako bih i ja mogao da vodim drzavu.

Vanja Gatić

pre 12 godina

Ne može da skrati sebi mandat, samo može da podnese ostavku, a neka kaže i zašto ju je podneo?

Ovaj put u drugom krugu glasam protiv bivšeg predsednika Tadića. Dosta je manipulacija.

martina11

pre 12 godina

Sve pohvale za Borisa Tadica!Covek je ponovo pokazao da misli na svoju zemlju i narod, za razliku od tzv." patriota", koji se ne bi odrekli " fotelje" ni za sta na svetu!Borise, samo napred!

tetka mara

pre 12 godina

LJudi, Tadic "se NE PLASI izlaska na predsedničke izbore, već ljudske pohlepe i zla"...a toga ima i previse od strane "protivnika"! Do pobede!

Rivendel

pre 12 godina

Cvrst, hrabar i konkretan potez velikog drzavnika! Predsednice radujemo se ponovo 6. maja! Veliko hvala za sve sto ste do sada uradili i sto cete u buducnosti raditi!

Dinosaur Jr

pre 12 godina

DS do konačne pobede, da se jednom zauvek rešimo ljudi poput Tome, Voje, Ace, Velje-selje....i njihovih radikalnih ideja kojima ispiraju mozgove današnjoj deci.

Prokupcanin

pre 12 godina

Molimo da neobavestene "nazadnjake" prouce blizu istoriju nase drzave pre nego sto se pozovu na USTAV. Kako vas vise nije sramota. Tadic se pokazao kao odgovoran drzavnik.

Samoskript

pre 12 godina

Dobro je da su i predsednički izbori šestog... jer već početkom juna možemo da imamo novu Demokratsku vladu i starog predsednika, koji će nas još brže i bezbednije uvesti u Evropsku Uniju, a tamo je Srbiji i mesto...

martina11

pre 12 godina

Mislim da je Boris Tadic doneo pravu odluku! Sve pohvale!Covek je ponovo pokazao koliko je odgovoran i koliko brine o svojoj zemlji - za razliku od tzv." patriota "- kojima je licni interes jedini cilj bavljenja politikom!Borise, samo napred!DO POBEDE!

Toplicanin987

pre 12 godina

Bravo za Tadica, koji od naprednjaka bi podneo ostavku da je na njegovom mestu. Naravno siguran sam da niko od naprednjaka nece biti na mestu predsednika.

Opušteno

pre 12 godina

Nemoj da brineš predsedniče,pobedićeš opet SIGURNO.Pa zar tebe može da pobedi ovaj Toma.večiti br.2.Nema on nikakve šanse,pa gde može on sa onim njegovim pesimističnim pogledom i držanjem da vodi Srbiju.Toliko puta je izgubio od tebe-IZGUBIĆE OPET.Samo opušteno i bez brige!

Zoran

pre 12 godina

Za vreme Tadicevog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo i poverenje drzava Evrope,a nista od toga se ne bi dogodilo da Tadic nije dobro vodio nasu zemlju!Zasluzio je jos jedan mandat na mestu predsednika i ja cu glasati za njega!

Sofija

pre 12 godina

Tadic je nas odrzao u ekonomskoj krizi da ne bankrotiramo.Cak je doveo i investicije kada je bilo najrizicnije da se investira.Ne vidim ko je uradio vise!

КИЋО

pre 12 godina

Убеђен сам да нико осим ДС не може да води боље државу. Ниједна странка тренутно у Србији нема капацитета да се ухвати у коштац са проблемима који захватају не само Србију него и остале уређеније државе света.

iskrena

pre 12 godina

Zelim da i dalje imamo ovakvog predsednika. Odgovornost i rezultati koji su ostvareni napravili su veliki pomak u razvoju drzave, koju su lideri drugih politickih partija godinama vukli na dno. A kada upadnete u duboku rupu, potrebno je vreme da prvo dodjete do povrsine. Smatram da je Demokratska stranka izvela ovu drzavu na povrsinu i krenula da napreduje. Onaj ko je bude zaustavio, stopirace sopstvenu buducnost.

Dragan Nikolic

pre 12 godina

Bravo predsednice,
samo covek cistog obraza, posten koji voli svoju zemljju moze uciniti takav potez. E sad kad izgube i ove izbore nadam se da ce ostati proslosti novi SRS tj SNS zauvek odskakutati iz nasih zivota . E onda da krenemo za sledece izbore za neke nove ljude kojih ce interesovati bolji zivot gradjana a ne kosovo i kojestarije. Nikad jug zemlje nije ovoliko bio uz tebe kao sada !!!

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice...uskoro se radujemo novoj pobedi sa kojom cemo obezbediti sigurnost i bolju buducnost za sve, a i nastaviti zapoceto!

Zadovoljan

pre 12 godina

Samo se setite kako je bilo pre... Sta ste vozili, najbolji auto je bio star 20 godina... Da nije bilo Vlade RS i predsednika Tadica, FIAT nikada ne bi ulozio u Kragujevac i ne bi vise od pola Srbije vozilo novi auto.

martina11

pre 12 godina

Dela govore vise od reci - Boris Tadic je svojim zalaganjem uspeo da " izvede " Srbiju na pravi put! Podrzavam i ovu njegovu odluku, jer covek brine o svom narodu i zna sta je najbolje ciniti!Glasacu za Borisa Tadica, jer zelim da zivim bolje!Hocu da imam posao,porodicu,sigurnost...zelim normalan zivot!DO POBEDE!

Ко је изненађен....

pre 12 godina

...три пута жмурио...

Човек је већ месец дана у активној кампањи, док остали још нису ни истакли своје кандидате јасно и гласно. Тактичка предност, само је још питање да ли им је математика исправна.

По мени ово је и био план од самог печетка, да се држи медијска пажња и тензија и замајава народ.

Dragana

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam pobediti na ovim izborima.

Rada

pre 12 godina

Tadic je ovim postupkom pokazao narodu da mu nije stalo do fotelje nego do toga sta je najbolje za nas.To ne bi uradio nijedan drugi kandadat da je na Tadicevom mestu.Glasacu za njega zato sto smatram da je jedan dobar drzavnik i da se na mestu predsednika pokazao odgovorno!

Siguran glas

pre 12 godina

Čitam ovu vest, gledam sliku ispod koje piše
" Tadić posle saopštavanja odluke o izborima "
i ne mogu a da voljenom nam lideru ne poručim, predsedniče samo hrabro napred !

Sale.rakovica

pre 12 godina

E al sto ovi sns-ovi komentatori dobiju smernice za komentarisanje pa se svi uhvate za jedno isto. Clan 116, clan 116, a da li je ikad neko od njih video ustav a ne procitao. I sad odjednom misle da znaju da se Boris Tadic ne moze kandidovati treci put. Moze, moze, jer mu to nece biti treci mandat. Jos jednom da napomenem, hvala Bogu sto je tako!

5AR

pre 12 godina

Borise, pobedjujes u drugome krugu!Ovi presvučeni radikali mogu samo da lupaju i pricaju u prazno!Niko ih ne poznaje, plaćaju Vilijema Montgomerija da ih nauči kako se priča sa EU i USA,(iako su iskreni rusofili,u duši)ali ne vredi mnogo, sada malo trčkaraju po nekim okruzima u Nemačkoj i šatro jure investicije,a idu kod ne bitnih političara(koji se ne pitaju mnogo),da mažu oči narodu i niko ih ne shvata za ozbiljne političare.Radikal je radikal,tako će i ostati,vidite da Veljo najavljuje koaliciju sa DSS, onda nema nista od EU,KdrV će ih uceniti,a to Tomo jedva i čeka, jer je on rusofil, o EU priča zato što to narod voli da čuje.. I ne mogu da verujem da ljudi misle da se Tomislav iskreno zalaže za EU!Borise,samo još aktiviraj Zorana Živkovića u stranci!

Sale.rakovica

pre 12 godina

(rebro, 4. april 2012 12:35)

Puna drzava neukih ljudi, ali na komentarima svi nabedjeni.
Pa kada je donet novi Ustav? Od tada Boris Tadic izabran za predsednika samo jednom i ima pravo na jos jedan mandat. I hvala Bogu sto je tako.

roki s

pre 12 godina

Zbogom Tadicu! Vreme je da neko drugi bude predsednik!
Ne razumem vas sto pljujete po Tadicu, jedva cekate da mu vidite ledja, a lupate minuse onima koji bi da na tom mestu vide Tomislava Nikolica? Je l stvarno mislite da ce neciji kandidat sem SNSovog uspeti da ima vise glasova od Tadica? Buduci da se zna ko je SNSov kandidat, zar ste iskreni sami prema sebi u svojim nadanjima da ce Tadica zameniti neko treci? Meni je drago sto postojite vi koji zivite u svetu bajki gde princeza ceka svog idealnog princa! Drago mi je jer vas neizlazak na izbore mozda ne znaci glas za Nikolica, ali ne znaci ni glas za Tadica. Ali cemo zato mi koji cvrsto stojimo na nogama svoj glas dati Tomi i zahvaljujuci nasim glasovima i glasovima vas koji zivite u idealnom svetu dobicemo novog predsednika gospodina Tomislava Nikolica!

Boranin

pre 12 godina

Da nije bilo gospodina Tadica, RTB Bor bi propao odavno. Grad je bukvalno izumirao i jedva davao zadnje znake zivota. Stanovnistvo masovno "bezalo" iz grada. Vlada republike Srbije je to sprecila. RTB Bor konacno radi onako kako treba i mogu vam reci da se lepo zivi. Da bi se to tako nastavilo i da bih lepo ziveli, najbolje je glasati za gospodina Tadica

Nikolica

pre 12 godina

Najbolje je da se objedine izbori, em se štedi, em glasamo na svim nivoima. Nadam se da će 20. maja Tadić opet da postane predsednik!

Гордон

pre 12 godina

Наш председник није ни свестан колико је у праву : председник је још само данас и сутра!!! И никад више!

Smaragd

pre 12 godina

A sta ako vreme pokaze da je Boris upravo najbolji predsednik koga je Srbija IKAD imala, najprofesionalniji, najskromniji, najodgovorniji politicar spartanac koji je sebe do kraja zrtvovao, zalozio, u Srbiji bez Djindjica i DS-u posle Djindjica, zemlji gde progresivce odmah ubiju, i ISPLIVAO, i stekao nevidjeni imidz u svetu, i zastitio zemlju od totalnog kolapsa koji stize ne zbog njega, vec zbog svetske ekonomske krize?

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....tako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

Aleksandar

pre 12 godina

Boris Tadić je svoj prvi mandat imao 2004 godine (po starom ustavu)-2006 godine donet je novi ustav po kome je dobio svoj PRVI MANDAT POBEDIVŠI NIKOLIĆA 2008.GODINE(PO NOVOM USTAVU)....TAKO DA JE OVO PO NOVOM USTAVU KANDIDATURA ZA DRUGI MANDAT.

Rajko Cvetkovic

pre 12 godina

"danas, sutra"...i NIKAD VISE! GOTOV SI! (Ivana, 4. april 2012 12:44)
---

Kako god, ali ni vi ni vama slični nećete biti u stanju da zaradjujete više od 200 evra mesečno - a Tadić će pobediti u drugom krugu, da se kladimo!

Gregy

pre 12 godina

@(Cile, 4. april 2012 13:35) Cile kad se vec toliko razumes u pravo i legalitet trebalo bi da znas da je izmedju prvog i drugog tadicevog mandata donet ustav i ustavni zakoni u kojima se jasno kaze da se taj prvi mandat zbg promene ustava ne racuna pa on ima pravo na jos dva tj. sada jedan.Inace pozdravljam hrabru i racionalnu odluku bivseg-buduceg precednika.

Atenica032

pre 12 godina

Odlican potez Predsednice, time se smanjuju troskovi drzave kada su istovremeno i predsednici, parlamentarni i lokalni izbori. Samo napred, do pobede, gradjani su uz tebe

vodenicar

pre 12 godina

Dosta vise manipulacija i demagoski lazi u Srbiji.Nemoze niko da skracuje mandate kako ko hoce jer u ustavu pise da mandat predsednika Srbije traje 5 godina.Znaci ili da ispostuje ustav i obevezu iz 20o7 ili da iz nekog svog stava ponudi ostavku i svoje mesto ustupi predsednici skupstine Slavici Dejanovic.I zasto bi ponovo glasali za predsednika koji ce opet posle nekog vremena dati ostavku.PEOKRET ce vas oduvati 6.maja sa ISTINOM i samo ISTINOM.

losmilos

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!

Maja

pre 12 godina

Dobar potez, svaka cast predsednice, uskoro se radujemo novoj pobedi kojom cemo obezbediti sigurnost i bolje sutra za sve, kao i nastavak zapocetog!

Petar

pre 12 godina

Ako je Tadicu jedina konkurencija Nikolic onda ne brinem!Svako ko je pametan Nikolica ne bi birao ni za predsednika kucnog saveta,a ne za predsednika drzave!

5AR

pre 12 godina

Nikolić ni u jednoj normalnoj zemlji sa svim ovim kadrom i kapacitetima ne bi mogao da bude predsednik ni mesne zajednice...i jos nešto, vi koji obožavate Tabakovićku, slobodno je pitajte sta je bilo sa "Kosovskom bankom" i čaraparom "Polet" iz Vučitrna...E narode, mnogo toga ne znate, a pričate.

Miloš

pre 12 godina

Odgovornost je opet na delu. Gospodin Tadić pokazuje da mu nije stalo samo do fotelje, već u jednom kompatibilnom društvu želi nastaviti reforme. O uštedi da ne pričamo.

Vanja

pre 12 godina

Tadic ima razloga za optimizam kada je mesto predsednika u pitanju.on je u vreme najvece krize doveo investitore u Srbiju i za vreme njegovog mandata smo dobili kandaturu za clanstvo u EU.Ja cu sigurno za njega glasati!

Boki

pre 12 godina

Ne znam zasto se samo spominju Tadic i Toma kao da ne postoje i drugi kandidati.
Gospodin Kostunica i njegova stranka su jedini normalan izbor ako je narod slusao sta govore i sta zastupaju.
Nekome u ocima moze da se procita da je posten i ispravan dok neciji osmeh moze da bude lazan i da se to jasno vidi.Samo treba imati oci i razmisljati svojom glavom.

pošteno!!!

pre 12 godina

Svi koji pominju Miloševića i porede ga sa Borisom treba samo da bude jasno da dok je "Kluni" bio br 1. nismo imali opciju uniformi i zveckanja oružijem, a to što se krade, krašće se i u sledećem mandatu ko god da dobije izbore.
Kocka je bačena, nema nazad, prilično hazarderski potez, čekamo da vidimo koja karta će izaći na riveru!!!

Miloš

pre 12 godina

Odlična odluka Predsednika. Pored ogromne uštede novca, koja je itekako značajna za našu državu, u ovom trenutku, lakše će se sprovoditi nezaustavive promene.

Cile

pre 12 godina

U članu 116 još uvek važećeg Ustava Srbije, u stavu tri, jasno piše; "NIKO ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike". Dva mandata su prošla, skraćeni ili ne oni se računaju u punom obimu, tako da Tadić svojom eventualnom kandidaturom sigurno krši Ustav!!!

Troml

pre 12 godina

Ne vidim nijednog kandidata za mesto predsednika
koji je bolji od Tadica niti ko je vise uradio
u ovoj zemlji od njega.Tadic ce sigurna sam
pobediti na ovim izborima.
(Dragana, 4. april 2012 16:51)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ne vidiš pravo stanje, jer gledaš iz blizine, Dragana,
no mi koji smo udaljeni od Srbije, bolje možemo procijeniti
svakog kandidata ponaosob, situaciju i stanje u državi kao
i stanje gospodarstva (vaši friziraju podatke i po navici
konstantno varaju,lažu, izmišljaju).
Dakle, jedini, najbolji i nezamjenjivi budući predsjednik
Srbije je Mirko Cvetković, duša od čovjeka.
Ako u Hrvatskoj predjsednik može biti jedan Josipović,
zašto predsjednik Srbije nebi mogao biti isto tako
energičan političar - Cvetković.

Goodman

pre 12 godina

Više sam i prestao da brojim Tomine
poraze od Tadića.Kad će više jednom Vučić
da nauči nešto i kandiduje nekog ko može da
pobedi Tadića.Imam utisak da je Vučić poturio
Tadiću Tomu kao neku vrstu političkog glinenog
goluba.Daj bre da se mi u opoziciji KONAČNO
malo i uozbiljimo...

Sale-NS

pre 12 godina

Pa ako Toma i ovog puta pukne od Tadića logično
je da se potpuno povuče iz javnog i političkog života...
Više ne sme biti izgovara tipa : "Nefer kampanja,
nagovorio me Vučić,nema povlačenja dok traje bitka"
i slične gluposti.
Glasaću za Tomu samo u slučaju da obeća povlačenje
iz politike ako doživi novi izborni debakl...

vOJVODINA-zRENJANIN

pre 12 godina

Glasam na svim nivoima za SVM (jedini,koji su se borili za Vojvodinu)

Tako da i na predsednickim izborima glasam za Istvana Pastora.
Mislim da bi cela Vojvodina stala uz njega!!!!!

kiza

pre 12 godina

Previše komentara tipa "poništiću listić" ili "neću ni izaći na izbore".
Nikada nećete imati kandidata koji vam apsolutno odgovara.
Poništavanjem listića ne postižete apsolutno ništa.
Kod izbora se uvek glasa za najmanje zlo.
Ako jedna opcija ne daje rezultate dajte šansu drugoj.

Beogradjanin

pre 12 godina

Nije mi jasno kako to podneses ostavku, pa se opet kandidujes???

U svakom slucaju, glasam za Preokret, a sumnjam da cemo hteti da mu u drugom krugu damo dovoljno glasova da pobedi Nikolica kao prosli put. Nije zasluzio!

Sedi Mara na kamen studencu...

pre 12 godina

Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika :) .

FPN

pre 12 godina

Mnogi pitaju kako je moguće da se Tadić treći put kandiduje za predsednika Republike Srbije. Evo zašto je to moguće i dozvoljeno:
1) Tadić je svoj prvi predsednički mandat osvojio 2004. godine u vreme Državne zajednice SCG po tada važećem Ustavu Srbije iz 1990. godine. Taj Ustav je kandidatu dozvoljavao maksimalno 2 predsednička mandata. Svoj prvi mandat po tom (starom, danas nevažećem) Ustavu Tadić je služio u periodu 2004-2008.
2) 2006. godine donešen je novi Ustav Srbije, kojim je stari Ustav prestao da važi. To ukljućuje i onaj član, koji se odnosi i na reizbor predsednika Republike. Po novom Ustavu svako ima pravo da služi dva predsednička manadata.
3) Tadić 2008. godine pobeđuje na svojim drugim predsedničkim izborima ali PRVIM po novom Ustavu iz 2006. godine
4) To znaći da Tadić po novom Ustavu ima pravo da se kandiduje i na predsedničkim izborima 2012. gosine
5) Isti, gore opisani slučaj primenio se i u Sloveniji, Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori, gde su Milan Kučan, Franjo Tuđman, Kiro Gligorov i Filip Vujanović 3 puta birani za predsednike svojih zemalja iako i njihovi ustavi predviđaju samo 2 manadata. Razlog je donošenje novog ustava, koji je zamenio starog, po kom su bili birani u prvom (u slučaju Vujanovića u prvom i drugom) manadatu.

dragan

pre 12 godina

Za sadasnju losu situaciju u Srbiji kriva je pre svega visedecenijska negativna kadrovska selekcija, a ne BT ili DS, osim u meri u kojoj su i sami prozvod gore pomenutog (BT nadam se relativno malo, DS mnogo). U tom smislu je svejedno ko dodje na vlast, dobro je sto Vladu formiraju ambasadori i tajkuni (tu je negativna kadrovska selekcija bila manje izrazena) i potpuno je svejedno sta pise u Ustavu.

Vlada

pre 12 godina

Tadijo, da se nisi malo zabrojao.Ovo tije treci mandat sto je potpuno nedopustivo u zemlji koja navodno pretendira da bude demokratska.Tominim fanovima mogu samo da kazem da je ovaj njihov jos mnogo gori.

5AR

pre 12 godina

Tadić dobija u drugome krugu,tako je bilo već dva puta,tako će biti i sada!Glasači drugih stranaka sem SRS i dela DSS će u drugome krugu glasati sa Borisa,a i oni koji neće glasati u prvome krugu(to su uglavnom glasači DS)u drugome će izaći....rako je bilo tako će i sada biti!Ne zanosite se!

milos

pre 12 godina

njegov mandat kao predsednika i nije bio toliko los, osnovni problem je sto je direktno uticao na rad vlade postavljajuci za premijera i neke ministre ljude koji mu odgovaraju (na koje moze da utice), tj. radio i ono sto mu nije posao.

realno

pre 12 godina

nama ko god da bude predsednik, nista se ne menja. on je tu da se nasmeje kamerama, progovori po koju..jednom recju marioneta. tadic je makar kao pojava ok. lep covek, zna jezike sto se nikako ne moze reci za glavnog protivkandidata. onaj bre kao da ga je poplava izbacila..sedi covek na stiroporu ispred skupstine i strajkuje gladju. cinjenica je da smo za njegovih 8 godina pukli kao tikva ali tesko da ce sa bilo kim biti bolje jer kao sto rekoh, on je tu samo figura ...

Toma Grobarević

pre 12 godina

Ako Toma ne bude novi predsednik povlačim se po 10 put iz politike.
Mada, i nije mi loše ovako. Mlatim praznu slamu čitav život i živim u stanu od 200 kvadrata, imam primanje od oko 2000 eur i još mi svi slepo veruju kako sam primer poštenog i obrazovanog čoveka.

Beli listic

pre 12 godina

Lep covek,dobar govornik ali mu zelim da nastavi karijeru da gradi u holivudu.Dosta nam je vise njihove demagogijei nesposobnosti,unistilu su ovu lepu zemlju.

rebro

pre 12 godina

Ustav Republike Srbije, clan 115. kaze:
Predsednik Republike ne može obavljati drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.

A clan 116. dodaje i ovo:
Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

Sta ovde nije jasno?

Tadic po Ustavu NE MOZE da se kandiduje treci put.

Костја

pre 12 godina

После неко каже Путин неће да сиђе са власти. Он је макар сишао један мандат а овај наш нас је узјахао и неће сић док год је жив.

Jimmy1980

pre 12 godina

Poštovani Gospodine Predsedniče,
prvo da Vam se zahvalim na vremenu i energiji koje ste posvetili ovom narodu i državi.Želim Vam da odete u zasluženu i dugu penziju jer ste odradili dva mandata i zaslužili ste da se posvetite porodici i prijateljima,a mi ćemo se nekako snaći i bez vas.

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

Bucko razmisljam

pre 12 godina

"Ja predlažem put evropskih integracija i očuvanja integriteta zemlje", rekao je Tadić i ponovio da na predsedničkim izborima očekuje pobedu.

U prevodu "bivsi Predsednik" Gosp. Tadic i dalje nudi i predlaze isti "CORSOKAK" i pritom očekuje jos i pobedu ?
Samo neko ko namerava i dalje "obmanjivati" gradjane moze obecavati takvu politiku koja njemu licno za svaki NEUSPEH pruza alibi i pokrice" !
Kada Srbija ne mrda s'mesta u evropskim integracijama Tadic ima "opravdanje" zato sto "ocuvava Kosovo", kada Kosovo koje je u medjuvremenu priznato od nekih 89 drzava medju njima najuticajnije i najrazvijenije drzave Sveta: SAD, Nemacka, Francuska, Velika Britanija ukupno sa Hrvatskom 23 clanice EU, nije u stanju "ocuvavati" i zaustaviti proces priznavanja Kosova Tadic opet ima "opravdanje" jerbo navodno "popusta zbog evropskih integracija Srbije" ?
I tako taj "iznad svega voljeni bivsi Predsednik" godinama "zamajava narod" a neda se "u'vatiti ni za Glavu ni za Rep" !

Bojan

pre 12 godina

I ne secam se vise kako je to u Srbiji bez Tadica na celu..i ne mogu reci da mi je danas bolje. Mozda Tadic nije imao ovlascenja, ali je imao politicku i moralnu odgovornost da Srbiji podari BOLJEG premijera, BOLJE ministre..da lustrira iz DS-a sve koje su se ogresili i da prizna gde su bile greske.

Ako misli da kroji NOVU politiku sa STARIM kadrom, tu se zeznuo u startu.
Svaka tebi cast Tadicu, lep si, skolovan, lepo pricas-ali suplje!

Skywalker

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
1.Po Ustavu predsednik ne skracuje mandat, nego podnosi ostavku. Dakle, Tadic je podneo ostavku, morao bi i da obrazlozi razloge za to.
2.Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje.
3.Po Zakonu o izboru predsednika republike od dana raspisivanja izbora do dana glasanja ne može proteći manje od 30 ni više od 60 dana. Dakle, je l' to Tadic uz sve svoje "sposobnosti" postao i vidovit, pa zna da ce izbori biti bas 6.maja.

suza015

pre 12 godina

Misljenja su podeljena kao i uvek kada se o celnicima vladajuce kooalicije pise. A niko nije napisao da ce ovo biti ekonomicniji nacin da se obave jos jedni izbori i da ce se na taj nacin ustedeti silni novci jer cemo imati dve kampanje istovremeno, a ne zasebno kako je trebalo da se desi. Sve ostalo sto citam u ovim komentarima koje ste ostavili smatram neumesnim gubljenjem vremena s vase strane jer svi cete imati pravo da 6. maja zaokruzite broj koji zelite i glasate za one za koje smatrate da su najbolji izbor. Mada kada imate vagu koja vaga s jedne strane prazne price i puka obecanja a s druge strane mnostvo rezultata koji su evidentni jasno je na koju ce stranu terazije prevagnuti. Dovoljno je samo malo mucnuti glavom i svako ce od vas dobiti jasnu sliku i uvideti sta je realno i moguce ostvariti a sta su bajke za malu decu.

nemas moj glas

pre 12 godina

Ja sam mislila da je kampanja Borisa Tadica prosli put bila za evropsku Srbiju!!! Stvarno neozbiljno pa ako nas za 2 mandata nije doveo do EU i kandiduje se sa istom pricom opet ili nije bas bistar ili misli da mi imamo ozbiljnih problema sa mozgovima svojim!!!

Prle

pre 12 godina

Skratio si svoj mandat kolko je to pametno pokazaces sam samo nemoj da dozvolis da ti pobedu uzmu ovi nedokazani. Pobedio si ih 2 puta pobedi ih opet, izaberi bolji zivot, izaberi Srbiju.

Cinjenice

pre 12 godina

@Dejan
Da, Tadić je u dva navrata bio predsednik Srbije ali je za vreme njegovog prvog mandata (2006. godine) donesen novi Ustav Srbije, što znaći da je 2004. godine bio izabran po starom Ustavu i zato se taj se mandat "ne računa" u dva dozvoljena manadata po novom Ustavu ... To inače nije ništa novo. U neposrednom susedstvu poznata su još dva takva primera - Milan Kučan i Franjo Tuđman. I oni su birani za predsednika 1 po starom (socialističkom), 2 po novom ustavu.

Darko NS

pre 12 godina

Gledam sad ovaj komentar " Najbolji su mi ovi iz DS-a koji se potpisju sa npr. "tetka mara", da baš Tetka Mara "uzela internet" da podrži voljenog predsednika" i bas sam se nasmejao. Bas se izdvojio i pokazao da
Tadica podrzavaju i mladi i stari, i tetke i strine :) :) :)

rikoset

pre 12 godina

Najbolje je da ukinemo izbore i da dozivotno vladaju takozvana demokratska stranka jer nista Evropski i demokratsko nesprovodi u zivotu.Zato 6.maja da se dogodo 6.oktobar sa ISTINOM i PREOKRETOM.

olivera

pre 12 godina

Kakva farsa, gluma i blamaza Tadica! Zbog taktiziranja, obmane i ponizenja drugih kandidata, svi treba da odustanu od trke za
politicke izbore. Mislim da je to pravo. Neka trci sam. I ovako je uzurpirao svu vlast u zemlji! Tadic neka trci, Ivica Dacic neka kontrolise izbore, a Slavica neka broji glasove! To bi bila prava demokratija u zemlji Stradiji!

Indijanac

pre 12 godina

Odgovorno ponašanje, za svaku pohvalu! I opet ovo smeta nekome, što staje na crtu ostalim političkim protivnicima i hoće da se preispita poverenje... Tuga!

Zoro

pre 12 godina

U pismu koje Tadić treba da pošalje Skupštini neće pisati "skraćujem mandat", već "podnosim ostavku". Ukoliko to ne bude pisalo, on će i dalje biti predsednik. U ustavu i zakonima ne postoji kategorija "skraćenja mandata". Da postoji, Tadić bi mogao da sebi skrati mandat do 6. maja, pa bi onda u izbornoj trci nastupao kao predsednik. Ali tako ne može.

Jasno mi je zašto je PR Tadićev tim zamenio reč "ostavka" frazom "skraćenje mandata". Ostavka je vrlo neprijatna reč, zvuči gubitnički, a ako je podnosiš samo da bi se opet kandidovao, onda to izgleda i neozbiljno. Na ovaj terminološki spin odmah su pristali i koalicioni partneri, pa tako ni Slavica Đukić-Dejanović je pominje tu "reč koja počinje sa O".

Ono što mi nije jasno i što me duboko razočarava jeste zašto su ta taj PR spin pristali i svi mediji, među prvima B92, za koji sam verovao da bar ponekad ima svoj stav i zrnce nezavisnosti.

Pera Zdera

pre 12 godina

Mi ga izaberemo na 5 godina, a on kaze ne hvala ja cu da radim 4 godine.

Ja za njega necu glasati - predsednik bi prvi trebao da postuje i duh i slovo Ustava.

rebro

pre 12 godina

@Sale.rakovica, vidis tvoj problem je sto ne umes da citas. Ustav ne kaze "pe i posle starog ustava" vec jasno i nedvosisleno kaze da jedna osoba ne moze biti dva puta birana za predsednika. Time je sve receno.

Milos Stojanovic

pre 12 godina

Mislim da je apsolutno jasno da Toma pobedjuje.

DS je unistio sve cega se dohvatio, a i brate mnogo su se osilili. Vreme je da malo odu na klupu da se ohlade.

Pa ljudi, pogledajte sa kojim vrhunskim bezobrazlukom govore Trivan, Djilas, Petrovic i ekipica. Meni bude zlo kada ih slusam, pa moram da menjam kanal.

Dakle, Tadicu i ostali. Dovidzena (sto kaze Koja iz Kitschme)

Пантагруел

pre 12 godina

Каква невешта формулација "скраћење мандата"! Познаје ли Устав Републике Србије такав појам? Не познаје. Ако га не познаје, онда га нико осим тела овлашћеног да садржај Устава измени (а то је Народна скупштина, било уставотворна или обична уз двотрећинску већину) не може уводити у политичку праксу, па ни сам председник. Нека се влада у складу са Уставом и Законом о председнику Републике. У супротном, изгледа смешно и подсећа на Слободана Милошевића из дана кад му је измицало тло под ногама и више није знао где ни зашто удара. А то је поређење које мора болети све нас чија младост је остављена по улицама и трговима да би Милошевић био срушен и доведен неко за кога смо наивно веровали да му никада више и ни у чему не може бити сличан.

posten gradjanin Srbije

pre 12 godina

Hvala Bogu da ovaj covek nije vise predsednik. Mnogo smo se napatili s njim. Nadam se da ce se ovim zavrsiti vreme politicara manekena koji sam pricaju a u praksi nista ne rade da promene lose stvari u Srbiji. Nadamo se takodje da ce se Milan Panic zaista kandidovati, jer cu tako imati da glasam za nekoga ko je nesto radom stvorio u zivotu za razliku od Dacica, Tadic i Nikolica koji su ceo zivot prodavali maglu, nikada nisu osnovali neko preduzece, a kao politicari pricaju istu pricu decenijama.

provincijalac1

pre 12 godina

Znači dogovor je pao. Borisu Vlada RS a Tomi mesto Predsednika države. Lepo su to smislili. Idemo u koaliciju svi. Srbijo, počivaj u miru...

Rozalija

pre 12 godina

Glasam protiv DS i Tadića iz sledećih razloga:
1.Kriminalana privatizacija koja je uvećala mnogostruko ionako tešku ekonomsku situaciju
2.Odustajanje izgradnje auto puta Beograd-Požega zbog ucene vojvođana i preusmeravanje tog novca u Vojvodinu.
3.Ima ih još dosta ali ovo su ključni razlozi.

Subjektivni laik

pre 12 godina

Dragi svi, kratka subjektivna analiza politicke realnosti,

Verujem da svi ljudi koji su van direktnog uticaja stranaka na vlasti smatraju da je drzava u losijem stanju nego sto je bila i tu su sasvim upravu. Licno ne mislim da bi neke druge stranke uticale drugacije na opste stanje nase drzave i drustva, bilo bi sve to vrlo slicno i sa istim rezultatima. Razlozi su svima valjda jasni, imamo katastrofalan bolid i vlasnicka struktura istog nije definisana, a moramo da se trkamo, uvek smo na zacelju i bicemo jos neko vreme...takva je realnost.

Tri stvari koje su mi licno zasmetale:
- Tablice za vozila!!! Katastrofalno resenje da se kombinuju slova X,Y,W sa Š,Đ... Razumem odluku da su slova latinicna, ali ukoliko je zvanicno pismo cirilicno i to ostaje kao sporni detalj
- Agencije, posto nisam pravnik ne bih ulazio u strukturu istih, ali da je potrebno vise od 200 agencija za ovako veliku zemlju, cisto sumnjam. Vrhunac je vec toliko spominjana agencija za pomorski saobracaj i nesrece (nisam siguran za tacan naziv, ali ce valjda svima biti jasno)
- I za kraj, nikako razumljiva odluka da predsednik odluci da neki stanovnici usled nepogode nece placati struju!!! Ovakva odluka predstavlja populisticki potez iz doba Rimskog carstva!!!

Ne mislim da ce SNS biti mnogo bolji, pogotovo sa partnerima koji su vec dokazani na politickoj sceni. DSS, hmmm... nisam poklonik kritika bez osnova i pesimistickog stava prema svemu, ukoliko je savez sa Rusijom resenje, onda mi imamo mali geografski problem od 2000km. Vracanje u izolaciju ne predstavlja po meni opciju o kojoj treba i trenutak razmisljati. SPS ce dobiti glasove penzionera, preci cenzus i uzivati u blagodetima koje vlast pruza na jednoj ili drugoj strani, moj savet uclanite se u SPS ;) URS...samo bih se nasmejao, zaposljavanje prema strucnosti preko strucne komisije, na ciju strucnost ce direktno uticati vlast pravi je put ka departizaciji.

Za kraj, samo da kazem da ce moj glas ici Rasimu Ljajicu ukoliko samostalno izadje na izbore, deluje mi da tom coveku uvek daju najteze zadatke i da on nikad ne bezi od odgovornosti (moje subjektivno misljenje). U slucaju koalicije, precrtan listic kao moj glas.

Pozdrav svima

Hogar

pre 12 godina

Pažljivo sam pročitao komentare raznih izdanja online štampe i mogu vam reći da sam samo na B92 izdanju video dva (2) delimično pozitivna komentara...nepopularnost B.T. neopisivo velika pa se pitam čemu njegova kandidatura!?

Dragan

pre 12 godina

"Po Ustavu ista osoba ne moze tri puta biti predsednik Republike Srbije. Boris Tadic nema pravo da se kandiduje" ovo je jedan od gore navedenih komentara , a ja pitam da li je ovo tacno?

misko

pre 12 godina

Setite se samo koliko je puta zloupotrebio funkciju predsednika u korist svoje stranke. Nama treba ne stranački kandidat za predsednika, ko ima autoritet i osećaj da je predsednik svih građana. Nikad ga nisam doživljavao kao predsednika države a smatram da za to nije sposoban.
Mislim da za kandidata ne dolaze u obzir književnici, lekari, psiholozi, ............. mora da bude pravnik (pravo svima) koji ima iskustva sa međunarodnim pravom i odnosima a poželjno bi bilo da je Šumadinac ili Vojvođanin da ne mora da putuje tako daleko u svoje rodno selo.

Dejan

pre 12 godina

(FPN, 4. april 2012 14:05)

1) Postoji nesto sto se zove ustavno pravni kontinuitet. I u to vreme dok je Srbija bila deo drzavne zajednice, Tadic je bio predsednik Srbije, nije bio predsednik Gruzije, Azerbejdzana ili neke trece drzave vec predsednik SRBIJE. Tom logikom svi zakoni takodje koji su doneti pre novog ustava prestali su da vaze.

2) Cak i da ne postoji neki pravni kontinuitet sta je radio od 2006-2008 godine bio je u to vreme predsednik SRBIJE, ili to zelis da kazes da nije tada bio legalno na to toj funkciji u to vreme ?

3) 2008 godine on je izabran drugi put

4) tom logikom svake 4 godine mozes da menjas ustav i da tako budes vecito predsednik, taj clan ustava je upravo zato i napravljen da bi se sprecilo da neko dozivotno bude biran za predsednika

5) pusti tamo neke druge banana zemlje sta su radile, daj mi takav primer za ameriku, francusku, nemacku ili neku drugu koja se naziva demokratskom. Da je moralan covek ne bi mu padalo napamet da tako nesto uradi, jer kao predsednik srbije on treba da cuva i brani ustav pa cak i od sebe samog, ali vlast je slatka. Zato ce da prodje kao i Milosevic 2000 godine.

crni guja

pre 12 godina

Da bi bilinraspisani izbori Tadić mora podneti ostavku, da bi podneo ostavku mora postojati razlog. Ako postoji razlog za ostavku ne postoji razlog za ponovnu kandidaturu.

vrsac

pre 12 godina

Gospodine Tadić nije problem u vama , problem je u vašim saradnicima na lokalnom nivou ( konkretno Vršac ) takvi ljudi kvare ugled i reputaciju stranke ( čast izuzecima ) sitne duše koje misle da mogu raditi sve i svašta a mi ostali da ćutimo. Tako neide pročistite stranku od takvih i imaćete ponovo moj glas ili ne izlazim više na glasanje .

SDA

pre 12 godina

Sandzak ce i ovaj put biti jezicak na vagi. I ovaj put cemo te glasati, a ti ces nas opet prevariti gospodine Kluni. Sreca tvoja da ti je protivnik onaj Nikolic.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Srbin

pre 12 godina

"Skracenje mandata" NE POSTOJI U ZAKONU! Postoji rec ostavka i novinari bi trebalo da upotrebljavaju rec OSTAVKA, a ne da prihvataju lazne formulacije koje ne odgovaraju ni zakonu o izboru predsednika.

Cile

pre 12 godina

DS-Sale, ne lepi etikete ljudima koji šalju komentare. Nemam nikakve veze sa SNS-om i nemam nameru da ih imam. Činjenica je da je Tadić bio predsednik REPUBLIKE SRBIJE i da nema pravo na treći mandat po važećem Ustavu. A ako se kandiduje, pobedi i očekivano promeni sadašnji ustavni zakon, nije nemoguće da se kroz pet godina opet kandiduje za svoj novi prvi mandat po svom novom trećem Ustavu... i tako dok Sunce ne postane Supernova!

a.k.

pre 12 godina

predsednika,premijera i stranku koja ce oformiti vladu bira iskljicivo Brisel,a mi glasaci igramo manju,sporednu ulogu u svemu tome. Brisel ce izabrati onu stranku koja je najposlusnija Evropi ,znaci prema licnoj objektivnoj proceni DS a nije iskljucena koalicija sa SNSom.Zar stvarno mislite da se mi najvise potamo haha.

bojan

pre 12 godina

ovo organizovano opsedanje prostora za komentare od strane SNS aktivista je zaista smesno. Samo cete uplasiti narod koji nije hteo da glasa uopste stvarajuci sliku da je cela srbija protiv DS i Borisa Tadica. Na taj nacin iz straha da grobar ne dodje na vlast glasace protiv njega. Hvala vam na pomoci u svakom slucaju! aj sad udrite minuse al provaljeni ste u vasoj losoj taktici. jasno da ste skoro provalili internet od kad ste presli sa motike al ajde malo oladite. dosta je. smesni ste!
(losmilos, 4. april 2012 14:51)

A sta je sa nama, bivsim clanovima DS-a?
Eto ja ti prvi lupio minus, a SNS ne podnosim..ne mogu nadjem clansku karticu iz '98, da je kopiram i okacim.
Po tvojoj logici, sledece je tacno :
za SNS glasaju neobrazovani
za DS glasaju samo oni koji imaju vajde od vlasti
za DS NE glasaju obrazovani!

Makarije

pre 12 godina

armija nezaposlenih i nezadovoljnih radnika koji seku prste,uproastena i opljackana preduzeca,sada ce predsednik izneti rezultate svog rada u javnost

pravna.plavusa

pre 12 godina

neko napisa da se ovako ponasa pravi predsednik. kako se ponasa? predsednik da je odgovoran i posten ne bi davao ostavku pa da se za mesec dana opet kandiduje. ma ovo ispade smejurija. ma samo kad je dao ostavku. zapamtite, po ustavu ne postoji skracivanje mandata!

Богдан

pre 12 godina

ХВАЛА БОГУ, ДА СЕ МАЛО ЗАРАДУЈЕМ! Надам се да ова радост неће бити кратког рока, и да је ово његово дефинитивни одлазак на сметлиште српске историје!! Поручио бих му само "..И НЕ ВРАЋАЈ СЕ ВИШЕ"!

milan

pre 12 godina

xaxaxaxa lepo se ismejem kad vidim zute kako komentarisu za svog BIVSEG predsednika,kad bi bar imali jedan realan argumenat da kazete,zasto opet Tadic za predsednika,NEMATE,a i dosta mu je 2 mandata(steta sto je bio i ijedan mandat),nije on Putin!!! Hvala mu sto mi je ulepsao dan i podneo OSTAVKU,doneo mi srecu pa sam i ispit sa 10 polozio. :)

Србијо, пробуди се!

pre 12 godina

Знају жути да им Тадић може намакнути који глас више, зато је ово и урађено... а тек колико ће експлоатисати ову јадну кандидатуру, па то ће тек бити смејурија. Све у свему, ако опет ДС буде окосница власти, нека пропаднемо начисто као земља, тако нам и треба.

SrpskaSparta

pre 12 godina

Koji prevaranti.....!!
Nigde u Ustavu RS i Zakonu o izboru predsednika RS ne stoji da on skraćuje mandat nego podnosi ostavku na funkciju predsednika.
Izmišljena floskula "skraćivanje mandata" samo da se "ON" prikaže kao dušebrižnik napaćenog naroda Srbije. Fuj, užas!!!

BELI LISTIĆ

pre 12 godina

Ovo je bio po prvi put u Tadićevoj političkoj karijeri baš iznuđen potez, i preuzeo je veliki rizik, i jedini smisao je animirati apstinente da izađu na predsedničke izbore, pa kad su već tu da daju glas uzdrmanom DS-u na parlamentarnim izborima. Svako ko je za pravedno građansko društvo i kome je muka od ovakvog nakaznog lopovskog sistema, na parlamentarnim izborima bi trebao da zaokruži sve partije, jer je to najaktivniji bunt i jedini način da se svim politikantima pokaže kako su vodili Srbiju zadnjih dvadeset godina.

Miljan

pre 12 godina

Mislim da u trenutnoj ponudi kandidata za predsednika nema najboljih rešenja , ali Tadić je svakako najgore rešenje.Obećanjima koja daje se ne može verovati, jer je 2008 obećao 200000 novih radnih mesta a ostali smo bez 44000, što znači da je slagao za 640000radnih mesta. Ja sam član DS-a od kako sam punoletan- od 1997 godine i jedan sam od članova sa najviše staža u svojoj opštini.Neću nglasati za Tadića i DS jer su slika i prilika onoga protiv čega sam se borio devedesetih.Niko nije idealan ali DS zbog katastrofalne politike mora biti kažnjena na izborima jer je to i svrha izbora i cilj parlamentarizma.Danas je u DS-u najviše interešdžija koji umesto da stvore jednake uslove za sve samo gledaju kako da se navale na budžet.Ja nikada u stranci nisam tražio nešto za sebe samo sam se nadao da će u državi stvoriti klimu u kojoj će pošten svet moći da radi i zaradi, a zbog njihove katastrofalne politike sam izgubio posao pre dve godine i ne postoje uslovi da počnem nešto samostalno u ovoj krizi koju iz dana u dan pogoršavaju populističkim odlukama.Najviše liče na nekadašnji SPS koji su vratili u život.Tu je kult ličnosti predsednika, premijer koji se ne pita ništa i masa likova slepih partijskih vojnika poput gospođe Trivan koji sramote nasleđe DS-a i od kojih pametni ljudi ne stižu da progovore.

nora

pre 12 godina

Dragi predsedniče,
moram da kažem da mi je uprkos svemu iskreno drago što ste Vi (bili)naš predsednik.Jednostavno delujete reprezentativno,zgodni ste,elokventni,obrazovani,sve u svemu ako ćemo pravo gde god da ste pojavite ostavljate snažan utisak.I mislim da je dobro da Srbiju u inostranstvu predstavlja takva ličnost.
Ali avaj,neću glasati više za Vas (za Vašu stranku nikad i nisam)Tokom Vaše vladavine dva puta sam ostala bez posla i ne mogu da se zaposlim vec 18 meseci.Osim toga mislim da nam je država poharana i dobro upropaštena.Iskreno mislim da ste mogli da učinite više da Vašim autoritetom i funkcijom zaštite nas obične,male ljude,koji od velike politike i velikog "biznisa" nemaju baš ništa.Da li ste stvarno mogli,to Vi najbolje znate.

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

Slavko

pre 12 godina

Posto svi komentari moraju da budu kao podrska Tadicu, evo i ja se pridruzujem- Druze Borise, mi ti se kunemo! Smrt fasizmu, Boris narodu!

Biber

pre 12 godina

Drago mi je da će biti raspisani i predsednički izbori kako bi smo mogli da sve u jednom danu da obavimo. Različite agencije imaju različite rezultate istraživanja, ali nešto imam osećaj da Tadić ipak blago gubi. No, na izborima će se najbolje videti.

Che

pre 12 godina

Bravo predsedice.Glasacu za tebe cim mi obezbedite sestosoban stan,platu od 10000 evra i neku ministarsku funkciju,sa koje,obecavam,da cu krasti najmanje od svih vas.

Dusan

pre 12 godina

Da mi je neko pre 4 godine rekao da cu 2012-e glasati za Kostunicu ni u
ludilu mu ne bih poverovao. Ali eto, to ce se dogoditi. Za izborni debakl
koji ce doziveti demokrate neka se zahvale Trivanki, Tadicu, Sutanovcu, bus
plus gradonacelniku i ostalim ,,strucnjacima'' koji su urnisali stranku u
kojoj su delovali velikani poput Pekica, profesora Nikole Milosevica i da
ne nabrajam dalje.

Kauffmann

pre 12 godina

Ustavnim zakonom za sprovođenje ustava je propisao sledeće:
Mandat predsednika Republike

Član 18

Izbor predsednika Republike iz člana 3. stav 2. ovog zakona smatraće se prvim izborom u smislu člana 116. stav 3. Ustava.

Te se Tadić Legalno bira i ovaj put....ali ne i legitimno.....sorry, predsedniče.....

Veritas

pre 12 godina

Tadić po ustavnom zakonu ima pravo da se kandiduje za treći mandat, i to je nemoguće osporiti. Pitanje njegove kandidature u ovom slučaju nije predmet legaliteta, već političkog legitimiteta. Tadić je dva puta, na neposrednim izborima, biran na funkciju predsednika republike Srbije. Kandidatura za treći mandad je legalna, ali poptpuno nelegitimna i urušava ovu demokratiju na staklenim nogama u republici. Odgovoran, demokratičan i principijelan čovek bi ustupio kandidaturu drugoj političkoj figuri iz redova DS. I na kraju, jedan podsetnik. Miloševića smo svi, devedesetih godina, nazivali diktatorom, bez obzira na to što je bio, po zakonu, izabran na funkciju predsednika republike. On u našim očima nije imao politički legitimitet, i borili smo se protiv njega i njegove vlasti, na način na koji se bori protiv diktatura. Bez obzira na sve političke podele, poslednje što je Srbiji potrebno je jedan, novi, mali Milošević. Kandidatura Borisa Tadića, po mom mišljenju, bez obzira na legalitet, nema politički legitimitet, i predstavlja uvođenje diktature na mala vrata, upotrebom para-demokratskih i legalističkih polu-principa. Bojim se, da će se ta priča, ponovo završiti tužno, i opet nekakvim novim, besmislenim 5. oktobrom. Deca koja su rođena tog 5. oktobra su u višim razredima osnovne škole, a mi koji smo se borili devedesetih da dočekamo 5. oktobar, danas imamo 20 godina više, i, zahvaljujući Borisu Tadiću, ponovo se nalazimo na početku.

Jovan

pre 12 godina

Ovo je u najmanju ruku bezobrazno! Znaci predsednik ds-a je znao da ce biti predsednicki izbori i vec skoro mesec dana vodi kampanju a njegovim protivkandidatima je ostavio tacno jos mesec dana. Zasto to nije uradio kada je raspisao parlamentarne izbore? Jeli to ono demokratsko "posteno"? Da sam na Dacicevom mestu ne bih raspisao izbore. Prosli put je imao moj glas ali ovog puta sigurno nece. Sramota!

Za Tadica

pre 12 godina

Bravo predsednice, napokon da ste shvatili. Svaki izuzuzetan predsednik bi bez problema sa lakocom ispunio ceo svoj mandat i mogao bi raspisati izbore kad bi htjeo. Ali Vi niste izuzetni...na zalost!

Saska

pre 12 godina

Dobra matematika.Ako pobedi Toma Tadic Premijer,a ako on pobedi Dacic Premijer za podrsku Tadicu u drugom krugu.Jedini covek koji je na vlasti 12 godina sto kao ministar sto kao predsednik je Boris Tadic.Covek hoce i treci mandat.Pa ljudi moji toga u svetu nigde nema.Pa ni Milosevic nije bio toliko na vlasti.Tadic hoce da premasi i Tita i hoce nesto kao Putin,samo sto on Putinu nije ni do nokta.Putin od Rusije napravi silu,a Tadic od Srbije koloniju i banana-republiku.

Dejan

pre 12 godina

Neka mi neko sad objasni kako to Tadic moze da se kandiduje ? Covek je imao dva mandata prvi od 2004-2008 i drugi od 2008 pa do sada. Kako treci mandat kad ustav i zakon kazu da moze da bude samo dva puta izabran za predednika !!!

high-low

pre 12 godina

Kakvo more "skracivanje mandata"... taj termin ne postoji u Ustavu... ili je dao ostavku ili je razreshen! Manipulanti jedni i hohshtapleri, Sloba je bio malo dete za vas!!!

Libero Boskan

pre 12 godina

Znaci ja-kao-predsednik prelazi u on-kao-predsednik. Moze.
Uz to, iskreno se zahvaljujem Borisu Tadicu na tajmingu iz dva razloga:
1. Izbori su zakazani kasno cime je kampanja i samim tim maltretiranje gradjana dramaticno redukovano.
2. U ovom periodu godine ima toliko interesantnih sportskih dogadjaja da savrseno nema razloga predacivati na kanale koji se bave izborima. Zamislite na primer da su izbori zakazani za leto kada se nista ne desava, ili na primer na zimu kada su praznici. Taman da ti ogade sve.

Atropin

pre 12 godina

Ne mogu da se otmem utisku koliko je narod razocaran i to sa pravom u DS i predsednika, da cini mi se ovoga trenutka date ljudima papir i olovku u ruke, DS bi doziveo najvecu katastrofu u istoriji izbora. Mislim, da je to jasno i njima i zato ako zele da sacuvaju poluge vlasti trebace im najstrasnija Gebels propaganda u nastavku predizborne kampanje...

dosada

pre 12 godina

jedva cekam da prodju ovi izbori, da partijski trolovi sjasu sa ovih vesti i komentara... ne isplati vise se citati komentare zbog ogromnog broja generickih no-brain partijskih "komentara"

wertz

pre 12 godina

Dao ostavku posto ga Obama ispalio (pozvao Tacija u Vasington). Da je nekim slucajem Bokica otisao kod Obame to bi im bila glavna stvar u kampanji...

bojkot

pre 12 godina

Podneo je ostavku da bi se ukljucio u izbornu kampanju i pokusao da popravi los rejting DS-a.
Iako smatram da je bolje da se sa izborima zavrsi u jednom mahu, to sigurno nije razlog za njegovu odluku.
Trebamo da se zapitamo zasto Srbija nije imala premijera 4 godine? Gde je sada deda mraz, zasto ne vodi stranku na parlamentarne izbore i stoji iza onoga sto je radio? Ta marioneta je radila iskljucivo po nalogu Tadica, a rezultati su ocigledni.
Odjednom se pojavljuje Tadic kao neko ko nudi nesto novo, a sve 4 godine je iskljucivo on vukao konce, i radio ekstremno lose.
Nije dozvolio da DS dobije drugog predesednika nakon njegovog preuzimanja funkcije predsednika drzave, nije dozvolio da Srbija ima premijera 4 godine, nije dozvolio direktne izbore u DS-u, iako je po statutu morao, postavio je svoje poslusnike.
Nama treba demokrata, a ne sultan.
Sada se oslanja na ankete koje mu pokazuju da dobro stoji, ali gradjani ce ga prozreti, i nije ni svestan koliko ce lose proce.

Divos

pre 12 godina

Više nego očekivana odluka. Jasno da gospodin Tadić ima dobre savetnike (i skupe), te je vidljivo da je, što se njega tiče, kampanja počela pre mesec-dva dana. U tom periodu obilazio je sve znane i neznane zemlje i naravno dobijao podršku od svih znanih i neznanih zvaničnika. Da li će mu to pomoći za novi izbor predsednika. Veoma teško. Sigurno u prvom krugu Srbija neće dobiti predsednika, a onda slede mučne kalkulacije i neprincipijelni sporazumi. U svakom slučaju biće jako neizvesno. Sa druge strane sama DS je totalno skrahirala i jasno da je ovo pokušaj usled ove "silne podrške" Srbiji iz belog sveta na putu prema EU da se rejting iste koliko-toliko popravi. Ovo će ipak mnogo teže ići jer građani Srbije su sad pred dilemom; verovati ovim iz vlasti ili svojim očima. A naš narod, iako je to "nenormalno", ipak više veruje svojim očima.

Dragan,Banat

pre 12 godina

Ime,kao sto je Verica Barac,
potukla bi sve kandidate zajedno,jos u prvom krugu.

Srbija ponovo izgubila normalnu osobu u nenormalnom zivotu i politici.

Milan

pre 12 godina

Od kada je to podnosenje ostavke "skracenje mandata?" Znaci i Boza Djelic i Tomica Milosavljevic su "skratili mandate", ali su oni bar objasnili zasto su to uradili i dali razlog. Kada se "skrati mandat" obicno se da neko obrazlozenje zasto se "mandat skratio."
Ja jos nisam poceo da blejim, a vi??

MRVICA

pre 12 godina

Preporucujem da se gospodin Tadic narocito okiti "maestralnom" reformom pravosudja,na kojoj nam narocito zavide uredjena drustva.Ma sta znaju oni u EU sta je pravosudje,mi cemo njih nauciti demokratiji.Verovatno nam je EP zato preporucio ukidanje clana 359,tzv.zloupotreba sluzbenog polozaja.Bas me zanima kako ce ove "nadridemokrate" da objasne masovna hapsenja i otimanja tudje imovine po ovom clanu zakona.Verovatno ce to biti mnogo "pismeno "kao sto je i ovo dosad bilo.Sva sreca idu izbori pa ce se konacno nesto promeniti.Pukose nam ledja od Borisove demokratije.

srdjan

pre 12 godina

Ma nije mi sto su izbori nego sto sad Boris mora ponovo da gazi zelenu salatu, da tepa rotkvicama i da miluje ljubicastu telad po srpskim zabitima. A taman se lepo oprao od svega, namirisao ... Uhhh, ne zavidim mu uopste!
Inace, ovo ce verovatno biti 19. uzastopni izbori na kojima, bez izuzetka, ucestvuju jedni te isti kandidati. Fale, doduse, Sloba i Bracika Kertes ali i ostatak ekipe je vec dobro uigran, skoro do savrsenstva.
Cisto za promenu, zar ne bi mogli da uvedemo pravilo da ko jednom izgubi vise nema prava da bude kandidat? I tacka!

Lun kralj noci

pre 12 godina

NEBULOZA 1
Nedemokratski surogat Ustav Srbije, bez javne rasprave i sumnjivog referendumskog izjasnjavanja tokom dva dana kaze:
"Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije."
Pretstojeci izbori na Kosovu se ne sprovode, a samim tim "legalisti" i "demokrate" krse svoj postojeci Ustav Srbije.
Sad vas ja sve pitam:
a) Da li prestojeci izbori u Srbiji imaju svoj legalitet, kako u zemlji tako i u inostranstvu?
b) Da li ce biti oslikana istinska volja naroda u parlamentu i sama legalnost buduceg predsednika Srbije?
c) Da li smo mi drzava ili samo "neuspela drzava" u odnosu na ostale drzave u svetu?

NEBULOZA 2
Tekst zakletve predsednika Srbije glasi:
"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".
a)Predsednik Srbije, zaklinje se u sta?...U nista.
b) Brani suverenitet na Kosovu, a ne sprovode izbore na tom delu Srbije?
c) O kakvoj savesti i odgovornosti je uopste ovde rec?

deNiro

pre 12 godina

Podneo je ostavku!Kaput moze da se skrati,radno vreme,nastava...Ovo je potez ocajnika,pokusaj da se namakne jos koji glas u objedinjenoj kampanji i biraci opredele izmedju SNS(Nikolic)i DS(Tadic)i time DS-u da "dodatni znacaj".Verovatno je i strah od nove skupstinske vecine(SNS+DSS) koja nece biti naklonjena predsedniku i od konflikta sa istom.U svakom slucaju,Tadic ce posle Djurdjevdana svakako biti bivsi predsednik.

Ustav

pre 12 godina

Clan 116:
"Niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike. "

Alo?! Je'l ovde neko primecuje ovaj mali problem?!

bm

pre 12 godina

Nadam se da necemo biti kratke pameti kao i mnogo puta u proslosti.
To nas je veoma skupo kostalo i svi to osecamo na svojoj kozi.
Setimo se samo koliko su truda (ali u sta) ulozili i sta su sve uradili u prethodnom periodu i bice nam jasno da treba da glasamo, da oni nikad vise ni blzu vlasti ne privire.

nemanja

pre 12 godina

kakav kalkulant!!!! umesto da donosi odluke koja se zasnivaju na ozbiljnoj politickoj analizi njegove odluke zasnivaju se na marketingu!!! jedino sto izgleda predsednik nikako da nauci jeste da se istorija prvi put desava kao tragedija (slobodan milosevic), a drugi put kao farsa (boris tadic).

pravna.plavusa

pre 12 godina

posle nepunih 12 godina,od 5.10.2000.g, imamo clana SPS-a koji ce sad biti v.d.predsednika drzave! 5.oktobar je potpuno izgubio smisao!

Conga

pre 12 godina

izgleda da se cela vladajuca stranka svela na nekoliko PR stabova... smesno je citati ove komentare podrske. kao da smo u 1975. godini, stariji se secaju i kao da svi idemo na slet i saljemo komentare podrske. Pogledajte samo druge vesti, jos 2000 izgubljenih radnih mesta, pa razmislite, treba li nam ovakav predsednik koji samo prica ili neko ko radi i ima rezultate. Samo treba da 6. maja razmisljamo hladne glave, a to je jedini dan kada nas obicne smrtnike neko nesto i pita.

Sumadinac

pre 12 godina

Gospodine Predsednice, moj savet da organizujete kampanju:
1. Uzeti gospodju Trivan da vam bude sef izbornog staba i da smislja parole
2. Kampanju bazirati na parolama: Srbija je lider u svemu /vadjenje uljanih skriljaca, zlato u istocnoj Srbiji, iridijum i platina u zapadnoj Srbiji, na Pesteru uglja za 1000 godina za celu Evropu, sto vise krava i ovaca da bude u spotovima i ne izbijati iz nekih razvojnih centara u okviru DS. Obavezno pomenuti da se bolje zivi nego 90tih i da ustvari posle tebe je potop, u stvari TI, TI I SAMO TI i nema vise niko.
Naravno clanovi DS da te hvale kako boljeg nema, kako nema lepseg /mada si mi se nesto ofucao u zadnje vreme, vidim ten ti je sive boje, valjalo bi da se malo kvarcujes/, kako ove 4 godine nije bila kriza, nego da smo mi iskoristili sansu krize i razvili nasu privredu na ucesce od citavih 13% BDP-a /zamisli kod Slobe je bilo 19, al nemoj to nigde da kazes, to ce Ivica umesto tebe da uradi/.
Obavezno biracima ponavljati svake sekunde da 90te nisu bile doba Slobodana Milosevica nego Tomislava Nikolica i da je u stvari Toma bio vladar iz senke.
Jorgovanki Tabakovic prebacivati kako nije trafiku vodila, a Vucicu kako nije postigao nista u BG iako nije bio gradonacelnik.
Po Srbiji na svakom koraku otvarati po neki most, ne mora tu veliki most, dovoljno je preko nekog potoka i onda pricati kako je to razvojna sansa citavog kraja i kako most ima pristupne saobracajnice.
Obavezno pomenuti rat i mir i naravno da si kvalifikovan da budes Predsednik, posto si ucio tu skolu i da nema smisla da bude neko ko nije kvalifikovan kao ti.
I onda kad sve to uradis, potpisi Ukaz o penzionisanju Predsednika Republike ako slucajno Toma osvoji vlast.

Branko Von Beca

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.

A kao što reče jedan od njegovih predhodnika - I tako treba i da ostane !

Siniša

pre 12 godina

Ovo je dobra odluka, treba obaviti sve izbore u isto vreme i o istom trošku i krenuti sa radom, da se ne bi cele godine bavili izborima. Ništa se neće poremetiti, jer sve kandidate veoma dobro poznajemo, tako da posebna kampanja nije ni potrebna. Oni koji su protiv su partije kojima se remeti postizborna trgovina, jer će morati da se opredele za drugi krug...to je jedini razlog zbog kojeg Dačiću ne odgovara spajanje izbora, jer bi on nadima i mesecima da trguje i sa DS i sa SNS, pa ko da više-aukcija, strašno šta se radi. Zbog toga Vučić i neće da kaže ko(Dačić) se sastajao sa Bojovićem, čeka da ga ucenjuje...

boban

pre 12 godina

Konacno docekasmo i taj dan.Treba se samo setiti sta je sve obecano 2008,a sta je uradjeno.Da podsetim,koalicija sa SPS om,Kosovo je sada priznato sa pahuljicom,nezaposlenost 700.000,otkazi 400.000,svakodnevna poskupljenja,korupcija nikad veca,... Kome se svidja neka glasa ponovo za DS.Ja vise NIKAD.Nije vise DS onaj u kojeg sam verovao.

Stone Cold

pre 12 godina

Vreme je za promene na svim nivoima i ova procena Tadica da ce bolje proci ako raspise paralelno i predsednicke izbore ,nece im nista doneti niti pomoci.

Knight XV

pre 12 godina

Sve je tako prosto, podlo, podmuklo, banalno, vulgarno, primitivno i bezobrazno da se pristojnom, normalnom i vaspitanom čoveku smuči život.

Branko

pre 12 godina

Hoćemo za predsednika Srbije čoveka iz naroda koji nije član ni jedne političke stranke ili partije. Postojeće stranke su svesno ili nesvesno za poslednjih 20 godina upropastile državu Srbiju u svakom smislu. Šta imamo sada: uništene institucije, uništena industrija, uništena poljoprivreda, uništeni ljudski i tehnološki resursi, uništena prosveta i obrazovni sistem, uspostavljen veoma loš vrednosni sistem, upropaštene srpske porodice, amateri u diplomatiji, negativna selekcija kadrova, privatne političke stranke, uvođenje GMO (genetski modifikovanog semena i hrane na mala vrata), puzajući ulazak Srbije u NATO,...

Сале

pre 12 godina

Сви од реда!Вређају ми интелигенцију! Изазивају мучнину! До 06. маја 2012. ћу повратити!

aca

pre 12 godina

Ko je ovde lud ?

Pročitajte Ustav ove naše banana države:
http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf

Posebno obratite pažnju na član 116.

Zaharije

pre 12 godina

Moze li molim vas neko da mi kaze kako Tadic moze ponovo da se kandiduje? Zar po zakonu nije ogranicen na dva izbora ili su to promenili pa cemo da imamo dozivotnog predsednika?

DEKI BGD

pre 12 godina

Steta sto nema dobrog nezavisnog kandidata, da se svi udruzimo i glasamo za dobrobit Srbije. Svi ponudjeni kandidati su vec izlizani i provereno nesposobni.

Душан

pre 12 godina

Ови нас праве лудима... Скратио је мандат?! Је л' то постоји као опција, уопште? Као није поднео оставку, па је сасвим прикладно да се кандидује поново... О томе да као Председник Србије, тј. председник свих грађана, учествује у кампањи странке, боље да не причам... С тим у вези, никад нисам разумео чему је била она халабука око помирења са СПС-ом. Две потпуно исте странке, исте идеологије, истих резона, истих механизама за остваривање својих циљева...

seka

pre 12 godina

Predsednik je dužan da poštuje Ustav Srbije. On u svom saopštenju pravi dve greške. Prva je,što Ustav ne poznaje skraćenje mandata. Dakle, Tadić je podneo ostavku.Drugo, on više ne može biti biran, jer je Ustavom predvidjeno da najviše u dva mandata može biti Predsednik.
Osim što je radio poslove drugih, menadžerisao po svetu, bio specijalni izaslanik Premijera,sve suprotno ustavnim ovlašćenjima, on i u ovako važnoj stvari povredjuje Ustav. Demokrate, imate vi boljih, zar ne?

Бојан Савић

pre 12 godina

Није он себи скратио мандат већ је поднео оставку. Када би се водили резултатима које су он његова партија до сада постигли, партија не би требало да пређе цензус, а он би требало да на изборима изгуби у првом кругу!

Quo vadis, Srbijo?

pre 12 godina

"Predsednik Srbije Boris Tadić skratio je mandat i biće kandidat za predsednika na izborima 6. maja."
Jedna jedina recenica nam je rekla u kakvom haosu od drzave zivimo.Ne moze da skrati mandat nego da podnese ostavku, to prvo, a drugo-kako zna da ce izbori biti 6.maja. Koliko znam to ne zavisi vise od njega. I trece i najvaznije, kako ce biti kandidat za predsednika kad u Ustavu pise da ista osoba ne moze biti tri puta izabrana za predsednika Srbije.

Obren

pre 12 godina

Ovo ce verovatno biti najduze podnosenje ostavke u nasoj istoriji, a mozda je i za Ginisa. Jos od nedelje je Tadic najavljivao da ce u utorak ili sredu saopstiti svoju odluku, da bi u sredu saopstio da je odlucio da u cetvrtak podnese ostavku. Znam da se vlast tesko ostavlja, ali moglo je to na bar malo dostojanstveniji nacin, a ne uz ovoliko mrcvarenje.
U svakom slucaju dobra odluka, jer cemo uz novi republicki i pokrajinski parlament i nove lokalne skupstine, dobiti i novog predsednika Republike. U suprotnom, cekali bi na novog predsednika do februara 2013. Lista "Pokrenimo Srbiju" i Tomislav Nikolic, ponosno ce trimufovati na svin nivoima.

Gordana

pre 12 godina

Predsednik Tadic ima isti problem kao i Milosevic pred raspisivanje izbora 2000.godine - dozvolio je da bude potpuno odvojen od stvarnosti, od naroda i drustvenih i socijalnih tokova. Neko ga je dobro slagao da on moze da dobije predsednicke izbore. Ovo raspisivanje izbora ima "smisla" samo ako je vladajuca koalicija spremna na neku vrstu izborne kradje ili manipulacija. Regularno, On ce ove izbore izgubiti, sto me licno ne usrecava, jer uzimajuci u obzir ko je alternativa. Ovim prevremenim raspisivanjem izbora Tadic je potvrdio svoju neodgovornost, jer drzavu ostavlja bez ijedne institucije koja normalno funkcionise, a vremena su vise nego teska. Ova neodgovornost se uklapa u sve prethodne neodgovorne poteze.

Govori ispravno

pre 12 godina

Ustav Srbije ne prepoznaje "skracivanje" mandata pa time predsednik nije skratio mandat vec je podneo ostavku, sto pokrece prevremene predsednicke izbore. Igra reci koja govori mnogo o psihologiji prenosenja poruke potencijalnim glasacima

Deni against fraud

pre 12 godina

Tacno 22 g. izgubljenoga zivota i isti ucestvuju bez ijednog coveka za koga bi se moglo reci da je progresivan.
Neka vam je svima sa srecom pocetak i sa zeljom da ujedno bude i zavrsetak i da niko ne bude izabran kao i da se ne satavi postulat koji bi Nas skroz dokrajcio i samo kroz tu krizu da se rodi novi pocetak.

Branko

pre 12 godina

Одакле политичке вође у Србији црпе храброст и право на голу политичку лаж? Зар је она најјачи инструмент политике српских странака, нарочито владајућих? Како то да у проевропској Србији скоро нико политичаре не пита о лажним обећањима, судбинских димензија, која су давали у прошлости? Како то да партократори захтевају „укидање“ партитократије?

Galaktikos

pre 12 godina

Tako je i Sloba skratio mandat.... A bio ubedjen u pobedu.... Muka mi je i od Borisa,i od Tome, i od Dacica,i od Cede, i od Velje,i od Kostunice, ma od svih njih. Daj boze da se pojavi neko sasvim razlicit od njih, pa da ih sve posalje u istoriju.... Mozda bas ja...... Mislite o tome...

Nenad

pre 12 godina

E neka je vala resio da se malo trka sa ostalim.
Sad kad dobijemo novog, ili zadrzimo "starog", predsednika ima da nam procveta 1samo tako!!!

crni domino

pre 12 godina

Sporazum( Kumanovski) - Kapitulacija!
Skracenje (mandata) - Ostavka!
Imam osecaj kao da Slobodan Milosevic vodi ovu drzavu.
Oni misle da je srpski narod - narod idiota. Ne, narod je u redu, vlast nam je idiotska.

Тадић химен :)))

pre 12 godina

Како су смешни Тадићеви са причама те нов устав,те се не рачуна,први пут..па јел Србија постојала и пре или тек кад они то одреде..по тој глупој логици да се донесе нов устав,пре тога ништа није постојало,тако бесконачно..

Branka, Svajcarska

pre 12 godina

Dragi predsednice,
Glasala bih za vas, jer druge opcije nemam ali, pored svih budalastina vaseg mladjanog ministra inostranih poslova, podizanje spomenika kompozitoru azarbejdzanske himne na novouredjenom novosadskom keju smatram kao arogantnu i nipodostavajucu uvredu svakom mislenom bicu. Ta uvreda nece proci, i ne samo od mene.

koviljka

pre 12 godina

Karadjordjevica za predsednika, zivi u dvoru, ne radi nista a ima kraljevsku platu. Usput moze da nauci i srpski ako svakodnevno bude u kontaktu sa gradjanima.

Cvijo

pre 12 godina

Šta znači "skratio mandat"? Taj izraz ne postoji ni u ustavu ni u zakonu. Ali postoji izraz "ostavka" i to kao moralan čin. Ako se podnese ostavka kao moralan čin, nemoralno je ponovo se kandidovati, a uz to postoje ustavna i zakonska ograničenja.. Meni ovo liči na obnavljanje diktature u Srbiji

stev@n

pre 12 godina

Super ste ovo "odradili"...Niste Predsednice skratili mandat, kao sto kazete, nego ste dali ostavku. Zanima me samo da li su vasi savetnici pronasli "rupu u zakonu" po kojoj se mozete kandidovati treci put? Ili ste se dogovorili sa ostalim "partnerima" da slobodno tumacite najvisi akt ove nase male i jadne zemlje...Drugo pitanje je zasto ste to uradili? Da li hocete da podignete izlaznost "vasih" glasaca jer koliko ja cujem na ulici, u drustvu, svugde se cuje ona krilatica Otpora iz 2000. "Gotovi su"...I jos nesto...Narode, dzaba ste disali suzavac i duvali u pistaljke, opet nam je "predsednik" pa makar i V.D. iz redova SPS-a...

djavolak

pre 12 godina

A neka si je vise podneo i da te nikada vise ne vidimo ni na tom a bogami ni na jednom drugom mestu koje odlucuje o Srbiji i njenim gradjanima.

Бранислав Нови Сад

pre 12 godina

Борис Тадић нема право да се поново кандидује за председника Србије, јер је биран два пута на ту функцију. Устав је недвосмислен и никакви договори који су постојали пре његовог доношења нису изнад Устава. Нови Устав не може бити изговор јер је Србија постојала и пре његовог доношења. У супротном можемо мењати Устав сваке четири године, да би председник могао доживотно бити биран.
Ево ја ћу да нам свама понудим уштеду времена и предложићу да уместо тога позовемо Лукашенка да дође да нам буде председник.

Draganče

pre 12 godina

Ovaj čovek je moje najveće razočarenje! Upropastio nas je tako da će nam trebati jako mnogo vremena ne bi li se povratili. Mrka kapa. Šlag na tortu je ono "skratio mandat"!!! Podneo si ostavku čoveče! Šteta je samo što to nisi uradio ranije.

nikols

pre 12 godina

Jos pre mesec dana smo znali razvoj situacije. Samo Tadic i DS ne zele da priznaju da ih ljudi ne ne vole nego se u narodu vidi mrznja prema njima kakva je bila protiv Milosevica.Tuzno je sta su sebi dopustili da postanu mracnjaci.

Vladimir Beba

pre 12 godina

Bilo bi dobro da nam redakcija objasni malo termin "skratio mandat" posto sam pazljivo procitao ustavne odredbe i nisam nasao na tako nesto.

Stevan

pre 12 godina

Stari predsednik Senegala je pre dve nedelje izasao po treci put na izbore, pozivajuci se na novi ustav i naravno nije prosao. Videcemo uskoro da li smo mi barem Afrika ili ostajemo beznadezno Stradija.

Aleksandar

pre 12 godina

Veoma je zanimljiva ova psiha ljudi, gde pisu ili govore "ovaj/onaj ce nas izvesti na pravi put", "on je jedini koji moze" i tako to.
Zanimljiva je, samo zato sto pokazuje nesposobnost istih ljudi u bilo cemu. Analogno, kao kada bi ubili vodju klana, a ostatak bi odjednom izgubio razum i svi se ponasaju kao muva bez glave.
Ljudi, razumite da politika vama i nama nista ne donosi. Onaj ko ima pravi posao, od mlekara do rudara, preko inzinjera, taj posao cini sve. Cini svima nama.
Strasno je, da u 21 veku, pored silne tehnologije, pored silnih shvatanja o zivotu, novih otvorenih vidika, ljudi i dalje jurcaju bez ikakve logike i razuma. Cak i ponasanje "napaljenika" stranaka je vemoa strasno za slusanje i gledanje. To sto se neko bavi politikom, da je zavrsio fakultet i ne znam sta jos, ne znaci da je ta osoba psihicki stabilna. A zadnjih 20 godina se vidi po unistenju ove drzave, raznim muljacinama, prevarama i ostalim losim stvarima. Pljujete po raznim politicarima, sto nasim sto stranim, branite svojeg koji vam je isprao mozak, a vi i dalje ne kapirate sta vam oni rade. Sada posebno kada jurcaju plakati "posao, porodica...itd". Sutra kada budete ostali bez posla, kukacete. Jer je sigurno da cete, s' obzirom da ovaj sablon i ista spika je vec vidjena.
Pocinjem da se brinem za ljudski rod, koji je totalno prolupao.

milan

pre 12 godina

Bravo Tadicu sada jos samo da obecas da ako budes opet predsednik da ces da podneses ostavku na mesto predsednika DS i bice sve u redu.

Baš tako

pre 12 godina

Ne postoji termin "skraćenje mandata", zašto Slavica ponavlja "njegove" reči, Ustav pominje samo ostavku. Ostavka mora biti obrazložena. Samo Crni Gruja piše da kad neko podnosi ostavku nema ni političko ni moralno pravo da se ponovo kandiduje. Podnošenje ostavke kad se to predsedniku čini "učinkovito" obesmišljava predsednički mandat od pet godina i spada u domen političkih manipulacija. Crni Gruja jedino zaboravlja da je ovo Srbija.

Gazi Isa

pre 12 godina

Poštovani, na predstojećim predsedničkim izborima najverovatnije će i Muftija Muamer ef. Zukorlić biti predsednički kandidat..

Tribun

pre 12 godina

Kakvi su to izbori kad još nisam ni na jednoj televiziji video zajedno Tadića, Nikolića,Dačića,Koštunicu,Jovanovića,Martinovića i Dinkića, ili duel Đilasa i Vučića, gde je Vuk Jeremić u kampanji . Niko ne priča o aferama, o korupciji, samo svi idu po farmama i nekakvim radionicama. Zašto nema tajkuna ,pre svih Miškovića, da se slika sa Tadićem ili Nikolićem, ili bar da čujemo i vidimo bar jednom najvećeg "privrednika" u Srbiji, da čujemo šta misli i krupan kapital.

Pavle

pre 12 godina

Valjda bi naslov trebao da bude "Predsednik Republike Srbije najavio da podnosi ostavku", a tek kad predsednica Skupstine primi njegovu ostavku, i nakon toga raspise izbore za 6. maj ili neki drugi datum, moze da ide naslov "Predsednicki izbori (tog i tog datuma)".

Zucker Shmeker

pre 12 godina

Dobro je da je konacno i odlucio, pa da nas sve skrati muka, i sebe i nas gradjana, a i da ustedi budzet. Samo sta od ove tri navedene opcije je prevagnulo u donosenju odluke, a i kako li to psiholog u svojoj glavi kuje.

Andrej

pre 12 godina

Kada sam poslednji put čitao zakone ove države, datum predsedničkih izbora određuje predsednica Skupštine, a ne predsednik u (najavljenoj) ostavci... Odakle vam ideja da će biti 6. maja? Biće, ali samo ako Đukić-Dejanović tako odluči, a ne novinari.

srele cacak

pre 12 godina

Pa zar je morao jos jedan dan.To je konacno kraj.Slavica sada otvara preduzeca i miluje zivotinje.Boris konacno od sutra nece vise krsiti Ustav svaki dan.

Naucnik

pre 12 godina

U prvom krugu gubis, makar i od Pastora kao ste ce na parlamentarnim izborima izgubiti DS, URS, SPO... a onda dalje sledi VLADAVINA NARODA. Na parlamentarnom nivou koalicije i vecina vas koji se sada pljujete, a na predsednickom naravno kao i prosli put. Vecina onih koji su glasali za koalicione partnere gospodina Tadica, glasace za njega jer se partije tako dogovaraju.

DemoNkratija

MIlos

pre 12 godina

hocete da kazete da je podneo ostavku? da bi se opet kandidovao? nema zemlje u Evropi u kojoj bi pobedio posle toga. kad das ostavku odustajes od posla, tj dizes ruke, priznajes da ne mozes dalje, pa ko ce onda glasati za njega ko nije mazohista??? ovo treba kazniti, jer nije jedini koji je dao ostavku, i Đelić je to uradio, priznao da nije uspeo, moj glas nece dobiti.

Shaolin Monk

pre 12 godina

"Predsednik sam još danas i sutra", rekao je Tadić.
Nadam se da će tako i ostati: da od prekosutra nikad više neće biti izabran za predsednika!

istina

pre 12 godina

"Predsednik Srbije je najavio da će predstojeći izbori biti teški i odlučijući."

ovde se potpuno slazem sa njim...
izbor je uvek jako tezak kad je ponuda ovako losa

bojan

pre 12 godina

Bilo bi bolje za sve medie da objavljuju gde se sve po Srbiji štrajkuje, i koliko je gladnih nego što prate političare na vlasti. Nekako i mogu da razumem što se izveštava o DS-u jaka su stranka (bili) ali neprestana izveštavanja o nekom URS,PUPS,JS,SPS,SDPR a da ne pominjem i partiju Nenada gospodina Čanka za koju nisam siguran ni kako se zove ali je sa liste LDP-a prešla na listu DS-a.

Vesna

pre 12 godina

Moje zapažanje vezano za izbore je:
- izbore treba organizovati na kraju godine ili na početku godine (decembar ili januar), tada je najmanji gubitak za društvo
- na pola godine organizovati izbore je loše zbog toga što zemlja stagnira pola godine pre izbora i pola godine posle izbora, ko ne veruje videće na kraju godine naš bilans za ovu godinu
- što se tiče kanditata ja predlažem sledeće:
1. predsednik da bude priznati pravnik
2. prmijer priznati inženjer
3. ministar finansija priznati ekonomsita
- sve druge kombinacije se svode na platu prosečnu platu od 300 evra...

Sjeban Skroz

pre 12 godina

Lepo, mada mučne su ove igre "hoće biti - neće biti". Kakav je to predsednik koji pre tri dana kaže da još nije doneo odluku o tome i da će to uraditi u naredna dva do tri dana. Svi izbori odjednom, odlično. Predlažem da se na isti dan i o istom trošku održi referendum sa pitanjem: "Da li ste za ulazak u Evropsku Uniju?" Tako bi njihovo opravdanje za organizaciju izbora na svim nivoima dobilo na težini. Hajde ako smeju, nek raspišu i to.

Demonkrata

pre 12 godina

Opet imamo izbore. Narod odlučuje, narod bira... ali, šta? Svoje vladare? Političare?

Zna li narod uopšte šta je to državna politika? Kako odlučuje 6 , 10 ili 200 milona ljudi od kojih je većina prosečno inteligentna, prosečno ili ispod proseka obrazovana, ogroman broj je potpuno nepismen, a ima i umno poremećenih i još više glupih? Dobro obrazovanih i inteligentnih je uvek mali procenat i to je odlika svake društvene zajednice. Ali svi imaju pravo glasa.

Ako znamo da se ljudi po prirodi dele na one sposobne da vode (kojih je uvek daleko manje) i one, u ogromnoj većini, koji nisu u stanju da funkcionišu bez vođe (lidera), onda dobijamo nelogičnu konstrukciju: nesposobna i manje inteligentna većina bira tj. procenjuje ko je sposoban i inteligentan.

Psiholozi će, naravno, naći veliki broj faktora koji kod običnog čoveka u tome presuđuju, ali to neće biti ni znanje ni logičko razmišljanje. Ta nelogičnost se zove - DEMOKRATIJA.

Branko

pre 12 godina

Predlažem da se uvede kolektivno predsedništvo do ulaska u EU ali da imaju pravo i predsednici NVO da rotiraju kao i ovi što se preokreću. Mora da bude veselo, veselo !

Zika

pre 12 godina

Predsednik ne moze da "skrati mandat" po zakonu, vec samo da podnese ostavku. Jos veca je farsa naslov da su predsednicki izbori 6 maja, a izbori nisu ni raspisani, a cak ni predsednik jos uvek nije podneo ostavku. IZRUGIVANJE DEMOKRATIJI.

Невиност без заштите ;))

pre 12 godina

То је као кад би ми девојка рекла никад нисам спавала..са тобом,претходне не рачунам то су стари устави,мислим момци :)))

jeremija

pre 12 godina

Очекивано. ДС стоји толико лоше да је на помолу катастрофа. Зато Тадић иде на изборе да подигне рејтинг ДС. Да ли ће довести брод у мирну луку, или ће потонути заједно са њим, видећемо. Не се знае, Заре игра. А улог је велики. Да ли ће победити менаџер или психолог?
Будући да ће све релевантне странке имати председничке кандидате, мислим да се неће драматично променити однос снага на парламентарним изборима.
А други круг председничких избора може да реши и изборе у Војводини. Ту ће гласови за већински избор посланика (други круг) бити пресликани са председничких избора.

nandzarasta bundevica

pre 12 godina

Ovo je ipak mehanizam odbrane zvani 'kiselo grozdje i slatki llimun', jer nam predsednik ne govori o svojevoljnoj ostavci, vec o skracenju mandata. A vreme je i da se gospodin psiholog odmori, osam godina je previse.

Slavko

pre 12 godina

On nije skratio mandat, jer to ne postoji ni u jednom pravnom aktu ove drzave, on je PODNEO OSTAVKU! A, nije se cak ni udostojio da nam je obrazlozi, sto je skandal. Ovo je igranje sa drzavom i zato ce izgubiti izbore. Od danas je obican gradjanin i nemam nista protiv da to i ostane!

Pera

pre 12 godina

Do 5-tog oktobra, bivsa komunjarska vlast se bar malo pribojavala da ce posle promena doci do preispitivanja porekla imovine i nekakvog oblika borbe protiv korupcije, pa su bili bar malo suzdrzani. Cim je postalo jasno da su po pitanju korupcije i pljacke svi isti, korupcija i pljacka se povecala, jer nema straha od moguce kazne ni za one ranije funkcionere kao ni za ove sada.

srednja skola

pre 12 godina

Da li postoje pismeniji gradjani ,oni koji poznaju i Ustav i ustavno pravo ,da nam malo objasne jeli ovo uredu?Rade nam sta hoce,kad hoce i koliko ih hoce a niko od nas se ne buni-misli tako treba ili oni bolje znaju,ili ima ko zna .Ja ne znam, a vi?

beogradska posla

pre 12 godina

sta bre vise trabunjate i prepucavate se aktivisti nijedni!
svi oni sade tikve zajedno, sutra ima da kukate kad se ds i sns izljube ko boza i jorgovanka
pogledajte sajtove stranaka, niko nije objavio listu kandidata za izbore.
daj malo da vidimo biografije profesionalnih prodavaca magle
mozda se stide?

MRdno

pre 12 godina

Kako vas nije sramota, SNeSovci? Pa vi ste, dok ste još uvek bili radikali, jurcali da usvojite ovaj Ustav. Čemu sada čuđenje? To su te činjenice u kojima se ogleda vaša nedoslednost. Šatro, dok ste bili radikali niste znali da čitate, sada ste se UNAPREDILI pa nas častite i tumačenjima.

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Opusti se malo. Te države (Slovenija, Hrvatska, Crna Gora), koje ti nazivaš banana države su ušle (ili će ući) u EU pre nas. Mi smo se do 2006. kunuli u socialistički Ustav. Po tom Ustavu su održavani i izbori u ovoj zemlji. Kada je 2004. godine Tadić postao predsednik, on je to postao po tada važećem Ustavu. 2008. godine to se desilo po novom Ustavu.
Pitaš da li onda neko može doživotno da bude predsednik ako se njemu u prilog menja Ustav? Da, teoretski to je moguće. Ali je pitanje, kako u višestranačkom sistemu, gde postoje slobodni izbori (što je kod nas slučaj dok recimo u Kazahstanu nije), obezbediti 2/3 parlamentarnu većinu za promenu Ustava? Kod nas se partije ne mogu dogovoriti ni o mnogo manje bitnim stvarima i zato je pravo čudo što smo 2006. godine dobili novi Ustav. Pored toga, buduće promene Ustava treba potvrditi i na referendumu. Znači, put do promene Ustava u normalnoj situaciji je zaista težak. Ali to što ti tvrdiš za broj predsedničkih manadata Tadića nema nikakvu vezu sa realnošću. Predsednik služi državi na način kako to propisuje Ustav. Ne sadašnji i bivši Ustav, nego samo sadašnji. Jedini važeći. A zakoni, dragi moj, se usklađuju sa važećim ustavom. Tvrditi da recimo Milan Kučan nije bio demokrtatskim metodama izabran za predsednika Slovenije u tri navrata je idiotizam prve vrste. Ne radi se ovde o tome da li neko voli ili ne voli aktuelnog predsednika već o tome šta kaže Ustav. A Ustav je jasan. Ako misliš da nije, obrati se ljudima u Ustavnom sudu Srbije i objasni im.

nemanja

pre 12 godina

Opaaa kako nam je predsednik pametan, nije on dao ostavku nego je skratio mandat!!!! Sta bre znaci skratio mandat? gde to postoji? Podneo si ostavku druze i tacka. Samo ne zvuci lepo kao "skratio sam mandat".

MRV

pre 12 godina

Боки воли, Боки пати, Боки ће да скрати.

Р.З.
Чуо сам да државници подносе оставке, али сада први пут чујем да подносе и скраћивања. К'о шнајдерај, боже ме опрости.

IgorM

pre 12 godina

Koliko je meni poznato predsednik Tadic se zeznuo ! On zauvek ostaje predsednik , ne samo danas ili sutra ! Samo sto vise nece biti na funkciji ! Isto tako su predsednici Dobrica Cosic,Slobodan Milosevic,Zoren Lilic,Milan Milutinovic,Vojislav Kostunica.

gaga-13

pre 12 godina

Sada se vidi da naša ELITA i POLITIČARI SA TAJKUNIMA (i to po ko zna koji put) da samo lepo pričaju i pljačkaju svoj narod, ponovo apelujem da se pokrenu i konačno po hitnom postupku reše svi predmeti VERICE BARAĆ, naravno uz promenu ljudi u sudstvu i drugim delovima vlasti. Dokle misle da mogu tako. Nadam se da ko hoće ovo jako dobro razume.Valjda će neko uskoro početi da brine o mladima. Pa niko ne radi svoj posao, samo govore kako nije u njegovoj nadležnosti.

Glas iz Palmoticeve

pre 12 godina

1.Lumeni iz DS-a na celu sa jedinim Mudrim Vodjom Predsednikom Tadicem resili da on da ostavku!
2.Ta ostavka je najcasnija i najpostenija stvar koju je uradio za vreme svog mandata!
3.Postavlja se pitanje zbog cega je Mudri Vodja prekinuo svoj radni odnos pre isteka roka trajanja?

Odgovor: posto nece moci da ispune nista od onog sto gromoglasno obecavaju i lazu ovaj narod, a nadaju se da ce proci na predstojecim izborima boje se da njihov kandidat (sada vec bivsi predsednik) nece moci da uz pomoc istih obecanja i lagarija dobije predsednicke izbora 10 meseci kasnije...

Saša

pre 12 godina

Ovim potezom je Tadić vratio SPS na vlast. Đukić-Dejanović će biti v.d. predsednik, a Dačić ostaje ministar unutrašnjih poslova.

FPN

pre 12 godina

@Dejan
Mislim da ti moraš mnogo toga da naučiš o političkim sistemima. Bacati u istu kesu SAD, Francusku, Nemačku ili bivše jugoslovenske republike je zaista biser nad biserima. Kao prvo, bivše jugoslovenske republike su menjale politički sistem i zbog prelaza iz jednog u drugi sistem (kojeg je pratila promena Ustava) došlo je do situacija (legalnih!) da su političari postajali predsednici u tri navrata iako Ustav propisuje samo dva mandata. Kao drugo, u Nemačkoj predsednici nisu birani na izborima već u saveznom parlamentu. Kao treće, način izbora američkog predsednika je nešto najgluplje što postoji u politici jer omogućava pobedu i kandidatu, koji dobije manji broj glasova od svog protivkandidata ili osvoji većinu u manjem broju saveznih država od svog protivkandidata! Da li si spreman da dobiješ predsednika koji je zbog nekakvih "elektora" odneo većinu samo u Beogradu, izgubio u svim ostalim delovima države i dobio npr. 45% glasova a njegov protivkandidat 55%? ... Ostavi se ti tvojih političkih uzora.

novicas

pre 12 godina

Kandidovaću se za predsednika,keve mi.Moje predizborne poruke, za koje ću se boriti, su:-da Kosovo prizna Srbiju,-da EU konačno uđe u Srbiju kao treća autonomna pokrajina,-da se preko koridora 10 napravi koridor 11,-da se kupi 8 miliona krava muzara i svakom građaninu Srbije da po jedna. Time bismo iskorenili nezaposlenost,a postali bismo i najveći proizvođač mleka i balege u regionu i šire.Ako sve gore navedeno odradim pre roka,skratiću mandat,škole mi!