Karpenter: Kako bi reagovali SAD i EU

Ako bi u Srbiji na vlast došla nacionalistička koalicija, koju bi činili DSS, radikali i socijalisti, reagovanje u SAD i EU bi bilo u iskazano kroz razočarenje i bilo bi možda sasvim negativno, izjavio je potpredsednik za pitanja odbrane i spoljne politike u vašingtonskom institutu Kejto, Ted Karpenter.

Info

Izvor: B92

Utorak, 20.05.2008.

11:43

Default images

"Zapad je bio ushićen ishodom izbora u Srbiji i činjenicom da radikali nisu pobedili, već proevropska orijentacija. To je protumačeno kao proevorpski izbor Srbije", objasnio je Karpenter u izjavi za Glas Amerike.

Prema njegovim rečima, incijalno ushićenje nešto je splasnulo, jer još postoji mogućnost da nacionalisticke snage - DSS, radikali i socijalisti - formiraju koalicionu vladu sa tesnom ali funkcionalnom većinom.

Ako bi nacionalistiška koalicija došla na vlast, upozorio je Karpenter, regovanje u SAD i vodećim zemaljama EU bi se iskazalo kroz prilično razočarenje i bilo bi možda sasvim negativno.

Upitan o nedavnoj inicijativi Rusije, Indije i Kine da se obnove pregovori o statusu Kosova, Karpenter je odgovorio da bi ona mogla da se odnosi na eventuelnu podelu Kosova, tako da delovi sa većinskim srpskim stanovništvom ostanu u sastavu Srbije.

O tome bi se još moglo razgovarati, uprkos čvrstom stavu zapada o tom pitanju, uglavnom zbog nespremnosti brojnih zemalja da priznaju nezavisnost Kosova, smatra Karpenter.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: