Presuđuje glas premijera

Poslanici u Skupštini Srbije sutra će razmatrati predlog zakona o vladi i ministarstvima, kojim se predviđa i da glas premijera bude presudan u donošenju odluka.

Izvor: B92

Nedelja, 29.06.2008.

14:07

Default images

Tim zakonom predviđeno je da buduća Vlada ima 24 ministarstva, premijera, zamenika premijera, i još dva potpredsednika. Novim zakonom predviđa se i da glas premijera bude presudan, ako se desi da broj glasova za i protiv nekog predloga bude isti. Liberali, radikali i narodnjaci najavljuju da će biti protiv tog zakona.

Najviše polemike na sutrašnjoj sednici moglo bi biti oko toga da li nova vlada treba da ima toliki broj ministarstava. Predsednik Srbije Boris Tadić objasnio je u intervjuu Fonetu da on nije bio za povećavanje broja ministarstava, ali da aspiracije rastu ako u vladi učestvuje mnogo stranaka.

U LDP-u pak smatraju da će buduća vlada biti preveliki trošak za građane. Član predsedništva LDP-a Zoran Ostojić najavljuje da će ta stranka glasati protiv Zakona o Vladi ukoliko ne budu prihvaćeni amandmani LDP-a .

"Ovoliki broj ministarstava u zemlji koja kuburi sa parama, koja ima ogromnu javnu potrošnju, velika dugovanja, posledica je nezajažljivih apetita koalicionih partnera DS-a. Po sistemu, kada se svi oni namire, najveći mora da ima polovinu zbog većine i eto tako je došlo do broja 26", kaže Ostojić.

U LDP-u kažu i da neće glasati ni za novu vladu zbog kako je ocenjeno prevelikih ustupaka SPS-u. Inače, buduća srpska vlada imaće duplo više funkcionera nego većina država članica Evropske unije.

Primera radi, Kina koja ima 200 puta više stanovnika od Srbije ima isti broj ministara kao što će ga imati buduća srpska vlada. Rusija ima 27 članova vlade, Italija 24, Belgija 20, Španija 18, a Nemačka samo 16.

Ekonomista Miša Brkić kaže da će ovakva podela unutar vlade ekonomski biti loša po građane.

"Ako Srbija i njeni poreski obveznici moraju plaćati visoke troškove za izdržavanje ovakve vlade, onda je to svakako loša poruka, jer je Srbija inače među evropskim zemljama koje imaju najveću infalicu u odnosu na BDP. Već nekoliko puta je i guverner upozoravao da je država najveći krivac za inflaciju", rekao je Brkić.

Brkić smatra da neka ministarstva ne treba da postoje, dok je neka druga moguće objediniti. On kaže da Srbiji kakva je danas treba mala, jevtina i efikasna vlada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: