RIK o uputstvu Ministarstva o Kosovu

Radna grupa Republičke izborne komisije sastaće se početkom iduće sedmice da bi razmotrila uputstvo Ministarstva za Kosovo i Metohiju o aktivnostima na konstituisanju skupština i drugih organa lokalne samouprave na KiM, odlučio je RIK.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 22.05.2008.

18:54

Default images

Konstitutivnu sednicu skupštine saziva najstariji izabrani odbornik u roku od 15 dana od objavljivanja konačnih rezultata lokalnih izbora, koji i predsedava konstitutivnoj sednici, s obzirom na činjenicu da nema predsednika skupštine iz prethodnog saziva, navedeno je u tom uputstvu.

RIK je 15. maja proglasila rezultate lokalnih izbora na KiM, a 20. maja utvrdila rezultat u opštini Srbica, gde su ponovljeni lokalni izbori.

RIK bi, prema predloženom uputstvu, na osnovu konačnih rezultata trebalo da utvrdi broj mandata koji pripada svakoj izbornoj listi i da izda odbornicima uverenje.

Predsednik skupštine opštine bira se iz reda odbornika na predlog najmanje jedne trećine odbornika i njegov mandat traje četiri godine, dok se sekretar skupštine opštine postavlja na predlog predsednika skupštine, takođe, na cetiri godine.

Potom se pristupa izboru izvršnih organa opštine - predsednika opštine i opštinskog veća.
Kandidata za predsednika opštine predlaže predsednik skupštine, a bira ga skupština iz reda odbornika na mandat od četiri godine.

Istovremeno sa izborom predsednika opštine obavlja se izbor opštinskog veća, koji je novi organ i koji čine predsednik opštine, zamenik predsednika opštine i članovi opštinskog veća, na period od četiri godine.

Broj članova tog organa utvrdiće skupština na predlog izabranog predsednika opštine.
Predsednik opštine je i predsednik opštinskog veća. Članovi opštinskog veća ne mogu istovremeno biti i odbornici, a mogu biti zaduženi za jedno ili više određenih područja iz nadležnosti opštine.

Opštinskom upravom rukovodi načelnik, koga postavlja opštinsko veće na osnovu javnog oglasa na mandat od pet godina.

U uputstvu je navedeno i da je potrebno odmah pristupiti izradi novih statuta jedinica lokalne samouprave na KiM u skladu sa Ustavom Srbije.

RIK je odbila prigovor koji je na konačne rezultate parlamentarnih izbora podnela Romska partija, u kojem je navedeno da birački odbori za parlamentarne izbore nisu formirani u skladu sa ustavom i zakonom.

Sa stanovišta Zakona o izboru narodnih poslanika taj prigovor je, kako je rečeno na sednici, nedopušten, jer je podnet po okončanju izbornog postupka.

RIK je odlučila da prigovor, koji je podnela Ljubimka Blažević na rad Izborne komisije opštine Veliko Gradište i u kojem se tvrdi da je bilo nepravilnosti prilikom glasanja u toj opštini, uputi nadležnoj opštinskoj izbornoj komisiji u tom mestu.

RIK će sačekati ocenu Ustavnog suda o prigovoru koalicije LDP-Grupa građana „Za bolji Han", koji je izborna komisija Opštine Vladičin Han dostavila RIK-u i koji se odnosi na jedinstveni birački odbor, koji je imenovala RIK za biračko mesto broj 28 u toj opštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: