Postignut dogovor DS-LDP o Beogradu

Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija postigle dogovor o konstituisanju vlasti u Beogradu. Skupština u utorak.

Izvor: B92

Subota, 16.08.2008.

00:19

Default images

Prema izvorima B92, dogovor je postignut na sastanku koji je održan rano jutros, a tokom dana sledi još jedan sastanak na kome će biti usaglašeni preostali detalji postignutog dogovora. Podsetimo, zahtev LDP bio je da se razbije monopol u apotekarskoj ustanovi Beograd. Kako saznaje B92 u LDP-u, i po tom pitanju postignut je dogovor. Sednica Skupštine Beograda u utorak.

Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija postigle su načelan dogovor o formiranju gradske vlasti u Beogradu, potrdio je za B92 predsednik Gradskog odbora LDP-a Dejan Ranđić. On je rekao da će predstavnici DS-a i LDP-a tokom dana imati još nekoliko razgovora, kako bi usaglasili preostala tehnička pitanja. Šef beogradskih liberala je kazao da LDP neće učestvovati ni u jednom Sekretarijatu, niti će voditi javna preduzeća, ali je dodao da postoji mogućnost da LDP kandiduje nestranačku ličnost za gradskog sekretara za urbanizam.

On je kazao da je deo dogovora da LDP učešćem u gradskoj skupštini omogući određenom broju profesionalaca, nestranačkih ličnosti da "na pravi način rade svoj posao i da budu postavljeni na jako odgovorna mesta".

Prema njegovim rečima, posebna tačka dogovora oko koje je "zapelo" u razgovorima bila je demonopolizacija unutar Apotekarske ustanove Beograd.

"Nakon poslednjih razgovora vođenih tokom današnjeg prepodneva postignut je dogovor da se izvrši transformacija i dodatna transparentnost rada Apotekarske ustanove", kazao je Ranđić.

Manjinsku gradsku vlast u Beogradu, za čije formiranje rok ističe 21. avgusta u ponoć, trebalo bi da formiraju Lista za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a, uz podršku LDP-a, a prema dogovoru, kandidat za gradonačelnika trebalo bi da bude Dragan Đilas iz DS-a. Demokrate i socijalisti su se prethodno dogovorili da polovina gradskih funkcionera budu nestranačke ličnosti, a postigli su i dogovor o unapređenju transparentnosti gradskih javnih nabavki.

Skupština Beograda ima 110 odbornika. Lista "Za evropski Beograd" ima 45 odborničkih mesta, koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije šest mandata, a Liberalno demokratska partija sedam mandata.

Srpska radikalna stranka osvojila je 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 12 odborničkih mesta.

SPS: Ostali još sitni detalji

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević izjavio je da je uglavnom postignut dogovor sa Demokratskom strankom (DS) o formiranju vlasti u Beogradu, ali da je ostalo da se usaglase "sitni detalji".

"SPS i DS su dosta toga usaglasile, ostali se neki sitni detalji. Očekujemo da će sutra ili najkasnije do ponedeljka sve biti privedeno kraju", rekao je Petronijević.

SRS: Borba protiv nakazne tvorevine

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će radikali u ponedeljak odlučiti da li će doći na sednicu Skupštine Beograda, zakazanu za utorak, 19. avgust.

Vučić je rekao da je "koalicija Demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i Socijalističke partije Srbije nakazna tvorevina za koju niko u Beogradu nije glasao".

On je naveo da je uveren da će Beogradjani umeti da kazne takvu koaliciju, dodajući da će se SRS protiv nje boriti svim "demokratskim dozvoljenim sredstvima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: