Raznovrsna "ponuda" u parlamentu (1923)

Izbori za poslanike Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1923. godine pokazali su svu razuđenost tadašnje političke scene. Vlast i opozicija nisu bili udruženi u prepoznatljive blokove a nacionalna, verska i ideološka raznovrsnost predstavljena je u parlamentu.

Info

Izvor: B.D.

Nedelja, 11.03.2012.

11:00

Default images

Embed from Getty Images Izbori za poslanike Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca 1923. godine pokazali su svu razuđenost tadašnje političke scene. Vlast i opozicija nisu bili udruženi u prepoznatljive blokove a nacionalna, verska i ideološka raznovrsnost predstavljena je u parlamentu.

Posle izbora na kojima je glasao 2.177.051 građanin tadašnje , tek pet godina stare države čak 16 političkih partija imalo je svoje predstavnike u Narodnoj skupštini.

Relativni pobednik izbora bila je Narodna radikalana stranka predratnog premijera Nikole Pašića koja je dobila glasove u celoj zemlji. Narodna radikalna stranka imala je, posle izbora 108 poslanika u parlamentu sa 312 mesta.

Odmah za njom je bila Hrvatska republikanska seljačka stranka sa osvojenih 70 mandata. Jugoslovenska demokratska stranka imala je 51 mandat a Slovenačka narodna stranka (Slovenska Ljudska stranka) 24.

Jugoslovenska muslimanska organizacija osvojila je 19 poslaničkih mesta, Tursko arnautski savez „Džemijet“ 14, Savez zemljoradnika 11, a Nemačka stranka Jugoslavije 8 poslaničkih mandata.

Hrvatska pučka i bunjevačko-šokačka stranka osvojila je 3 mandata a , Socijalistička partija Jugoslavije, Jugoslovenski savez i Crnogorska federalistička stranka osvojile su po dva.

Srpska stranka, Nezavisna seljačka partija i Rumunska partija osvojile su po jedno poslaničko mesto.

Nezavisna radnička partija Jugoslavije koja je osvojila duplo više glasova (3,7 % od ukupnog broja glasača) od stranaka koje su osvojile tri mandata zbog rasutosti glasača nije dobila mesto u parlamenti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: