Nikolićeva ponuda je bila korektna

Ne čuje se često od političara u Srbiji da nešto odbijaju iz moralnih razloga. Posebno ne vlast. Rasim Ljajić, lider Socijaldemokratske partije Srbije, upravo je to učinio kada ga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao i ponudio učešće u republičkoj vlasti čiju bi okosnicu trebalo da čine naprednjaci, socijalisti i regionalisti. U razgovoru za „Politiku” objašnjava – zašto.

"Predsednik Nikolić je bio korektan. Ponudio nam je učešće u vlasti, rekao da oni svakako imaju većinu ali da smo mi napravili rezultat i da region treba da ima svog predstavnika koji je dobio najviše glasova. Ja se samo ne slažem s delom tog obrazloženja u kojem se zapravo kaže da smo mi manjinska stranka. Mi nismo manjinska stranka, mi smo stranka koja deluje na području cele Srbije, imamo svoje predstavnike u gotovo svim opštinama u zemlji", kaže Ljajić.

Hoćete da kažete da vas on i dalje vezuje za Sandžačku demokratsku partiju (SDP) umesto za SDPS?

"Jeste, ali to je irelevantno. U svakom slučaju, cenim da je to bila korektna ponuda i ja sam rekao da su se prema toj ponudi isprečili isključivo razlozi moralne prirode. Za stranku bi sigurno na kratak rok bilo profitabilnije da uđe u vlast i da se dalje razvija, pre svega u smislu jačanja stranačke infrastrukture. I kada je reč o vidljivosti stranke bilo bi bolje da budemo deo buduće vlade. Međutim, to bi bilo krajnje neprincipijelno i nemoralno s obzirom na to da smo mi bili na listi Demokratske stranke. Ja bih se naprosto osećao kao da sam nekome zavukao ruku u džep."

Znači, da ste ušli samostalno u parlament, vi biste razmislili o toj ponudi?

"To je potpuno druga pozicija. U tom slučaju mogli bismo komotno da pregovaramo i ukoliko bismo se usaglasili oko elementarnih principa konstituisanja te vlade mogli bismo najozbiljnije da razmišljamo o učešću. A na ovakav način – dobili bismo deo vlasti ali bismo izgubili obraz. A u životu možete sve da operete osim obraza. Mi ćemo ovu vrstu principijelnosti demonstrirati na najbolji način i u Vojvodini, gde smo bili u koaliciji sa SPS-om. Imamo dva poslanika u Skupštini Vojvodine i ukoliko SPS bude izbačen iz pokrajinske vlasti i mi ćemo deliti sudbinu te koalicije u kojoj smo bili."

Vi ćete onda biti dvostruki gubitnici.

"Mi ćemo biti jedina stranka, pored DSS-a, koja je bez vlasti. Svi će biti negde na vlasti, mi ćemo biti u opoziciji. Ali to je izbor i ja mislim da je to krajnje principijelno. Mislim da je to neka investicija u političku budućnost, jer ovo što sada imamo jeste najobičnija buvlja pijaca. Inače, bez obzira na ovu odluku, mi ćemo podržavati svaki reformski zakon i sve ono za šta mislimo da je u interesu građana Srbije."

A šta vam kažu u stranci?

"Imali smo sednicu Glavnog odbora u nedelju i razgovarali smo o ovome. Izneo sam upravo sve ove elemente i apsolutno su svi za to da zadržimo ovaj kurs. Jer ukoliko i mi prihvatimo ova pravila koja su trenutno dominantna – ko da više i šta ko da u tom trenutku... Ja ipak mislim da se ne jede sve što leti i da treba jednu dozu principijelnosti i doslednosti da sačuvamo."

Ta vaša priča o moralu, principijelnosti, doslednosti, danas na političkoj sceni Srbije zvuči pomalo egzotično.

"Mi smo i opstali svih ovih godina zahvaljujući toj nekoj dozi i principijelnosti i moralnosti i doslednosti koje smo u datim okolnosti pokazivali. Ako će nas to u budućnosti koštati političkog opstanka, odnosno ako će ljudi i dalje da biraju trgovce umesto političara onda tu nema spasa i onda mi i ne treba da postojimo."