B92 Info Izbori 2008 Analize
prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu

30. maj 2008. | 17:40 | Izvor: Tanjug

Kako funkcioniše dvojna vlast

Dvojna vlast, odnosno vlast suprotstavljenih stranaka u glavnom gradu i u vrhu države u svetu nije tako redak slučaj, mimo izvesnih specifičnosti i različitosti demokratija na Zapadu i u Srbiji.

U glavnom gradu Italije, Rimu, početkom maja je, na opšte iznenađenje, novi gradonačelnik postao Đani Alemano, političar sa krajnje desnice.

On je svog levičarskog konkurenta Franka Rutelija pobedio obećanjem da će lako i brzo "srediti" Rome iz Rumunije i Bugarske, građane Evropske unije koji slobodno dolaze u Italiju, ali ne uspevaju da tu nađu ni valjan posao niti, pak, pristojan stan, pa se najčešće izdržavaju prosjačenjem i krađom.

Levica je do tog trenutka upravljala Rimom neprekidno od 1993. godine, pa Ruteliju nije bilo nimalo lako da se odrekne gadonačelničke fotelje.

Istovremeno je za predsednika provincije Rim izabran levičar Nikola Zingareti, što znači da će Alemano morati sa njim tesno i neposredno da sarađuje.

Na nacionalnom nivou, na vlasti su partijski istomišljenici Alemana, predvođeni premijerom Silviom Berluskonijem, ali to nema nikakve veze s vlašću na gradskom nivou, jer svaka od njih ima sopstveni domen delovanja.

U Londonu, novi gradonačelnik je od 4. maja Boris Džonson, član Konzervativne partije, dok na nacionalnom nivou vlast ima Laburistička partija, s Gordonom Braunom na čelu.

Džonson je na izborima pobedio levičara Kena Livingstona posle vrlo zanimljive, katkad čak i komične predizborne kampanje, koja je bila predmet interesovanja medija širom sveta.

Nemački nedeljnik "Špigl" i Nacionalni javni radio SAD, na primer, preneli su vest da je Džonson u kampanji, između ostalih, dao sledeće obećanje: "Ako glasate za mene, vaše žene će imati veće grudi, a vi sami ćete imati više šansi da postanete vlasnik automobila BMW M3".

Ideološka razlika između Džonsona, koji se slobodno može svrstati u kategoriju ekstemno desnih političara, i socijaliste Livingstona je toliko velika da ovom poslednjem sigurno nije bilo lako da mu prepusti gradonačelničku ešarpu.

U Francuskoj, zemlji u kojoj je rođen demokratski poredak modernog vremena (posle Revolucije od 1789. godine), 1986. godine socijalistički predsednik republike Fransoa Miteran je imenovao za premijera desničara Žaka Širaka (ta vlada je trajala dve godine), pošto je desnica odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima.

Kasnije, 1993. godine, Miteran je iz istog razloga imenovao za premijera Eduara Baladira (i ta vlada je trajala dve godine).

Potom se Velika Nacija, kako Francuzi vole da zovu svoju zemlju, našla u obrnutoj situaciji: predsednik republike je bio desničar Žak Širak, a vladu je predvodio socijalista Lionel Žospen (1997-2002).

Sasvim u senci tog "dvovlašća", ili kohabitacije, kako kažu Francuzi, ostaje činjenica da je na čelu Pariza gotovo dve decenije (1977-1955) bio desničar Žak Širak, od čega 14 godina (1981-1955) u vreme kada je predsednik republike bio socijalista Fransoa Miteran.

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar  Odštampaj   Pošalji

Posle ponovljenog glasanja za poslanike Skupstine Srbije na tri biračka mesta nije došlo do promena u broju osvojenih mandata Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kako teku postizborni dogovori o formiranju vlasti na svim nivoima ilustruju današnje aktivnosti stranaka u Srbiji. Međustranački Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Izbori u Srbiji su pokazali da ljudi koji su za integraciju sa Evropom i koji podržavaju saradnju sa Haškim tribunalom, Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Direktor programa za Evropu u uticajnom američkom nevladinom "Savetu za spoljnopolitičke odnose" Čarls Kapčan Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Vašington i Brisel smatraju ishod parlamentarnih izbora u Srbiji svojom velikom pobedom, izjavio je profesor političkih Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Češki balkanolog Jan Pelikan ocenio je za list "Pravo" da vanredni parlamentarni izbori u Srbiji nisu doneli nikakvu Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Uprkos činjenici da je koalicija "Za evropski Beograd" dobila najviše glasova Beograđana na lokalnim izborima u Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kako do vlade

| 12. maj 12:58
Strankama i koalicijama koje su osvojile poslaničke mandate na upravo završenim parlamentarnim izborima predstoje dogovori o Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar

Kampanja se završila u ponoć 8. maja najprljavija je od 2000. godine, ocenjuju stručnjaci. Na početku kampanje činilo se Dalje

Postojeći komentari (0) | Pošaljite komentar


prethodna strana 1 od 4 sledeca idi na stranu
četvrtak 21. novembar 2019.

VIDEO


Linkovi

Zvanični i nezvanični profili stranaka i kandidata

Za evropsku Srbiju - Boris Tadić

Liberalno-demokratska partija - Čedomir Jovanović

Demokratska stranka Srbije - Nova Srbija - Vojislav Koštunica

Srpska radikalna stranka - dr Vojislav Šešelj

Socijalistička partija Srbije - Partija ujedinjenih penzionera Srbije - Jedinstvena Srbija

Bošnjačka lista za evropski Sandžak - dr Sulejman Ugljanin

Mađarska koalicija - Ištvan Pastor

Reformistička stranka - dr Aleksandar Višnjić

Pokret snaga Srbije - Bogoljub Karić


Marketing Pišite nam Mobilni B92 Šta je to RSS?