Britanski mediji o izborima

Britanski listovi ocenili su da je Srbija na parlamentarnim izborima odabrala približavanje Evropskoj uniji, ali da sledi neizvestan periodu formiranja vlade, u kome će ključnu ulogu imati SPS.

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2008.

13:52

Default images

Pod naslovom "Srbi izabrali EU", Fajnenšel tajms u uvodniku piše da je Srbija ušla u nedeljne izbore posle pada jedne nestabilne koalicije - i da će iz njih verovatno izaći vođena još jednom nestabilnom koalicijom.

"Ipak, zbunjujuća politička scena ne bi smela da prikrije važnost rezultata ovih izbora, jer se pre njih strahovalo da će američko i evropsko priznavanje nezavisnosti Kosova odvojiti Srbiju od Zapada i koristiti nacionalistima iz redova radikala. Pokazalo se, međutim, da radikali ne samo da nisu imali koristi, već su i oslabili", naveo je list.

Isti dnevnik konstatuje da je prerano da se zaključi da je sa Srbije zbačena "kosovska kletva", jer ona, kako list ocenjuje, još može da optereti politički život u zemlji.

U idealnom svetu, Boris Tadić bi formirao jaku vladu okrenutu ka EU, ali parlamentarni račun prisiljava Demokratsku stranku da pokuša da se sporazume sa barem jednog grupom svojih političkih protivnika, naveo je list.

Pošto to, prema proceni britanskog dvevnika, ne mogu da budu ni radikali, ni DSS, Fajnenšel tajms kaže da ostaju socijalisti pokojnog Slobodana Miloševića, koji su "daleko od savršenog partnera", ali "nisu ni tako tako loš izbor kao što može činiti".

"Mlađi socijalisti se", objašnjava Fajnenšel tajms, "nadaju da će njihova stranka jednog dana postati normalna evropska socijaldemokratska partija i mogli bi pristati da sarađuju sa Tadićem".

"Indipendent" takođe ističe ključnu ulogu socijalista, navodeći da i "srpski nacionalisti" i njihovi "prozapadni rivali" pokušavaju da obezbede koalicije koje će im omogućiti da preuzmu vlast posle izbora koji su, smatra list, "gorko podelili zemlju".

S tom ocenom slaže se i "Tajms", koji piše da je posle vanrednih izbora Srbija podeljena na nacionaliste i proevropske reformatore, a da se SPS, osam godina po odlasku Slobodana Miloševića sa vlasti, ponovo pojavljuje kao politička snaga koja će odlučiti o novoj vladi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: