B92 Info Izbori 2008 Pokrajinski i lokalni izbori
prethodna strana 1 od 31 sledeca idi na stranu

16. avgust 2008. | 16:15 | Izvor: B92, Beta, Blic

Postignut dogovor DS-LDP o Beogradu

Beograd -- Demokratska stranka i Liberalno-demokratska partija postigle dogovor o konstituisanju vlasti u Beogradu. Skupština u utorak.

Prema izvorima B92, dogovor je postignut na sastanku koji je održan rano jutros, a tokom dana sledi još jedan sastanak na kome će biti usaglašeni preostali detalji postignutog dogovora. Podsetimo, zahtev LDP bio je da se razbije monopol u apotekarskoj ustanovi Beograd. Kako saznaje B92 u LDP-u, i po tom pitanju postignut je dogovor. Sednica Skupštine Beograda u utorak.

Demokratska stranka i Liberalno demokratska partija postigle su načelan dogovor o formiranju gradske vlasti u Beogradu, potrdio je za B92 predsednik Gradskog odbora LDP-a Dejan Ranđić. On je rekao da će predstavnici DS-a i LDP-a tokom dana imati još nekoliko razgovora, kako bi usaglasili preostala tehnička pitanja.

Belić zakazao za utorak

Sednica Skupštine grada Beograda na kojoj bi odbornici trebalo da izaberu gradonačelnika, njegovog zamenika i članove gradskog veća zakazana je za utorak, 19. avgust.

Predsednik Skupštine trada Branislav Belić zakazao je sednicu za 10 časova, u zgradu Gradske uprave na Trgu Nikole Pašića.

Belić bi trebalo da predloži kandidata za gradonačelnika.

Šef beogradskih liberala je kazao da LDP neće učestvovati ni u jednom Sekretarijatu, niti će voditi javna preduzeća, ali je dodao da postoji mogućnost da LDP kandiduje nestranačku ličnost za gradskog sekretara za urbanizam.

On je kazao da je deo dogovora da LDP učešćem u gradskoj skupštini omogući određenom broju profesionalaca, nestranačkih ličnosti da "na pravi način rade svoj posao i da budu postavljeni na jako odgovorna mesta".

Prema njegovim rečima, posebna tačka dogovora oko koje je "zapelo" u razgovorima bila je demonopolizacija unutar Apotekarske ustanove Beograd.

"Nakon poslednjih razgovora vođenih tokom današnjeg prepodneva postignut je dogovor da se izvrši transformacija i dodatna transparentnost rada Apotekarske ustanove", kazao je Ranđić.

Manjinsku gradsku vlast u Beogradu, za čije formiranje rok ističe 21. avgusta u ponoć, trebalo bi da formiraju Lista za evropski Beograd i koalicija oko SPS-a, uz podršku LDP-a, a prema dogovoru, kandidat za gradonačelnika trebalo bi da bude Dragan Đilas iz DS-a. Demokrate i socijalisti su se prethodno dogovorili da polovina gradskih funkcionera budu nestranačke ličnosti, a postigli su i dogovor o unapređenju transparentnosti gradskih javnih nabavki.

Skupština Beograda ima 110 odbornika. Lista "Za evropski Beograd" ima 45 odborničkih mesta, koalicija Socijalistička partija Srbije-Partija ujedinjenih penzionera Srbije šest mandata, a Liberalno demokratska partija sedam mandata.

Srpska radikalna stranka osvojila je 40, a koalicija Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 12 odborničkih mesta.

Funkcioner Socijalističke partije Srbije Milisav Petronijević izjavio je da je uglavnom postignut dogovor sa Demokratskom strankom (DS) o formiranju vlasti u Beogradu, ali da je ostalo da se usaglase "sitni detalji".

"SPS i DS su dosta toga usaglasile, ostali se neki sitni detalji. Očekujemo da će sutra ili najkasnije do ponedeljka sve biti privedeno kraju", rekao je Petronijević.

Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da će radikali u ponedeljak odlučiti da li će doći na sednicu Skupštine Beograda, zakazanu za utorak, 19. avgust.

Vučić je rekao da je "koalicija Demokratske stranke, Liberalno-demokratske partije i Socijalističke partije Srbije nakazna tvorevina za koju niko u Beogradu nije glasao".

On je naveo da je uveren da će Beogradjani umeti da kazne takvu koaliciju, dodajući da će se SRS protiv nje boriti svim "demokratskim dozvoljenim sredstvima".

Postojeći komentari (30) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Podela resora u Beogradu

| 21. avgust 09:21
Nova većina DS-a, G17 plus, SPS i LDP-a u Beogradu je već podelila sekretarijate i javna gradska preduzeća, ali se imena ne saopštavaju. Dalje

Postojeći komentari (17) | Pošaljite komentar

Odbornici Skupštine grada Beograda izabrali su kandidata liste "Za evropski Beograd" Dragana Đilasa za gradonačelnika Beograda. Dalje

Postojeći komentari (76) | Pošaljite komentar

LDP će predložiti direktora "Beograd puta" i kadrove u tri sekretarijata. Apoteke Beograd demantuju optužbe za monopol. Dalje

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Demokratska stranka i LDP blizu su dogovora o konstituisanju gradske vlasti u Beogradu, nezvanično saznaje B92. Dalje

Postojeći komentari (13) | Pošaljite komentar

SPS u Beočinu raskinuo koaliciju sa radikalima i narodnjacima, te će formirati skupštinsku većinu sa proevropskim strankama. Dalje

Postojeći komentari (3) | Pošaljite komentar

Sednica Skupštine grada Beograda, koja je zakazana za sutra, biće odmah odložena, prema dogovoru šefova odborničkih grupa. Dalje

Postojeći komentari (1) | Pošaljite komentar

Odbornici Skupštine grada Užica izabrali Jovana Markovića, predsednika Opštinskog odbora Demokratske stranke, za gradonačelnika. Dalje

Postojeći komentari (2) | Pošaljite komentar

DS i SPS će sutra ponuditi prelazno rešenje - privremeno konstituisanje Skupštine Beograda izborom predsednika skupštine. LDP protiv. Dalje

Postojeći komentari (15) | Pošaljite komentar

Problemi u pregovorima o gradskoj vlasti u Nišu nastali su zbog mesta direktora u Direkciji za izgradnju, potvrđeno za B92 u SPS-u. Dalje

Postojeći komentari (10) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 31 sledeca idi na stranu
četvrtak 14. novembar 2019.

VIDEO


Linkovi

Zvanični i nezvanični profili stranaka i kandidata

Za evropsku Srbiju - Boris Tadić

Liberalno-demokratska partija - Čedomir Jovanović

Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica

Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj

Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija

Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin

Mađarska koalicija - Ištvan Pastor

Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić

Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić


Marketing Pišite nam Mobilni B92 Šta je to RSS?