Pajtić: Ne želimo da našeg kandidata razvlači žuta štampa

Bojan Pajtić, potpredsednik DS i predsednik Izvršnog veća Vojvodine: Demokratska stranka neće praviti postizbornu koaliciju sa strankom Vojislava Koštunice ukoliko on ne pruži svesrdnu podršku integracijama Srbije u EU i nastavi da osporava potpisivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Takođe, s obzirom na retoriku SPS-a, šanse da s njima pravimo vladu izuzetno su male. Manjine su naš prirodni saveznik, a to može biti i LDP, ukoliko prihvati da je prioritet očuvanje Kosova - kaže Bojan Pajtić, potpredsednik DS-a i prvi čovek Izvršnog veća Vojvodine, u razgovoru za Danas.

Izvor: Snežana Èongradin

Utorak, 29.04.2008.

18:13

Default images

Zašto DS još nije izašla u javnost sa kandidatom za premijera i da li biste Vi prihvatili tu funkciju u vladi koju bi formirale demokrate?
- Ne želimo da izletimo u javnost sa imenom kandidata za premijera i tako sebe stavimo u poziciju da koalicija DSS-NS i radikali razvlače to ime po žutoj štampi, pokušavajući da ocrne našu listu Za evropsku Srbiju. Žute štampe, nažalost, u zemlji ima mnogo i oni bi rado pristupili tom poslu. Uostalom, nama nisu važne funkcije, već mogućnost da budemo na pozicijama s kojih bi mogli da sprovodimo svoj politički program. Niti sam dobio ponudu, niti sam razmišljao o tome da postanem premijer.

Procenjuje se da bi Vojislav Koštunica i njegova koalicija mogli lako da dođu u priliku da, na osnovu broja osvojenih glasova, ucenjuju DS. Imate li plan da to izbegnete?
- Mi smo jasno definisali pet principa oko kojeg moraju sve stranke koje žele s nama u postizbornu koaliciju da se slože i definišu kao prioritet rada buduće vlade. Sve partije koje vide evropsku budućnost Srbije, dobrodošle su.

Sva istraživanja javnog mnjenja govore da će DSS-NS i SPS posle 11. maja moći da biraju s kim će da prave novu vladu, s vama ili s radikalima. Kako izbeći tu moguću ucenu "narodnjaka" - ako nas ne prihvatate, odlazimo da pravimo vladu sa SRS?
- Ukoliko Koštunica nije u stanju da pruži svesrdnu podršku integracijama zemlje sa EU, nemamo šta da razgovaramo s njim.

Koštunica traži da se u SSP-u garantuje teritorijalna celovitost zemlje.
- To što Koštunica traži već piše u SSP-u.

Kako planirate da ga ubedite u to?
- Ukoliko on namerava da zbog dnevnopolitičkih razloga ne podrži SSP, s njim nećemo praviti vladu.

Da li vidite SPS kao mogućeg partnera za formiranje vlade?
- S obzirom na retoriku Socijalističke partije Srbije koja se može čuti u ovoj kampanji, čisto sumnjam da će njima biti prihvatljivi naših pet principa koje nameravamo da sprovodimo.

Da li vam je onda najpoželjnija vlada koju bi činile stranke sa liste Za evropsku Srbiju, manjine i LDP?
- Manjine su naši prirodni saveznici. LDP bi morao jasnije da definiše svoj stav prema pitanju Kosova i da prihvati da je borba za očuvanje suvereniteta Srbije na Kosovu prioritet državne politike.

Kako ocenjujete poziciju DS-a pred finiš kampanje?
- S obzirom na to da predstojeći izbori jesu referendumski i da će se građani Srbije glasanjem za određenu političku grupaciju zapravo opredeljivati da li će nastaviti putem evropskih integracija ili krenuti u izolaciju, uveren sam da će biti dovoljno pameti i racionalnosti da na izborima pobedi koalicija okupljena oko DS-a.

Kako bi potpisivanje SSP-a uticalo na izborne rezultate koalicije oko DS-a? Analitičari procenjuju da bi vaš rejting mogao da se poveća i za pet odsto.
- Potpisivanje SSP-a bi, pre svega, predstavljalo ogroman korak u evropskim integracijama zemlje. Nismo se bavili projekcijama, jer to pitanje ne posmatramo stranački, već s aspekta javnog i državnog interesa. Potpisivanje SSP-a bi u Srbiju donelo milijarde stranih investicija, stotine hiljada novih radnih mesta, mnogo bolji standard naših građana i čini mi se da je to dovoljno kao odgovor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: