Obećali smo EU, i bićemo u EU

Reakcije stranaka posle objave preliminarnih rezultata

Info

Izvor: Ekipa "Blica“

Ponedeljak, 12.05.2008.

14:42

Default images

Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke Obećali smo EU, i bićemo u EU - Odluku o premijeru doneće lista „Za evropsku Srbiju“, ali to u ovom trenutku nije predmet razgovora. Nama je bitnije ko će biti naš koalicioni partner i razgovore o tome počećemo već večeras - rekao je sinoć predsednik Srbije Boris Tadić.

On je naglasio da Vojislav Koštunica neće biti premijer, ali da će razgovarati i sa njim, ali i sa Tomislavom Nikolićem, Aleksandrom Vučićem, Velimirom Ilićem, kao i sa Čedomirom Jovanovićem.
.banner_text_link{ text-align: right } .banner_text_link a{ font-size: 12px; color: #ccc } .banner_text_link a span{ font-size: 10px; } .banner_text_link a:hover{ color: #666 }Tadić je naveo da Lista „Za Evropsku Srbiju“ počinje odmah da radi jer je potrebno što pre formirati vladu. Smatram da je u ovom trenutku važno reći da su građani Srbije nedvosmisleno još jednom, nakon predsedničkih izbora, potvdili evropski put Srbije. I na ovim kao i na predsedničkim izborima su rekli da žele da Srbija bude u Evropskoj uniji. I biće u Evropskoj uniji! Mi smo to obećali, mi ćemo to i ostvariti - poručio je predsednik DS Boris Tadić.
Tadić je osim EU kao prioritet označio očuvanje teritorijalnog suvereniteta i integriteta Srbije.
- Vlada koju ćemo formirati neće priznati nikakvu nezavisnost i mi ćemo se boriti svim sredstvima za integritet naše zemlje i za Kosovo i Metohiju. To je naš program i to je naše predizborno obećanje ali, i naše uverenje. I to je politika koju ćemo sprovoditi u naredne četiri godine - istakao je Tadić.
Predsednik DS zahvalio se građanima Srbije jer su kako je istakao pokazali najviši stepen odgovornosti.
- Nisu ni u jednom trenutku naseli na obmane, nisu bili ispod nivoa demokratije i pokazali su izuzetan nivo političke svesti. Podsećam vas da su ovi izbori bili u vreme kada su pre samo nekoliko nedelja privremene institucije proglasile nezavisnost Kosova. Uprkos jednom takvom nastojanju građani Srbije su pokazali da su za evropski put - dodao je Tadić.
On je naveo da neće slaviti već počinje teške razgovore kako bi predizborna obećanja DS što pre postala relanost. Vojislav Koštunica, nosilac liste koalicije DSS-NS Nepremostive razlike sa DS

Razlike između koalicije DSS - NS i DS i stranaka okupljenih oko nje su više nego jasne i nepremostive. Sve drugo je stvar daljih analiza i toga ko može da obezbedi većinu. DSS i NS biće u većini koja će zatupati principe koje smo zastupali u kampanji, ocenio je sinoć Vojislav Koštunica lider DSS.
On je ocenio da su se razlike jasno videle u vladi kojoj je u poslednjm mandatu bio premijer.
- Razlike su prerasle u suprostavljenost našoj politici. Potpisan je sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i to je za nas neprihvatljivo. Đelićev potpis je dobio na ovim izborima određen broj galsova, ali je i protivljenje tom potpisu dobilo određen broj glasova. Pitanje principa za mene je iznad premijerskog mesta i zato nikakvih kalkulacija oko politike i kursa DSS nema. Bićemo ili u većini koja će zastupati principe za koje se zalažemo ili ćemo biti opozicija - rekao je on.
Uz ocenu da izbor ni na koji način ne ugrožavaju stabilnost zemlje lider DSS je podvukao da su ovi izbori su održani u regularnim uslovima.
- Kada je reč o izbornom rezultatu, ovaj rezultat DSS i NS nije iznenađenje i kreće se u okviru onoga što smo očekivali. Stranka je dva mandata bila u vladi i u tom pogledu smo zadovoljni - rekao je on.
Koštunica je naveo da je veoma važno da se Vlada formira.
- Ostavimo neki kratak vremenski period da se vide konačni rezultati - rekao je on.

L. G. Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS Za Vladu je potrebno 126 poslanika

Srpska radikalna stranka ostaje otvorena za dogovor sa DSS i posle objavljivanja izbornih rezultata. Već sutra ću o tome razgovarati sa Koštunicom, rekao je sinoć Tomislav Nikolić, zamenik predsednika SRS.
On je naveo da postoje nagoveštaji da će i SPS razgovarati prvo sa DSS o budućim koalicijama.
- Ali sve je to manje važno od izjave Tadića koji je plašio građane Srbije pretnjama da neće dozvoliti da se formira neka koalicija u kojoj neće biti njegova stranka jer će to, tobož, biti povratak u godine koje se njemu ne sviđaju. To je kršenje Ustava - ocenio je Nikolić.
Demokrate se sa pravom raduju, ali za Vladu je potrebno 126 poslanika, naveo je Nikolić. On je rekao da pobedu radikala koja bi rezultirala formiranjem većinske koalicije ne može da spreči niko.
- Niko to ne može da spreči, pa ni Boris Tadić. Zato neka Tadić sačeka sa veštačkim izlivima emocija. Već ujutro će se znati kakve su koalicije moguće i da li je moguća koalicija u kojoj bi DS učestvovala u vlasti - rekao je on. Čedomir Jovanović, predsednik LDP Bićemo prepreka povratku u prošlost

Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da očekuje razgovore sa Demokratskom strankom o formiranju Vlade Srbije.
- Radujemo se razgovorima sa DS i nadamo se da će do tih razgovora doći što pre - rekao je Jovanović u izbornom štabu LDP. On je isključio mogućnost bilo kakve saradnje LDP sa SPS, SRS i DSS.
- Nikada nismo mislili samo na LDP imamo puno pravo na radovanje. Srbija je napravila veliki korak ka Srbiji o kojoj maštamo. LDP će razgovarati sa DS i želim unapred da vam kažem da ćemo biti najodlučnija prepreka povratku Srbije u prošlost kroz formiranje koalicije stranaka koje su se s pravom našle na gubitničkoj strani, tu mislim na DSS i SRS ali i na SPS - rekao je on. Božidar Đelić, potpredsednik DS Velika pobeda je naša ogromna obaveza

Potpredsednik DS Božidar Đelić rekao je posle objavljivanja prvih rezultata izbora da je velika pobeda ogromna obaveza.
- Da sprovedemo u delo program koji je započeo predsednik Tadić, a to je pre svega ulazak u Evropsku uniju pri kraju mandata ove nove vlade, mirna borba za Kosovo, privlačenje investicija koje smo videli na primeru Kragujevca, saradnja sa Hagom i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Međutim, tu je i šesti princip koji ćemo sprovoditi, a on je zacrtan potpisivanjem opšteg kolektivnog ugovora sa sindikatima - rekao je Đelić za Blic.
On je dodao da Srbija ima veliku šansu za dalji razvoj i da očekuje da će nova vlada vrlo brzo biti formirana. Ivica Dačić, lider Socijalističke partije srbije Prvo ćemo razgovarati sa Koštunicom

Lider SPS Ivica Dačić kaže za „Blic“ da je njegova stranka ostvarila najbolji rezultat od 2000. godine i najavljuje da su ovi izborni rezultati tek početak.

Dačić nije želeo da komentariše značajnu razliku u izbornim rezultatima koje su ostvarile koalicija oko DS i SRS. Na pitanje sa kojim će strankama SPS u postizbornu koaliciju, Dačić kaže da nije razgovarano o koaliciji sa SRS, ali da očekuje da će generalno razgovori o koalicijama uskoro otpočeti.
- Ipak, mi ćemo prvo razgovarati sa DSS - najavljuje lider SPS.
Žarko Obradović kandidat sps za gradonačelnika Beograda, takođe nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom, ali je odbio da govori o mogučim koalicijama. Korać: Očekujemo izrazito proreformsku Vladu

Predsednik Socijaldemokratske unije Žarko izrazio je zadovoljstvo rezultatima izbora.
"Kampanja je bila teška, a mediji su favorizovali velike stranke. Ta referendumska atmosfera je samo štetila manjim strankama. Rezultati su pokazali da imamo verno biračko telo koje bi bilo i veće da nisu bili forisrani DS i SRS."
Prema Koraću gubitnici na ovim izborima su SRS i koalicija DSS-NS
"Gubitnik je politička ideja koju su SRS i koalicija DSS-NS zastupali da ne treba ići u evropske integracije. Sada očekujem formiranje izrazito proreformske Vladu jer nam reforme kasne".
Korać je najavio spremnost koalicije oko LDP-a da učestvuje u Vladi sa Demokratskom strankom kojoj je "LDP već mnogo puta nudila ruku DS-u, ali da sa SPS nemamo zajedničku politiku"
"Vlada mora da bude funkcionalna. To je bio slučaj koalicije sa DSS-om, a to bi bio slučaj i sa SPS-om koju ne vidimo kao reformisanu partiju." , zaključio je Korać.

Šutanovac: Stabilna vlada za ulazak EU

Funkcioner DS-a Dragan Šutanovac izjavio je gostujući na B92 da očekuje formiranje stabilne vlade koja će u naredne četiri godine napokon "odškrinuti vrata Evropske unije".
"Politika Srpske radikalne stranke, koja je od 2002. godine osvajala najviše glasova, ovoga puta je bila gubitinička politika. Moguće koalicije neću još komentarisati, to će biti tema sturašnjih razgovora. Večeras su najbitniji rezultati izbora, jer ni Vojislav Šešelj, ni Vojislav Koštunica neće moći da računaju na restaruaciju politike devedesetih. Ovo je jasan znak da te stranke moraju da se menjaju", rekao je Šutanovac.
Šutanovac je rekao da je DSS izabrala "isključivu politiku" i da zato u zbiru sa SRS-om neće imati mandata koliko lista okupljena oko DS, ali da još uvek veruje u demokratski kapacitet DSS-a.
On je izrazio žaljenje što je stranka penzionera izabrala koaliciju sa SPS-om, ali je istakao da će sve stranke, sem SRS-a, moći da računaju na razgovore sa DS-om, kako bi se formirala stabila vlada.

Obradović: Na dobrom smo putu

Funkcioner Socijalističke partije Srbije i kandidat za gradonačelnika Beograda Žarko Obradović izjavio je da nije zadovoljan rezultatima izbora, ali da smatra da se SPS, ipak, “nalazi na dobom putu i da može da osvoji više glasova”.
On je rekao da ne želi da daje najave eventualnih budućih koalicija, te da to treba da bude zajednička odluka koalicije SPS-PUPS-JS.
Obradović je zajključio da je ovo najbolji rezultat SPS-a posle 2000. godine, ali je ukazao i da je to zajednički rezultat koalicije u kojoj je SPS izašao na izbore.

Palma: "Bez SPS-PUPS-JS nema vlade"

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma izjavio je da bez koalicije SPS-PUPS-JS neće moći da se napravi nova Vlada Srbije.
U obraćanju građanima na trgu u Jagodini, Marković je rekao da će se koalicija SPS-PUPS-JS držati svega što je obećala u izbornoj kampanji - a to su odlazak u Evropu i saradnja sa njom, ali sa Kosovom.

Svilanović: Politički neodrživo da SRS formira vladu

Bivši ministar spoljnih poslova Goran Svilanović ocenio je večeras da je, nakon rezultata danasnjih izbora, politički neodrživao da novu Vladu Srbije sada formira Srpska radikalna stranka (SRS).
Svilanović je u Medija centru kazao da je politički neodrživo formiranje bilo koje vlade sem vlade koju vodi Demokratska stranka, ali je dodao da su tehnički moguće i druge vlade.
"Ovako ubedljiva pobeda DS-a nad radikalima ostavlja mogućnost za ubrzavanje pregovora o novoj vladi. Ubrzano formiranje vlade u Srbiji stabilizovalo bi državu i omogućilo da se u drugoj polovini godine nadoknadi propušteno u ekonomiji, jer investitori već nekoliko meseci stoje i gledaju šta se dešava u zemlji", rekao je on.
Kako je istakao, rezultati izbora su ohrabrenje za investitore.
"Rečenica koju je izgovorio Koštunica kada je raspustio vladu bila je da je time vraćen mandat narodu i da će narod da odluči. Mislim da mu se ta rečenica sada vratila u lice i da svako može da kaže: 'narod je odlučio'", kazao je Svilanović.
On je podsetio da je lider DS-a Boris Tadić pre tri meseca "jedan na jedan" pobedio kandidata radikala Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima i dodao da je sada tu prednost produbio i povećao.
Svilanović je ocenio da će manjiske stranke "bez dileme" biti u novoj vladi, jer demokratska vlada ne može biti formirana bez njih.
Istakao je da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU i sporazuma sa Fijatom "jako uticali" na to da građani poveruju DS-u da pridruživanje EU znači poboljšanje njihovog položaja.
"To je dramatično oslabilo radikale jer su ostali bez ekonomske podrške", ocenio je Svilanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: