Izborni monitoring: Kampanja mlaka, političari kao estrada

Predizborna kampanja u Srbiji bila je površna i vašarska, političari su se ponašali kao estradne zvezde, a mediji i civilno društvo, koji bi trebalo da budu kontrolori demokratskog procesa izbora, nisu ispunili svoj zadatak, ocenjeno je danas na konferenciji "Monitoring izbornog procesa 2012".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 24.05.2012.

13:39

Default images

Organizacije Transparentnost Srbija, Biljana Kovacević Vučo fond i Biro za društvena istraživanja su u proteklom izbornom procesu istraživale način finansiranja kampanja, stepen poštovanja demokratskih principa i zakonodavstva, odnosno da li su izbori bili pošteni, i izveštavanje medija u kampanji.

Jedan od panelista na predstavljanju rezultata Srećko Mihailović ocenio je da je kampanja bila u potpunosti deintelektualizovana i površna, da je predsednički kandidat liste "Izbor za bolji život" Boris Tadić igrao po pravilima koja nije poznavao i u igri koja mu nije bliska, a da se njegov protivkandidat iz koalicije "Pokrenimo Srbiju" Tomislav Nikolić dodvorao niskim strastima gradjana.

"Tadićeva publika osetila se iznevereno i on je izgubio zahvaljujući tranzicionim dobitnicima, koji su smatrali da je trebalo da dobiju više, kao i onima koji nisu učestvovali u prošlom mandatu u podeli plena a smatrali su da treba", ocenio je Mihailović.

Prema njegovim rečima, Nikolić je učinio mnogo da izgubi izbore, ali mu se nije dalo jer su demokrate nastupale na isti način.

Mihailović je ocenio da je kampanjom dominirao marketinški pristup gde su se političke ideje prodavale kao krastavci, a lideri kao pivo, i da su demokrate zbog toga izgubile bitku na dva plana.

"Pre svega orijentisali su se na istu ciljnu grupu kao i naprednjaci, dok su svoju ciljnu grupu, odnosno ljude od srednje klase pa naviše, prepustili slobodnom izboru", kazao je Mihailović.

Demokrate su, kako je dodao, nasele na kampanjske ideje naprednjaka koji su prvi počeli sa prljavom kampanjom. On je istakao da je suludo optužiti nekoga da je kupio diplomu u polupismenoj Srbiji gde je procenat visokoobrazovanih nizak, a procene govore da je do 10 odsto diploma kupljeno.

Direktor Transparentnosti Srbije Vladimir Goati ocenio je da su najveći fenomen izbora apstinenti koji čine polovinu biračkog tela, i medju njima on primećuje dve kategorije.

"Postoje negativni apstinenti - oni su nezainteresovani i pripadaju donjem sloju socijalne piramide, nižem obrazovanju, bogatstvu i moći. Ti ljudi su su, za razliku od pozitivnih apstinenata, izvan politike u svakom smislu. S druge strane, pozitivni apstinenti pripadaju gornjem sloju socijalne piramide, oni su obrazovani, višeg socijalnog statusa i njihovu apstinenciju treba razumeti kao protivljenje i nezadovoljstvo", kazao je Goati.

Prema njegovim rečima, broj pozitivnih apstinenata daleko prelazi milion glasova i ukazuje na rašireno nezadovoljstvo, osujećenost, razočaranje učinkom političkih aktera.

"To bi moralo da zabrine učesnike političkog života", rekao je Goati i dodao da je na ovim izborima takodje bilo dvostruko više nevažićih listića nego što je uobičajeno.

"Kada nevažeći listići prelaze prosek, to su glasovi protesta a ne slučajna greška i treba ih tretirati kao protest", objasnio je Goati.

Predstavnik Fonda "Biljana Kovačević Vučo" Dušan Bogdanović ocenio je da je dobra vest to što su izbori prošli bez većih potresa, fizičkih sukoba i značajnijih incidenata.

On je, medjutim, rekao da je istraživanje njegovog fonda o ulozi civilnog društva u kampanji donelo poražavajuće podatke. "Makoliko ovi izbori predstavljali korak unapred, u pravcu konsolidovanja demokratskih institucija, činjenica je da te institucije ne mogu biti konsolidovane ako nemamo aktivne, nezavisne i kritičke medije i civilno društvo", rekao je Bogdanović.

Tek kada se taj cilj bude dostigao, naveo je on, moći da se efikasno deluje na partije i njihove lidere da budu civilizovaniji.

Predstavnik Biroa za društvena istraživanja Zoran Gavrilović saopštio je, predstavljajući rezultate medijskog monitoringa kampanje, da bi mediji mogli biti slaba tačka demokratskog razvoja, jer su upravo oni sa civilnim društvom i regulatornim telima poslednja odbrana demokratičnosti društva.

Prema njegovim rečima, mediji su bili nezainteresovani za temu političke nepristrasnosti tokom kompanje.

"Mediji su previše promotivno izveštavali i to izveštavanje je bilo pod upitnim integritetom, budući da je veliki broj priloga i tekstova bio nepotpisan. To je bila funkcionerska kampanja, gde su u periodu dok imate tehničku vladu dešavala velika promocija svih ministara koji po Zakonu o vladi treba da rade samo tehničke stvari", rekao je Gavrilović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: