Boris Tadić: Presudan dan je nedelja

Sada treba svi da izađemo na izbore 20. maja. Uveren sam da će građani potvrditi nastavak jedne jasne proevropske politike. Najveće razočaranje su oni koji ne umeju sportski da podnesu poraz, već naknadno pokušavaju da izmisle nekakve izborne neregularnosti, iako su tri dana ranije potpisali zapisnike i ni na šta nisu imali primedbe, izjavio u intervjuu za „Press“ predsednički kandidat DS-a Boris Tadić.

Info

Izvor: Nenad Èalukoviæ

Ponedeljak, 14.05.2012.

00:10

Default images

Prošle nedelje imali smo prvo poluvreme izbora, koji se završavaju 20. maja i na kojima će Srbija definitivno odrediti put kojim treba da ide sledećih pet godina. Uveren sam da će građani potvrditi da žele nastavak jedne jasne proevropske politike, koja nam donosi investicije, nova radna mesta i stabilnost , kaže predsednički kandidat koalicije „Izbor za bolji život".

- To ne smemo da prokockamo. Zato je potrebno da svi izađemo 20. maja i damo svoj glas za mirnu i sigurnu budućnost - kaže Tadić.

Da li to znači da ste zadovoljni rezultatima đurđevdanskih izbora? Ko vas je najviše iznenadio, a ko razočarao?

- Građani Srbije, od 2000. godine, uvek biraju put stabilnosti i novih šansi za sve i uvek jasno kažu da ne žele povratak u prošlost, povratak u haos, u nasilje, pretnje i sve ono što smo jedva preživeli devedesetih. I to me nije iznenadilo. Najveće razočarenje su oni koji ne umeju sportski da podnesu poraz, već naknadno pokušavaju da izmisle nekakve izborne neregularnosti, iako su tri dana ranije potpisali zapisnike i ni na šta nisu imali primedbe. Takav pokušaj vidim kao inscenaciju i alibi za neuspeh 20. maja.

Kako tumačite to što su stranke na vlasti osvojile više mandata nego što su imale, iako je u svetu suprotan trend. Da li mislite da su građani zadovoljni vlašću, da jednostavno ne veruju opoziciji, ili su vam dali poslednju šansu?

- Građani su jasno rekli da žele novu dinamiku, da žele vladu koja efikasnije rešava njihove probleme, ali da ne žele one sa kojima se ne zna šta nosi sutra. Tu poruku dobro smo čuli i sledeća vlada mora biti efikasan tim koji će sprovoditi neophodne reforme, koji će jednom dobro isplaniranom i štedljivom politikom ući ukoštac sa ekonomskom krizom, koja je nešto što najviše tišti sve naše ljude.

Kad kažete da u DS imate veće protivnike nego što vam je Nikolić, na koga mislite? I da li to znači da ćete posle drugog kruga da se obračunate, da tako kažem, sa mangupima u svojim redovima?

- Da vam kažem, dvadeset godina sam na ovaj ili onaj način u politici. Prošao sam sve nivoe. Od mladića koji lepi plakate, do poslaničkog, ministarskog i predsedničkog. U ovaj posao ušao sam kao čovek čija se imovinska karta ne razlikuje mnogo od one koju ima mnogo naših građana. Dakle, čitavog života sam živeo samo od svoje plate, nikakvog posla nisam se stideo i plata je bila jedini izvor prihoda. Kako tada, tako sada. I zato, odgovorno tvrdim da su sve plate koje sam imao bile dovoljne za pristojan i skroman život, ali nikako za kupovinu luksuznih stanova i kuća kakve imaju moji protivnici, kojima su usta puna poštenja i koji mene neprekidno optužuju za nepoštenje. Zato i tražim da se sve lepo ispita. Počev od mene. Ako tražim to za gospodina Nikolića, bogami, taj princip važi i za bilo kog člana DS, ili bilo koje druge stranke... Neka se ispita sve ono gde postoji sumnja da ima nečeg nezakonitog.

A šta su glavni potezi koji nas očekuju? Da li je spas u maloj programskoj vladi koja mora da se uhvati ukoštac s ekonomskom krizom i pronađe brza rešenja? Koliko ministarstava treba maksimalno da ima buduća vlada i koji su prvi potezi?

- Rešenje je u efikasnoj vladi, koja funkcioniše kao tim. Koja ima jasan plan, cilj i hrabrost da sprovede sve ono što je neophodno. Da obezbedi makroekonomsku stabilnost, uvede mere štednje u administraciju i učini sve ono što je do nas na putu Srbije ka članstvu u EU. Pored toga, najvažniji zadatak vlade biće nastavak borbe za nove investicije. Ako u tome uspemo, ako taj posao nastavimo na dobar način, ako nastavimo trend po kome smo uspeli da ostvarimo više investicija nego sve okolne zemlje zajedno, to će odlučujuće uticati na stabilizaciju ekonomskih prilika, na bruto nacionalni dohodak, i to će biti blagotvorno za standard građana. Pored toga, treba nastaviti izgradnju svih onih infrastrukturnih objekata koji našu zemlju čine boljom za investicije i koji unapređuju sveukupni ambijent, a koje su mnoge prethodne vlade propustile da urade ili završe.

Ko vam je prihvatljiviji da sve to uradite, LDP ili URS? Dinkić vas je poslušao, pa u poslednjim danima kampanje nije negativno pominjao DS. I socijalisti bi Dinkića, a vi?

- Sa koalicijom SPS, PUPS i JS brzo i lako smo se dogovorili oko programskih ciljeva i nastavka jedne korektne i delotvorne saradnje kakvu smo imali i do sada. Razgovaraćemo i sa drugim potencijalnim partnerima s kojima delimo viziju Srbije, ali posle 20. maja. Drugi krug izbora je presudan dan i svi moji napori usredsređeni su na to.

Ovo su bili i prvi izbori na kojima su ljudi glasali za ljude, a manje za stranke. Đilas i Pajtić su u svojim sredinama povukli dosta, i vi ste uzeli mnogo više nego stranka, kako to tumačite?

- Uvek sam bio pristalica ličnog odnosa koji građani uspostavljaju sa onim za koga glasaju i kome daju poverenje. Uveren sam da u takvom odnosu postoji i bitno povećan stepen odgovornosti izabranih za posao koji obavljaju i za rezultate s kojima će sutra izaći pred građane. U tome i jeste suština demokratije. Nikad lakše niste napravili koaliciju. Da li vi i Dačić možete da udarite temelje srpske vlasti za narednih deset godina, kako ste nekad pokušali s Koštunicom?

- Kao što sam rekao, s Dačićem i koalicijom oko SPS-a imali smo veoma korektnu saradnju. Zato je veoma dobro što ćemo je nastaviti. SPS je stranka koja je prošla svoju katarzu, koja se izgrađuje na novim principima, pomogli smo im da pristupe Socijalističkoj internacionali, da počnu da izgrađuju i svoj međunarodni kredibilitet saradnjom sa evropskim strankama socijaldemokratskog opredeljenja. Tako da nema nikakvog razloga da taj kvalitet saradnje ne ostvarimo i ubuduće.

Dačić je rekao da neće raditi sa strankama dan posle izbora, šta vi planirate za 21. maj?

- Tog dana već moramo početi da radimo na konstituisanju svih državnih institucija. To će, dakle, početi da se radi od prvog dana.

Kako tumačite Nikolićeve napade da su izbori bili pokradeni, iako je priznao rezultate prvog dana. Koliko je to opasno po zemlju?

- Mislim da je Nikolić, kada je video da gubi, pokušao da uvede neku novu dinamiku u izbore na sličan način kao kad mu je palo na pamet da izdejstvuje prevremene izbore štrajkom glađu. Pa se štrajk pretvorio u post, a post u dijetu. Tako vam je i ovo. Međutim, opasno je što on ne preza ni od čega, čak ni od destabilizacije, od pretnji sukobima, nasiljem, želeći na taj način da dobije nešto što nije uspeo na izborima. Ako OEBS, CESID i posmatrači svih stranaka, uključujući i ljude iz SNS-a, na svakom biračkom mestu utvrde da su izbori bili regularni, onda ponašanje Tomislava Nikolića kazuje jedino da on ne ume sportski da primi poraz. Što se tiče njegovih navoda, tražim od nadležnih organa da sve ispitaju i utvrde o čemu se radi.

Za kraj, navedite tri jasna razloga zašto građani 20. maja treba da glasaju za vas, a ne za Nikolića?

- Srbiji je danas više nego išta potrebna stabilnost i nastavak proevropskog puta. To je jedini način da se izborimo sa ekonomskom krizom, koja je, kao što svaki dan vidimo, ostavila ozbiljne ekonomske posledice i na mnogo bogatije od nas. Da bismo to rešili nema čarobnog štapića. Ne postoji 100 milijardi evra koje će neko da da Tomislavu Nikoliću kako bi on kopao kanal do Egejskog mora. To je šarena laža, sve ćemo morati svojim radom da steknemo, ali uspećemo ako se dobro organizujemo, ako vredno i štedljivo radimo. Najava kraja ekonomske krize u svetu je dobra vest za Srbiju jer mi nismo izolovano ostrvo i na nas ima efekta sve ono što pogađa i druge zemlje. Zato nam ne treba rizik, zato nam ne treba nepredvidljiv čovek koji će danas povlačiti nove granice na Balkanu i zveckati oružjem, a sutra, navodno, biti za EU, i koji će onda, da bi predupredio izborni poraz, da najavljuje demonstracije i sukobe. Srbiji treba promišljena, trezvena i staložena politika, trebaju joj mir, stabilnost i izvesnost. Srbiji treba da sada iskoristi šansu koju smo otvorili dobijanjem statusa kandidata. Potrebno je da završimo posao koji smo zajedno započeli. To sada nikako ne smemo da prokockamo. Zato je potrebno da svi izađemo 20. maja i damo svoj glas za mirnu i sigurnu budućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: