Kapčan: Novo, pozitivno poglavlje

Direktor programa za Evropu u uticajnom američkom nevladinom "Savetu za spoljnopolitičke odnose" Čarls Kapčan ocenio je da rezultati parlamentarni izbora u Srbiji nagoveštavaju novo, pozitivno poglavlje za Srbiju i širi region.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 15.05.2008.

13:03

Default images

"Srbi se gotovo jednoglasno protive nezavisnosti Kosova, ali izbori su pokazali da značajan broj Srba ocenjuje da je došlo vreme za jačajanje veza sa Evropskom unijom, veća ulaganja u opštu dobrobit, naročito ekonomiju, i da treba odustati od nacionalističkih debata i polemika oko granica", rekao je Kapčan "Glasu Amerike".

On smatra da Srbiji predstoje mnogi zadaci, uključujući prevazilaženje podela oko saradnje sa Hagom i uklanjanje Miloševićevskog uticaja iz službi bezbednosti, "ali zemlja se kreće u dobrom pravcu".

"Najveći dokaz tome su rezultati izbora održanih od početka ove godine", rekao je američki analitičar.

Ishod najnovijih izbora, po mišljenju Kapčana, ukazuje da nezadovoljstvo sa SAD i Evropskom unijom zbog njihove podrške nezavisnosti Kosova neće dalje eskalirati.

Bez obzira na ljutnju zbog, kako većina Srba smatra, nedozvoljenog načina odvajanja Kosova, teritorije od istorijskog značaja za Srbiju, izgleda da postoji i spremnost da se kaže: Dosta je bilo, krenimo da gradimo bolji život, ocenio je Kapčan.

Američki analitičar veruje i da će evropska i američka podrška prozapadnim snagama u Srbiji uoči izbora na kraju pomoći poboljšanju odnosa Beograda sa Briselom i Vašingtonom.

Međutim, ocenio je on, čak i ako prozapadane snage formiraju vladu, veze sa Moskvom će ostati veoma bliske zbog energetskih aranžmana i podrške koju je Rusija pružila Srbiji po pitanju Kosova.

"Srbija će nastojati da izbalansira odnose sa Rusijom i sa Zapadom, ali ishod izbora govori da bi to balansiranje moglo da prevagne u korist Zapada", zaključio je Kapčan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: