Sutra izbor nove Vlade

Skupština Srbije sutra bira novu Vladu, jedanaestu od uvođenja višestranačja 1990. godine. U zdanju Skupštine u toku su poslednje pripreme za sutrašnje zasedanje.

Izvor: B92

Nedelja, 06.07.2008.

10:11

Default images

Majstori sređuju klima uređaje na skupštinskoj zgradi, čisti se unutrašnjost parlamenta i ostalo je da se pred izbor nove Vlade za poslanicima pokupe iskorišćeni skupštinski materijali preostali od poslednjeg zasedanja.

"Održava se sednica i uslovno rečeno možda ima svoje specifičnosti jer je na redu izbor Vlade, otvara se uobičajeno po poslovniku mada jeste posebna jer će tu biti mandatar, ministri i mandatar će izložiti program", kaže Veljko Odalović, sekretar Skupštine Srbije.

Mandatar Mirko Cvetković sutra pred poslanicima brani svoj ekspoze. Osnovni ciljevi buduće Vlade biće ubrzane evro-integracije, očuvanje Kosova u sastavu Srbije, jačanje ekonomije, socijalno pravednije društvo i borba protiv kriminala i korupcije. Posle uvodnog izlaganja i predstavljanja kabineta, i poslanici će imati šansu da kažu šta misle o novoj vladi.

Rasprava po poslovniku traje pet sati, a u to vreme nisu uračunate replike, povrede poslovnika i izlaganje šefova poslaničkih grupa koji dobijaju po 20 dodatnih minuta. Očekuje se da opozicija iskoristiti svo raspoloživo vreme predviđeno za raspravu. Novi ministri i zvanično stupaju na dužnost nakon glasanja i izgovaranjem zakletve čiji je tekst usvojila prethodna Vlada.

"Zaklinjem se na odanost Republici Srbiji i svojom čašću se obavezujem da ću poštovati Ustav i zakon, da ću dužnost člana Vlade vršiti savesno, odgovorno i predano, i biti posvećen očuvanju Kosova i Metohije unutar Republike Srbije" – tekst je zakletve.

Iz skupštinskih klupa će se, po preuzimanju funkcija iseliti novi ministri pa će njihova mesta biće zamenjena drugim poslanicima.

Nova vlada biće formirana dva meseca po održavanju izbora i posle rekordno kratkih pregovora liste demokrata i koalicije okupljene oko socijalista od svega desetak dana. Bivši kabinet Vojislava Koštunice formiran je posle gotovo četiri meseca pregovora i manje od pola sata pre isteka zakonskog roka.

Podsetimo, vladajuću većinu čine koalicija "Za evropsku Srbiju", koalicija SPS-PUPS-JS, kao i stranke manjina.Vlada će biti izabrana, ako za nju bude glasala većina od ukupnog broja poslanika (126).

O ministrima, reč-dve

Vlada novog mandatara, a dosadašnjeg minista finasija, Mirka Cvetkovića imaće dvadeset i četiri ministra, jednog zamenika premijera i tri potpredsednika. To će biti najbrojnija vlada u periodu posle 5. oktobra 2000.

Sa prosekom godina 47 sastav Mirka Cvetkovića može se okarakterisati kao tim koji ima iskustvo, ali i mladalačku energiju. Najmlađi članovi nove vlade su ministarka pravde tridesettrogodišnja Snežana Malović, zatim godinu dana stariji lekar i ministar ekologije i prostornog planiranja Oliver Dulić i novi stari šef diplomatije Vuk Jeremić.

U vladi su najbrojnije ekonomsti kojih ima sedmoro. A lekarski konzilijum čine čak četiri ministra - doktora. Među novim ministrima našao se i jedan pozorišni reditelj, Nebojša Bradić, koji će na poziciji ministra kulture zameniti glumca Voju Brajovića.

Filozof i prodekan na Bogoslovskom fakultetu, Bogoljub Šuvaković biće novi ministar vera. To će biti njegov drugi ministarski mandat kada se uzme u obzir da je bio na čelu resornog ministarstva u saveznoj vladi 2001. godine, i to kao kadar koga je delegirala Crna Gora.

Premijerov zamenik i ministar policije biće lider socijalista Ivica Dačić. Jedan od najambicioznijih socijalista, u stranci je još od studentskih dana, a prema mnogima njegov uspon bio je munjevito brz, preko mladih socijalista, portparola stranke, predsednika gradskog odbora i potpredsednika SPS-a, došao je 2006. do vrha u stranačkoj hijerarhiji.

U vladu se posle decenije vraća i Žarko Obradović, nekada zamenik ministra za lokalnu samoupravu ovoga puta kao ministar prosvete.

Među potpredsednicima našli su se trojica ekonomista: Božidar Đelić, Mlađan Dinkić i najstariji član parlamenata lider PUPS-a 88-godišnji Jovan Krkobabić.

Na svojim dosadašnjim pozicijama ostaće ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministar inostranih poslova Vuk Jeremić i Milan Marković ministar državne uprave i lokalne samouprave, i ministarka sporta Snežana Samardžić.

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević, po treći put će biti na toj funkcijii,a njegov kolega takođe lekar i lider SDP-a Rasim Ljajić ostaje na poziciji ministra socijalne politike. U Vladi ostaju i Slobodan Milosavljević koji će od sada ponovo voditi ministarstvo trgovine, a njegov doskorašnji resor poljoprivrede preuzima Saša Dragin.

SPO je dobio Ministarstvo dijaspore na čijem čelu će se naći 34-godišnji ekonomista i potpredsednik te stranke Srđan Srećković. On je u prvoj vladi Vojislava Koštunice bio državni sekretar u ministarstvu trgovine i usluga.

Prvi put u minitstarski kabinet seda i Milutin Mrkonjić, koji za sebe tvrdi da je posle NATO bombardovanja obnovio sve porušene objekte tri dana pre roka. Stomatolog Sulejman Ugljanin biće jedini ministar bez portfelja.

Pet prema 22 odnos je ministarki u odnosu na ministre u novoj Vladi. Čak tri žene su predstavnice G17 plus buduća ministarka za telekomunikacije Jasna Matić, za NIP Verica Kalanović i za sport Snežana Samardžić.

Diana Dragutinović, nova ministarka finansija i ministarka pravde Snežana Malović su nestranačke ličnosti. Za Dragutinovićevu među šturim podacima na internetu piše da je doktorirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu i da je član srpskog ekspertskog tima za nacionalnu politiku za zapošljavanje. Snežana Malović prvi put se 2003. u javnosti pojavila kao generalna sekretarka Tužilaštva za ratne zločine.

Bez članskih karata stranaka su i budući ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić, dosadašnji sudija ustavnog suda Srbije i Bogoljub Šijaković, ministar vera.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: