Ponavljanje izbora - pregled

Posle ponovljenog glasanja za poslanike Skupstine Srbije na tri biračka mesta nije došlo do promena u broju osvojenih mandata 11. maja, saopštio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović. Bez promena uglavnom i na lokalnom nivou.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.05.2008.

10:31

Default images

Ponovljeni izbori za poslanike na tri biračka mesta uspešno su juče završeni, izjavila je Tanjugu predsednica Republičke izborne komisije Sonja Brkić.

Ona je rekla da su biračka mesta zatvorena u 20 sati, kao i da je glasanje proteklo bez bilo kakvih problema i nepravilnosti.

Izbori za poslanike ponovljeni su u Kraljevu (na birackom mestu broj 124, Borovo) i u opštini Žagubica (na birackom mestu 3, Laznica), a u opštini Srbica na Kosovu i Metohiji (na birackom mestu broj 2, Banja) pored republickih ponavljeni i lokalni izbori.

Na ponovljenim lokalnim izborima na biračkom mestu Laznica u opštini Žagubica poslanik SRS iz Požarevca Veroljub Arsić je u više navrata verbalno i fizički maltretirao članove izborne komisije, o čemu je obaveštena policija, saopštio je večeras G17.

U saopštenju je navedeno da je posle toga Arsić udaljen sa biračkog mesta.

G17 plus je na ponovljenim izborima u Laznici gde je izašlo 503 birača, osvojio 311 glas, DSS 47, SRS 47, NS 45, Pokret za Homolje 25, DS 16, a LDP dva glasa.

Ponavljanjem izbora na ta tri biračka mesta, zbog nepravilnosti u prvobitnom biračkom postupku, stvoreni su uslovi da RIK, pošto istekne rok za podnošenje eventualnih prigovora, saopšti konačne rezultate parlamentarnih izbora.

Na ponovljenim izborima za odbornike u Skupštini grada Beograda održanim na tri biračka mesta, lista "Za evropski Beograd - Boris Tadić" odnela je ubedljivu pobedu osvojivši u proseku preko 50 odsto glasova izašlih birača, saopštio je Gradski odbor DS.

U saopštenju je navedeno da je to "20 do 45 procenata razlike u odnosu na drugoplasiranu Srpsku radikalnu stranku".

Na izborima na biračkom mestu 41 na opštini Stari grad, lista "Za evropski Beograd" osvojila je 57,84 odsto glasova, na biračkom mestu 25 na opštini Savski venac 54,30 dok je na Čukarici, na biračkom mestu broj 42, lista "Za evropski Beograd" osvojila 46,56 odsto glasova, navedeno je u saopštenju.

Gledano u procentima, lista "Za evropski Beograd" zabeležila je rast podrške u proseku za 8,6 odsto na svim biračkim mestima na kojima su održani ponovljeni izbori.

Na ponovljenim lokalnim izborima za Skupštinu opštine Smederevska Palanka, na biračkom mestu 55, rezultati glasanja su omogućili listi Grupa građana Radoslav Cokić da prođe cenzus, koji nije imala 11. maja i da dobije dva odbornička mandata u lokalnom parlamentu koji broji 49 mesta.

"Osvojili smo dovoljan broj glasova, danas 69, i prošli cenzus, tako da ćemo imati dva odbornička mandata", izjavio je Tanjugu nosilac liste, koji je i aktuelni predsednik opštine Smederevska Palanka.

Ovakve rezultate potvrdio je i predsednik Opštinskog odbora DS u Smederevskoj Palanci Nenad Milojičić, koji je rekao da će po jedan mandat manje u odnosu na privremene rezultate 11. maja sada imati lista Za evropsku Srbiju- Boris Tadić, umesto 15, sada 14 odborničkih mandata, a Nova Srbija, umesto četiri imaće tri mandata.

Gradska izborna komisija saopštila je da su zatvorena tri biračka mesta u Beogradu na kojima je bilo ponovljeno glasanje.

Glasanje je ponovljeno na biračkom mestu 25 - "Topčidersko brdo - Senjak" u opštini Savski venac, gde pravo glasa ima 1.197 birača, jer su ustanovljene nepravilnosti u sprovođenju izbora.

Izbori su ponavljeni i na biračkom mestu 41 u Osnovnoj školi "Mihajlo Petrović-Alas" na opštini Stari grad, gde pravo glasa ima 1.697 birača, jer je utvrđeno da je broj glasačkih listića u glasačkoj kutiji veći od broja birača koji su glasali.

Izbori su ponovljeni i na biračkom mestu 42 u Mesnoj zajednici "Cerak-mala sala" u opštini Čukarica, gde pravo glasa ima 2.038 birača.

Prigovore zbog neregularnosti izbornog toka uputila je koalicija "Za evropski Beograd".
Biračka mesta bila su otvorena od 7 do 20 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: