Mrkonjić: Ne interesuju nas ministarstva sile

Vrh Socijalističke stranke Srbije juče je praktično bio u stalnom zasedanju kako bi doneo konačnu odluku o tome s kim će praviti novu vladu. Sa potpredsednikom SPS Milutinom Mrkonjićem uspeli smo na kratko da razgovaramo tokom desetominutne pauze.

Izvor: Tamara Spaiæ

Sreda, 21.05.2008.

12:04

Default images

S kim će SPS u koaliciju na republičkom nivou?

- Mogu da govorim samo u svoje ime. Podržaću samo one koji žele boljitak narodu, da završe radove koji donose prosperitet i posao za milion ljudi, a to su putevi, koridor 10 i sedam, obilaznica oko Beograda, železnička stanica Prokop, još četiri mosta u Beogradu. U vladi moraju da budu ljudi koji znaju da rade posao i oni koji će da ukinu podele među ljudima na one koji su za Kosovo i koji su protiv. Svi građani su i za Kosovo i za Evropu. Predsednik vlade ne može da bude onaj ko ne zna da stvori evropske uslove ovde. A ja to znam kao kandidat SPS za predsednika vlade.

Kako bi dakle, personalno, najbolje izgledala srpska vlada?
- Kad me postave za ministra ili predsednika vlade, reći ću vam za petnaest minuta. Prvi kriterijum mora da bude sposobnost, a ne podobnost. Na tome bih insistirao, verujte mi, do povlačenja. Pa ako ne bi prihvatili, pre bih se povukao.

Tomislav Nikolić je pozvao SPS da se što pre izjasni sa kim će u vladu. Kada ćete se izjasniti?
- Evo, ja sam se izjasnio šta ću da radim. Neka se on izjasni šta će da radi, ako uopšte nešto zna.

Da li ste razgovarali sa nekim iz DS od kako su završeni izbori?
- Sa svima razgovaram. Stranačke barijere ne postoje za mene. Razgovaram sa svim pametnim i sposobnim ljudima. I Milošević je to cenio kod mene. Stranačku pripadnost ne cenim kod ljudi, naprotiv. Stranke treba da se takmiče u programima, a ne da se zakopavaju u šančeve i ne razgovaraju sa drugima. Ja sa svima razgovaram.

Da li je većina članova za saradnju sa radikalima i narodnjacima ili za DS?
- Glavni odbor je apsolutno na mojoj poziciji. Dakle, žele boljitak. Oni koji traže našu saradnju u vladi moraju da budu svesni da mi najbolje možemo da zastupamo sve ove projekte koje sam pomenuo i politiku socijalne pravde. Svestan sam da sedam odsto glasova koje smo osvojili nije presudno, ali te resore mi moramo da dobijemo i cela naša stranka to ceni. Mi ne tražimo ministarstva sile. Što se mene tiče, vojska i policija me ne interesuju. Da znate, od svih kandidata najmanje sam dobio glasova u zatvoru.

Da li je stranka jedinstvena?
- U stranci postoji apsolutno jedinstvo i punu podršku članstva ima rukovodstvo partije Ivica Dačić, Žarko Obradović i drugi mladi ljudi. Ako vlada u roku od tri meseca nije u stanju da pokaže rezultate, mora da da ostavku u paketu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: