Krkobabić: Mogući i izbori

Jovan Krkobabić, šef Partije ujedinjenih penzionera Srbije, o sastavljanju novog kabineta: Postoji šansa da neke druge stranke formiraju vlast. Ne treba isključiti nijednu varijantu.

Očekujem da Demokratska stranka već u ponedeljak ili utorak prijavi predsedniku Tomislavu Nikoliću da imaju parlamentarnu većinu zajedno sa našom koalicijom SPS-PUPS-JS i još nekim političkim partnerima. Tako će Boris Tadić zvanično da postane mandatar za sastavljanje vlade.

Info

Izvor: P. V.

Petak, 01.06.2012.

21:24

Default images

To je izjavio za "Novosti" Jovan Krkobabić, lider PUPS, koji veruje da će ministarski kabinet uskoro biti formiran. Ipak, ne isključuje ni opciju da neke druge stranke i savezi preuzmu vlast, pa čak ni da se ponove parlamentarni izbori.

Jeste li se kao koalicija definitivno opredelili da formirate vladu sa DS?

"Postigli smo džentlmenski sporazum sa DS i započeli smo pregovore o novoj vladajućoj većini. Ozbiljni razgovori o kadrovskim rešenjima i o novoj politici tek predstoje. Vladu treba formirati brzo, ali ne brzopleto i kuso."

Ko će vam biti treći partner - Jovanovićev "Preokret" ili Dinkićev URS?

"Ne učestvujemo u tim razgovorima. DS je preuzeo na sebe da pregovara sa potencijalnim političkim saveznicima. Očekujem da nam brzo saopšte šta su uradili i sa kim bismo mogli da formiramo većinu."

Znači li to da ćete prihvatiti svakog koga odabere Tadić?

"Ne znači. Jer, tek kada budemo znali ko su potencijalni partneri, videćemo da li nam se slažu politički programi i principi na kojima treba da počiva vlast."

Na kojim principima ćete lično da insistirate?

"Vidimo da neki političari već pominju zamrzavanje ili smanjivanje penzija. Odmah u startu da im kažem: od toga nema ništa. Penzije su već na granici izdržljivosti i ja neću dozvoliti da se najstarija populacija uništi."

To podseća na pregovore kad ste okrenuli leđa DSS i formirali vladu sa DS... Može li doći do novog zaokreta?

"Dok uspešno pregovaramo sa DS, ne želim da razmišljam o drugim opcijama. Verujem da ćemo uspeti da formiramo vladu."

Šta ako se izjalove pregovori? Možete li preći na okrugli sto naprednjaka u potrazi za većinom?

"Nebrojeno puta sam rekao da ne bežimo od razgovora sa bilo kim na političkoj sceni. Ne treba isključuti nijednu varijantu u Srbiji jer postoji na stotinu načina da se formira buduća vlast. Takođe, može se desiti da svi razgovori propadnu i da se parlamentarni izbori ponove."

Koliko su tačne spekulacije da PUPS traži vicepremijersku funkciju, ali i resor za rad i socijalnu politiku?

"To su potpune besmislice. Ne tražimo ni od kog ništa. Mi smo na izborima dobili poverenje građana da preuzmemo odgovornost za vođenje naše politike. Niti od nas neko nešto traži, niti mi tražimo, niti ovde ima ko šta da daje. Pregovori će biti ravnopravni ili nas u njima nema."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: