Đilas: Tadić ostaje stub Srbije

Najvažniji izbori u ovoj državi su izbori za predsednika Srbije. Zbog toga je važno da građani na njih masovno izađu, odaberu sigurnu budućnost i glasaju za Borisa Tadića. Njegova pobeda garancija je da će Srbija u narednim godinama da se razvija, postepeno da izlazi iz ekonomske krize, a građani da žive bolje.

Info

Izvor: Predrag Vasiljeviæ

Utorak, 15.05.2012.

22:31

Default images

To je poruka Dragana Đilasa, gradonačelnika Beograda, pred drugi krug glasanja za prvog čoveka Srbije. Prema njegovim rečima, posle 20. maja, u kratkom roku bi trebalo da se formira najšira moguća vladajuća koalicija od svih istinskih proevropskih snaga i da se formira nova vlada.

"Građani su jasno poručili da ne žele neizvesnost i eksperimente već sigurnost, bolji život i izlazak iz krize. Zahtevaju efikasniju i hrabriju Vladu, radom prethodne nisu u potpunosti zadovoljni. Ali, jasno su rekli da u opozicionim strankama, pre svega u SNS, ne vide mogućnost za promene nabolje."

Zbog čega smatrate da je baš ovaj drugi krug predsedničkih izbora najvažniji za budućnost?

"Na glasačkom listiću su dva kandidata koja suštinski predstavljaju dve različite politike u Srbiji. Tadić je simbol sigurnosti, stabilnosti i saradnje sa svetom iz kog dolaze investicije. Nikolić odslikava konfuznu, nesigurnu i nepredvidljivu politiku koja se vodila pre dvadeset godina. To su dva puta, koja se nikako ne završavaju na istom mestu." Zar Srbija ne bi mogla da napreduje ukoliko bi Nikolić pobedio, a vladu opet vodio DS?

"Nema funkcionisanja institucija ako nema normalne saradnje između vlade i šefa države. To je osnov za sigurnost i stabilnost u narednim godinama. Boris Tadić je krov političke konstrukcije Srbije. Vlade mogu da se menjaju, rekonstruišu, ali predsednik je čvrstina i sigurnost državne politike i garant stabilnosti. Tadić je garant da se nacionalnim interesima neće trgovati. Predsednik je stub države."

Znači, ne dolazi u obzir kohabitacija sa Nikolićem?

"Ne mogu da zamislim da Tomislav Nikolić ide da razgovara sa Markioneom iz "Fijata", direktorima "Simensa", "Boša" i drugim investitorima i da im kaže "dođite u Srbiju, ovde je sve super, uložite pare u kanal od Dunava do Egejskog mora..." Ja uopšte ne vidim tu mogućnost i to mi je nešto potpuno neprihvatljivo. Mnoge investicije su došle u našu zemlju zahvaljujući ličnom radu predsednika Tadića. Putovao je svuda po svetu i kucao na svaka vrata ne bi li ovde stigao neki investitor koji će da zaposli makar jednog čoveka, jer, taj čovek, zahvaljujući plati koju sad ima, može da kupi osnovne stvari svojoj deci. Takav predsednik Srbiji treba." Na osnovu čega gradite samouverenost pred drugi krug kad je razlika između dva kandidata svega 0,3 odsto glasova u korist Tadića?

"Tadić je na ovom, trećem međusobnom odmeravanju snaga, dobio prvi put više glasova i u prvom krugu od Nikolića. To je jasna poruka građana. Ako svi izađu u drugom krugu, Boris Tadić će sigurno pobediti. Mnogi birači ne glasaju u prvom krugu, jer ga doživljavaju kao polufinale u kome se zna ko će u finale. Finale niko ne sme da propusti, jer se u finalu odlučuje sudbina ove zemlje. Verujem u pobedu zdravog razuma. Verujem da Srbija ne može da izabere čoveka koji svako malo povlači poteze koji se sa zdravim razumom graniče."

Na koje stranke, osim SPS, računate za stvaranje vladajuće većine - "Preokret" ili URS?

"Sve stranke koje imaju jasnu proevropsku orijentaciju i sličan način razmišljanja dolaze u obzir za sastav nove vlade. Koalicije oko DS i SPS imaju zajedno 112 poslanika i praktično nam je potrebno još samo 14. Ali, smatram da je za Srbiju najbolje da formiramo što širi blok jer nam je sada potrebno što veće jedinstvo i što širi konsenzus." Kako izbeći nejedinstvo, i to da svaka stranka u širokoj koaliciji bude "država za sebe"?

"U novoj vladi ne smeju da se dele resori po "feudima" već moramo da izaberemo najbolji tim iza koga ćemo zajednički svi da stanemo. To je jedini recept za uspeh. Sve stranke moraju da rade za zemlju i da ne razmišljaju da li će im to donositi glasove za četiri godine ili ne. Mora da se izvrši ozbiljna departizacija svega što nije čista politika, a jeste vlast."

Jesu li počeli bar nezvanični pregovori za formiranje nove vlade?

"Ne. O novoj vladi, premijeru, resorima, kadrovskim rešenjima, strukturi kabineta, razgovaraćemo tek kad se završi drugi krug predsedničkih izbora. Pre toga je potpuno besmisleno. Predsednik Boris Tadić odrediće mandatara za sastav nove vlade."

U Beogradu imate većinu sa koalicijom oko SPS...

"Nisam potpuno zadovoljan jer smatram da su sve stranke koje su vodile gradsku vlast zaslužile i veći broj glasova. Činjenica je da veliki broj birača nije izašao na izbore u Beogradu i da je izlaznost bila manja nego u ostalim delovima zemlje."

Pozivate li i dalje "Preokret" i URS koji nisu prešli cenzuz u Beogradu da ostanu u vašem timu?

"Oni ne mogu da uđu u parlament jer nisu prešli cenzus i ne mogu da imaju mesta na kojima se donose političke odluke. Ali, ne vidim razloga da funkcije napuštaju operativci u gradu koje su te stranke predlagale. Nismo smenjivali ni ljude iz DSS na operativnim funkcijama pre četiri godine." Kako ocenjujete optužbe opozicije da su "izbori pokradeni"?

"Ta priča o krađi izbora je taktika SNS pred drugi krug izbora. Pošto su izgubili sve izbore u zemlji osim u nekoliko opština, naprednjacima ništa drugo nije preostalo osim tih lažnih afera, besmislica i podmetačina. Dve godine traže izbore, štrajkuju glađu, prete velikom pobedom i, na kraju, izgube. Dreka o krađi im je jedina preostala. Pokušavaju da motivišu svoje birače ubeđujući ih da ni u prvom krugu nisu izgubili. Neko ko izgubi tri puta izbore mora da ide u političku penziju. Nikoliću se ne ide u penziju pa pokušava da kaže da je on, u stvari, pobedio."

Ipak, prvi put smo videli biračke listiće i džakove na ulici?

"I to baš dan pošto je Dačić jasno rekao da će u vladu sa DS, Nikolić je izvukao džak. Tih listića nije bilo kad je on priželjkivao da im se socijalisti okrenu posle izbora. Tri dana nije stigla nijedna ozbiljna primedba na birački proces. Posle četiri dana izvukli su nekakve listiće koji su ukradeni posle glasanja na nekom biračkom mestu. Takvih džakova je bilo više od 30.000."

Kako će država da dokaže da su izbori prošli regularno?

"Istraga će da pokaže ko su kradljivci listića, a prvi rezultati koje policija i tužilaštvo saopštavaju usmeravaju nas na one koji viču "krađa"?! Regularnost izbora se utvrđuje upoređivanjem zapisnika. Na svakom biračkom mestu sačini se šest istih zapisnika koje potpisuju sve stranke i po jedan primerak ide svakoj od četiri najveće. Sve te zapisnike su potpisali i predstavnici SNS i DSS čiji šefovi sada viču da su izbori pokradeni. Time i svoje predstavnike, njih oko osam hiljada, proglašavaju lopovima. Treba da ih bude sramota što to rade i što Srbiji nanose ogromnu štetu. Drugi krug će jasno pokazati šta o tome misle građani Srbije."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: