Krkobabić, optimista s rezervom

Predsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije Jovan Krkobabić očekuje da će parlamentarnu većinu obezbediti koalicije SPS-PUPS-JS i "Izbor za bolji život", ali neisključuje mogućnost da "taj projekat ne uspe".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

12:17

Default images

"Očekujem da sa Demokratskom strankom napravimo skupštinsku većinu uz prevazilaženje odredjenih teškoća. Pred nama su izuzetno teški poslovi i zadaci i nadam se da ćemo uspeti", rekao je Krkobabić u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, stranke ne mogu da vode sopstvenu politiku, već moraju "malo više da slušajui šta im narod kaže, a narod ih je na izborima kaznio sve i rekao da ovo što rade nije dobro".

"Naša koalicija dobila je 140 odsto više glasova nego prilikom prethodnih izbora i mi to poverenje ne smemo da izneverimo", podvukao je Krkobabić.

Krkobabić je uveren da je Srbija zemlja koja može da izadje iz "vrtloga negativnih kretanja sopstvenim resursima", bez obzira na dubinu ekonomske krize, ali pod uslovom da se ti resursi racionalno i uz vrlo precizno utvrdjene prioritete iskoriste za dalji razvoj zemlje.

Citirajući Lazu Pačua, lekara koji je, kako kaže istorija, "napustio ordinaciju da bi kao ministar finansija izlečio Srbiju", Krkobabić je naveo da samo na tim principima Srbija ima šanu da izadje iz krize.

"Sada nam treba jedan Laza Paču koji će sav novac staviti u jedna ćup i reći - odavde ćemo trošiti samo onoliko koliko imamo, za ono što je najnužnije u ovom trenutku. Ako tako radimo, garantujem da ćemo iz ove krize izaći bez velikih lomova i posledica po stanovništvo i ipak se kretati napred", rekao je Krkobabić.

Po njemu, ne postoji borba protiv siromaštva, ako se prihvati predlog da treba smanjiti ili zamrznuti penzije. Stoga, smatra on, ako se to i učini "penzioneri će umirati od gladi i biće stvoren socijalni genocid nad sopstvenim narodom".

"Tu poziciju Jovan Krkobabić ni pod kakvih uslovima neće prihvatiti. Ta tema je bila na dnevnom redu mog (Ivica) Dačićevog i (Dragan) Markovićevog razgovora sa (Borisom) Tadićem i posle rasprave smo je zajednički odbacili, i Tadić i naša koalicija", rekao je Krkobabić.

To je, dodao je, bila i tema nedavnog susreta lidera koalicija SPS-PUPS-JS, kada je razgovarano o iznalaženju zajedničkih dodirnih tačaka koje mogu da izdrže pritisak vremena i koje mogu na isti način da budu branjene.

Tada je postignut dogovor da borba protiv siromaštva bude prioritet, podsetio je Krkobabić i ukazao na statističke podatke da u Srbiji ima 1.700.000 penizionera, da je prosečna penzija 22.200 dinara, odnosno 190 evra, što je, kaže, ispod granice izdržljivosti.

Još 1.400.000 penzionera prima niže penzije, a više od 500.000 penzionera dobija mesečni ček na kome je iznos manji od 12.500 dinara, dodao je.

"U ime te katagorije gradjana, a to je skoro jedna trećina stanovništva, ne mogu da prihvatim nikakav program koji bi tu populaciju doveo u teži položaj od onoga u kome se sada nalazi, jer je već sada pitanje da li mogu da izdrže", smatra lider PUPS-a.

Prenoseći deo razgovora sa Dačićem i Tadićem, Krkobabić je naveo i da opredeljenje ka evropskim integracijama ostaje deo dogovora, da pitanje Kosova i Metohije mora biti predmet razgovora i da ne može biti nametanje rešenja koje ne bi odgovaralo Srbiji.

Srbija se ne može odreći same sebe, naglasio je Krkobabić i dodao da podržava nastavak razgovora na tu temu, ali da "unapred opredeljivanja šta kome padne na pamet - ne važi".

To su uslovi koje je PUPS, u okviru koalicije, postavo Tadiću kao kandidatu za mandatara, za razgovore koje bude vodio tragajući za trećim partnerom.

"Mi (koalicija SPS-PUPS-JS i koalicija stranaka oko DS) imamo 111 mandata, tih 20-ak, koji treba da nam pridju, moraju da prihvate ovu tezu. U protivnom nema koalicije, jer ako će neko insistirati da radimo ono što ne možemo, koalicije ne može biti", rekao je Krkobabić.

U tom smislu pitanje trećeg partnera nije pitanje lidera LDP i URS Čedomira Jovanovića i Mladjana Dinkića, već politike koje njihove koalicije vode.

U pitanju su politika, program, filozofija i shvatanje tih partija o tome kako treba da izgleda Srbija, pojasnio je Krkobabić. Lider PUPS je ponovio uverenje da će do kraja meseca "biti čista situacija i da će se znati da li će sa DS biti moguća koalicija i početi sa formiranjem vlade".

"Ako ne uspemo u tome, onda moramo da se okrenemo razgovoru sa drugom stranom, a ako i to ne uspe, moguća je i treća varijanta - da dve velike partije prave koaliciju, i to nije nemoguće. Da li bi ona bila funkcionlana i korisna, to je drugo pitanje, ali teorijski je sve to moguće", ukazao je Krkobabić.

Upitan koje će zahteve PUPS postaviti ukoliko se dogovori vlada sa DS, Krkobabić je kategorički odgovorio da je stranka koju vodi partner u tom procesu i da ni od koga ne traži ništa, niti ikome išta nudi.

"Kažu koalicija oko Ivice Dačiha i Borisa Tadića, nema oko, iza i ispred, ovde se radi o potpuno ravnopravnim partnerima koji vode razgovore kako na najbolji način da konstituišu parlamentarnu većinu koja bi bila sposobna da organizuje poslove države i samu državu kao mehanizam, koji bi u četvorogodišnjem mandatu dao najbolje rezultate", rekao je Krkobabić.

Šta bi ko radio biće predmet dogovora medju partnerima kada se prethodno dogovore strategijska pitanja, zaključio je lider PUPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: