Sejlor: Nadamo se evropskoj vladi

Nadamo se da će, bez obzira na to ko formira novu vladu u Srbiji, ona biti orijentisana prema Evropi, izjavio je predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija Džon Sejlor. Sejlor je naglasio da je Srbija evropska zemlja i da bi takva orijentacija, shodno tome, bila normalna i prihvatljiva i Evropi, i Americi.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 21.05.2008.

11:37

Default images

"I sami birači u Srbiji su se većinski tako opredelili. Svaka nova vlada moraće da se dokaže budućim delima, bez obzira na predizbornu retoriku i aranžmane. Koaliciona vlada će najverovatnije biti proizvod kompromisa i koncesija, a takva će pretpostavljam, morati da bude i politika nove vlade", kazao je Sejlor u intervjuu za Glas Amerike (VOA) na srpskom jeziku.

Na pitanje da li će biti razlike u međunarodnom tretmanu Srbije, ako novu vladu formira proevropska ili nacionalistička koalicija, Sejlor je naveo da će, ako proevroposka koalicija formira novu vladu, "svima laknuti" i da će ekonomska aktivnost biti intezivirana "pogotovo u pogledu investicionih mogućnosti u Srbiji".

"Ukoliko dođu na vlast nacionalisti na čelu sa (Vojislavom) Koštunicom, koji primarno akcenat stavljaju na očuvanje Kosova, i ako bude poništen Sporazum (Srbije i EU) o stabilizaciji i pridruživanju, to će svakako uputiti uznemiravajuće signale Evropi i SAD", istakao je Sejlor.

On je uveren da je i Rusiji potrebna evropska participacija Srbije i njena ekonomska saradnja i sa Zapadom i sa Istokom.

"Pored toga, sa investicone tačke gledišta sve zemlje oko Srbije, od Crne Gore preko Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Rumunije bore se za što veći priliv investicija i otvorenost ka ekonomskoj saradnji. To nije slučaj sa Srbijom, a kako mi to mnogi kažu, to je uglavnom zbog političke neizvesnosti", dodao je Sejlor.

Govoreći o ekonomskim potencijalima Srbije, predsednik Poslovnog saveta SAD-Srbija kazao je da Srbija ima nešto što druge zemlje regiona nemaju - veoma obrazovanu i talentovanu radnu snagu što je posebno privlačno za investitore.

"Onog momenta kada se uspostavi nova i stabilna vlada, Srbija će postati regionalni ekonomski dinamo. Međutim, pitanje je kako odvojiti politiku od realnosti i biznisa. Odgovor je u tome da Srbija ne bi trebalo da se izoluje, njoj je potrebna proevropska orijentacija", zaključio je Sejlor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: