RIK: Do petka imena poslanika

Stranke koje su ušle u parlament do petka, 30. maja, u ponoć moraju Republičkoj izbornoj komisiji da predaju liste sa imenima poslanika, rečeno je agenciji Beta u RIK-u. U slučaju da neke stranke ili koalicije ne dostave podatke o tome kojim kandidatima sa izborne liste dodeljuju dobijene poslaničke mandate, RIK će ih pismeno obavestiti da to moraju učiniti u naknadnom roku od pet dana, odnosno do 5. juna u ponoć.

Info

Izvor: Beta

Sreda, 28.05.2008.

13:38

Default images

Ako ni u tom roku ne budu dostavljene liste RIK će, posebnim rešenjem, sve dobijene mandate dodeliti kandidatima sa liste prema njihovom redosledu na listi.

Zakon ne obavezuje da poslanički mandati budu dodeljivani kandidatima po redosledu na izbornoj listi, niti da među novim poslaničima bude 30 odsto žena, što je, međutim, uslov za predaju izborne liste.

Beti je u RIK-u rečeno da listu sa imenima poslanika još nije poslala ni jedna stranka.

Novi saziv Skupštine Srbije treba da bude konstituisan najkasnije do polovine juna, odnosno najkasnije 30 dana od dana proglašenje konačnih rezultata, dok je krajnji rok za izbor republičke vlade sredina septembra.

Prema Ustavu Srbije, prvu sednicu zakazuje predsednik Skupštine iz prethodnog saziva. Na prvoj sednici Skupština potvrđuje poslaničke mandate, a smatra se da je konstituisana potvrđivanjem mandata najmanje dve trećine narodnih poslanika.

Od trenutka konstituisanja teče rok od 90 dana za izbor vlade, a ustav predviđa da se Skupština raspušta ako u tom roku ne izabere vladu.

Skupština po konstituisanju bira predsednika i potpredsednike većinom glasova svih narodnih poslanika, odnosno sa najmanje 126 glasova poslanika.

Istom većinom bira se i vlada, a kandidata za predsednika vlade parlamentu predlaže predsednik Republike, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Najviše mandata u novom sazivu Skupštine osvojila je lista "Za evropsku Srbiju" 102 mandata, zatim Srpska radikalna stranka 78, Demokratska stranka Srbije-Nova Srbija 30, Socijalistička partija Srbije-Partija ujedninjenih penzionera Srbije-Jedinstvena Srbija 20 mandata.

Liberalno-demokratska partija osvojila je 13 mandata, Mađarska koalicija četiri, "Bošnjačka lista za evropski Sandžak" dva i "Koalicija Albanaca Preševske doline" jedan mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: