Međustranački dogovori i prepucavanja

Kako teku postizborni dogovori o formiranju vlasti na svim nivoima ilustruju današnje aktivnosti stranaka u Srbiji. Međustranački razgovori o formiranju vlasti u Beogradu i na republičkom nivou nastavljeni su i danas, petog dana od izbora, ali su paralelno s tim stranke i njihovi funkcioneri saopštenjima ukrstili argumente u debati o pitanju "prava" na parlamentarnu većinu.

Info

Izvor: B92

Petak, 16.05.2008.

17:40

Default images

Predstavnici koalicije okupljene oko socijalista, DSS-a i Srpske radikalne stranke nastavili su danas usaglašavanje teksta koalicionog sporazuma na nižem stranačkom nivou, rečeno je Tanjugu u SRS.

Predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić predložio je Socijalističkoj partiji Srbije formiranje socijalno odgovorne vlade koja bi obezbedila bolji život svim građanima, uz naglasak da se izborna volja građana mora poštovati.

On je, u saopštenju, podsetio da je lista "Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" dobila najviše glasova i da je toj koaliciji potpuno prihvatljiva vlada sa SPS-om, koja bi nastavila evropske integracije, odbranu Kosova u sastavu Srbije i raditi na principima privrednog jačanja i socijalne pravde.

Predsednik DSS-a Vojislav Koštunica, koji se danas oglasio prvi put posle nedeljnih izbora, izjavio je da će Koalicija DSS - NS poštovati iskazanu volju građana na izborima, koju, kako podseća, "može predstavljati samo 126 poslanika".

On je upozorio da bi sve drugo predstavljalo prekrajanje narodne volje, uzurpaciju vlasti i suspendovanje demokratskog poretka.

"Pretpostavljam da Boris Tadić zna da njegova koalicija od pet stranaka sa 102 mandata nije većina u parlamentu Srbije i da saglasno osnovnim načelima demokratije i saglasno Ustavu Srbije samo 126 narodnih poslanika mogu predstavljati legitimnu većinu koja izražava volju građana Srbije", istakao je Koštunica.

U tu debatu uključili su se i stranački portparoli. Tako je predstavnik DS Jelena Trivan kazala da će lista "Za evropsku Srbiju" u što kraćem roku završiti započete konsultacije i oformiti novu demokratsku, evropsku Vladu Srbije.

Ona je Tanjugu izjavila da je ta lista ostvarila ogromnu pobedu na nedavnim izborima i da zato izjave pojedinih stranaka, naročito SRS, koje se proglašavaju pobednicima izbora, izgledaju neuverljivo i smešno.

Njen kolega iz DSS-a Andreja Mladenović najavio je, nešto kasnije, intenziviranje razgovora koalicije DSS -NS, radikala i koalicije okupljene oko SPS-a narednih dana, kako bi "što pre bio potpisan koalicioni sporazum, koji će omogućiti formiranje nove nacionalne Vlade".

On je odbacio navode o razgovorima koalicije okupljene oko socijalista sa DS-om.

Predsednik Izvršnog odbora DS Marko Đurišić ocenio je da se obistinjuje predizborno upozorenje liste "Za evropsku Srbiju" da postoji "opasan i unapred dogovoren pakt Šešelj-Koštunica" i da "odlazak delegacije SRS u Hag po instrukcije vezane za pravljenje vlade dokazuje da će, ukoliko se takva vlada napravi, njen premijer zapravo biti Vojislav Šešelj".

Njegov stranački kolega, lider beogradskog DS-a, Dragan Đilas izjavio je da ta stranka još "ne vodi formalne razgovore", ni sa jednom partijom o formiranju gradske vlastu u Beogradu, ali da ima "neformalnih".

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma najavio je da će koalicija stranaka okupljenih oko SPS-a "razgovarati sa Demokratskom strankom", ukoliko propadnu razgovori sa SRS-om i koalicijom DSS-NS.

Marković je u izjavi Tanjugu rekao da zasad "nema kočnica" u dosadašnjim razgovorima sa "narodnjacima" i radikalima o formiranju vlade, ali, "ako ovi razgovori propadnu, razgovaraćemo sa DS".

Radikali navode da se danas, za razliku od juče - kada su vođeni tripartitni razgovori stračkih vođa - razgovara na nivou radnih grupa.

Generalni sekretar te partije, Aleksandar Vučić je rekao da su radikali zadovoljni dosadašnjim dogovorima sa koalicijama DSS - NS i SPS-PUPS-JS u vezi formiranja vlasti na republičkom i nivou Beograda i da očekuje "relativno brz dogovor".

Vučić je upozorio "onaj deo režima kojim rukovodi (predsednik Srbije i DS Boris) Tadić, da ne pokušavaju nasilnim sredstvima da opstanu na vlasti i čuvaju svoje fotelje".

On je kazao da će se razgovori o formiranju republičke vlade na najvišem nivou nastaviti sutra ili prekosutra, zavisno kada će se zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić i predsednik SPS Ivica Dačić vrate iz Haga, odnosno Moskve.

Na parlamentarnim izborima održanim u nedelju lista "Za evropsku Srbiju" osvojila je 102 manadata, SRS 78, DSS-NS 30, SPS 20, LDP 13, Mađarska koalicija četiri, Bošnjačka lista za evropski Sandžak dva, a koalicija Albanaca preševske doline jedan mandat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: