Šta misli svet o SPS-u

Svet ne bi bio oduševljen ulaskom Socijalističke partije Srbije u novu vladu, ali bi bio spreman da otvori vrata saradnje ako bi u toj vladi sedela i Demokratska stranka, smatra član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Dušan Lazić.

Info

Izvor: B92

Petak, 16.05.2008.

18:00

Default images

"Zapad ne bi bio oduševljen zbog prošlosti SPS-a i njenog lidera Slobodana Miloševića. Međutim, svesni su da bi u toj vladi ključnu ulogu imao DS, što znači da će ta koalicija omogućiti reforme i proevropsko opredeljenje zemlje", rekao je Lazić agenciji Beta.

Zapadne zemlje, kaže Lazić, znaju kako su "karte raspoređene", pa ne bi imale primedbu na formiranje koalicije demokrata i socijalista, jer bi to zemlji moglo da donese stabilnost i uspešno funkcionisanje na međunarodnom planu, što znači i bolji životni standard građana i više investicija.

Sa druge strane, vlada radikala, narodnjačke koalicije i socijalista izazvala bi dosta problema u odnosima Srbije i Zapada, naveo je Lazić, koji je i bivši ambasador Jugoslavije u Rusiji.

"Na tu vladu bi se gledalo kao na nestabilnu. Ako bi Demokratska stranka Srbije i Srpska radikalna stranke sprovodile politiku koje su zastupale u predizbornoj kampanji, to bi izazvalo varnice u odnosima sa međunarodnom zajednicom", ocenio je Lazić.

Prema njegovim rečima, izvesno je da bi bilo i određene konfrontacije na relaciji Srbije sa jedne, i SAD i EU sa druge strane.

On je naveo da bi formiranje vlade SRS-DSS-SPS vodilo destabilizaciji političkih prilika i nizu problema na socijalnom i ekonomskom planu Srbije.

Kada je reč o odnosima Rusije prema formiranju nove vlade, Lazić smatra da Moskva za sada pokazuje da ne želi da zatvara vrata Srbiji bez obzira na karakter buduće vladajuće koalicija, jer želi da zaštiti svoje interese.

"Istovremeno, Moskva je pokazala da ima simpatije prema radikalima i DSS-u. Međutim, Rusija nije zatvorila vrata ni drugim partijama u Srbiji. Zauzela je stav opreznosti koji bi trebalo da joj omogući saradnju sa Srbijom, koje god stranke da dođu na vlast", ocenio je Lazić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: