Poznat sastav nove Vlade

Poznata sva kadrovska rešenja u budućem kabinetu Mirka Cvetkovića, saznaje B92. Zajedno u novoj Vladi će sedeti Rasim Ljajić i Sulejman Ugljanin.

Izvor: B92

Subota, 05.07.2008.

11:09

Default images

Nova vlada imaće 24 ministarstva, zamenika predsednika i tri potpredsednika, od kojih jedan neće imati svoj resor. Danas je i predsedništvo SPS-a potvrdilo svoje kadrove u novoj vladi. Sednica Skupštine na kojoj bi trebala biti izabrana nova Vlada će se održati u ponedeljak.

Zamenik predsednika Vlade i ministar policije biće Ivica Dačić (SPS).

Potpredsednici Vlade biće Mlađan Dinkić (ZES-G17 plus) koji će biti i ministar ekonomije, Božidar Đelić (ZES-DS) koji će biti ministar za nauku i razvoj, i Jovan Krkobabić (PUPS), bez ministarstva, ali zadužen za socijalna pitanja.

Ministarka pravde će biti Snežana Malović (ZES-vanstranačka), a finansija Dijana Dragutinović (ZES-vanstranačka).

Na mestu ministra odbrane ostaje Dragan Šutanovac (ZES-DS), kao i Vuk Jeremić (ZES-DS) na čelu Ministarstva spoljnih poslova i Milan Marković (ZES-DS) u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nekadašnji predsednik Skupštine Oliver Dulić (ZES-DS) će u novoj Vladi biti ministar za ekologiju i prostorno planiranje.

Funkcioneri SPS-a Milutin Mrkonjić i Žarko Obradović u novoj Vladi biće zaduženi za infrastrukturu i prosvetu.

Tomica Milosavljević (ZES-G17 plus) i dalje će biti ministar zdravlja, a Snežana Samardžić Marković (ZES-G17 plus) ministarka sporta.

Resor rudarstva i energetike biće zaduženje Petra Škundrića (SPS), telekomunikacija Jasne Matić (ZES-G17 plus), dok će za Nacionalni investicioni plan biti zadužena Verica Kalanović (ZES-G17 plus).

Na čelu Ministarstva trgovine je Slobodan Milosavljević (ZES-DS), poljoprivrede Saša Dragin (ZES-DS), a ministar za rad i socijalnu politiku će biti Rasim Ljajić (ZES-SDP).

Goran Bogdanović (ZES-DS) će biti zadužen za Kosovo i Metohiju, Srđan Srećković (ZES-SPO) za dijasporu, o kulturi će se brinuti Nebojša Bradić (ZES-G17 plus), dok će ministar vera biti Bogoljub Šijaković (ZES-vanstranački).

U resoru za ljudska i manjinska prava radiće Svetozar Čiplić (ZES-vanstranački), dok će jedini ministar bez portfelja biti Sulejman Ugljanin (Lista za Sandžak-SDA).

Mandatar će u ponedeljak, na sednici parlamenta poslanicima podneti ekspoze, u kome će navesti osnovne smernice svog kabineta i saopštiti imena potpredsednika i ministara.

Ugljanin, ministar bez portfelja

Lider Stranke demokratske akcije i dosadašnji predsednik Opštine Novi Pazar Sulejman Ugljanin potvrdio je da će u novoj Vladi Srbije biti ministar bez portfelja zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih područja.

"Stvaranje preduslova za brži razvoj nerazvijenih područja biće mi najvažniji zadatak, a prvi ozbiljan korak u strategiji samoodrživog razvoja Srbije biće odluka o izgradnji auto-puta Beograd - južni Jadran preko Pešterske visoravni", rekao je on u intervjuu "Građanskom listu".

"Trasa auto-puta kroz užičko područje je skuplja varijanta i Užičani nemaju razloga za ljutnju. Vreme će pokazati da oni ništa ne gube, a da svi drugi puno dobijaju", rekao je Ugljanin.

On je negirao insinuacije da je "izdao" dosadašnje koalicione partnere, Vojislava Koštunicu i Velju Ilića, ističući da je interes svih građana što brži ulazak Srbije u Evropsku uniju.

Ljajić - nova vlada, stari resor

Predsednik Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić biće i u novoj vladi na čelu Ministarstva za rad i socijalnu politiku, izjavio je potpredsednik SDP-a Meho Omerović.

On je naveo da nema informacije kada će ta partija potpisati koalicioni sporazum sa Demokratskom strankom, navodeći da treba sačekati sednicu u ponedeljak na čijem će dnevnom redu biti izbor nove vlade.

Omerović je kazao da nije upoznat sa programom nove vlade.

"U ponedeljak na sednici Skupštine Srbije čućemo ekspoze premijera Mirka Cvetkovića i iz toga ćemo videti kakav je program vlade", kazao je on.

SPO na čelu Ministarstva za dijasporu

Demokratska stranka i Srpski pokret obnove potpisaće u ponedeljak koalicioni sporazum o saradnji koji sadrži načelne principe rada nove Vlade Srbije, izjavio je potpredsednik SPO-a Srđan Srećković.

"Važno je da napravimo čvrst koalicioni sporazum u čijem će prvom planu biti ubrzanje procesa evropskih integracija i razvoj demokratskih institucija u Srbiji", rekao je Srećković.

SPO će u novoj Vladi Srbije voditi Ministarstvo za dijasporu, rekao je Srećković i dodao da će do ponedeljka biti poznato ime funkcionera stranke koji će biti na čelu tog ministarstva.

Bez LSV u Vladi

Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je da unutar te partije nije bilo reči o potpisivanju koalicionog sporazuma sa Demokratskom strankom, jer LSV za sada ne vidi potrebu za tim.

On je naveo da LSV neće učestvovati u novoj Vladi jer ne smatra Socijalističku partiju Srbije za svog partnera, ali će podržati evropski put i program Vlade.

"Podržavaćemo ovu Vladu zato što je neophodno da Srbija krene putem evropskih integracija koji je zaustavljen 2003. godine", naveo je Kostreš.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: