Slovenačka štampa o izborima u Srbiji

Slovenački listovi Delo i Dnevnik posvećuju izuzetnu pažnju proteklim vanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji. Centralni slovenački dnevnik Delo tim povodom objavljuje dva komentara i celu stranicu velikog formata posvećenu analizi izbora i sudbini formiranja nove vlade za šta smatra da će presudnu ulogu odigrati socijalisti.

Izvor: Beta

Utorak, 13.05.2008.

19:18

Default images

"Prvi dan nakon izbora je, naravno, još veoma teško oceniti kako će se razvijati politička situacija u Srbiji", piše Delo u komentaru na naslovnoj stranici, i dodaje da je "dovoljno veliko bilo već iznenađenje zbog pobede proevropskih snaga".

"Uskoro će biti prilično jasno šta taj 'proevropski pohod' može doneti u odnose u široj okolini", konstatuje komentator, koji se u nastavku, pre svega, bavi slovenačko-srpskim odnosima.

"Slovenija sa tom državom (Srbijom) ima tradicionalno prilično tesne kontakte", ako se oduzme "nekoliko godina nakon slovenačkog osamostaljenja kada su ti odnosi bili više ili manje hladni, a ponekad su bili takvi da nisu omogućili posebnu toplinu".

Situacija u odnosima se popravila nakon završetka ratova na nekada jugoslvenskom tlu, i kada su se prilike "svugde dovoljno normalizovale da su uskoro dopustile tesnije kontakte čak između nekada neprijateljskih država, posebno u privredi".

Delo smatra da "novi politički prelom u toj državi, zbog većeg proevropejstva, u koliko ono bude pobedilo u konačnom formiranju srpske vlade, može biti dobrodošao i u međusbnim odnosima", a "za početak bi bilo dobro ukloniti i poneku zamerku na naš račun".

List se pita "da li još može biti produktivno i dalje zamerati što je Slovenija kao jedna od oko 40 država priznala Kosovo" i zaključuje da će "i Srbija, pre ili kasnije, morati da prizna da neke stvari treba početi ispočetka i drugačije, bez obzira na to ko je vodi".

U komentaru "Novi srpski rebus", Delo se bavi kombinatorikom oko sastava nove vlade, u kojoj prioritet daje odluci socijalista da li će se prikloniti Tadiću ili Koštunici.

Komentaor smatra da bi odlučujuću ulogu mogla odigrati i međunarodna zajednica, pod uslovom da ne daje "nejasna" obećanja, i da Srbiju "ne ošteti ni za jednu pogodnost koju nudi drugima i da joj ne suzava tako put, koji vodi u evropsko društvo".

"Tada bi Srbija mogla to izvesti onako kako su to pre izvesnog vremena izvele sve druge države, i kako je bila i osnovana Evropska unija (EU)", zaključuje Delo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: