Nemački mediji: Dobili, ali ne i pobedili

Nemački mediji na udarnim mestima i na prvim stranama pišu o izbornoj pobedi proevropskog bloka na čelu s predsednikom Borisom Tadićem, ocenjujući da, ipak, put do formiranja vlade neće biti jednostavan i da je situacija u Srbiji i dalje složena.

Info

Izvor: B92

Utorak, 13.05.2008.

12:55

Default images

''Dobili, ali ipak ne i pobedili'', piše nemački dnevnik ''Berliner cajtung'', navodeći da je Tadićeva proevropska lista postala najjača politička grupacija u zemlji, ali da to nije dovoljno za formiranje vlade i da bi, nasuprot njima, "antievropski blok" mogao da ima neophodnu većinu, sa najmanje 127 mandata.

Liberalni dnevnik ''Tagescajtung'' piše o ''pat poziciji'' u Srbiji, "koja ostaje nestabilna".

Navodeći da je rano govoriti o pobedi za Evropu, čak i ako to kažu Tadić i šefovi nemačke i francuske diplomatije Bernard Kušner i Frank Valter Štajnmajer, list piše da postoji mogućnost stvaranja nacionalističke vlade i da bi ''time put za 'salto mortale' u prošlost bio slobodan''.

Dnevnik ''Frankfurter rundšau'' piše o srpskom ''Gordijevom čvoru'', istovremeno naglašavajući da je na jasno pitanje, dat jasan odgovor - Srbija želi u Evropu.

''Potpisom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju u Luksemburgu, biračima je postalo jasno da Evropa nije fatamorgana'', piše ''Frankfurter rundšau'' i dodaje da ''Srbija može doći, samo ako želi''.

Ultrakonzervativni ''Frankfurter algemajne cajtung''(FAZ) upozorava da iznenadna pobeda Tadićevog bloka ne sme da zavara, jer su "antievrpske snage", kako se kaže, ipak izvojevale tesnu većinu.

''Da bi se u Beogradu mogla formirati nacionalistička vlada, morali bi radikali, socijalisti i blok Vojislava Koštunice međusobno da podele moć. Iako te partije zastupaju slične pozicije u pitanju Kosova, to neće biti lako'', ocenio je FAZ.

Dnevnik ''Tagešpigel'' ocenjuje da su se, pre svega, mladi ljudi u Srbiji odlučili da budu deo Evrope i evropskih vrednosti i, zajedno s Evropom, grade bolji život.

''Oni su spremni da prihvate da se Kosovo neće vratiti Srbiji'', tvrdi ''Tagešpigel'', ocenjujući da je Srbija predugo živela u prošlosti.

List smatra da je pobeda demokrata uspeh i za Evropu, ali da bi nova evropska poruka Beogradu morala da glasi da je sada na Srbiji da ispuni svoje domaće zadatke, koji, između ostalog, znače i izručenje Ratka Mladića.

''Evropska unija nije 'Velnes' klub' sa slobodnim ulazom'', upozorava ''Tagešpigel'', navodeći da onaj ko želi da pripada Uniji mora prvo da zasluži članstvo, a onda dalje na sebi da radi.

Privredni list ''Handelsblat'' iz Diseldorfa razmatra pitanja o vezama Srbije s Rusijom, posebno o tome gde su ruske firme koje u Srbiji treba da obezbede radna mesta.

''Sve je to iluzija, izrasla iz srpsko-rusko-pravoslavnog skupa, a ne iz realne činjenice. To izgleda potpuno drugačije: investitori i krediti stižu sa zapada i najveći strani investitori u Srbiji su evropske firme'', piše ''Handelsblat''.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: