Nikolić: Samo budala ne mijenja mišljenje

U intervjuu za njemački list, predsjednik Srbije odbacio tvrdnje da njegovo okretanje vrijednostima EU nije iskreno

Info

Izvor: Prevod: Mirko Vuletiæ Mihael Martens

Četvrtak, 24.05.2012.

12:24

Default images

FAZ: Gospodine Nikoliću, Vi ste kazali, i govorite to do danas, da je Velika Srbija Vaš „san i želja“, čak i da možda samo pri želji i snu bude ostalo. Kako se, pak, u Sarajevu ili Zagrebu gleda na predsjednika sa takvim snoviđenjem?

NIKOLIĆ: Takve izjave niste čuli već godinama od mene.

FAZ: Još 2011. ste u jednom intervjuu tačno to kazali.

NIKOLIĆ: Tačno. Ima snova koje čovjek nikad ne može da ispuni. Ali već odavno vidim da je Hrvatska jedna međunarodno priznata država, da su hrvatske granice na Dunavu i da neće biti daljih promjena granica. Isto važi i za Bosnu i Hercegovinu... Kao što želim da Srbija postoji u granicama priznatim od međunarodne zajednice, tako to pravo želim i drugim državama. Moji snovi, iz vremena kad se Jugoslavija raspadala, kad se odlučivalo ko će gdje da živi, se nažalost nisu ispunili. I , kako stvari stoje, neće se ni ispuniti.

FAZ: U intervjuu za „Novosti“ u novembru 1995. rekli ste da ste član srpskog četničkog pokreta. Šta to znači?

NIKOLIĆ: U srpskoj Armiji su prije II svjetskog rata postojale specijalne jedinice, kakve svaka armija ima. Te su jedinice zvali četnici. One su bile u prvim borbenim redovima, prvaci, koje su izvodile najteže akcije. Za vrijeme II svjetskog rata, četnici su, kao monarhističke trupe u domovini, bili podržavani od strane saveznika. Ali onda su pobijedili partizani i podrška saveznika je prešla na njih. Četnici su bili oklevetani. Svaki put, kad jedan Srbin pođe u rat, osniva se taj četnički pokret. Kad je došlo do sukoba u Jugoslaviji, po ustavu je bilo moguće da se dobrovoljci organizuju pod komandom regularnih snaga.

FAZ: I Vi ste bili kao četnik u ratu?

NIKOLIĆ: Kao dobrovoljac sam bio u ratu i zbog toga se ne stidim. Dodijeljena mi je titula četničkog vojvode. Ali kad je Slobodan Milošević 1993. srpske radikale napao i optužio da držimo naoružane trupe i spremamo rušenje vlade, onda smo rasformirali četnički pokret. Od tada se više nisu sastajali. Tada sam rekao da kao četnički vojvoda moram uvijek ostati četnik i da ću, ako me neko nekad ponovo pozove, ponovo braniti Srbiju.

FAZ: Kao predsjednik Srbije sa ovakvom prošlošću, ne biste mogli da odete u posjetu makar polovini susjednih država. Uzmimo za primjer Hrvatsku.

NIKOLIĆ: To zavisi od Hrvatske. Ja ne mogu da odlučujem o tome da li će me Hrvatska primiti ili neće. Ja ću predsjednika Hrvatske primiti u Beogradu. To je dio mojih predsjedničkih obaveza. Narod me ne bira da bih se svađao sa drugima, nego da sa njim uspostavljam kontakte. Zašto ne bi Hrvatska željela kontakt sa mnom?

FAZ: Zbog Vaših pređašnjih izjava.

NIKOLIĆ: Da li sam ja probisvijet? Da li sam ja zločinac? Da nešto nisam prečuo? Za Hrvatsku ja nisam zločinac. Ni kao građanin nisam zločinac. Za Hrvatsku ću biti jedan predsjednik, koga je narod Srbije izabrao. Ako Hrvatska hoće, sarađivaćemo. Ako neće, to je pravo Hrvatske. Hrvatska će uskoro biti članica EU, ali u odnosu na Srbiju, ona je nepravdeno privilegovana. Pitanje srpskih prognanika iz Hrvatske i njihove imovine nije riješeno. Hrvatskoj nije uspjelo da uspostavi dovoljno bezbjednosti da se Srbi, bez ikakve opasnosti, mogu vratiti. Ne mogu ni da raspolažu svojim nekretninama. Znači, nema razloga da Hrvatska bude ljuta na mene.

FAZ: U Vukovaru sada živi više Srba nego prije 10 godina. To kaže čak i gradonačelnik Vukovara.

NIKOLIĆ: Jer je Vukovar bio jedan srpski grad. Tamo Hrvati nema da se vraćaju.

FAZ: Da se vratimo mi Vašoj prošlosti: 3. novembra 1991. su srpski radikali, u dokumentu koji ste Vi potpisali, zahtijevali od tadašnje vlade Jugoslavije da „naredi opšti napad na Dubrovnik, prvi ustaški grad, u kom su besomučno...“

NIKOLIĆ: .“....sve srpske kuće razorene“. Ja znam šta sam iznio. Ali tada nisam bio predsjednik. Čak ni poslanik. Govorio sam kao građanin. Partija je tek bila osnovana. Ali ovim se jezgru problema u regiji Dubrovnika nismo ni približili. Preko noći su sve srpske kuće porušene, sve! Mi Srbi smo rado živjeli u okolini Dubrovnika, tamo smo imali naše kuće. I onda dođoše novi vlastodršci i preko noći porušiše sve srpske kuće. Kako je onda trebalo da reagujemo? Kad srpske kuće gore, šta je trebalo da kažemo? Pa dobro, nek gore, jer su srpske?

FAZ: U jednom saopštenju srpskih radikala iz 1991, ispod koga je Vaš potpis, kaže se: „Šiptari, koji se nisu registrovali kao građani Srbije, moraju za Albaniju, a Hrvati imaju da se sa Italijom i Mađarskom dogovore, kako da podijele teritorije zapadno od linije Karlobag-Ogulin-Karlovac-Virovitica“.

NIKOLIĆ: To je bila tadašnja politika srpskih radikala, koju smo svi podržavali.

FAZ: Znači, to je bila i Vaša politika?

NIKOLIĆ: Tako je. Ja sam pripadao toj partiji. Morao sam da pratim tu politiku.

FAZ: Šta mislite o tome danas ?

NIKOLIĆ: Šta bi bilo da Srbija taj rat nije izgubila? Da Srbija nije bila bombardovana i da je srpski narod mogao da bira gdje će živjeti? Gdje bi onda živio? U kojoj državi?

FAZ: U Velikoj Srbiji?

NIKOLIĆ: Kako god da je ko nazove. Niko srpskom narodu nije dao mogućnost da odluči gdje hoće da živi. Kad je srpski narod rekao da hoće da živi ovdje i hoće da svoju državu tako nazove, kako želi, bio je prognan, da se nikad više ne vrati. Ko svoje građane progoni, taj je kriv, ne samo po međunarodnom pravu.
Beta
FAZ: Smatrate li da je teritorijalni integritet država bitan?

NIKOLIĆ: Integritet ne smije biti doveden u pitanje. Toga više nema. Države postoje, one su međunarodno priznate. To, na šta me sada Vi podsjećate, to je bilo onda. Tada smo se svi borili jedni protiv drugih, da bismo dobili nove granice. Evropa se stavila na stranu Hrvatske i u Bosni podržavala Aliju Izetbegovića i tako smo dobili granice, koje danas imamo. Danas su to državne granice.

FAZ: U novembru 2003. ste „Vestima“ rekli: „Što se tiče Hrvatske, sa njima, u okviru ovih granica, nećemo imati diplomatskih odnosa“. Da li biste se, kao predsjednik, založili za prekid diplomatskih odnosa između Srbije i Hrvatske ?

NIKOLIĆ: Da li bi trebalo da se vratim ideologiji od koje sam pobjegao? Ja sam se od toga udaljio i pošao drugim putevima. Jedan sam od tvoraca novog srpskog ustava, u kojem su evropske vrijednosti ovjekovječene. Vlada naravno pokušava da mi podmetne da moje okretanje ka EU nije iskreno, ali to je besmislica.

FAZ: Ali, čudno je malo, kad neko danas tvrdi jedno, a sjutra drugo?

NIKOLIĆ: Jedan francuski filozof je rekao da samo budala ne mijenja svoje mišljenje. Ja sam prošao kroz jedan proces i okončao ga. Tamo me niko više vratiti ne može.

FAZ: Kakve su Vaše predstave budućnosti za Srbiju? Zar ne bi bilo bolje za Srbiju da bude dio Ruske Federacije, nego da bude kolonija EU, kako ste rekli još prije 2008?

NIKOLIĆ: To nije dobra ideja, jer smo u 11 godina od pada Miloševića veoma puno uradili za članstvo u EU. Iz EU dolazi 97 odsto svih naših investicija. Mi smo naše zakonodavstvo prilagodili EU. Za nas bi bilo sada veoma teško, ako bi nas EU odbila i saopštila nam da ne možemo biti članovi. Mi bismo morali cio naš sistem da promijenimo. Sve bi onda bilo uzalud. Uradili smo puno toga lošeg, kako bismo ispunili uslove za članstvo.

FAZ: Na primjer?

NIKOLIĆ: Puno toga smo se odrekli, dopustili da nam kažu kako da izdvajamo sredstva iz sopstvenog budžeta i dopustili uvoz robe bez carina.

FAZ: Ako Srbija bude član EU, to će biti i Kosovo.

NIKOLIĆ: Da, ali plašim se da će Kosovo zaostati i da će mu trebati puno više vremena. Nemoguće je da Kosovo, čak i da bude nezavisno, zajedno sa Srbijom uđe u EU.

FAZ: Ali Srbija sigurno neće biti primljena u EU prije nego što objasni da neće sprečavati članstvo Kosova u EU.

NIKOLIĆ: Onda neće biti član EU. Nažalost. Srbija mora da se oslobodi prošlosti, jer se ne može živjeti u prošlosti. Što samo mene stalno podsjećate na moju prošlost? Svako ima svoju prošlost!

FAZ: Ali stare izjave predsjednika Tadića nisu poput Vaših. On nije zahtijevao napad vojske na Dubrovnik.

NIKOLIĆ: Tadić je tek od 2000. u politici. Politika je, da ima situacija u izbornoj borbi, u kojima kažete i ono što nećete učiniti. To je izborna borba. Možda bi neko od nas i rekao da bi podijelio Kosovo, ali u izbornoj borbi to ne smije reći. Inače će izgubiti glasače. To možete kasnije da uradite.

FAZ: Da li se stvarno gube glasovi, ako se to kaže ?

NIKOLIĆ: Ako kažem: mi nećemo dati Kosovo, onda sam ratni huškač. Ako kažem: podijelićemo ga, onda sam izdajnik.

FAZ: Srbi su, ipak, odavno shvatili da je Kosovo izgubljeno.

NIKOLIĆ: Bespogovorno. Ali i pored toga, oni neće glasati za onoga ko im to kaže.

Želi da napravi državu poput Njemačke

FAZ: Da li je članstvo u EU u interesu Srbije?

NIKOLIĆ: Da. Srbija je mala i ne može da ostane sama. Mi želimo da uđemo u EU. Ispunićemo sve uslove. Ja želim da napravimo državu poput Njemačke.

FAZ: U Srbiji najviše 50 odsto stanovništva želi uopšte u EU.

NIKOLIĆ: Tačno, na početku ih je bilo 80 odsto.

FAZ: I sad ih ima sve manje.

NIKOLIĆ: Jer je vlada loše radila i sve svoje greške pripisivala EU.

FAZ: Ili zbog toga što Srbi imaju sve manje iluzija šta je u stvari EU.

NIKOLIĆ: Ne, nego zbog toga što je ova vlada korumpirana. Mi smo zemlja kriminalaca. Mi smo zemlja koja je sprovela besmislenu reformu pravosuđa. Mi smo zemlja u kojoj političari izdaju stotine miliona eura, ne bi li sebi podigli političke spomenike. Vlada je kriva što je ugled EU opao. EU je to shvatila, i od prošle godine ne podržava više ovu vladu.

FAZ: Da li je tačno da Tadić sve drži pod kontrolom?

NIKOLIĆ: Ne samo pod kontrolom. Njegovi zamjenici su vlasnici medija! Njemačka nosi ogromnu odgovornost u Srbiji. Ona ne smije da dopusti da građani Srbije o njoj sude na osnovu njenog stava prema Kosovu. Njemačka je stvorila potpuno pogrešan utisak, da sve što Njemačka u Srbiji preduzima, ima veze sa Kosovom. Njemačka je za Srbiju puno više od ultimativnog zahtjeva da raspustimo naše institucije na Kosovu, što ovdje, naravno, vrlo loše zvuči. Njemačkoj ne treba EU da bi dobro sarađivala sa Rusima. Njemačka i Rusija mogu dobro sarađivati preko Srbije. Njemačka ovdje može da izgradi fabrike i izvozi u Rusiju, po puno manjim carinama.

O Kosovu da odluče građani

FAZ: Kako stoji sa Kosovom i mogućom podjelom?

NIKOLIĆ: Kosovo je ustavni dio Srbije i toga se takođe predsjednik mora držati. Protivustavno ponašanje je kažnjivo. Mi možemo da razgovaramo i moramo da pregovaramo, ali čak ni gospodin Tadić, koji je rekao da je članstvo Srbije u EU bez alternative, nije bio spreman da prizna nezavisnost Kosova. Kako bih ja to onda mogao?

FAZ: Vi ste rekli da srpski narod treba da donese odluku o Kosovu na referendumu.

NIKOLIĆ: Zato što je i Ustav prihvaćen na referendumu. To leži u rukama građana. Kosovo ne pripada ni meni ni Tadiću. To je vlasništvo svih građana Srbije. O tome ne možemo mi političari da odlučujemo. To mogu samo građani Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: